Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

„Narodi svijeta – skrivena plemena i neobični običaji“, putopisno predavanje Vedrana Vidaka i Gorana Jovića

ožujak 26, 2015 @ 18:00 - 20:00

Ciklus putopisnih tribina “Tamo, tamo da putujem…“. Gosti su imotski fotografi i svjetski putnici Vedran Vidak i Goran Jović sa predavanjem „Narodi svijeta – skrivena plemena i neobični običaji“

Goran Jović – biografija

Goran se fotografijom poslovno bavi od 2009. godine, u početku kroz svečanu i modnu fotografiju, kao i portrete po zadatku razrade osobnih umjetničkih portfolia. Međutim, svo vrijeme teži k dokumentarnoj fotografiji koju smartra svojom velikom strašću i odabranim ciljem.
Tijekom tih početnih godina, Goran je prakticirao i tehnički se usavršavao na putovanjima u New Yorku i Barceloni, dokumentirajući život beskućnika i prosjaka u Harlemu i uličara boemskih barrios Katalonske prijestonice.
Početkom 2011. godine se pridružio volonterskoj humanitarnoj misiji udruge “Kolajna Ljubavi” za pomoć siromašnima u plemenima Nacionalnog Parka Ngorongoro u Tanzaniji.

Tijekom posjete i volonterskog doprinosa sirotištima, školama, i domorodačkim obiteljima je uspio zabilježiti naročite običaje i manerizme u svakodnevnim životima Maasai. Sa toga putovanja se vratio sa izvanrednim materijalom, koji je kasnije obradio i iskoristio za izložbu u svrhe prikupljanja sredstava za još jedan misijski pokret i doprinos plemenima koji su ga primili.

Tjetkom sljedeće humanitarne misije u Tanzaniji krajem 2011. godine je već bio lakše priznat od strane domorodaca, time uspjevši dokumentirati neke posebne doživljaje ovih naročitih nacija i ovekovječi neke jedinstvene i važne trenutke.

Svakidašnjica marginalizirani osoba velikih gradova Ekvadora, zatim trgovaca, zemljoradnika i stočara Andskih sela, naseljenika dubokih predjela Amazonije, i veseo ali surov životni put stanovnika favela, Brazilskih sirotinjskih kvartova, su teme koje su slijedile u 2012. na kojima se izgradio kao dokumentarni fotograf.

U siječnju 2103. napravio je zanimljivu foto-priču o domorodačkoim plemenima s juga Etiopije.

U ljeto 2013. krenuo je u još jednu avanturu istraživanja Lo Kraljevstva podno Tibeta, a sve s ciljem da bi se dobio odgovor na pitanje kako izgleda život polunomadskog naroda na visini od 5000 m.

Početkom 2014. povratak u Etiopiju s prikupljenim sredstvima s humanitarnih izložbi. Cilj putovanja je bila jedna romantična priča, ženidba vodiča koji ga je udomio i spasio od nevremena u dolini rijeke Omo. Prikupljena sredstva su išla kao miraz za buduću mladenku i za ispunjenje sna vodiča Alga.

2015. godina donijela je nove reportaže iz Indonezije. Goran je zabilježio običaje Mentawai naroda sa Siberut otoka, zatim život na egzotičnoj Sumatri nakon čega odlazi do Tengger naroda na obroncima Bromo vulkana. Putovanje u Indoneziju zaključio je reportažom o kopačima sumpora na Ijen vulkanu.

Inspiraciju i poticaj dobija time što prati aktualnosti foto-novinarstva.

Detalji:

Datum:
ožujak 26, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr