Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predavanje Snježane Smodlake Čeh „Artemizija Gentileschi (1593-1653)“

studeni 15, 2016 @ 18:00 - 20:00

Naša sugrađanka, dr. Snježana Smodlaka Čeh diplomirala je na Filozofskom Fakultetu u Zadru i magistrirala iz Romanske filologije na Sveučilištu u Zagrebu; u SAD je magistrirala talijansku književnost i doktorirala s tezom iz talijanske barokne književnosti na Rutgers Univerzitetu u New Jerseyu.
Mnogo godina je izlagala i tiskala članke iz talijanskog jezika i književnosti. Sudjelovala je na međunarodnim kongresima u Splitu, Zagrebu, Beogradu, New Yorku, Baltimoru, Harrisburgu, Rochesteru, Buffallu, Montrealu, Torontu, Parizu, Bonnu, Salzburgu, Oviedu, Bariju, Urbinu, Napulju, Brescii, i nekoliko puta u Perugi, Pittsburgu te Bostonu. Slijedeće godine će sudjelovati na kongresima u Hartfordu i Budimpešti.
Posljednjih petnaestak godina se njezin znanstveni interes proširio na istraživanje talijanske umjetnosti i izlagala je predavanja o Caravaggiu, Artemiziji Gentileschi, Elisabetti Sirani i Sofonisbi Anguissola. Svojim izlaganjima i nastavnim radom želi izvuci iz zaborava bezbrojne renesansne i barokne slikarice koje je zanemarila povijest umjetnosti. Kao ljubiteljica talijanske opere istražuje jezične, povijesne i sociološke aspekte Verdijevih libretta. S dvojicom kolega je napravila DVD o Verdiju. U pripremi je rad o netipičnim ženskim likovima Verdijevih opera.

Artemisia Gentileschi talijanska je barokna slikarica, prva značajna slikarica u europskom slikarstvu; najznačajnija sljedbenica Caravaggia (Caravaggisti). Postala je prvim ženskim članom prestižnog udruženja Akademije umjetnika (Accademia di Arte del Disegno) u Firenci.

Za života je bila vrlo cijenjen majstor i prijatelj mnogim humanistima i velikanima tog doba (poznato je njezino dugogodišnje dopisivanje s Galileom Galileijem).

Details

Date:
studeni 15, 2016
Time:
18:00 - 20:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,

Organizer

GKMM
Phone:
+38521685000

Venue

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021 685 027
Website:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/