Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Svijet leptira, izložba likovnih radova Antonija Perišina

kolovoz 19, 2015 @ 19:00 - rujan 1, 2015 @ 20:00

Dok hoda…
sasvim sitno
kao da se čuje zvuk cimbala…
To na vezicama patika privezan malen praporac
Korakom ispušta glazbu u svijet…

Kakav je to „lik“…
Neobičan i blag…
Onaj koji čuje glas iz duše
i razumije duboku bit srca…
Očiju plahih i sjajnih
poput nježna povjetarca,
preobražen u divnog leptira
prolazi nježnim suživljavanjem mimo nas…

Jasenka Perišin Blandford

 

 

Svijet leptira

“Za leptire je karakteristična potpuna preobrazba (holometabolija) pa između ličinačkog stadija i stadija odrasle jedinke prolaze stadij kukuljice. Prije nego što se zakukulje, gusjenice se pričvrste na zaštićenu mjestu ili ispredu svilen zapredak, te se preobraze u slobodnu ili češće zastrtu kukuljicu. Kukuljica se doima mirnom, međutim, u unutrašnjosti se odvijaju velike promjene, organi gusjenice se razgrađuju, a izgrađuju se unutrašnji organi leptira. Kad se odrasli leptir izvuče iz zapretka, najprije raširi krila da se osuše. Nakon toga je spreman za let.” („Leptiri“, Enciklopedija)

Antonio je, poput mladog leptira, od svojih tinejdžerskih godina u introspekciji i samovoljnoj ekskluziji, pomalo odvojen od svijeta i očekivanih mladenačkih aktivnosti. Izvana se, poput kukuljice leptira, doima kao da je stao, kao da je vrijeme za njega stalo. No, on je ipak tijekom tog razdoblja stvorio velik opus crteža koji dokumentiraju preobrazbu i svojevrsnu holometaboliju umjetnika te njegova emotivnog doživljaja svijeta. On crta tankim crnim nitima poput svile, omata se crtežima, isprepletenom čipkom tanke linije bez kraja. Prvi crteži prikazuju strašne mračne šume s crnim, oštrim, trnovitim stablima, šume iz kojih nema izlaza. No, ta šuma trnja na kraju se otvori prema nebu i zvijezdama, pozivajući nas da u mraku doživimo radost svjetla i mogućnosti.

Kad iziđemo iz šume, Antonio nas povede u svijet leptira. Letimo s leptirima. Svaki je leptir unikatan i kao da je izveden u filigranskoj žici. Krila leptira su poput mandale, sa svakim pogledom drukčiji; navode nas na meditaciju, da se zadubimo, smirimo i provedemo vrijeme promatrajući ih. Precizan, uredan, fluidan pokret perom, koji zahtijeva mnogo vremena i strpljenja, navodi promatrača da se opusti, te odvoji vrijeme kako bi otkrio sve elemente i detalje tih monokromnih, ali vrlo kompleksnih crteža. Leptiri su odraz otkrića životne radosti, samoostvarenja, ispunjenja, zaljubljenosti, zabave i iskoraka iz mraka emocionalnih nevremena prijašnjih godina. Zadnjim koracima ove izložbe Antonio iskoračuje u svemir, u čaroliju, u opću metamorfozu, leptiri se pretvaraju u brodove, ili brodovi u leptire, ili pak morski konjici u leptire. Sve leti.

 

Sunčica Kuzmanić

http://suncionstage.blogspot.com/

 

Antonio Perišin rođen je 1989. godine u Splitu, a u Engleskoj je, gdje je živio, završio srednju umjetničku školu. Kao 14-godišnjak je bio među najmlađim izlagačima u Tate Modernu u Londonu, osvojivši nagradu za sliku koja je izložena u toj galeriji. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi u Engleskoj, a ovo je njegova prva samostalna izložba u Hrvatskoj.

Details

Start:
kolovoz 19, 2015 @ 19:00
End:
rujan 1, 2015 @ 20:00
Event Categories:
,

Organizer

GKMM – Odjel za djecu i mlade
Phone:
+38521685020; +38521685022
Email:
sredisnjica-djecji@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/odjel_za_djecu_i_mlade.htm

Venue

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021685000
Website:
www.gkmm.hr