Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Robert Siodmak „Uzduž i poprijeko” (Criss Cross) (1949, 98 min), edukativna projekcija filma

travanj 1, 2016 @ 18:00 - 19:50

Robert Siodmak "Uzduž i poprijeko" (Criss Cross)

Kratki sadržaj:
Steve Thompson (Burt Lancaster) viđa se potajno sa bivšom ženom Anom (Yvonne De Carlo) u koju je još uvijek zaljubljen. Ona je sada u braku s moćnim gangsterom Slimom Dundeejem (Dan Duryea) koji je upravo priredio oproštajni tulum nakon kojeg će sa svojom bandom otići u Detroit. Tulum je zapravo maska za prisutne ljude, među kojima je i policijski poručnik Pete (Stephen McNally), baš kao i tučnjava između Stevea i Slima. Njih dvojica spremaju pljačku blindiranog vozila koje prevozi državni novac. Steve, koji je zaposlen kao vozač toga vozila, prisjeća se neposredno uoči pljačke kako je do svega došlo. Prije nekoliko mjeseci, Steve je okončao dugo lutanje i vratio se u grad. Sam je sebe uvjeravao kako to čini zbog majke i brata koji se treba uskoro oženiti, no zapravo se vratio zbog bivše supruge Ane. Steve intuitivno osjeća kako ona nije vrijedna toga, no ne može je nikako izbiti iz glave…
Veliki redatelj Robert Siodmak (Spiralne stepenice, Grimizni gusar) jedan od onih njemačkih sineasta koji su zbog Hitlerova režima emigrirali u Hollywood. Među ostalim sjajnim filmovima različitih žanrova, Siodmak potpisuje neka od ključnih ostvarenja film noira, poput remek-djela „Ubojice” i „Uzduž i poprijeko”. Kao i u „Ubojicama” tako i u ovom filmu glavnu ulogu tumači fenomenalni Burt Lancaster. „Uzduž i poprijeko” je prava mala enciklopedija svega onoga zbog čega je film noir jedna od najzanimljivijih pojava u povijesti američke kinematografije. Riječ je o stilski rafiniranom, majstorski režiranom filmu karakterističnih noir likova (snažan no emotivno nestabilan muškarac i fatalna žena zbog koje glavni junak gubi glavu), fascinantnog, pretežito noćnog miljea u kojem se odvija radnja, koji se pored ostalog može pohvaliti sjajnim prikazom polusvijeta i subverzivnim osjećajem nemogućnosti muško-ženskog razumijevanja te osobito kontroliranja emotivnih strasti. U doba kada je snimljen, takvi filmovi nisu dobivali nagrade, pa se Siodmakovo remek-djelo ne može pohvaliti Oscarima i festivalskim priznanjima, no danas mnogi drže kako je riječ o jednom od najboljih filmskih krimića.

O autoru:
Robert Siodmak (8. kolovoza 1900, Memphis, SAD – 10. ožujka 1973, Locarno, Švicarska)

Robert Siodmak, pravim imenom Robert Siodmark. Od druge godine živio je u Njemačkoj. Studirao je na sveučilištu u Marburgu. Na filmu je od 1925. godine i to kao ispisivač mađunaslova za strane filmove, zatim montažer i pomoćnik redatelja. Godine 1929. zajedno s E.G. Ulmerom korežira dokumentarac Ljudi u nedjelju (Menschen am Sonntag). Svoj prvi igrani film Rastanak (Abschied) snima 1930. godine. Zbog nacističke vlasti emigrira u Pariz a zbog širenja Drugog svjetskog rata odlazi u SAD. Priznanja stječe nizom psiholoških trilera koje realizira tokom četrdesetih, a koji pripadaju žanru film noira kao što su Spiralne stepenice (The Spiral Staircase, 1945), Ubojice (The Killers , 1946) i Uzduž i poprijeko (Criss Cross, 1948). Film noir je ujedno i glavno obilježje njegove karijere.

Detalji:

Datum:
travanj 1, 2016
Vrijeme:
18:00 - 19:50
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021 685 027
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/