Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Otvaranje Festivala svjetske književnosti: Monaldi & Sorti

rujan 3, 2017 @ 18:30 - 22:00

Razgovor: Rita Monaldi i Francesco Sorti, vodi Srećko Jurišić

U Hrvatskoj omiljeni spisateljski par, supružnici Rita Monaldi i Francesco Sorti ove godine otvorit će splitski dio Festivala!

Zagrebačkoj i splitskoj publici predstavit će roman “Malaparte, smrt kao ja”.

 

Rita Monaldi klasična je filologinja specijalizirana za liturgijski jezik Katoličke crkve. Bila je izvanredni profesor na sveučilištima u Rimu i Beču te radila u talijanskom parlamentu. Od 1993. radi kao novinarka za različite novine i časopise u Italiji i Austriji.
Teoretičar glazbe Francesco Sorti stručnjak je za baroknu glazbu, autor znanstvenih studija o operi u Rimu u 17. stoljeću. Bio je suradnik kulturnih programa talijanske državne televizije RAI i Radio Vatikana. Kao klasični gitarist nastupao je na radiju i televiziji.
Rita Monaldi i Francesco Sorti spisateljski su i bračni par koji žive i rade u Rimu i Beču, a svjetski uspjeh postigli su romanesknim serijalima posvećenim pustolovinama dvojice junaka – obojice povijesnih ličnosti – opernog pjevača kastrata, špijuna i diplomata Atta Melanija te Salaja, prepredenog i radoznalog posinka velikog Leonarda da Vincija. Nastali nakon višegodišnjih istraživanja, ti su osebujni povijesni romani začinjeni elementima trilera i romana zavjere (Imprimatur, Secretum, Veritas, Mysterium…), ali i sočnim, prskavim humorom koji ih čini intrigantnim i zabavnim štivom (Salajevo jaje, Salajeve sumnje). Na Festivalu predstavit će i svoj novi roman Malaparte, Smrt kao ja.

 

O knjizi:
Rita Monaldi & Francesco Sorti: Malaparte, smrt kao ja
Otok Capri, kolovoz 1939. Italija je u raljama fašizma, a Drugi svjetski rat samo što nije počeo. Na blistavoj zabavi pod zvijezdama prepunoj talijanskih aristokrata, nacista, špijuna i milijunaša, književnik Curzio Malaparte, veliki zavodnik i enfant terrible fašističkog pokreta, susreće zagonetnu ljepoticu, ženu koju je čekao cijeli život. Ali noć je još mlada i prije nego završi, Malaparte će se sukobiti s časnikom SS-a i uvući u spletku koja bi mogla odlučiti sudbinu svijeta, a dvojica će mu agenata Mussolinijeve tajne policije dati do znanja da ga sumnjiče za ubojstvo mlade engleske pjesnikinje. Svjestan da mu zatočeništvo donosi smrt, Malaparte se skriva, ali se ne predaje. Prije nego dođu po njega, odlučan je otkriti tko mu pokušava podvaliti, ali i podvući crtu pod niz pustolovina, grešaka, junaštava i kukavičluka koje je nazivao životom.

 

Detalji:

Datum:
rujan 3, 2017
Vrijeme:
18:30 - 22:00
Događaj Categories:
, ,
Događaj Tags:
, , , , ,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/

Organizatori

GKMM
Nakladnička kuća Fraktura