Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstavljanje knjige Tuge Tarle „Hrvatski iseljenički duhopis“ (u organizaciji Hrvatske matice iseljenika)

studeni 4, 2015 @ 18:00 - 20:00

Predstavljanje knjige Tuge Tarle „Hrvatski iseljenički duhopis“ (u organizaciji Hrvatske matice iseljenika).

Autorica knjige je profesorica i spisateljica Tuga Tarle, koja je u svojoj više od desetljeća dugoj diplomatskoj karijeri radila u Australiji, Španjolskoj, Čileu i Slovačkoj.

„Ova knjiga će morati postati obavezna literatura ne samo za sveučilišne profesore i njihove studente koji se bave proučavanjem povijesti hrvatskog iseljeništva, nego i za hrvatske diplomate naročito one koje njihova profesionalna dužnost ih odvede u gradove i države u kojima več djeluju dobro organizirane hrvatske zajednice“, stoji u recenziji knjige koju je napisao dr. Marin Sopta. „Autoričin jednostavan i lagan stil pisanja u kojima ona daje slikovit opis hrvatskih zajednica, pojedinačnih uspjeha ili pak tragičnih sudbina hrvatskih iseljenika u Australiji,Čileu, Ekvadoru ili Slovačkoj gdje ju je odvela njezina profesionalna dužnost diplomate,čitalac stiče dojam da i sam te zajednice i ličnosti osobno dobro poznaje.Opisujući život hrvatskih zajednica, izazove i probleme s kojima su njihovi članovi suočeni u svakidanašnjem životu u njihovim novim domovinama,dolazimo da spoznaje kako se o hrvatskom iseljeništvo ipak dovoljno nezna, da je ono nedovoljno istraženo pa čak i zanemareno“, navodi Sopta.

Prof. dr. Ivan Rogić o novoj knjizi Tuge Tarle kaže: „Rad Tuge Tarle o hrvatskom iseljeništvu je vrijedan prinos književnom i istraživačkom fondu hrvatske iseljeničke baštine. Rad je pisan pregledno, “protočno”, s mnoštvom tematskih i analitičkih uvida koji teško mogu čitatelja ostaviti ravnodušnim. Posebno, na tom tragu, treba upozoriti na, u tekstu šire obrazložen, prijedlog osnutka iseljeničkog muzeja (u Rijeci). Time je, posredno, autorica osnažila i pitanje o kakvoći institucijske “infrastrukture” s kojom hrvatsko iseljeništvo može u tuzemnoj Hrvatskoj računati. Već i zagovor osnutka iseljeničkog muzeja dostatnim je razlogom za odabir stanovita “aktivističkog” tona u znatnom dijelu teksta. Knjigu Tuge Tarle treba čitati kao sretni spoj popularnoznanstvena i referentnog teksta“.

(izvor teksta: Crodnevnik.de)

Detalji:

Datum:
studeni 4, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr