Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

“Sofonisba Anguissola – velika i zaboravljena renesansna umjetnica” predavanje dr. Snježane Smodlaka Čeh

studeni 18, 2015 @ 18:00 - 20:00

Naša sugrađanka, dr. Snježana Smodlaka Čeh diplomirala je na Filozofskom Fakultetu u Zadru i magistrirala iz Romanske filologije na Sveučilištu u Zagrebu; u SAD je magistrirala talijansku književnost i doktorirala s tezom iz talijanske barokne književnosti na Rutgers Univerzitetu u New Jerseyu.
Mnogo godina je izlagala i tiskala članke iz talijanskog jezika i književnosti, Sudjelovala je na međjunarodnim kongresima u Splitu, Zagrebu, Beogradu, New Yorku, Baltimoru, Harrisburgu, Rochesteru, Buffallu, Montrealu, Torontu, Parizu, Bonnu, Salzburgu, Oviedu, Bariju, Urbinu, Napulju, Brescii, i nekoliko puta u Perugi, Pittsburgu e Bostonu. Slijedeće godine će sudjelovati na kongresima u Hartfordu i Budumpesti.
Posljednjih petnaestak godina se njezin znanstveni interes proširio na istraživanje talijanske umjetnosti i izlagala je predavanja o Caravaggiu, Artemiziji Gentileschi, Elisabetti Sirani i Sofonisbi Anguissola. Svojim izlaganjima i nastavnim radom želi izvuci iz zaborava bezbrojne renesansne i barokne slikarice koje je zanemarila povijest umjetnosti.

Sofonisba Anguissola – velika, ali zaboravljena renesansna slikarica

Sofonisba Anguissola je bila izuzetno poznata i cijenjena slikarica u Italiji i na španjolskom kraljevskom dvoru, gdje je živjela i slikala gotovo 20 godina, za vrijeme svog dugog i zanimljivog života (1532 -1625). Ali njezina su umjetnička djela, kao i djela mnogih drugih žena slikarica, bila zaboravljena i nedostupna široj javnosti i nekoliko stoljeća.
Znanstveni interes za njezina umjetnička ostvarenja je oživio sredinom prošlog stoljeća i ona se danas nalaze u poznatim svjetskim muzejima u Milanu, Napulju, Firenci, Bergamu, Madridu, Becu, Londonu, Berlinu, Bostonu.
Iako slijedeći tradicionalne norme talijanske Renesanse u autoportrete i portrete svoje obitelji unijela je ličnu i prepoznatljivu notu. U slikama španjolske kraljevske obitelji znala je pomiriti stroge norme formalnog portretiranja s mekšim nijansama talijanske orijentacije. Slikarskim (a donekle i pedagoškim) radom afirmirala je slikarsku profesiju i pokazala put ohrabrenja drugim ženama s kreativnim žarom u sebi.

Detalji:

Datum:
studeni 18, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr