Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Program Split Film Festivala: „Svjetlo u filmu“, predavanje Joška Jerončića i Davora Šarića

rujan 14, 2015 @ 18:00 - 20:00

Svjetlost ima vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu te je važno znanstveno multidisciplinarno područje u znanosti XXI. stoljeća. Revolucionarna je za medicinu, otvorila je put međunarodnoj komunikaciji putem interneta te je i dalje u središtu povezivanja kulturnih, ekonomskih i političkih aspekata modernog društva.

UNESCO je proglasio 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu (IYL 2015) s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti znanosti o svjetlosti, optike i tehnologija zasnovanih na svjetlu i promicanja pristupa novim znanjima.

Film, kao umjetnost pokretnih slika, također je temeljen na svjetlu, pa se tako u Godini svjetlosti lako spajaju znanstvena dostignuća sa onima u umjetnosti. Posebni program 20. izdanja Splitskog filmskog festivala djeluje kao potpora i širi kontekst filmskom programu u kojem je naglasak prije svega na umjetničkom izričaju, a manje na socijalnom, političkom, ekonomskom i bilo kojem drugom kontekstu.

Svjetlo, u ovom izdanju, pada na umjetnost!

Kad se govori o svjetlu u filmu, govorimo o nečemu bez čega je film nezamisliv, počevši od svjetla koje djeluje na filmski materijal i tako bilježi filmske slike kao što se njime ostvaruje i vidljivost objekata i subjekata pred objektivom kamere: izražavanje volumena i dubine, stvaranje ugođaja u slici, oblikovanje svjetla i sjene. Jasno da je uporaba svjetla u filmu usko povezana s ostalim čimbenicima filmskog izraza, s kompozicijom kadra, kostimografijom i scenografijom.

U mraku projekcijskih dvorana svjetlom projekcije oživljena filmska slika kroz sve svoje mijene, od početka umjetnosti pokretnih slika do današnjih dana, uz demonstraciju osnovnih tipova filmskog osvjetljenja, tema je ovog predavanja.

Joško Jerončić
Rođen u Splitu 1960. godine gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje, te završio i nižu glazbenu školu. Osamdesetih završava Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je već kao student radio u raznim redakcijama Hrvatske televizije. Počev od 1997. godine, radi kao voditelj filmskog programa Multimedijalnog kulturnog centra Split i koordinator Međunarodnog festivala novog filma i videa u Splitu, a od 2001. do 2012. godine predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu na kolegijima Filmska izražajna sredstva, Uvod u Povijest filma i Umjetnički film i video nakon čega je i vanredno predavao na privatnoj visokoj školi TV Akademiji „Jadran“. Danas radi na mjestu ravnatelja Multimedijalnog kulturnog centra Split.

Davor Šarić
Rođen je 1961. u Šibeniku. U Splitu završava srednju školu za primijenjenu umjetnost (Odjel fotografije). Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomira 1986. godine (Odsjek filmskog snimanja). Aktivno se bavi snimanjem dokumentarnih filmova, fotografijom i primijenjenom grafikom. Za Velike brodolome Jadrana dobio je 2007. godine nagradu “Večernjakov ekran” za najbolji dokumentarni serijal. Na Photodaysu u Rovinju 2009. dobio je “Kvadrat” za najbolju fotografiju u kategoriji slobodna tema. Član je ULUPUH-a. Docent je na studiju Kulturologije.

Detalji:

Datum:
rujan 14, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr