Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

William Wyler „Prijateljsko uvjeravanje” (1956, 140 min), edukativna projekcija filma

travanj 5, 2017 @ 17:30 - 20:00

Prijateljsko uvjeravanje (Friendly Persuasion, 1956), SAD, boja, 140 min, Allied Artists
Režija: William Wyler
Scenarij: Michael Wilson, prema romanu Jessamyn West
Direktor fotografije: Ellsworth Fredericks
Glazba: Dimitri Tiomkin
Uloge: Gary Cooper (Jess Birdwell), Dorothy McGuire (Eliza Birdwell), Marjorie Main (udovica Hudspeth), Anthony Perkins (Josh), Robert Middleton, Richard Eyer, Phyllis Love, Mark Richman.

U američkoj državi Indiani polovicom XIX. st. peteročlana farmerska obitelj Birdwell – roditelji, dva sina i kći, kvekeri su i protive se svakom nasilju, a najveće kušnje za oca Jessa predstavljaju utrke kočijom s dobrodušnim susjedom metodistom. Kada izbije građanski rat, vojska Konfederacije približava se kraju Birdwellovih. Svi se susjedi mobiliziraju na obranu te se Birdwellovi nađu pred neželjenom dilemom, naročito stariji sin Josh.

Drugi od triju Wylerovih uzastopnih filmova, nakon Satova očaja (1955), a prije Velike zemlje (1958), u kojima je redatelj varirao etičku problematiku vezanu za motive snošljivosti i nasilja (odn. opravdanosti potonjeg), oblikovan je kao pastorala, odn. kronika idilskoga ruralnog života koja se postupno razvija prema dramatičnom finalu. Film neskriveno zastupa potrebu za snošljivošću (fraza „prijateljsko uvjeravanje” ušla je nakon njega u svakidašnji govor), a s obzirom na tu temu Wyler uspijeva pažljivo odmjeravati granice ljudske snošljivosti te održati zanimanje gledatelja usprkos odsutnosti razvijenijega zapleta. Kao uspjeli primjer antiratnog filma u vremenu oštre blokovske podjele svijeta, djelo, čija je konkretna moralna problematika tumačena i u kontekstu onodobnih tendencija u svjetskom filmu, a i kao priznanje redatelju za njegov dugogodišnji društveni i politički angažman, nagrađeno je Zlatnom palmom u Cannesu 1957., što su osporavali neki zagovornici konkurentskih ostvarenja R. Bressona, I. Bergmana i F. Fellinija. Film je bio nominiran i za 6 Oscara (i za najbolji film i režiju).

Ante Peterlić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Details

Date:
travanj 5, 2017
Time:
17:30 - 20:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,

Organizer

GKMM – Odjel multimedije
Phone:
+38521 685 024
Email:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Website:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Venue

GKMM – Središnja knjižnica, Multimedijalne dvorane
Ulica slobode 2

Split, Dalmatia 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021 685 027
Website:
http://www.gkmm.hr/odjeli-sredisnje-knjiznice/multimedijalne-dvorane-cjenik-i-tehnicki-podaci/