Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Mirjana Berka „Povratak“, izložba radova

17 listopada, 2016 @ 18:00 - 20:00

Mirjana Berka rođena je u Šestanovcu, 1953. Uz ostale oblike kreativnog rada, najviše se bavi slikarstvom i keramikom. Članica je Udruge za širenje područja kulture i umjetnosti RADDAR. Do sada je sudjelovala na dvije skupne izložbe (izložba u sklopu natječaja Turističke zajednice za najljepši suvenir te izložba ‘Split – art friendly city’ u Muzeju grada Splita). Izložbom  „Putovanje sebstvu“ prvi puta će se samostalno predstaviti publici.

Katarzična uloga umjetnosti je priznata još od davnih vremena, a prvotno je bila usko vezana uz grčku tragediju kao vrstu umjetničkog iskaza. Jedna razina ove funkcije, a o kojoj je i Aristotel govorio, je u samom doživljaju nekog umjetničkog djela od strane publike, odnosno „čišćenju duše“ gledateljevim promatranjem umjetničkog djela. Drugu pak razinu moguće je promatrati u vidu „čišćenja duše“ samim procesom stvaranja nekog umjetničkog djela.

Kako slikarstvo kao vrsta umjetnosti preuzima ovu ulogu? Postaje li i ono „čistilac duše“? U radovima Mirjane Berke ono to svakako jest. Način na koji publika doživljava djelo neupitno je odraz unutarnjeg procesa praćenog samim stvaranjem tog djela. To nužno ne moraju to biti povezani osjećaji, već je proces u oba slučaja vrlo intuitivan i sugestivan. Čin slikanja koji se kod slikarice spontano pretvara u meditativni proces, kao dovršeno djelo reflektira se u percepciji njegovog promatrača, a koja se neminovno kao takva prevodi i u čin meditacije kod samog promatrača. Ovaj proces tako na specifičan način povezuje stvaraoca i promatrača, slikara i publiku, a slika postaje medij ove obostrane katarze. Vizualni doživljaji povezani su s psihološkima, pa sam proces često završava činom polu-destrukcije nekih radova . Motivi se kreću od onih prostim okom evidentnih kao što su momenti prisutni u svakodnevnoj stvarnosti, osebujnih trenutaka introspekcije i čak doslovnih prikaza fizičkih osjećaja, pa sve do izrazito platonističih motiva. Čest je prikaz suprotstavljenih elemenata, kao što su kozmos i kaos, Mjesec i Sunce, koji, iako u opoziciji, nužno egzistiraju u međusobnoj ovisnosti, a čiji je konačan rezultat sklad.

Na krajnjoj liniji apstrakcije, ponekad s elementima nadrealizma, Berkino slikarstvo intiman je proces koji je istovremeno i subjektivan i univerzalan. Berka intuitivno prenosi svoj psihološki svijet na papir, s kojeg percepcija gledatelja potom intuitivno crpi određene ideje i preslikava u neki svoj svijet koji može biti sličan ili drugačiji, ali rijetko kada potpuno isti. Spajanje ovih misaonih svjetova individualnih intuicija događa se upravo tamo – na papiru. A na papiru se odvija ples boja i formi, nekad kaotičan, a nekad odmjeren i naizgled pun smisla. Na papiru se u raznim formama pojavljuju pokretači procesa, odnosno inspiracije: kozmički i mitološki motivi, poezija i glazba, Beethowen i Split, bogatog kolorita i jasnim linijama koje pak stvaraju meke forme i pridonose poetičnosti izraza. Linije na slikama su upravo to: ekspresije potaknute glazbom, poezijom, prirodom. Stoga je umjetnost u ovim radovima predstavljena kao katarza kojom se stvara nova umjetnost. Nije li upravo to dvostruka katarzična uloga umjetnosti? Štoviše, možda čak i ona najvažnija: umjetnost koja potiče na umjetnost.

Jasmina Šarić

Detalji:

Datum:
17 listopada, 2016
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,