Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Tribina “Uspješne Romkinje u Europi“ uz izložbu fotografija – u organizaciji Udruge Romski putevi – Romane droma

rujan 7, 2015 @ 08:00 - 17:00

U povodu dana pismenosti koji se obilježava 8. rujna Udruga Romski putevi – Romane droma  iz  Zagreba organiziraju tribinu i izložbu pod nazivom uspješne Romkinje u Europi koja će se održati u srijedu, 9. rujna godine u 18:30.

Radi nedovoljnog poznavanja kulture i običaja Roma stvaraju se mnoge predrasude i krivi  stavovi o njima. Naša je Udruga inicirala i osmislila projekt kalendar “Uspješne Romkinje u Europi“ kojim želimo promovirati onu drugu uspješnu stranu romske populacije o kojoj se gotovo  ništa ne zna i o kojoj se ne govori.

Ovo je rijetka prilika za upoznavanje žena Romkinja. One su se uprkos strogoj tradicionalnoj sredini uspjeli izdignuti iz izolirane sredine, ostvariti sebe, oživotvoriti  i ugledati svoje snove, one svjedoče o temeljnim pozitivnim promjenama uutar same jezgre romske obitelji. Ova bi prezentacija mogla biti most u prevladavanju krivih stavova i  smanjivanju raznih  predrasuda koje postoje o Romima. Vjerujemo da ćemo ovim projektom stvoriti nove spoznaje, povećati toleranciju prema romskoj populaciji, a i prema drugim nacionalnim  manjinama različitih  kultura,  običaja i  vjerovanja. U programu ćemo slušati poeziju Romkinja uz pratnju vrsnog violiniste prof,Ismeta Jašareviće, iz Vojvodine koji će izvoditi izvornu romsku glazbu.

Romska poezija budi topla sjećanja, tuguje za grobovima svojih predaka, s ponosom  pjeva o baki koja luta s torbom i tumara svim stranama svijeta, pjeva o tuzi i radosti, o starcima i majkama, o bijedi i neimaštini, o romskom bogatstvu i  onome što ga  oslikava. Poezija Roma odzvanja prostorom, vremenom i korača ispisujući  stranice o jednom malom narodu velika srca i duše. Ona korača u budućnost.

Poezija najboljih romskih pjesnikinja uz izvornu romsku glazbu, predstavlja raritet te vjerujemo da će oduševiti sve ljubitelje poezije i one  koji vole  različitosti.

U  programu  sudjeluju:
Dr. sc. Marija Aleksandrović iz Novog Sada – Pepeljuga iz Ciglane
Adaleta e Dinasi soc. pedaginja iz Zagreba, sakupljačica romskog kulturnog blaga
Mr. sc. Mirdita Saliu iz Makedonije, ravnateljica Sektora za jednake mogućnosti
Ismet Jašarević prof. iz Novog Sada, virtuoz na violini izvodi romsku glazbu

Detalji:

Datum:
rujan 7, 2015
Vrijeme:
08:00 - 17:00
Događaj Categories:
, ,