Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

“Ovisnost među djecom i mladima. Što bi roditelji trebali znati?”, predavanje socijalne pedagoginje Branke Čović

svibanj 24, 2016 @ 17:00 - 18:00

Ovisnosti kod djece i mladih

Udruga ANST 1700 nositelj je projekta pod nazivom “Učim stvarajući II” koji se temelji na potrebama djece u smislu dostupnosti aktivnosti organiziranog provođenja slobodnog vremena te jačanja roditeljskih kompetencija.
Projekt je financiran od Ministarstva zdravlja, te se provodi u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Marko Marulić, Gradskom knjižnicom Solin i Gradskom knjižnicom Kaštela.
U sklopu projekta provode se besplatne socio-pedagoške kreativne radionice za djecu, a predviđena su predavanja za roditelje u dva termina i dvije teme a prva je nosila naslov “Obitelj i rizična ponašanja kod djece”. Ovaj tjedan predstavljamo drugu temu pod naslovom „”Ovisnost među djecom i mladima. Što bi roditelji trebali znati?“
Moderno vrijeme nosi nove brojne razloge zbog kojih su ovisnosti globalni problem i značajno su zastupljene posebno u zapadnom svijetu. Definitivno dominira hedonistička orijentacija prema životu u kojoj je važna ugoda, opuštanje, užitak na svaki način u kratko vrijeme od obaveza i posla te bijeg od svakodnevnice i teškoća. Sve navedeno pridonosi vjerojatnosti da će adolescent posegnuti za nekim sredstvom ovisnosti tijekom svog rasta i razvoja ili pak za ovisničkim ponašanjem. Upravo zato, izazov je modernog svijeta suočavanje s problemom ovisnosti i suzbijanje jer su ovisnosti različite, uvjetovane brojnim čimbenicima, a time je i suzbijanje ovisnosti kompleksnije nego što je to nekada bilo!
Istraživanja otkrivaju da sve ponašajne ovisnosti (ovisnost o hrani, patološko kockanje, video igrice, ovisnost o internetu) i ovisnost o supstancama uključuju iste mehanizme koji vode skupu promjena u anatomiji mozga. Ukoliko roditelj sumnja na neku vrstu ovisnosti kod svoga djeteta dobro je da najprije porazgovara sa stručnjakom o svojim dilemama te da se pripremi za razgovor s djetetom i sebe osnaži da mu pruža pomoć. Više o ovoj važnoj temi reći će vam soc. pedagoginja Branka Čović.

Predavanje Irene Orlović, autorice web aplikacije za rano poticanje IQ – a kod djece – Pametnica „Zašto su roditelji najvažnije karike u odgoju i obrazovanju djece u sklopu „Malih tajni roditeljstva“ neće se održati zbog odsustva predavačice.

Detalji:

Datum:
svibanj 24, 2016
Vrijeme:
17:00 - 18:00
Događaj Categories:
, ,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Odjel za djecu i mlade
Telefon:
+38521685020; +38521685022
E-pošta:
sredisnjica-djecji@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjel_za_djecu_i_mlade.htm

Lokacija

GKMM – Središna knjižnica, Odjel za djecu i mlade
Slobode 2

Split, 21000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr