Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Robert Losey „Sluga” (Servant) (1963, 112 min), edukativna projekcija filma

svibanj 18, 2016 @ 17:00 - 19:10

Joseph Losey „Sluga" (Servant)

Sluga (The Servant, 1963), Vel. Britanija, c/b, 112 min, Elstree/Springbok Productions
Režija: Joseph Losey
Scenarij: Harold Pinter, prema romanu Robina Maughama
Direktor fotografije: Douglas Slocombe
Glazba: John Dankworth
Uloge: Dirk Bogarde (Hugo Barrett), James Fox (Tony), Sarah Miles (Vera), Wendy Craig (Susan), Catherine Lacey (lady Mounset), Richard Vernon (lord Mounset).

Mladi i bogati Tony zapošljava Hugha Barretta kao slugu. Barrettov je prvi zadatak da uredi Tonyjevu novu kuću zbog čega se sukobljava s Tonyjevom zaručnicom Susan. Barrett štoviše na mjesto sobarice dovodi svoju ljubavnicu Veru lažno je predstavivši kao sestru. Ona zavodi Tonyja koji se udaljuje od Susan. Međutim, Tony i Susan otkriju Veru i Barretta dok vode ljubav te ih Tony, potresen, oboje otpušta, dok ga istodobno Susan ostavlja. Ostavši sam, Tony potom ponovno zapošljava Barretta te postupno postaje sve ovisniji o njemu.

Pinterov scenarij oslonjen na sugestivne i suptilne jezične aluzije koje prividno uobičajene situacije nadograđuju ugođajem skrivene prijetnje i Loseyjeva precizna režija zasnovana na fluidnim pokretima kamere i dugim kadrovima te konstruiranju ambijenta (kuća) kao eksteriorizacije osjećaja likova, s razrađenom uporabom ogledala koja sugeriraju rascijepljenost, ali i narcisoidnost glavnih likova, oblikuju pripovjedni svijet usredotočen na temu individualnog i društvenog kolapsa, odnosno destrukcije karaktera pod pritiskom klasnih odnosa, žudnje za moći i nesigurnih seksualnih opredjeljenja. Iako je kritika prigovarala okretanju prema izrazitijim ekspresionističkim kompozicijama i osvjetljenju i gotovo neprestanom variranju tona u posljednjoj trećini filma, kombinacija realističkih, parodijskih i alegorijskih fragmenta naglašava ugođaj rastućeg rasapa kakav doseže vrhunac u nadrealnom završetku s likovima koji gledaju jedni druge kroz staklene čaše što iskrivljuju perspektivu i naposljetku foto-aparatom snimaju vlastite odraze u ogledalima. Film pruža niz interpretativnih mogućnosti, od sugeriranja homoseksualnog podteksta Barrettova i Tonyjeva odnosa, preko inverzije brit. klasnog sustava do upućivanja na gotovo demonski značaj Barrettove dominacije odn. Barretta kao figuru čistog zla. Stoga je komentiran kao metafora klasne borbe i nesmiljena kritika britanskog klasnog ustrojstva, esej o požudi, studija zla, parabola čovjeka i njegova alter ega, analiza homoseksualnosti te djelo o opsesiji i posesivnosti.

B. Kragić

(izvor: Filmski lekiskon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Details

Date:
svibanj 18, 2016
Time:
17:00 - 19:10
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,

Organizer

GKMM – Odjel multimedije
Phone:
+38521 685 024
Email:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Venue

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021 685 027
Website:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/