Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Theo Angelopoulos “Krajolik u magli” (1988, 127 min), edukativna projekcija filma

siječanj 25, 2016 @ 17:00 - 19:20

Krajolik u magli (Topio stin omihli, 1988), Grčka, boja, 127 min, Basic Cinematografica/ENI/FFC/Paradise Television
Režija: Theo Angelopoulos
Scenarij: Theo Angelopoulos, Tonino Guerra, Thanassis Valtinos
Direktor fotografije: Yorgos Arvanitis, glazba: Eleni Karaindrou, ul.: Michalis Zeke (Aleksandar), Tania Palaiologou (Voula), Stratos Tzortoglou (Orest), Eva Kotamanidou, Dimitris Kaberidis (ujak).

Dječak Aleksandar i njegova sestra, tinejdžerka Voula, kreću u potragu za ocem vjerujući da radi u Njemačkoj. Kad ih ujak odbije prihvatiti i otkriva im da nemaju oca, oni bježe. Na putu prema Solunu upoznaju se s glumcem Orestom.

Tematizacijom putovanja protagonista u potrazi za obiteljskim korijenima i identitetom (asocijacije na Odiseju), na pozadini krajolika ruralne i industrijalizirane Grčke (fotografija Y. Arvanitisa dojmljivo proizvodi učinak sivog i maglovitog), te motivom ponavljanja (Voula svake večeri bratu priča istu priču, o postanku svijeta), djelo se uklapa u Angelopoulosov opus unutar kojega razrađuje uporabu kadra sekvence (izdvaja se vrlo dug kadar silovanja junakinje sniman s distance kontrastirajući okoliš s događajem). Dobitnik Eur. film. nagrade 1989., film sadržava i autoreferencijalne motive pa je kaz. skupina koju protagonisti susreću identična onoj iz redateljeva ranog filma Putujući glumci, a povezanost s grč. naslijeđem očituju i mnogobrojni vizualni simboli, npr. izvlačenje iz mora ruke antičkoga kipa, koji naglašavaju alegorijsku strukturiranost fabule.

B. Kragić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Details

Date:
siječanj 25, 2016
Time:
17:00 - 19:20
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,

Organizer

GKMM – Odjel multimedije
Phone:
+38521 685 024
Email:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Venue

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021685000
Website:
www.gkmm.hr