Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

“Sto godina smijeha otoka Visa“, predavanje prof. dr. Joška Božanića i predstavljanje knjige „Komiški facendijer“

studeni 3, 2015 @ 18:00 - 20:00

“Sto godina smijeha otoka Visa”, predavanje Joška Božanića povodom izlaska njegove knjige “Viški facendijer – Stil, leksik, svijet facendi otoka Visa XX. stoljeća”.

Uz predavanje o fenomenu facende kao nefikcionalne humorističke priče, autor će skupa s Božidarom Baraćem, najmlađim pripovjedačem iz njegove antologije facendi, ponuditi publici izvedbu izabranih viških facendi na autentičnim viškim govorima. Moguća kupnja Viškog facendijera po promotivnoj cijeni.

O autoru:
Joško Božanić redovni je profesor Stilistike na Odsjeku za kroatistiku, Filozofskog fakulteta u Splitu. Sa svojim suradnicima utemeljio je 2001. studij splitske humanistike na Sveučilištu u Splitu iz kojega je nastao današnji Filozofski fakultet. Utemeljitelj je i pročelnik Centra za interdisciplinarne studije “Studia Mediterranea” unutar kojega je realiziran niz znanstvenoistraživačkih projekata mediteranske tematike. Joško Božanić bavi se i interdisciplinarnim istraživanjem koje pored filologije uključuje i područje kulturne antropologije, etnologije i maritimne baštine. Autor je triju znanstvenih monografija, sedamdesetak znanstvenih radova i stotinjak eseja. Joško Božanić istaknuti je dijalektolog i glavni urednik dijalektološkog časopisa “Čakavska rič” već dvadeset godina. Svojim projektom “Falkuša” afirmirao je hrvatsku maritimnu baštinu u svijetu.

Viški facendijer Joška Božanića
Prof. dr. Joško Božanić dovršio je svoje kapitalno djelo “Viški facendijer – stil, leksik, svijet facende otoka Visa XX. stoljeća” koje u sunakladništvu izdaju Književni krug u Splitu i Centra za interdisciplinarne studije – Studia Mediterranea na Filozofskom fakultetu u Splitu, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture i Centra Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu.

Riječ je o znanstvenoj monografiji s antologijom sto i jedne facende otoka Visa koje autor interpretira na način da otkriva stilističke, naratološke, sociološke i kulturnoantropološke aspekte viške usmene priče – facende. Facenda je usmena, nefikcionalna, humoristička usmena priča karakteristična za mediteranski kulturni krug. Sve su priče na autentičnim viškim govorima popraćene tumačem riječi i objašnjenjima značenja, uz iznimno bogat Glosar koji obuhvaća oko 2300 riječi, a svi su dijalektalni tekstovi pomno akcentuirani tako da je trajno sačuvan izgovor viških govora. Facende objavljene u ovoj knjizi bilježene su u vremenskom rasponu od pola stoljeća. Prva facenda zabilježena je u Visu 1960, a posljednja pred nekoliko godina. Božanićeva antologija od sto i jedne facende rezultat je selekcije između nekoliko stotina facendi koje je autor magnetofonom bilježio desetljećima. Kriterij izbora bila je u prvom redu literarna vrijednost tih usmenih priča. Tako je nastala antologija viške humoristične priče visoke literarne vrijednosti koja kao cjelina otkriva duh otočkog svijeta – njegovu sklonost komičnom kao modusu doživljavanja životne svakodnevice i načinu opstanka često i u teškim životnim okolnostima koje je valjalo prevladati smijehom.

VIŠKI FACENDIJER, kapitalno je djelo najboljeg znalca kolektivne memorije otoka Visa i njegova jezika – sveučilišnog profesora i istaknutog književnika Joška Božanića. Ova knjiga, sa svojih 700 stranica književnog i analitičkog teksta, jedinstveno je djelo u hrvatskoj dijalektologiji i dijalektalnoj književnosti kako po korpusu zabilje- ženih usmenih nefikcionalnih priča – facendi, tako i po ingenioznim interpretacijama i objašnjenjima svake jezične potankosti izvornog teksta skupulozno bilježenog i akcentuiranog te dijalektološki, stilistički i naratološki interpretiranog. Četiri stotine likova, sto dvadeset i pet spomenutih viških porodica sa svojim osebujnim nadimcima, u stotinu facendi koje je autor izabrao iz golemog fundusa usmene predaje snimane i zapisivane na otoku Visu u rasponu od pola stoljeća, od 1960. do 2010. godine, okupljeno je u ovoj jedinstvenoj antologij “Viškog facendijera” u svojevrsnoj naratološkoj enciklopediji kolektivne memorije otoka Visa.

Predsjednik Književnog kruga akademik Nenad Cambj

Detalji:

Datum:
studeni 3, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr