Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

“Putopisi”, izložba u knjižnici Bol-Plokite (23. lipnja – 14. srpnja 2015.)

lipanj 23, 2015 @ 08:00 - srpanj 14, 2015 @ 20:00

PUTOPISI

Oduvijek je čovjeka privlačio izazov putovanja, a pojedini putnici često su nastojali svoje dojmove i zapažanja zabilježiti i time oteti zaboravu. Brojni su autori koji su se u svojemu književnom činu usredotočili na opis putovanja, a putovali su iz različitih pobuda: istraživačkih, društveno-političkih, vjersko-hodočasničkih, estetskih,  komercijalnih ili jednostavno „za svoj gušt“ – svi su oni na svoj način pridonijeli razvoju književnog oblika putopisa.

Žanr putopisa, ali i dnevnika dugo je bio rubni prostor interesa književnih kritičara. Putopis pripada nefikcionalni tekstovima, njegova je događajna struktura vjerodostojna i doživljajno završena. Putopis koji će zadržati čitateljsku publiku nije lako napisati.

„Putopis  nikad nije puko iznošenje činjenica. U njega je uvijek involvirana motivacija autora za putovanjem; njegov život prije putovanja, traume, tuga, boljke koje u dodiru s prirodom ili drugim ljudima želi zaliječiti. Može ga motivirati i znatiželja, zanimanje za druge narode, njihovu kulturu, običaje. U sve to prožeto je i samooplemenjivanje kroz upoznavanje novoga ili vraćanje iskonskom. Putnik se s takvih putovanja redovito ne vraća isti. Tijekom cijeloga putovanja razmišlja o sebi, svojim životnim potezima i pogreškama i dovodi ih u odnos sa stvarnošću u kojoj se trenutno nalazi. Uzimajući sve to u obzir, putopis ne može biti isključivo stručna forma, jer je uvijek prisutan autorov subjektivni dojam.“

Jelena Stipetić Šušak
Zadnjih godina popularnost putovanja i putopisa toliko se razmahala da se govori o književnosti koju više ljudi piše nego što čita. Tako i putnika ima više nego onih koji ih čekaju kod kuće. Kao da se obistinjuje stih Branka Miljkovića da će putopise svi pisati. Ili kako je pjevao Vajta: “Sve je više Odiseja, a sve manje Penelopa.”

Jasen Boko ne misli da se radi o bilo kakvoj inflaciji putopisa kod nas, nego o povratku jednog kvalitetnog žanra na njegovo mjesto u književnosti. On podsjeća da su s putopisom počele i europska i hrvatska književnost (“Odiseja” i “Planine” ili “Ribanje i ribarsko prigovaranje”). “Nasreću, prošli smo fazu u kojoj se bio prestao pisati putopis jer, navodno, zahvaljujući televiziji i globalizaciji nije više bilo nepoznatih mjesta”, smatra Boko.

No činjenica je da su putopisci preplavili medije i prometala.

Na najpopularnije putopisce polemično  se osvrnuo Tahir Mujčić.
“Što će on meni objašnjavati što je rikša, kao da sam zaostao. Nema tu stila, kao kod starijih putopisaca”, ljutio se temperamentni dramatičar i pjesnik. Mujičić može imati svoja književna uporišta u tezi da današnji putopisci književno ne briljiraju kao akademik pučkog temperamenta i sočnog jezika Matko Peić. Knjige današnjih putopisaca još nisu dosegnule značenje “Putositnica” Antuna Nemčića, “Puta u Bosnu” Matije Mažuranića ili “Izleta u Rusiju” Miroslava Krleže. Davor Vuković podsjeća na drevno zanimanje publike za putovanjima od Homera, Marka Pola, Alberta Fortisa, Evlije Čelebije, Jonathana Swifta, Matoša… pa do Michaela Palina ili ništa manje intrigantnih Boke i Božića.

Boom putopisa i putopisaca očito je potaknut i jeftinim avio prijevozom, i dostupnim informacijama o svakom i najudaljenijem kutku globalnog sela, ali i današnjim mladim generacijama sklonim otkrivanju novog.

Putovati se mora – parafraza stare rimske izreke njihova je životna deviza.

Detalji:

Početak:
lipanj 23, 2015 @ 08:00
Kraj:
srpanj 14, 2015 @ 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM – Knjižnica Bol-Plokite
Telefon:
+38521685050
E-pošta:
bol-plokite@gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Bol-Plokite
Tolstojeva 32

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521685053
Web stranica:
http://www.gkmm.hr