Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Večer sjećanja na kipara Andriju Krstulovića, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

studeni 26, 2015 @ 18:00 - 20:00

Kipar Andrija Krstulović, vrhunski je kreator i interpretator – izvođač, koji je maestralno ostvario mnoge zamisli drugog maestra, velikana Ivana Meštrovića, ugrađujući u te radove svu svoju kreativnost, potvrđujući time za vječnost umjetničku veličinu, kako Ivana Meštrovića tako i svoju.
O životu i radu velikog splitskog kipara na večeri sjećanja na Andriju Krstulovića koja će se održati 26. studenog u 18 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića govorit će prof. dr. Ivo Babić i prof. Kažimir Hraste, a program će upotpuniti projekcija dokumentarnog filma Branke Bezić Filipović, voditeljice splitske ispostave Hrvatske matice iseljenika i prigodna izložba uporabnih predmeta i djela manjeg formata iz autorove ostavštine.

Andrija Krstulović (6. studenog 1912. – 4. lipnja 1997.) rodiio se u Splitu 1912. godine, gdje je dobio i prvu naobrazbu. U Obrtničkoj školi (preteča Škole likovnih umjetnosti) je učio od slikara Emanuela Vidovića i kipara Mihovila Peruzzija. Nakon toga upisao se na Umjetničku akademiju u Zagrebu, gdje su mu predavali Fran Kršinić i Robert Frangeš. Tada ga je uočio Ivan Meštrović, koji ga je odabrao za specijalku, pa je Krstulović tijekom studija samostalno ili u suradnji s kiparom Ivanom Lozicom izradio niz skulptura u granitu i kamenu po Meštrovićevim nacrtima.
Prvu izložbu Krstulović je imao 1938. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Iduće godine je diplomirao i vratio se u Split. Na poziv Frana Kršinića ponovo odlazi u Zagreb 1948. gdje postaje asistent, a zatim i docent na Akademiji likovnih umjetnosti.
Ivan Meštrović je pred odlazak u Ameriku ostavio Krstuloviću na doživotno uživanje atelier preko puta galerije na Mejama, a 1954. mu je povjerio klesanje skulpture Njegoša i karijatida za mauzolej na Lovćenu po svojim skicama, zbog čega se Krstulović vratio u Split. Sam Meštrović je Krstulovićev rad na Njegošu ocijenio kao nešto puno vrijednije od rada reproduktivnog umjetnika.
Andrija Krstulović je zajedno sa slikarom Antom Kaštelančićem zaslužan za osnivanje Katedre za likovnu umjetnosti pri Višoj pedagoškoj školi u Splitu (koja je kasnije prerasla u Filozofski fakultet). Krstulović je tu predavao od 1959. do odlaska u mirovinu 1983. godine. Dobitnik je Nagrade grada Splita.
Krstulović je za života malo izlagao. Jednu izložbu je imao u Beogradu 1964. zajedno sa slikarom Antom Kaštelančićem, a retrospektivna izložba mu je organizirana u Splitu 1992.
Njegovi javni spomenici u Splitu su Spomenik pomorcu, Božica pravde i Osmijeh suncu.

Detalji:

Datum:
studeni 26, 2015
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:

Organizator

GKMM
Telefon:
+38521685000

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr