Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik: Mary Shelley „Frankenstein”

ožujak 16, 2016 @ 18:00 - 20:00

SF romani su velika ljubav knjigofila usprkos (ili baš zbog toga) zanemarenosti ovog žanra u ozbiljnim književnim krugovima. Od izvrsnih ideja loše napisanih (Fahrenheit 451) pa do izvrsnih ideja izvrsno napisanih (Solaris), uvijek je ideja bila spiritus movens, najvažniji sastojak svakog SF romana. Komunikacija je često bila u središtu tih brainstorminga. U Fahrenheitu 451 ljudima su bile zabranjivane knjige da ne bi počeli međusobno smisleno komunicirati jer svako totalitarno društvo koje drži do sebe više voli uzgajati biljke nego ljude; što god s njima radili, biljke se nikad ne bune. U Solarisu je paradoks komunikacije razrađen do savršenstva; kako razumjeti nešto posve strano ako nismo u stanju uspostaviti pravu komunikaciju ni s najbližima.

Ove srijede dolazi nam u književni posjet otac SF romana kojeg je napisala jedna mama. Sve je započelo kao dokona oklada mladih i nadobudnih romantičarskih pjesnika jedne olujne večeri u ljetnoj rezidenciji lorda Byrona koju je jedino Mary Shelley shvatila ozbiljno, a dobitnici smo svi mi.

Nesretno čudovište koje je stvorila mlada Mary i dalje luta književnim sferama i filmskim setovima u potrazi za nekim tko će ga razumjeti.

Kakva je prava suština ljudske prirode? Što znači jedan život? Može li se život stalno probadati hladnim sječivom logike, a da nam ne iscuri sva srž? Zašto u većini filmova snimljenim prema knjizi Mary Shelley čudovište uopće nije u mogućnosti artikulirano govoriti?

Dođite u srijedu 16. ožujka u 18 sati u knjižnicu Trstenik i provedite ugodnu večer u društvu knjigofila i Frankensteinovog čudovišta.

‘Ništa nije tako bolno za ljudski um kao iznenadna i velika promjena.’

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.

Detalji:

Datum:
ožujak 16, 2016
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM – Knjižnica Trstenik
Telefon:
+38521685077
E-pošta:
trstenik@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Trstenik
Papandopulova 25

Split, 21000 Hrvatska
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685075; 685077
Web stranica:
www.gkmm.hr