Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Zhang Yimou „Priča o Qiu Ju” (Qiu Ju da guansi) (1992, 110 min), edukativna projekcija filma

studeni 25, 2016 @ 08:00 - 17:00

Film je dobitnik Zlatnog lava 1992. godine

Qiu Ju ide na sud (Qiu Ju da guansi, 1992), Kina, boja, 110min, Filmska akademija u Pekingu/ Sil-Metropole Organization
Režija: Zhang Yimou
Scenarij: Liu Heng, po romanu Chen Yuanbina
Direktor fotografije: Chi Xiaoning, Yu Xiaoqun
Glazba: Zhao Jiping
Uloge: Gong Li (Qui Ju), Lei Laosheng (načelnik Wang), Liu Peiqui (zemljoradnik Wan), Ge Zhijun (Li), Yang Liuchung (Meizi)

Qui Ju sretno je udana žena iz ruralne kineske provincije. Njezin se suprug zavadi sa seoskim načelnikom Wangom i u tjelesnom obračunu biva ozlijeđen. Bijesna na načelnika, Qui Ju počinje sudsku bitku da ga se kazni i natjera na plaćanje liječničkih troškova. Trudna obilazi urede i sudove, sve do trenutka porođaja, kada joj Wang neočekivano priskače u pomoć. Dok se slavi rođenje djeteta, Wang biva uhićen.

Qui Ju prvi je od Yimouovih društveno angažiranih filmova s elementima komedije koje je obično snimao nakon većih problema s komun. cenzurom ili inozemnim koproducentima. U vrijeme nastanka, film je doživljavan kao velik otklon od dotadašnje redateljeve poetike i tematskih preokupacija obiteljskim tragedijama u povijesnom okružju. Nagrađen je Zlatnim lavom u Veneciji 1992.

O redatelju:
Zhang Yimou, kineski redatelj, snimatelj i glumac (Xi’an, 1950). Sin kuomintanškog časnika, za tzv. kulturne revolucije na prisilnom radu u tekstilnoj tvornici. Studirao kameru na Filmskoj akademiji u Pekingu. Tijekom 1980-ih afirmira se kao vodeći kineski snimatelj, osobito u filmovima Chen Kaigea (Žuta zemlja, 1983; Velika parada, 1986), a također i glumi (Terakotni ratnik Ching Siu-Tunga, 1989). Kao redatelj debitira 1987. filmom Crvena raž (Zlatni medvjed u Berlinu 1988), dramom u ambijentu pretkomunističke Kine. Interes za to razdoblje pokazuje i u filmu Ju Dou (1990., suredatelj s Yangom Fengliangom, prvi kineski film nominiran za Oscara), kao i sljedećem i najuspjelijem filmu Podignite crvenu svjetiljku (1991., Srebrni lav u Veneciji). U toj svojevrsnoj trilogiji tematizira sudbinu mladih djevojaka koje udajom ulaze u bogate tvorničarske ili feudalne obitelji, kao i mehanizam klasnih i ćudorednih pritisaka koji dovodi do emocionalnog sloma. Često kritiziran u Kini zbog antisocijalističke okrenutosti prošlosti, snima komediju suvremen tematike Qui Ju ide na sud. Izložen cenzuri, sve više ovisi o inozemnim koproducentima za koje snima visokobudžetne pov. filmove. Nakon cenzorske afere sa zabranom komedije s radnjom iz suvremene Kine Ako želiš nešto reći, nemoj biti grub (1997) i povratka Hong Konga pod kinesku upravu, postaje posve ovisan o kineskim vlastima, pa se opet bavi suvremenim temama u gorkoj komediji Svatko je najvažniji. Najznačajniji autor tzv. pete generacije kineskog filma, jedan je od najistaknutijih i najnagrađivanijih redatelja svjetskog filma potkraj 1980-ih i početkom 1990-ih. Ponajprije umjetnik slike, snima vizualno raskošne filmove, snažna kolorističkog izraza, povezane s tradicionalnom naracijom i redateljskim minimalizmom. Osobito je zaokupljen kulturom pretkomunističke Kine, a intimne i društvene okolnosti obično vode likove prema neumitnoj tragediji. Ostali filmovi: Operacija Kuguar (1989), Živjeti (1994), Šangajska trijada (1995), Sretna vremena (2000).

J. Pavičić

(izvori tekstova: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Detalji:

Datum:
studeni 25, 2016
Vrijeme:
08:00 - 17:00
Događaj Categories:
,
Događaj Tags:
, ,