Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tod Browning „Nakaze“ (Freaks, 64 min, 1932), edukativna projekcija filma

listopad 23, 2015 @ 18:00 - 19:10

Nakaze (Freaks, 1932), SAD, c/b, 64 min, MGM
Redatelj: Tod Browning
Scenarij: Willis Goldbeck, Leon Gordon (prema romanu Ostruge Toda Robbinsa)
Direktor fotografije: Merritt B. Gerstad
Uloge: Olga Baclanova (Cleopatra), Harry Earles (Hans), Wallace Ford (Phroso), Henry Victor (Hercules), Leila Hyams (Venus), Roscoe Ates (Roscoe), Daisey Earles (Frieda), Rose Dion (gđa Tetrallini).

Cleopatra, akrobatkinja normalna stasa, želi se udati za cirkuskoga patuljka Hansa, a da bi ga mogla otrovati i opljačkati. No, cirkuske nakaze doznaju za njezin plan i preljubništvo sa snagatorom Herculesom te je odluče kazniti.
Jedan od najbizarnijih filmova uopće, osobito je poznat po tome što među junacima i glumcima pretežu cirkuske atrakcije – bradata žena, patuljak, čovjek bez ruku i nogu, žena bez ruku. Za razliku od normalnih ljudi, cirkuske nakaze prikazane su kao osobe visokih moralnih načela što upućuje na cinične i društveno-kritičke konotacije. Vizualno dojmljivo ostvarenje, u tradiciji nijemih horora, Nakaze ostavljaju učinak na razmeđi strave i gađenja te su kritizirane zbog pretjerane bizarnosti, senzacionalizma i mogućeg štetnog djelovanja na mlade (studio MGM čak ih se javno odrekao). No, vizualno usredotočavanje na fizički krajnje deformirane junake moralističku poentu čini snažnijom istodobno je nadvladavajući na način srodan nadrealizmu. S vremenom su Nakaze stekle status kultnoga ostvarenja i jednoga od najboljih filmova strave uopće.

N. Gilić

(tekst preuzet sa Filmskog leksikona Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Details

Date:
listopad 23, 2015
Time:
18:00 - 19:10
Event Categories:
,
Event Tags:

Organizer

GKMM – Odjel multimedije
Phone:
+38521 685 024
Email:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Venue

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021685000
Website:
www.gkmm.hr