Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Philip K. Dick “Sanjaju li androidi električne ovce?”

svibanj 27, 2015 @ 18:00 - 20:00

Svakodnevno smo okruženi vojskom ‘pametnih’ strojeva, od električnih rokovnika do sokovnika koji nas još uvijek poslušno služe i olakšavaju nam život. Nije pitanje kad će strojevi postati pametniji od čovjeka ; šahovski kompjutori danas bez ikakvih problema pobjeđuju i najbolje šahovske predstavnike ljudske vrste, te su strojevi izrazito nadmoćni i u ostalim strateškim igrama (s izuzetkom legendarne japanske igre Go). Jedino pravo pitanje je kad će strojevi postati samosvjesni, bolje rečeno, žele li ljudi strojeve pametnije od sebe koji su još i svjesni toga?
Rick Deckard hvata i uništava odbjegle androide, biomehaničke kreature s ljudskim licem koji ne žele služiti inferiornijoj inteligenciji, bez obzira što ih je ona stvorila.
Philip K. Dick je kroz svoja djela uglavnom preispitivao razne aspekte ljudskosti, pokušavajući dokučiti zagonetku čovjeka. Stroju je dao sve osobine čovjeka, a opet zbir svih tih osobina nije bio čovjek.
Koji je to neuhvatljivi sastojak koji je odgovoran za pravu prirodu čovjeka i može li se reproducirati na umjetan način?
Metafizičke pitalice upakirane u stihove dosad su bile isključivo ljudska zabava, možda se u bliskoj budućnosti i neki melankolični android bude zapitao nešto slično:

‘Iz kojeg je luka odapeta strijela?

Koja sam ja?

Kamo bi dospjet htjela?’

Dođite na odjel Trstenik u srijedu 27. svibnja u 18 sati na druženje s knjigofilima i pokušajte saznati ‘Sanjaju li androidi električne ovce’?
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.

Detalji:

Datum:
svibanj 27, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Knjižnica Trstenik
Telefon:
+38521685077
E-pošta:
trstenik@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Trstenik
Papandopulova 25

Split, 21000 Hrvatska
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685075; 685077
Web stranica:
www.gkmm.hr