Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstavljanje knjige Jure Srhoja “Od Korčule do Splita i Poljuda“

31 ožujka, 2015 @ 18:00 - 20:00

Jure Srhoj - "Od Korčule do Splita i Poljuda"

Predstavljanje knjige Jure Srhoja “Od Korčule do Splita i Poljuda“. Knjigu će predstaviti prof. dr. Roko Markovina i prof. dr. Boris Anzulović.

PRIJE UVODA

Ideja da pišem o osnivačima Sportskog društva Mornar, sportašima grada Korčule i njihovom doprinosu sportskih uspjesima Mornara i splitskog sporta, došla je iznenada kao rezultat spoznaje, nakon što sam pažljivije pregledao monografije sportskih klubova u kojima sam nastupao kao sportaš, a jedno vrijeme kao vaterpolski trener.
Ispred mene se nalaze monografije: 50 godina KPK 1930. – 1980., autora Dušana Kalogjere, Sportsko društvo Mornar 1949. – 2009., autora Marija Grabera, Rukometni klub Solin – 50 godina rukometa u Solinu, autora Jurice Gizdića, Vaterpolo klub Vela Luka 1953. – 2003., autora Miroševića/Šeparovića, te knjiga Stoljeće hrvatskog vaterpola.
Dvije monografije su me posebno zainteresirale, Sportskog Društva Mornar i Korčulanskog plivačkog kluba. U oba kluba sam nastupao kao igrač vaterpola a povremeno i kao plivač. U Korčulanskom plivačkom klubu od 1959. – 1965. godine, u Mornaru od 1965. – 1970. godine. Dojmila me se činjenica da Korčulanski plivački klub i Sportsko društvo Mornar, zahvaljujući svojim sportašima, održavaju sportske odnose već punih 65 godina. Ta spoznaja i misao da taj odnos moram istražiti, razjasniti i učiniti dostupnim svima onima kojima je do njega stalo i osjećaju kao ja nije me napuštala. Uradit ću to, iako u tome nemam iskustva. Kao i mnogo puta u životu, i ovdje je došao do izražaja karakter sportaša – kada je teško ne odustaješ već upreš još jače.
Bio sam izuzetno nestrpljiv, sve sam htio odmah. Onda je počelo, misli se sređuju, olovka se oštri i sve postepeno dobiva smisao. Priču o odnosu dva sportska kolektiva, jednog s otoka i drugog s kopna, koji održavaju sportaši i koji traje već punih 65 godina, napisao sam u jednome dahu. Primaran zadatak bilo mi je otrgnuti zaboravu doprinos Korčulana i korčulanskih sportaša osnivanju i sportskim uspjesima Mornara i splitskog sporta. Pokušao sam doći do odgovora što je to što je sportaše ta dva kluba povezivalo i činilo različitim od drugih, koji je fluid privlačio u Poljud mnoge od ponajboljih korčulanskih sportaša. Koja je to bila „eška“ (mamac).
Samo usput se upuštam u ekskurse i reminiscencije koje s primarnim zadatkom ne stoje u izravnoj vezi, ali su logične gledajući ih u cjelini i u kontekstu priče.
Ovu priču napisao sam i da izrazim ono što danas osjećam, kao i za sve one koji se sa sjetom odnose prema tom vremenu i događajima. Napisao sam je i zbog ljubavi i privrženosti prema svom zavičaju,a obično se kaže: bez ljubavi prema zavičaju nema ni ljubavi prema domovini. Posvećujem je svim Korčulanima koji su iz Korčule i Korčulanskog plivačkog kluba otišli u prijateljski sportski Mornar, a posebno onima kojih ih više nema: Blagoju Blagi Lozici, Bogomilu Bogi Peručiću, Lovru Radoniću, Tomislavu Franjkoviću, Berislavu Kalogjeri. Sportskim učiteljima, posebice Ivanu Đanu Tomiću, Gojku Arneriju i Peru Joziću te šjor Vekemiru Lozici koji me „čapa“ na marendu. Sportskim prijateljima koji su se našli u ovoj storiji, a više nisu među živima: Dušku Dulu Antunoviću, Feliču Tedeschiju, Vinku Rosiću Rodeu, Urošu Maroviću, Mirku Sandiću, Zoranu Jankoviću, Toniju Nardelliju. Mojim suigračima iz Mornara s kojima sam trenirao, igrao, putovao, zabavljao se. Mojim prijateljima bez kojih bi bio siromašniji za mnoge događaje, provedene ugodne i bezbrižne dane, i bez kojih ne bi bio sve ovo što jesam.

I svima ostalima.

Jure Srhoj

Korčula, 2014.

Detalji:

Datum:
31 ožujka, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , ,

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr