Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Wim Wenders „Nebo nad Berlinom“ (Der Himmel über Berlin) (1987, 127 min), edukativna projekcija filma

veljača 15, 2016 @ 17:00 - 19:20

Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin, 1987), Francuska/Njemačka, c/b i boja, 127 min, Road Movies/Argos Films/Westdeutscher Rundfunk
Redatelj: Wim Wenders
Scenarij: Peter Handke, Wim Wenders
Direktor fotografije: Henri Alekan
Glazba: Jürgen Knieper, Laurent Petitgand, Nick Cave & the Bad Seeds, Laurie Anderson, Crime & the City Solution, Tuxedomoon
Uloge: Bruno Ganz (Damiel), Solveig Dommartin (Marion), Otto Sander (Cassiel), Curt Bois (Homer), Peter Falk (Peter Falk), Beatrice Mankowski (prostitutka), Lajos Kovacs (trener u cirkusu), Laurent Petitgand (glazbenik u cirkusu), Nick Cave & the Bad Seeds, Crime & the City Solution.

Anđeo Damiel odlučuje postati čovjekom kako bi mogao osjetiti postojanje u vremenu i prostoru i apstraktnu percepciju zamijeniti užitkom ljubavi s trapezisticom Marion.

Središnja je tema filma iskupljenje kroz osjećanje i prihvaćanje fizičkog i materijalnog. Anđeoska se vizija opetovano eksplicitno ili posredno izjednačuje s filmom, paratekstualno u posveti „bivšim anđelima“ Truffautu, Ozuu i Tarkovskom, metaforički u imenu Cirkusa Alekan u kojemu Marion „leti“ umjetnim krilima, fabularno kroz lik glumca P. Falka kao još jednoga nekadašnjeg anđela, te zadaćom anđela da strukturiraju i interpretiraju pojavnost bilježenjem i prenošenjem koje ne može promijeniti zbilju, ali može pružiti utjehu. Iznimno pokretna kamera H. Alekana, već od uvodne sekvence panorame Berlina, prikazuje likove i grad kako ih vidi promatrač koji nije sputan ograničenjima vremena i prostora, koji ima uvid u „bit“ stvari, ali ne sudjeluje u zbivanjima. Složene aluzivne i intertekstualne veze koje film uspostavlja oblikovnim postupcima – npr. uporaba kolor i crno-bijele fotografije upućuje na Pitanje života i smrti i Nostalgiju, snimci biblioteke na Sve pamćenje svijeta A. Resnaisa (1956), prikaz Berlina na Simfoniju velegrada, pojavljivanje Damiela u Marioninu snu na ulogu Bruna Ganza u Markizi O, mizanscenska rješenja koja likove i okolinu postavljaju u krhko ravnovjesje na Ozuovu poetiku, Alekanova snimateljska poetika na njegov rad u Ljepotici i zvijeri – na fabularnoj se razini odabirom gradske biblioteke za anđeosku »centralu« i likom vječnog pripovjedača Homera izravno povezuju s ulogom jezika u pamćenju. Izrazito stilizirani dijalozi poetizacijom svakodnevne verbalne komunikacije iskupljuju riječi i metafore, kao što poetska vizija kamere simboličkim tumačenjem prikazanoga iskupljuje banalnost i efemernost postojanja.

T. Brlek

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
veljača 15, 2016
Vrijeme:
17:00 - 19:20
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, , ,

Organizator

GKMM – Odjel multimedije
Telefon:
+38521 685 024
E-pošta:
sredisnjica-multimedija@gkmm.hr
Web stranica:
http://www.gkmm.hr/wordpress/?page_id=1588

Lokacija

GKMM – Središnja knjižnica
Slobode 2

Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
021685000
Web stranica:
www.gkmm.hr