Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predavanje dr. Dijane Petričević „Balansiranom prehranom do superimuniteta“

listopad 22, 2018 @ 18:00 - 20:00

Koliki je utjecaj prehrane na naše zdravlje i koji su to nutrijenti koji će nam omogućiti superimunitet? U tajne superimuniteta će vas uputiti dr. Dijana Petričević.
Imunološki sustav je složeni sustav obrane koji nas štiti od zaraza i infekcija mikroorganizmima, ali nam i omogućava da razlikujemo vlastito od tuđeg. Njegovo ispravno djelovanje je važno za funkcioniranje cjelokupnog organizma.
Suvremeni način života, previše stresa, nezdrava prehrana, učestala konzumacija antibiotika, dovode do neravnoteže u imunosustavu. Stoga postoji golem interes u znanstvenim krugovima i široj javnosti za poboljšanjem rada imunološkog sustava i imunostimulaciju. Pravilna i balansirana prehrana pomaže u tome. Hrana bogata vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima koristi i jača imunofunkciju. Najbolji izvori su voće i povrće; jedna od najčešće opisivanih i istraživanih biljaka je češnjak. Još u 19. stoljeću Louis Pasteur je proučavao njegova antibakterijska svojstva.
Zadnjih par desetljeća postoji veliki interes znanstvene zajednice za proučavanjem probiotika; oni osnažuju crijevnu mikrofloru te na taj način pojačavaju obrambenu ulogu crijeva. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. Ove „dobre bakterije“ stvaraju mliječnu kiselinu koja smanjuje lokalni pH te na taj način zaustavlja rast štetnih bakterija. Drugi važan mehanizam probiotika je stvaranje protuupalnih tvari citokina. Najpoznatiji probiotici u hrani su fermentirani mliječni proizvodi jogurt, kefir, acidofil, ali i kiseli kupus, mlaćenica, fermentirani sirevi te miso.
Posebno ćemo se osvrnuti na apiceutike čija tisućljetna upotreba ima i znanstvenu potvrdu. Najnovija znanstvena istraživanja potvrdila su snažan antioksidativni učinak meda uz poznato antibakterijsko, antimikotično i antivirusno djelovanje.
Propolis je jedan od najučinkovitijih prirodnih proizvoda za jačanje timusa, žlijezde koja stvara limfocite, glavne obrambene stanice našeg organizma. Matična mliječ sadrži (10-HDA) nezasićenu masnu kiselinu koja nije otkrivena nigdje drugdje u prirodi, a ima antibakterijsko i antitumorsko djelovanje.

Diana Petričević, dr. med., obavlja privatnu liječničku praksu više od 25 godina. Nakon završenog poslijediplomskog studija iz nutricionizma bavi se ulogom prehrane na ljudsko zdravlje. Autorica je knjige “Mediteranskom prehranom do zdravlja” te svojim predavanjima promovira ovakav način prehrane.

Detalji:

Datum:
listopad 22, 2018
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, dvorana 1
Ulica slobode 2
Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
0038521 685 000
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000