Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predavanja u organizaciji AMZH – Podružnice Split

lipanj 15, 2016 @ 18:00 - 20:00

Predavanja u organizaciji AMZH – Podružnice Split
Sistemno liječenje metastatskog raka debelog crijeva, doc. dr. sc. Tomislav Omrčen iz Klinike za onkologiju, KBC Split,
Liječenje karcinoma pluća, doc. dr. sc. Marijo Boban iz Klinike za onkologiju i radioterapiju, KBC Split

Sistemno liječenje metastatskog raka debelog crijeva
Oko 50-60% bolesnika dijagnosticiranih s rakom debelog crijeva razvije presadnice, a 80-90% tih bolesnika ima neresektabilnu bolest u jetri. Metastatska bolest se najčešće razvija metakrono nakon liječenja lokoregionalne bolesti s jetrom kao najčešćim sijelom presadnica Međutim, 20-30% bolesnika s rakom debelog crijeva prezentira se sa sinkronim jetrenim presadnicama. Procjena je da više od polovice bolesnika koji umru od raka debelog crijeva imaju jetrene presadnice pri autopsiji koje su i uzrok smrti u većine bolesnika. Studije s odabranom populacijom bolesnika koji su kirurški resecirali jetrene presadnice pokazuju da je izlječenje ovih bolesnika moguće i da treba biti cilj za određeni broj ovih bolesnika. Postoje izviješća o 5-godišnjem preživljenju bez bolesti (DFS) od oko 20% kod bolesnika kojima su resecirane jetrene presadnice, a nedavna meta-analiza pokazuje medijan 5-godišnjeg preživljenja (OS) od 38% . Također, retrospektivne analize i meta-analize pokazuju da bolesnici sa solitarnim jetrenim presadnicama imaju 5-godišnji OS i do 70% . Presadnice raka debelog crijeva se također javljaju i u plućima i većina preporuka za liječenje jetrenih presadnica mogu se primijeniti i za plućne presadnice. Trenutno liječenje diseminiranog raka debelog crijeva uključuje nekoliko aktivnih lijekova, bilo u monoterapiji ili u kombinaciji.
Kao zaključak treba naglasiti da se OS bolesnika s metatstaskim rakom debelog crijeva u zadnjih 20 godina značajno produljio i danas gotovo dostiže 36 mjeseci za razliku od 6 mjeseci početkom 90-tih godina prošlog stoljeća.

Liječenje karcinoma pluća
Rak pluća je maligna bolest s najvećom incidencijom i smrtnošću na svjetskoj razini (2012.g. oboljelo je 1,82 milijuna, a umrlo 1,6 milijuna ljudi). Hrvatska spada u zemlje s visokom učestalosti raka pluća; među muškarcima se nalazi na prvom mjestu po učestalosti i smrtnosti (2013. godine oboljelo je 2031, a umrlo 2090 muškaraca), kod žena se nalazi na trećem mjestu po učestalosti i smrtnosti (oboljelo 722, a umrlo 712 žena). Izuzetno visoka smrtnost od raka pluća posljedica je, između ostalog, činjenice da većina bolesnika pri dijagnozi ima diseminiranu bolest, ali i da je liječenje ovih bolesnika relativno neuspješno. U zadnje vrijeme bilježe se značajni pozitivni iskoraci u sistemnom liječenju (osobito ciljana terapija i imunoterapija) i radioterapiji (3D konformalna radioterapija, stereotaksijska ablativna radioterapija).

Detalji:

Datum:
lipanj 15, 2016
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/