Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Knjižnica Brodarica: svečano otvorenje izložbe „Moji pivci” Igora Schlenza

ožujak 16, 2016 @ 18:30 - travanj 9, 2016 @ 20:00

O autoru:

Igor Schlenz rođen je u Splitu 1950. godine. Školu za aranžere i dekoratere završio je također u Splitu. Cijeli svoj radni vijek  odradio je u nekadašnjem poduzeću ‘Jugoplastika’, i to u Službi za aranžiranje i dekoraciju.
Aranžirao je mnoge izloge ‘Jugoplastike’ u Splitu i van njega. Sudjelovao je u uređenju sajmova i poslovnih prostora te butika i mnogih prodavaonica različitih profila. Za svoj rad dobio je niz nagrada i priznanja.
Slikanjem se bavi posljednjih pet godina. Slika isključivo pivce, u acrylic tehnici s osnovne tri boje: crnom, crvenom i bijelom. Rado crta manje formate na kartonu, hameru ili platnu.

Iz recenzije:

‘Slikarstvo Igora Schlenza je ugoda kojoj nije cilj mijenjati svijet nego je slikarev doživljaj (dijela) tog svijeta. Stojeći pred ovim slikama čovjek stječe dojam da je to sve skupa lako napraviti, da je sve ovo što je prethodilo ovoj dojmljivosti svakome dostupna lakoća. Međutim, jasno je da nije tako. Sa malo-učiniti puno, u svakom je poslu, pa i u ovom likovnom, ono najteže, ali i najslađe. A, zamislite, kako je to kad se još namjerno odrekneš većeg dijela rekvizitarija koje ti stoje na raspolaganju u likovnoj praksi, kako je to učinio naš slikar crtajući ove svoje pivce. Da je Igor npr. literata on bi pisao o svome ljubimcu isto ovako, s malo izričajnih sredstava, s malo riječi, kako je to učinio  i ovdje, slikajući ga. Pretpostavljam da bi on prigovore prijatelja da je škrt sa riječima smatrao komplimentom. U svemu tome, ne zaboravimo da je portret uvijek sfinga, portretirao ti čovjeka ili pijetla. U tom poslu se ne pita kome je teže, liječniku ili veterinaru. Pametni kažu da je crtežom ‘skinuti’ mot, uhvatiti gestu portretiranoga nešto najzahtjevnije  u umjetnosti, u likovnosti.

Igor Schlenz očito zna da postoje dva puta da se dođe do karakteriološke esencije svakog portreta, pa i ovog pivčevog. On se opredjeljuje onome koji vodi elipsi, uprošćenju u kojem detalj fingira, onako pro toto, kao cjelina. Ma što bi bilo drugo nego cjelina; pa to su portreti našeg gordog Paše. Tako nastala slika korespondira direktno, jasno i senzualno,  s okom gledatelja kroz osnovni dojam, idiom kojeg ne možeš usitniti, jer nije kompozitan.

Slažući te svoje slike u minimalističkom kroju Igor je morao paziti  da ne izgubi kontrolu nad njim  i da mu ta kreativna jednostavnost ne sklizne u plakatnu površnost. Jer, složit ćete se, većina od nas prispodobljuje pivca u samo dvije metaforičke ravni: kao delikatesu u loncu ili kao gordog, taštog momčinu, mačo junačinu…’

Andro Filipić
Gošća izložbe je Jagoda Brajković.
Izložbu možete pogledati od 10. ožujka do 10. travnja 2016. u Knjižnici Brodarica, Terzićeva 5/IX.

Detalji:

Početak:
ožujak 16, 2016 @ 18:30
Kraj:
travanj 9, 2016 @ 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

GKMM – Knjižnica Brodarica
Telefon:
+38521 685 080, +38521 685 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr

Lokacija

GKMM – Knjižnica Brodarica
Terzićeva 5/IX

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+38521 385 080, +38521 385 083
Web stranica:
http://www.gkmm.hr