jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
Izložbe u 2011.
pretraži samo gkmm.hr
"Zrno do zrna - plod", izložba radova polaznika Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj"

"Zrno do zrna - plod", izložba radova polaznika Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj"

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 020; 685 028; 685 031; 685 011

22. prosinca 2011. - 5. siječnja 2012.


Izložba slika korisnika Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Split, nastalih u projektu "Zrno po zrno - plod".

 
  Izložbe i izlagači u 2011. (kronološkim redom)
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Izložbe u 2010.
 
 
Izložba fotografija članova fotokluba Brodosplit
"Putovanje na Baltik - Sankt Peterburg", izložba fotografija članova Fotokluba Brodosplit

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050

1. - 31. prosinca 2011.

Povodom božićnih blagdana članovi fotokluba Brodosplit u duhu višegodišnje tradicije poklanjaju Splićanima svoje klupske izložbe, a ove godine na redu je izložba Putovanje na Baltik - Sankt Peterburg koja će se moći razgledati do kraja prosinca, radnim danom od 8:00 do 19:00 u Knjžnici Bol - Plokite.
Grad s mnogim imenima (Petrograd, Lenjingrad), nazivan je i Parizom istoka zbog svojih velebnih zgrada, raskošnih palača i mnogobrojnih muzeja, u kojima se čuvaju najpoznatija djela starih majstora.
Na ovoj izložbi prikazan je samo dio od ukupno 400 motiva koje su na svom izletu zabilježili vrijedni članovi Fotokluba Brodosplit.

Izložba nakita i portreta Nives Čičin Šain i grafika Ane Kečkemet
Izložba nakita i portreta Nives Čičin Šain i grafika Ane Kečkemet

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 011

Četvrtak, 1. prosinca u 18:30

Nives Čičin-Šain rođena je u Splitu 23. travnja 1961., gdje je 1979. završila Umjetničku školu.
Status samostalnog umjetnika - kipara stekla je 1989. Izlagala je samostalno 20 puta u Hrvatskoj i u inozemstvu, te sudjelovala na pedesetak skupnih izložaba širom svijeta.
U svom umjetničkom izrazu uglavnom se služi tehnikom papier mâché koju je sama usavršila te je održala i niz radionica u nas, Japanu, Njemačkoj, Americi, Izraelu i Engleskoj.
Do 1999. sudjelovala je u mnogim kazališnim projektima, izrađujući umjetničke rekvizite, maske i nakit, te je ostvarila tri samostalne scenografije i tri kostimografije. Tu je stekla dragocjeno iskustvo koje se odražava u njezinu današnjem radu. Okušala se u ilustriranju knjiga i dizajniranju razglednica. 2007. godine izdala je i knjigu Moj papier mâché, koja je prevedena na engleski i njemački. Od 2009 godine bavi se i grafikom.
Živi i radi u Splitu
.
Izložba dječjih patchwork prekrivača Udruge Nit
Izložba dječjih patchwork prekrivača Društva Niti

Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 020

21. - 30. studenog 2011.

Društvo Niti osnovano je 2007. godine s ciljem da se reciklažom raznovrsnih tkanina izrade novi uporabni predmeti (prekrivači, jastuci, torbe, pokrivala za glavu i sl.). Pomoć u priboru za rad, literaturi,tkaninama i jednotjednom tečaju patchwork tehnike društvu Niti je pružila francuska udruga Le Fil de l'amitie´ (Nit prijateljstva).
Uz ugodno druženje, smijeh i podršku u neveselim trenutcima, nastali su radovi čiji vam manji dio s veseljem predstavljamo ovom izložbom.

Izložba fotografija o Juriju Gagarinu i predavanje astronoma Zorana Kneza "50 godina astronautike"
Izložba fotografija o Juriju Gagarinu

Suteren Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 020; 685 028; 685 031

16. - 30. studenog 2011.

12. travnja 2011. navršeno je 50 godina od prvog leta u svemir s ljudskom posadom, koji je izveo ruski kozmonaut Jurij Gagarin 1961. godine.
Dan astronautike, 12. travnja, do nedavno se obilježavao samo u Rusiji, a nedavnom odlukom UN postao je međunarodni dan. Let tada 27-godišnjeg Gagarina 12. travnja 1961. u trajanju od 108 minuta u Rusiji se i danas smatra najvećim nacionalnim postignućem.
Gagarinov siguran povratak na Zemlju u središnjoj Rusiji, gdje je simbolički dočekan s kruhom i mlijekom, osigurao mu je da živi ostatak života kao legenda.
Stotine tisuća ljudi izašle su na ulice Moskve kada je objavljena vijest o njegovom trijumfu koji je potvrdio nespornu nadmoć SSSR-a u svemirskoj utrci koja je trajala još osam godina dok Amerikanci nisu došli na Mjesec.
Gagarin je rođen je 1934. godine u seljačkoj obitelji u selu Kljušinu kod grada Gžatska u ruskoj regiji Smoljensku. Gžatsk je 1968. preimenovan u Gagarin u čast svom tragično poginulom najslavnijem stanovniku. Gagarin je poginuo je pri rutinskom letu zrakoplovom MiG, a njegov pepeo pohranjen je u Kremaljskom zidu.

Otvaranje izložbe akvarela Lili Gluić
"Malo mi je jedan, jedan život s tobom", otvaranje izložbe akvarela Lili Gluić

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 020

14. - 29. studenog 2011.

Slikarica Lili Gluić rođena je u Splitu 6. siječnja 1956. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu. Tijekom školovanja život je odnosi na neko vrijeme u Švicarsku (Zurich) i Italiju (Milano), gdje se upoznaje sa europskom umjetnošću. Udaje se i seli u Nizozemsku (Amsterdam, Deventer), gdje dolazi u neposrdan dodir s djelima vrhunskih majstora haške škole i impresionizmom uopće, te Kanadu (Toronto).

Za izražaj impresija koje stiče nije trebalo dugo čekati. Čim joj to dopuštaju obiteljske obveze, njen likovni talent nalazi put koji je nemoguće zaustaviti. Lili uvijek ističe da su prvo i najvažnije umjetničko djelo njenih petero djece na čijem se rađanju i odrastanju mogla učiti da ljudski napori surađujući s Božjim nadahnućem rađaju neizbrisivim impresijama. Intenzivira svoj rad i uz pomoć i sugestije dr Fani Celio Cega (ravnateljice Muzeja grada Trogira), Ivane Prijatelj-Pavičić, Srđane Šenauer, fra Branka Periše, te pok. dr. Anatolija Kudrjavceva, koji prepoznaju njenu izvornu darovitost počinje izlagati.

Prvu izložbu priređuje u Muzeju grada Trogira, a likovna joj kritika omogućuje nastavak niza od 45 samostalnih izložbi do danas, u domovini i inozemstvu. Na poziv milanskog galeriste izlaže u Ars-Italica u centru Milana. Gostuje sa svojim radovima u Galeriji El hogar-Lugones u Buenos Airesu (Argentina). U Hrvatskom domu u Buenos Airesu izložbom uveličava proslavu Dana državnosti, pod pokroviteljstvom RH. Danas njene slike krase prostorije Hrvatskog doma u Buenos Airesu.

Bavi se ilustriranjem knjiga, kao npr. Knjigu sonetni vijenac don Stanka Jerčića "Put križa", "Španjolske pjesme za djecu", te knjigu poezije "Ići dalje" Kasije Gruica- Kurtović, te zbirku poezije "Prava ljubav" iste autorice. Oblikuje i potpisuje vodič Kroz samostan i crkvu sv. Frane na Obali, te niz plakata i sličnih grafičkih uradaka. Njezine postaje Križnog puta krase Crkvicu Gospe Lurdske u Kaštel Lukšiću. Sudjeluje na nekoliko likovnih kolonija na otoku Braču i u Makarskoj. Općina Kaštela izdaje kalendar s motivima njenih slika. Bavi se umjetničkom fotografijom. Kritičke osvrte o njenom slikarstvu pišu: dr. Sergio Rotta, dr. Fani Celio Cega, dr. A natolij Kudrjavcev, Rada Dragojević, Mirela Duvnjak, Andro Filipić, dr. Tonći Šitin, Nela Žižić, Lana Brkić-Filippi, Gita Dragičević, Branka Brekalo i drugi.

Njeni pejzaži, vedute, genre i mrtve prirode u tehnici ulja, akrilika i akvarela nalaze se u kulturnim ustanovama, državnim institucijama, sakralnim objektima te privatnim zbirkama u zemlji i svijetu.

Član je udruge "Likos" i sudjeluje na 5. hrvatskom trienalu akvarela s tri rada.

Izložba nakita od tague Lourdes Delgado Pandžić (Ekvador)
Izložba nakita od tague Lourdes Delgado Pandžić (Ekvador)

Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000: 685 011

3. - 25. studenog 2011.

Tagua (koštana palma) vrsta je palme koja raste u Ekvadoru i donosi plod svakih15 godina. U plodu tague je sjemenka koju treba sušiti tri mjeseca da bi bila pogodna za obradu.
Sredinom 19. stoljeća počima se od sjemenke tague izrađivati dugmeta, a nakon toga kreće i izvoz sjemenki u Europu. Tagua je tada nazvana biljnom slonovačom, a sve jača i sve unosnija proizvodnja predmeta od tague privukla je i Hrvate, koji su u velikom broju počeli naseljavati Ekvador (gdje ih i danas ima oko četiri tisuće).
Pojavom plastike prestaje upotreba tague, ali još i danas neki poznati modni kreatori (Valentino, Armani) na svojim modelima upotrebljavaju dugmad od tague.
Danas se tagua u Ekvadoru upotrebljava za izradu nakita i suvenira.
Nakit
Lourdes Delgado Pandžić (Ekvatorijanke udate za potomka hrvatskih iseljenika), izrađen je od tague, poliran je i bojan posebnim bojama.
Lourdes Delgado Pandžić živi u Ekvadoru, školovana je u Engleskoj i SAD, vlasnica je plantaže kakaovca i bavi se proizvodnjom čokolade i kave. Nakit izrađuje u slobodno vrijeme, pokušavajući obnoviti zanemarenu i zaboravljenu tradiciju.

"Gdje je nestao čovjek", izložba fotografija Jakova Teklića
"Gdje je nestao čovjek", izložba fotografija Jakova Teklića

Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000: 685 011

2. - 14. studenog 2011.

Jakov Teklić rođen je 9. kolovoza 1978. u Splitu, a od rođenja živi u Solinu. Suprug je i otac dvoje djece. Fotografijom se bavi posljednjih petnaestak godina, a svoje radove redovito objavljuje u mjesečniku Solinska kronika, časopisu za kulturu Tusculum te u katoličkom glasilu Gospin otok. Do sada je izlagao u Foto klubu Split (Portreti života, 1997.), u Domu Zvonimir u Solinu (Solinski fragmenti, 2003., Gdje je nestao čovjek 2006.), u Gradskoj vijećnici u gradu Maintal, Njemačka (Gdje je nestao čovjek 2011.) i Gradskoj knjižnici Solin (Više od sjećanja, 2011.)

Fotografije Jakova Teklića objedinjene izložbom Gdje je nestao čovjek nastale su na specifičnom lokalitetu antičke Salone koji je zahvaljujući intervenciji umjetnika stavljen u novi kontekst. Poigravajući se iluzijom sjene, ostaci kamenog grada pretvaraju se u idealnu podlogu za kreativno istraživanje prostora, vremena i značenja. Ipak, naglasak je na subjektu, a fotografijama su zabilježeni fragmenti ekspresije.
...
Poseban tisak na slikarskom platnu pojačava reljefastu strukturu snimljene podloge, a fotografijama dodaje novu vrijednost i funkciju. Na taj način fotografija postaje slika bez okvira, a kadar fleksibilniji i dinamičniji.
Bilo da ih gledamo svaku za sebe ili kao povezani niz, iz različitih perspektiva ili rakursa, Teklićeve fotografije potiču na promišljanje, pa se pitanje koje nam je naslovom zadao čini još važnijim i bližim.


Nada Topić

Galerija

Izložba bookmarkera iz zbirki knjižničara GKMM
"Istjerivači magarećih ušiju", izložba bookmarka iz zbirki knjižničara GKMM

Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000: 685 011

18. listopada - 15. studenog 2011.

BUKMARK (engl. bookmark, bookmarker), straničnik je oznaka, uglavnom od papira ili kartona, koja se upotrebljava za označavanje mjesta u knjizi, tako da se čitatelj uvijek lako može vratiti na željeno mjesto.
Za izradu bukmarka upotrebljavaju se još i svila, koža,metali kao što su srebro ili bakar, drvo i razne tkanine.

Povijest bukmarka

Bukmark se počeo upotrebljavati tijekom srednjeg vijeka.Tada je to bila traka pergamenta pričvršćena za rub sveska ili jednostavnije, komad konopca pričvršćen na vrh stranice. Prve tiskane knjige bile prilično rijetke i skupe,pa je trebalo nečim označiti stranicu , tako da se knjiga ne ošteti. Neki od najstarijih sačuvanih bukmarka nastali su koncem 16. stoljeća, a i kraljica Elizabeta I upotrebljavala je prve primjerke.

Moderni bukmark proizvodi se od različitih materijala i raznoliko je dizajniran. On može biti od kartona,kože,traka,tekstila,filca,čelika,žice, olova,drva,plastike, vinila, srebra, zlata i drugih dragocjenih metala, pa čak i ukrašen draguljima.

Prvi bukmark odvojen od knjige pojavljuje se pedesetih godina 19. stoljeća.
Stari bukmarki mogu biti vrlo vrijedni i prikupljaju se zajedno s drugim pisanim dokumentima. U viktorijanskoj Engleskoj na velikoj cijeni su bili svileni bukmarki, koji su se proizvodili kao prikladan poklon za razne prigode.

U 19. stoljeću bukmarki su se najčešće upotrebljavali za označavanje biblije i molitvenika i izrađivani su od svilenih ili kožnatih traka.Koncem 19.stoljeća sve više se pojavljuju jeftini papirnati ili kartonski bukmarki tiskani u velikim serijama.

U današnje doba bukmark je postao jeftin i atraktivan suvenir,a često služi i u reklamne svrhe te kao uspomena s raznih događanja i skupova. No,bez obzira na izgled , dizajn ili materijal od kojeg je napravljen, bukmark nikada nije izgubio svoju originalnu namjenu- i dalje služi za označavanje stranica i sprječava oštećivanje knjiga. Nemarni i neuredni čitatelji zavrću vrhove stranica i prave tzv. "magareće uši", pa smo bukmarke u šali nazvali istjerivačima magarećih ušiju.

Ako volite knjige i želite ih sačuvati, bukmark će vam biti vjeran pomoćnik!


Otvaranje skupne izložbe Likovne udruge "Emanuel Vidović"
Skupna izložba Likovne udruge Emanuel Vidović

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


17. - 29. listopada 2011.

Galerija

"Volim slikati poeziju", izložba likovnih radova učenika OŠ Mertojak
"Volim slikati poeziju", izložba likovnih radova učenika OŠ Mertojak

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 075; 685 077

15. listopada - 15. studenog 2011.

Imati frulu i zelen sag,
pa bježat šumom noći,
potokom roniti krepak i nag,
i nikad nigdje ne doći…
(Iz pjesme "Nemirno srce", J. Pupačića)


Volim slikati poeziju naziv je likovne radionice za učenike OŠ Mertojak. Nadahnuta poezijom J. Pupačića i L. Paljetka, djeca su slikala njima omiljene stihove velikih hrvatskih pjesnika. Radovi su izrađeni u tehnici olovke i flomastera, a likovni pedagog je prof. Vera Andonov.
U knjižnici Trstenik bit će izloženi tijekom Mjeseca hrvatske knjige.

"Mi smo svemirci", izložba likovnih radova dječjeg vrtića "Ružmarin"
"Mi smo svemirci", izložba likovnih radova dječjeg vrtića "Ružmarin"

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 075; 685 077

4. - 14. listopada 2011.

"Mi smo svemirci", izložba likovnih radova dječjeg vrtića "Ružmarin" iz Splita.
Ovaj projekt nadahnut je odlaskom djece u Zvjezdano selo na Mosoru. Djeca u dobi od 3 do 6 godina, praćena budnim okom njihovih odgajateljica, Nore Kličinović i Ane Jovanović, napravila su pedesetak likovnih radova koje izlažemo u knjižnici Trstenik.
Motivi koji su privukli dječju pažnju raznovrsni su: Sunčev sustav, Zemlja, rakete, roboti, zvijezde, Veliki prasak…

Radovi su izrađeni u tehnici grataža, kaširanja, "mokro na mokro", kolaža, i dr.
Osim likovnih impresija tete su zabilježilje i razmišljanja djece, poput ovih: "Nismo mi ljudi. Mi smo svemirci!"; o nastanku planeta Zemlje: "Moj odgovor znaš… sigurno… U mene je sve: Bog je stvorio!!!"; kako možemo pomoći Zemlji: "Gasin TV i vodu, nakon što operen zube"
Dođite, ima toga još!

"C'est moi", izložba slika, fotografija i videa Dore Derado"
"C'est moi", izložba slika, fotografija i videa Dore Derado"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 011

4. - 17. listopada 2011.

Dora Derado je rođena u Splitu, 16. travnja 1993. godine. Kao dvogodišnjakinja odlazi živjeti u Englesku gdje se od malih nogu zainteresirala za likovnu umjetnost. Povratkom u Hrvatsku u desetoj godini života, te nakon osnovne škole (koja je i dalje poticala njezin talent), upisala je Školu likovnih umjetnosti u splitu te je završila 2011. godine.
Ova izložba pod nazivom "C'est moi" (fr. To sam ja) njezina je prva izložba osmišljena kako bi se promatrači što bolje upoznali s autoricom. Svaki rad predstavlja nešto što ona voli, ili što misli.
Upravo to čini ovu izložbu intimnom i posebnom.

Otvaranje izložbe Hrvatskog fotosaveza "Mladi i baština"
Otvaranje izložbe Hrvatskog fotosaveza "Mladi i baština"

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 011

20. rujna - 3. listopada 2011.

Izložbu "Mladi i baština" čini izbor fotografija nastalih u fotoradionicama za mlade koje je Hrvatski fotosavez proveo u proteklom razdoblju.
Riječ je o programima "Istra - Ambijent kulturna baština", "Lica Plitvica", "Skrivena Hrvatska" i "Lonjsko polje".
Izbor radova: Zlata Medak, voditeljica programa za mlade Hrvatskog fotosaveza
Priređivač: Hrvatski fotosavez


Galerija slika
"Šezdesete / The Sixties", izložba u Knjižnici Bol-Plokite
"Šezdesete / The Sixties", izložba u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050


15. rujna - 3. listopada 2011.

Šezdesete godine XX. stoljeća bile su godine velikih promjena.
Šezdesete se nazivaju neobičnima, ludima, tajanstvenima, nazivaju se i vremenom posljednje društvene utopije i danas bismo rekli naivnim pokušajem da se svijet učini boljim i ljudskijim.
(I. L.)
Šezdesete donose prodor masovnih medija, ženskih pokreta, dolazak prvog čovjeka na Mjesec, promjene u novinarsvu, afirmaciju karikature i stripa, pamte se po ubojstvu predsjednika Kennedya, Apollu 11, rock festivalu Woodstock.
Šezdesete su vrijeme kad se plesao twist, čitala Hellerova Kvaka 22, a Vijetnamski rat užasavao svijet. Šezdesete su vrijeme hipi pokreta, feminizma, seksualne revolucije, upotrebe droga, gradnje Berlinskog zida, afirmacije novih umjetničkih pokreta i novih glazbenih stilova.
Izložbom knjiga, starih ploča, članaka i slikovnim materijalom pokušali smo dočarati deset najslavnijih godina XX. stoljeća.

Izložba fotografija Andree Lovrić
Andrea Lovrić "Dodir od stakla", izložba fotografija

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


5. - 20. rujna 2011.

Dodiri od stakla
Očarala me krhka ljepota,
njihova, njena,
zastadoh…
Poželih je dotaknuti, osjetiti, sačuvati
Andrea Lovrić

Program: Davor Lovrić - violina, Tonka Lovrić - poezija

Andrea Lovrić je rođena 1983. u Splitu. Završila je Ekonomsko-birotehničku školu i studirala na Facoltà di Scienze della comunicazione, Macerata, Italia.
Član je Fotokluba Split. Završila je tečaj analogne i digitalne fotografije prof. Ante Verzottija. Živi i radi u Splitu.

"Ovoga puta na tragu neviđenog, skrivenog. Na putu emocije fragmenta biljnog i životinjskog svijeta otkriva neotkriveno, razotkriva neuočljivo. Fotografija je igra u kojoj nema pravila igre, sve postaje enigma. Ona je trenutak, a trenuci su prolazni i ako se ne nalazite na pravom mjestu u pravo vrijeme uzalud vam trud. Fotografiju treba zaskočiti, iznenaditi, nadmudriti s oprezom, jer tanka je granica između uspjeha i neuspjeha, hod po staklu je opasna pustolovina.
Treba biti mudar, iskoristiti transparentnost stakla, a ne porezati se, izvući maksimum od prevrtljive prirode, biti strpljiv i uviđavan, jer trenutke treba poštivati, biti zahvalan što vidiš neviđeno.
Dodiri od stakla Andreu su odveli suptilnoj prijateljici Tamari gdje je preispitivala mogućnosti odnosa modela i fotografa igrajući se svjetlom, u pokušaju da se zagospodari tamom."
Tonka Lovrić, dipl. iur.

Samostalne izložbe:
- 2007. Čajoteka "Natura", Split/Špekule, dame i violina
- 2007. Dom umirovljenika Zenta, Split/To je taj trenutak
- 2008. Dom umirovljenika Zenta, Split/Dok te gledan s tobon letin
- 2009. Hrvatsko-francuska udruga, Alliance Française, Split/Sinergija
- 2010. Dom umirovljenika Zenta, Split/Ruža za tango

Skupne izložbe:
- 2008. Salon fotografije Vinkovci
- 2008. Otok i more - 13. međunarodna izložba fotografija, Kukljica, Kornati
- 2009. Otok i more - 14. međunarodna izložba fotografija, Kukljica, Kornati
- 2009. Splitska Tiramola, INFO Zona, Split
- 2010. Klupska izložba Foto kluba Split - treća nagrada stručnog žirija, kategorija slobodna tema
- 2010. Otok i more - 15. međunarodna izložba fotografija, Kukljica, Kornati
- 2010. međunarodna izložba 15. FIAP bijenale prirode/ 15th Nature Biennial World Cup, Bangalore, India
- 2011. Salon fotografije Vinkovci
- 2011. Split art fest/Sv. Duje
- 2011. Retrospektiva Foto kluba Split 1911.-2011.
- 2011. Otok i more - 16. međunarodna izložba fotografija, Kukljica, Kornati

Foto dizajn naslovnica:
- 2008. Mrve mudrosti, zbirka aforizama autorice Tonke Lovrić
- 2011. Ledena suza perunike, zbirka haiku poezije autorice Tonke Lovrić, knjiga u tisku
- 2011. Glas tišine, zbirka aforizama autorice Tonke Lovrić, knjiga u tisku

Izložba učenika OŠ Mertojak: "Dječji grafiti"
"Dječji grafiti", izložba učenika viših razreda OŠ Mertojak

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 075; 685 077

8. kolovoza - 12. rujna 2011.

Iako su grafiti neformalni oblik komuniciranja pojedinca i grupe, vrlo lako mogu uljepšati svaki prostor.
Tako su se učenici viših razreda OŠ Mertojak potrudili pokazati nam vedriju i ljepšu stranu grafita u izložbi
"Dječji grafiti", koja broji više od 60 likovnih radova izrađenih tehnikom tuša i flomastera.
Vrlo vješto vođeni svojom prof. lik. kulture,
Verom Andonov, učenici su intervenirali u prostor Knjižnice Trstenik oblikujući svoje ime u formi grafita, i tako su ga obogatili čineći ga šarolikim i veselim.

Vrh stranice
Izložba slika Marija Vrandečića
Izložba slika Marija Vrandečića

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


1. kolovoza - 5. rujna 2011.

Mario Vrandečić rođen je, radi i živi u Splitu, gdje 2003. godine završava Umjetničku akademiju i stječe diplomu profesora likovne kulture. Od 2006. godine radi kao grafički dizajner. Osim slikarstvom, Vrandečić se bavi grafičkim dizajnom, ilustracijom te stripom, a njegovi radovi objavljivani su u raznim publikacijama, knjigama, tjednicima i magazinima. Član je umjetničke udruge 'Vlaho Bukovac' iz Splita. Ovo mu je prva samostalna izložba.

„Geneza prostora često određuje teme i motive u umjetnikovom stvaralaštvu pa se tako i Mario Vrandečić nadahnuo motivima rodnog kraja. Iako se dosad predstavljao javnosti s drugačijom tematikom izražavajući se kroz razne medije; od stripa, ilustracija pa do grafičkog dizajna odlučio je u svom novom ciklusu slika prikazati intimistički doživljaj vezan uz more i prirodu.
Njegova reinterpretacija primorskog pejzaža razigranog je kolorita, a potezi i forme pomalo cezannovski. Škrti dalmatinski pejzaž prošaran kvrgavim maslinovim stablima, vale, grebeni, raspela i kamene koje kuće dominiraju na njegovim radovima bude nostalgiju i odišu mirnom kontemplativnom atmosferom. Poneki detalji poput ribe u krupnom planu stvaraju dojam nadrealističkog prostora koji istovremeno spaja i kopneni i morski svijet.
Vidljiv ekspresivni rukopis autora, nanosi boje koji stvaraju različite gradijente teksture te stilizacija i apstrahiranje formi, glavne su odlike Vrandečićevih radova koje ponegdje naginju kubističkim kompozicijama.
Poetika mora koja je prisutna i u Mariovim slikama istovremeno spaja divlju obraslu prirodu i ukroćenu vegetaciju, pripitomljenu i oplemenjenu što je zasigurno privuklo i ovog mladog autora, kao i brojne prije njega, da je odabere odabere za središnji motiv svog ciklusa.“


Barbara Gaj, asistentica na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu

Vrandečić svojoj izložbi nije htio davati ime, ne želeći ni na koji način utjecati na percepciju gledatelja. Međutim, iz njegovih se slika evidentno jedna poruka gotovo neprešutno sama nameće, a ogleda se u autorovom introspektivnom traženju kroz svijet kojeg vidi oko sebe. Autor kao da iz slike u sliku, iznova i iznova pokušava uhvatiti onu esenciju, srž i bitak surovog dalmatinskog pejzaža, tu snagu koja pršti srazom mora, kamena i nepobjedive odlučnosti živog bića da bivstvuje i opstaje. Nije stoga čudo što su autoru najmiliji motivi upravo masline, to biblijsko drvo koje svojom grubom, kvrgavom i zbijenom strukturom kao da sugerira svoju odlučnost preživljavanja te snagu suprotstavljanja prirodnim elementima. Maslina je s razlogom postala simbol Dalmacije i njenih ljudi, kraja čija škrta zemlja udarana burama i suncem daje tako malo svojim stanovnicima. Maslina je simbol snage i teške borbe dalmatinskog čovjeka, njegove odlučnosti za preživljavanjem u negostoljubivom kraju. Upravo tu praiskonsku snagu Vrandečić traži u svojim slikama - ona se ogleda snažnim bojama i 'vežastom' igrom plohe i linije, dinamikom kompozicije i kubističkim ogoljavanjem oblika do njihove suštine. Vrandečić u svojim slikama traži način da ekspresivno izrazi snagu prirode - bolje je možda reći snagu čovjeka, onu praiskonsku, esencijalnu, pokretačku snagu koja je nositeljica života i dokaz pobjede duha nad materijom.

Izložbe i radovi
SLIKARSTVO I GRAFIKA
2008. Izložba povodom 10. godišnjice Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Salon Galić
2011. Skupna izložba likovne udruge Vlaho Bukovac, Split
2011. Samostalna izložba u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Split

ILUSTRACIJA
2004. Igor Longo –  O čemu razgovarati u obitelji: mali priručnik za obitelj
2004. Igor Longo –  Znam što želim 1,2 i 3: cool bilježnica za tinejdžere
2008. ilustracije za web stranicu Croit d.o.o.
2008. storyboard za kratki animirani film 'Ona koja mjeri' 3d studija Lemonade i produkcijske kuće Kenges, dobitnika nagrade FIPRESCI (International Animated Film Festival, Annecy 2008)
2009. suradnja sa akademskim kiparom Ante Strinićem na glavnim vratima za crkvu Gospe od Milosđa, Župa Gospe od milosrđa Žnjan, Split
2010. storyboard za kratki animirani film 'Dove sei, amor mio' 3d studija Lemonade i produkcijske kuće Kenges
2011. ilustracija naslovnice za knjigu tvrtke Bookglobe d.o.o.
2011. ilustracije za feljtone u tjedniku Globus
2011. ilustracija za naslovnicu Jutarnjeg lista, (prva ilustracija na naslovnici od osnivanja lista)

STRIP
2003. – 2009. objavljivao stripove u strip magazinima Striporama i SMG!
2010. osvojeno 4. mjesto na svjetskom online natjecanju u stripu izdavačke kuće DC Comics
2011. strip feljtoni u tjedniku Globus

GRAFIČKI DIZAJN:
2006. – 2011. grafičko oblikovanje naslovnice publikacije Memento, tvrtke Mentor d.o.o.
2010. grafičko oblikovanje logoa Dani Dioklecijana, TZ grada Splita
2010. grafičko oblikovanje časopisa Discover Split, tvrtke Radionica ideja d.o.o.
2010. izrada logoa za restorane hotela Radisson blu (u sklopu rada u digital studiju Akvarij)
2011. grafičko oblikovanje materijala za caffe bar Up
2011. grafičko oblikovanje časopisa Discover Split, Discover Hvar, Discover Šolta tvrtke Radionica ideja d.o.o.

Galerija

Izložba "Materijalizacija riječi / Materialization of the word"
Izložba "Materijalizacija riječi / Materialization of the word"

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


18. srpnja - 1. kolovoza 2011.

Izložba slika i tekstova internacionalne grupe umjetnika AAI (Articulacion Artistica Internacional). Grupu predstavlja Guillermo Daniel Escalante Rodriguez (Argentina)
Articulacion Artistica Internacional je internacionalna mreža za razvoj i produkciju kulture. Ona je formirana u cilju da kroz umjetnost(u svim njezinim oblicima) interpretira posebnu vrstu realnosti, koju dijeli grupa prijatelja iz različitih zemalja ,različitih profesija, povezanih pjesništvom i iskustvom putovanja(onog izvan i li unutar sebe),i koje odlikuje izuzetna osjećajnost i nepokolebljivi idealizam. Članovi grupe artikuliraju svoje aktivnosti u realnom, stvarnom vremenu,radeći zajednički na tekstovima kojima se želi utjecati na različite sredine u kojima borave.
Razmišljajući o suvremenom društvenom okruženju primijetili smo neki opći nered, pa smo razvili plan koji pruža nadu. „…možda će glas putujućih pjesnika, mladih duhom, doprinijeti sjedilačkim društvima svojim drugačijim gledanjem na trenutne scenarije krize koji se brzo mijenjaju i na koje još uvijek ne postoje definitivni odgovori…“ Dakle, kada odaberemo kritične teme o kojima razmišljamo, članovi naše grupe, iz svojih svakodnevnih života, odlučni da postoje kao pjesnici ,šalju poruke na različitim jezicima , predlažući putove holističke svijesti jedinke koja poštuje život na osobnoj, društvenoj i planetarnoj razini. Grupa funkcionira iznutra i ima sustav komuniciranja prema vanka putem“interdisciplinarnih umjetničkih izložbi“, tijekom kojih pozivamo sve članove koji žive u blizini na zajedničko čitanje. Oni koji žive na udaljenim mjestima sudjeluju u događanju putem interneta (on line), čitajući tekstove, muzicirajući i plešući.
Naša aktivnost uključuje dva područja: rad na osobnom razvoju svakog umjetnika i kolektivno stvaranje(produkcija knjiga,umjetničkih djela i performansi). I na kraju,autorstvo djela je anonimno i predstavlja se pod imenom AAI-Articulacion Artistica Internacional.

Guillermo Daniel Escalante Rodriguez, argentinski slikar i pjesnik započeo je svoje 15- godišnje putovanje života pod utjecajem knjiga poezije, umjetnosti i filozofije i biografija njihovih autora, ali i zbog prijateljstava sklopljenih na kraju srednje škole.
Putujući Latinskom Amerikom posvećen je samoučenju i upoznavanju ljudske duhovnosti. Bio je sudionik različitih komuna i kulturnih projekata, a zahvaljujući velikodušnosti srodne duše, igrom slučaja ili sudbine, na kraju je stigao u Europu s romantičnom nakanom da pješice stigne do Azije. Susret s kulturama Balkana i važna prijateljstva koja je pronašao u Splitu i Ljubljani odgodili su njegov „asketski san“, pa se potpuno predaje umjetnosti s nadom da će doprinijeti širenju i rastu kulture u tim gradovima, u kojima je uvijek dobro prihvaćan i cijenjen. Nakon 2 godine neprestanih putovanja od Splita do Ljubljane, pronašao je svoju životnu suputnicu i skrasio se u Ljubljani. Zajedno sa svojim novim prijateljima i istomišljenicima pokrenuo je grupu “Articulacion Artistica Internacional” kao kreativni način nadilaženja međusobnih razlika i ispunjavanja uloge pjesnika iskrenim služenjem društvu koje im je dalo život. Ova grupa umjetnika svjedoči o simultanosti doživljaja, velikoj važnosti ekologije i kroz umjetnost pokušava ljudima otkriti rijetke pozitivne aspekte globalne krize.

Batik je tradicionalna tehnika se sastoji od umakanja pamučnog platna u boje za tkaninu i fiksiranje boja vrelim pčelinjim voskom,a najprije se upotrebljavaju svijetle boje, pa onda tamne. Suvremeni batik je adaptacija tradicionalnog batika jer dodaje upotrebu klora koji mijenja postupak izrade, a drugačiji su i motivi te način aplikacije boja.


"Split na markama", filatelistička izložba Željka Perića

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


19. srpnja - 1. rujna 2011.

Za većinu ljudi filatelija je sakupljanje poštanskih maraka, ali filatelisti sakupljaju i prigodne poštanske žigove i koverte, manipulativne žigove, pisma, dopisnice, maksimum karte, Sav ovaj materijal korišten je u ovom izlošku kako bi se ispričala filatelistička priča o Splitu.Filatelistički zapis ovaj grad ima od svog postanka pa do najnovijih dogđanja.
Početak izgradnje Dioklecijanove palače Hrvatska pošta je obilježila izdavanjem serije od 3 marke, bloka i dva prigodna žiga, a F.D. „Split“ je dodalo još dva prigodna žiga, a nakon 10 godina koliko je trajala izgradnja palače još jedan prigodni žig. Ovim filatelističkim materijalom i započinje filatelistička priča o Splitu. U nastavku je prikazana gradska jezgra i uvrštenje na UNESCO-vu listu svjetske baštine, te katedrala i njen patronim sv. Duje.

Gradskom životu doprinosile su prosvjetne i kulturne ustanove pa su u ovoj zbirci mjesto našli Arheološki muzej i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i začetnik arheologije na ovim prostorima don Frane Bulić, HNK i Splitsko ljeto , Klasična gimnazija i njeni učenici i profesori, skladatelji i likovni umjetnici. Iz srednjeg vijeka ovdje ćemo naći Hvalov zbornik, Hrvojev misal, Tomu arhiđakona, Marka Marulića.

Naći ćemo i novovjeka društva (Jadransku stražu, društvo „Marjan“), manifestacije (Praznik cvijeća) događaje (posjet Pape Ivana Pavla II) i gospodarske subjekte. Split je istaknuti sportski grad po omjeru evropski i svjetski vrijednih dostignuća pojedinaca i kolektiva i broja stanovnika. Filatelistički su zabilježeni ovi pojedinci i klubovi kao iveliki sportski događaji koje je Split organizirao: Mediteranske igre MIS 79, Evropsko atletsko prvenstvo A90, Ženska šahovska olimpijada i druga.

Prvu „splitsku“ marku izdala je Kraljevina Jugoslavija 1932. godine, a nakon toga su izdavali marke koje se mogu povezati sa Splitom (Jugoslavija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Češka, Vatikan).

Izložba "Moj Split" u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 077


6. srpnja - 1. kolovoza 2011.

Izložba "Moj Split" dječjeg vrtića "Ružmarin". Pedagoginja je Dijana Gassner.
Izložba "Tradicijski brodovi Jadrana" u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Bol - Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050


Srpanj 2011.

Pomorska baština je važan dio naše nacionalne baštine. Pomorstvo i brodogradnja na putu kroz stoljeća bilježe različite vrste tradicijskih drvenih brodova. Izložba iz fundusa knjižnice sadrži podatke i slikovni materijal najvažnijih drvenih tradicijskih brodova na Jadranu s naročito detaljnim slikovnim i pisanim materijalom o legendarnoj komiškoj gajeti falkuši.

Pogledajte galeriju slika
"I gledam more...", izložba slika Milene Bašić

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


27. lipnja - 15. srpnja 2011.

Milena Bašić završila je Srednju umjetničku školu u Splitu 1993. godine - smjer dekoracije. Na Accademia di Belle Arti u Bologni stekla je zvanje magistra dekoracije 2000. godine, a na Universita di Conservazione dei Beni Culturali položila je dodatno ispit iz srednjovjekovne povijesti.
Radila je instalacije u prostoru, scenografije za kazališta na javnim mjestima te izrađivala zidne slike. Sudjelovala je na grupnim izložbama u Italiji, i jedno vrijeme radila kao savjetnik za unutarnje uređenje u tvrtci Balducci u Splitu (2007. god.).
Bavi se odnosom između prostora, imaginarnog i realnog, i slikarstva, zanima je veza književnosti i slikarstva te naracija kroz boje i oblike, a uz to stalno istražuje i proučava nove slikarske tehnike.
Vodi kreativnu radionicu crtanja i slikanja na Braču. Članica je HULU-a u Splitu.

Samostalne izložbe:
Galerija Servantes, Milna na Braču, 2006.
Knjižnica Staglišće, Zagreb, 2007.
Galerija Loggia POUS, Zlatna Vrata, Split, 2008.

Kontakt:
Milena Bašić
Pujanke 53
21 000 Split
Tel: 021 378 933
Mob: 091 76 11 955
web: http://www.milenabasic.com

Galerija

Izložba "Fantastično u hrvatskoj prozi" u Knjižnici Bol-Plokite
Izložba "Fantastično u hrvatskoj prozi" u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Bol - Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050


Lipanj 2011.

Prikaz fantastičnog u hrvatskoj prozi seže od narodne bajke, pučkih praznovjerja, srednjovjekovnih Lucidara do suvremene književnosti 20. stoljeća, da bi u 21. stoljeću fantastično postalo neizostavnim elementom proze gotovo svih važnih hrvatskih književnika.

Izložba radova učenika Škole likovnih umjetnosti - predmet: restauriranje

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


24. lipnja - 15. srpnja 2011.

Voditelj: Marko Amižić, prof.

Pogledajte galeriju slika
"Boje mašte", izložba fotografija Ivane Miletić

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


14. - 24. lipnja 2011.

Ivana Miletić rođena je 28. kolovoza 1973. u Splitu. Živi na relaciji Sutivan - Split.
Završila je Srednju pomorsku školu (agencijsko špedicijski tehničar), Višu pomorsku školu (nautika), Pomorski fakultet (smjer ribarstvo), sve u Splitu i privodi kraju doktorski studij pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu, naravno smjer Ribarstvo.
Radi pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kao načelnica Odjela ribarske inspekcije na moru.
Budući je cijeli život posvetila moru, tako joj je i posao vezan uz more. Sretna je što radi ono što voli, a pri tom je razvila i ljubav prema fotografiji.
Fotografijom se bavi od 2000. godine. Članica je Foto kluba Split.Izlaže na nekoliko skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu, a osvojila je nekoliko nagrada za fotografije na raznim natječajima.
Svoje fotografije je predstavila na on-line izložbi na portalu www.grad-knin.net/galerijaOd značajnijih nagrada osvojila je prvu nagradu za crno bijelu fotografiju "Pozdrav suncu" na 9. Međunarodnom festivalu podmorske i nadmorske fotografije i filma 2008. "MORE" u organizaciji Kino video kluba Liburnija-film iz Rijeke.
Grafički oprema naslovnice knjiga svog supruga Zlatka Lukića.

Samostalne izložbe:
- I. samostalna izložba - srpanj 2008. u Sutivanu na otoku Braču pod nazivom "Na moru, s morem i u moru".
- II. samostalna izložba - prosinac 2008. u Splitu pod nazivom "Moje more u ijadu koluri".
- III. samostalna izložba – listopad 2010. u Splitu pod nazivom "Začarana morem"
Svoje fotografije izlaže na stranici www.ivana-miletic.com i www.zea.fotoklub.hr

Pogledajte galeriju slika
Izložba skulptura-portreta akademskog kipara Ante Strinića

Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


13. - 24. lipnja 2011.

Ante Strinić rođen je u Splitu 17. travnja 1968. godine. Osnovnu školu, te srednju Umjetničku školu završio je u Splitu. Diplomirao je kiparstvo 1996. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stipe Sikirice (tijekom studija radio je kao njegov suradnik).
Prvu samostalnu izložbu imao je 1993, slijede nastupi na Petom trienalu hrvatskog kiparstva, te druga samostalna izložba u galeriji Studentskog centra u Zagrebu, nakon koje dobiva Rektorovu nagradu.
Sudionik je brojnih likovnih kolonija i do sada je imao 11 samostalnih i 20 skupnih izložbi..
Prvu samostalnu izložbu u rodnom Splitu imao je 1997. godine u Multimedijalnom kulturnom centru, drugu 1998. godine u salonu Galić, a treću 2000. godine u pinakoteci Gospe od Zdravlja.
Tijekom ljeta 2000. godine bila je postavljena njeogva samostalna izložba u Dioklecijanovim podrumima.
U inozemstvu samostalno izlaže u Pečuhu (Mađarska), a u Tolentinu (Italija) na skupnoj izložbi.
Godine 2007. radi kao koautor na crtanom filmu "Malformance performance" u produkciji Zagreb filma, a iste godine njegova bista Marka Marulića postavljena je u atriju HNK Split.
Godine 2009. izrađuje reljef Pape Ivana Pavla II, a 2010. vratnice crkve Gospe od Milosrđa na Žnjanu.
Studira na poslijediplomskom doktorskom studiju iz kiparstva na ALU-Zagreb.

Galerija

"Ritam@dizajn", izložba učenika 8. razreda OŠ Mertojak iz Splita
"Ritam@dizajn", izložba učenika osmih razreda OŠ Mertojak iz Splita

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 075; 685 077


1. - 21. lipnja 2011.

Izložba "Ritam@dizajn" nastala je prema planu i programu nastavnice likovne kulture Vere Andonov, a u radu s učenicima osmih razreda OŠ Mertojak iz Splita.
Izložba obuhvaća četrdesetak radova rađenih u 3D i 2D programu.
U 3D programu rađene su stolice od tvrdoga kartona koje su potom, dovršene temperom, a sve u namjeri poticanja kreativnoga stvaralaštva djece.
Crteži (2D program) su izrađeni flomasterom. Slobodnim kreativnim odabirom kompozicije učenici su se "poigrali" u svrhu dizajna.
Šarenilo boja i raznolikost oblika u dizajniranju možda vas nadahne za pokoju preinaku u vašemu domu. Zato, dođite i pogledajte što nam sugeriraju mladi!

"53 godine od prve izložbe foto-amatera škvera"
"Pedeset tri godine od prve izložbe foto-amatera Škvera"

Knjižnica Bol - Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050


Lipanj 2011.

U Knjižnici Bol-Plokite, svakim radnim danom od 08:00 do 19:00, možete razgledati izložbu starih listova iz foto albuma nastalog davne 1958. godine te knjigu dojmova iz iste godine pod nazivom "53 godine od prve izložbe foto-amatera škvera".
Crno-bijele fotografije snimljene foto aparatima Zorki i Zenit, rad su škverskih foto amatera. U sklopu izložbe izložene su i fotografije od 1915. godine do današnjih dana, koje svojim motivima zavarivača, rezača i brusača slave rad.

"Tajna violinskog ključa", izložba slika i keramike Tonke Lovrić

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031

30. svibnja - 11. lipnja 2011.

Tonka Lovrić rođena je u Ljubljani 10. listopada 1954. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu. Piše pjesme, aforizme, basne i haiku poeziju. Članica je Društva hrvatskih haiku pjesnika Zagreb i Rijeka. Od 1998. godine aktivna je članica Likovne udruge "Emanuel Vidović" Split.
Imala je 26 samostalnih i oko 80 grupnih izložbi. Dobitnica je međunarodnih nagrada za doprinos hrvatskoj književnosti 2004, 2008, 2009. i 2010. godine.
Objavila je 3 zbirke pjesama, 2 zbirke aforizama i zbirku haiku poezije, a jedna je od haiku pjesnika uvrštenih u novu Haiku antologiju hrvatskog pjesništva - Nepošteno nebo 1996. - 2007.
U tisku su joj zbirka haiku poezije
"Ledena suza perunike" i zbirka aforizama "Glas tišine". Živi i radi u Splitu.

"Incognito", otvaranje izložbe fotografija Jagode Mihanović Miličić
"Incognito", izložba fotografija Jagode Mihanović Miličić

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000, 685 028; 685 031

17. - 28. svibnja 2011.

Jagoda Mihanović Miličić rođena je 02. siječnja 1967. u Splitu gdje završava Umjetničku školu, smjer fotografije.

Skupne izložbe:
- 1984. - galerija "Nije važno" u prostoru COOUK (centar za odgoj i obrazovanje u umjetnosti i kulturi Split ), tadašnja Umjetnička škola
- 1985. - 18. općinska izložba fotografije Split '85., galerija Foto-kluba Split
- 1985. - Galerija foto kluba Split, Marmontova 5, izložba fotografija maturanata COOUK-a
1988. - 20. općinska izložba fotografije, galerija foto-kluba Split, nagrada-diploma za fotografiju
- 1989. - Retrospektivna izložba splitskih autora povodom 150. godišnjice pronalaska
fotografije, galerija Foto kluba Split
- 2010. - 15 izložba Otok i more.
- 2011. - Klupska izložba foto kluba Split
- 2011. - Split art fest, Split
- 2011. - "Dalmatinski koluri" Fotoklub Marin Getaldić, Dubrovnik

Samostalne izložbe:
- 2010. - Galerija Doma kulture Zvonimir , Solin, "Moj tajni vrt"
- 2011. - Galerija foto kluba Split, "Sjene misli odsjaj osjećaja

"Habent sua fata libelli / Svaka knjiga ima svoju sudbinu", otvaranje izložbe naslova iz zbirke Rara et vetera GKMM
"Svaka knjiga ima svoju sudbinu", izložba naslova iz zbirke Rara et vetera Gradske knjižnice Marka Marulića

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000, 685 028; 685 031


3. - 14. svibnja 2011.Otvorenje izložbe Ane Marije Botteri Peruzović
"Cviće moje", izložba slika Ane Marije Botteri Peruzović

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


2. - 14. svibnja 2011.

U čast sv. Duje, zaštitnika našeg grada, u ponedjeljak 02. svibnja u 19:00, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića bit će otvorena izložba slika akademske slikarice Ane Marije Botteri Peruzović pod nazivom "Cviće moje".
Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Toni Horvatić.
Izložba ostaje otvorena do 16. svibnja.

Preuzmite program proslave blagdana Sv. Dujma u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Andro Banovac, izložba fotografija u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 075; 685 077


28. travnja - 28. svibnja 2011.

Izložba Andre Banovca otvorit će se 28. travnja u Knjižnici Trstenik u 19:00.
Andro Banovac rođen je u Splitu 1982. god. Diplomirao je 2006. godine na Umjetničkoj Akademiji sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, a magistrirao je grafiku na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani, 2009.
Član je HDLU i član je udruge KVART iz Splita. Ovo je prva izložba fotografija mladog umjetnika.
U knjižnici Trstenik izložit će 15 fotografija raznih motiva.


Otvaranje izložbe slika „Put ljubavi“ Dese Tomić-Ferić
Izložba slika „Put ljubavi“ Dese Tomić-Ferić, članice Likovne udruge „Emanuel Vidović“

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


18. - 29. travnja 2011.

Skupna izložba Likovne udruge Emanuel Vidović
Skupna izložba Likovne udruge Emanuel Vidović

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


05. - 15. travnja 2011.

Izložba "Slikovnica mojeg djetinjstva"
Izložba "Slikovnica mojeg djetinjstva"

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


04. - 30. travnja 2011.

Gradska knjižnica Marka Marulića i Udruga „Noa“
U povodu Međunarodnog dana dječje knjige, 2. travnja 2011., na dan rođenja velikoga danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena, na poticaj i ideju Udruge „Noa“ Split, željeli smo prikupiti slikovnice Vašeg djetinjstva, ali i priče vezane uz njih.
Od prikupljenjih slikovnica i priča vezanih uz njih, napravili smo malu zbirku, izložbu, a jednoga dana možda to postane i muzej. Želimo otrgnuti zaboravu sve te lijepe priče i slikovnice koje su ostavile velik trag u Vama, ali i u svima nama. Također, želja nam je da te slikovnice jednom prikupljene i sačuvane, kao vrijedan i nemjerljiv znamen naše kulturne baštine, i dalje nadahnjuju nove naraštaje, te da svi zajedno njegujemo slikovnicu kao čaroban medij koji nema vijek trajanja!

“Čarozapisi“, izložba ilustracija Hane Lukas-Midžić
“Čarozapisi“, izložba ilustracija Hane Lukas Midžić

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


04. - 30. travnja 2011.

U ponedjeljak , 04. travnja u 19 sati, u sklopu događanja povodom Međunarodnog dana dječje knjige u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, otvara se izložba
"Čarozapisi - Ilustracije i kreativni nered" akademske kiparice Hane Lukas Midžić. Mlada umjetnica ovom izložbom na zanimljiv način predstavlja radne materijale i uvid u svoj kreativni proces nastanka ilustracija za knjigu bajki Čarozapisi triju domaćih autorica: Nataše Govedić, Manuele Zlatar i Ive Nerine Sibile. Izložba obuhvaća skice, inspirativne isječke, konačne ilustracije i dijelić umjetničkog kreativnog nereda...
Nataša Govedić za Hanine ilustracije kaže:
"Kao što je bajka pokušaj da se riječima vrati duboka prisnost koju sadrži pripovijedanje uživo jednog ljudskog lica pred drugim ljudskim licem, tako su i ilustracije Hane Lukas Midžić posegnule za slikama koje uspostavljaju kontakt između naših (gledateljskih) podsvjesnih, zaigranih i često potisnuto intimnih vrela imaginacije. Hanine ilustracije izmiču konzumerističkoj dopadljivosti i "općenitosti", kao i serijalnosti Warholove "limenke". Svaka je ilustracija unikatni prolaz u čarobni svijet priče, svaka je napravljena drugačijom tehnikom izrade, svaka prosijava zasebnim autorskim stilom i specifičnom odgovornošću prema temi i motivima same priče."
Čarozapisi su 2010. godine nominirani za nagradu Kiklop kao jedna od četiri najbolje knjige za djecu i mlade.

Izložba "Ekologija u književnosti"
Izložba "Ekologija u književnosti"

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050; 685 053


Travanj 2011.

U vremenu nuklearnog holokausta ekološki roman vrsta je suvremenog romana u kojem pisci govore o razmjerima ekološke katastrofe koje su zadesile Zemlju. Nerijetko su ti romani vapaj i pokušaj spašavanja Zemlje od apokaliptične budućnosti.

"Lička kapa u prošlosti", izložba učenika Osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Ličkog Osika
"Lička kapa u prošlosti", izložba učenika Osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Ličkog Osika

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 075; 685 077


29. ožujka - 30. travnja 2011.

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige u utorak, 29. ožujka u 18h u Knjižnici Trstenik bit će otvorena izložba "Lička kapa u prošlosti" učenika Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Lički Osik.
U programu otvaranja izložbe sudjelovat će:
-učenici i učitelji iz Ličkog Osika koji će likovnim, literarnim i povijesnim eksponatima predstaviti Ličko-senjsku županiju
-učenici III.c raz. OŠ Mertojak iz Splita s kreativnom radionicom „Igrajmo se mora“
-folklorna skupina iz Ličkog Osika koja će pjesmom i plesom u narodnoj nošnji približiti lički kraj splitskoj publici

„Izložba u Knjižnici Trstenik ujedno je prvi pokušaj ovakvog tipa da se Lički Osik i lička regija približe drugim regionalnim centrima i tako predstave svoje običaje, povijesne i kulturne znamenitosti.“

Andro Banovac, prof. lik. kulture.

Antonija Šarić, Matea Marušić, Dora Duplančić, Dona Tomić "Souvenirs d'un autre monde - Uspomene s drugog svijeta"
Antonija Šarić, Matea Marušić, Dora Duplančić i Dona Tomić:
"Souvenirs d'un autre monde - Uspomene s drugog svijeta"


Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


28. ožujka - 02. travnja 2011.

Antonija Šarić
“Prije sam mislila da je slikanje hobi (zanimacija), ali ubrzo sam  shvatila da je to stil života. Nakon te spoznaje moje slike su se drastično promijenile. Počela sam sanjati slike koje će tek nastati. Svugdje oko sebe vidim boje i oblike, a kad navečer zatvorim oči u mojoj podsvijesti te se boje stapaju, a oblici se mijenjaju, tvoreći sliku mojih emocija. Svako jutro se budim s nekom slikom u mislima. Sve te emocije i snovi - ti dijelovi moje duše- našli su svoje mjesto na neispunjenom, mrtvom platnu, punom čežnje za životom.
Ja se zovem Antonija Šarić, rođena sam u Splitu prije 18 godina i imam
sposobnost otiskivanja emocija na platno.”


Matea Marušić
Rođena u Splitu 18. rujna 1993. godine, učenica je trećeg razreda II. Gimnazije u Splitu. Fotografijom se bavi iz ljubavi. Odmalena se okušala u raznim granama umjetnosti, počevši od glazbe i pisanja, do likovnih umjetnosti i fotografije. Sve što zna naučila je sama, uz malu očevu pomoć (pogotovo u vezi s glazbom i fotografijom, jer on joj je priuštio opremu i dao osnovnu poduku). Fotografirati je započela s malim digitalcem od 5 megapiskela i smatra da sam aparat u cijeloj priči nije presudan, nego  je važna ideja, ono što vidimo. A to je ona  situacija kada  šetajući  gradom kažete u sebi: „Asti, šta bi ovo bila dobra slika!“) Fotografija zamrzava trenutak u vječnosti!
U svojoj kratkoj biografiji Matea piše: „Otac  mi je jednom rekao: “Nemoj da ti cijeli život prođe iza objektiva, budi tamo!“ I sigurna sam da život ne prolazi  pokraj mene,tek  tako. Eto...pokušavam približiti ljudima ono lijepo u svijetu, ljudima koji su danas toliko zauzeti sobom, da se više ni ne primjećuju, ne prepoznaju, ne vide...“

Dora Duplančić
Rođena je 31. siječnja 1986. godine u Splitu. Svoj život posvetila je ljepoti i ljubavi,  koje jasno izriče kroz umjetnost koju stvara. Od najranijih dana uči osnove slikarstva, glazbe i plesa, te već u osnovnoj školi počinje
stvarati i vlastiti modni izričaj, dok sa 16 godina počinje učiti  pjevanje kod prof. Miše Limića, a danas radi i sa prof. Majom Sunarom.
Na njezinim slikama žive fantastična bića izražena ekspresionizmom
i minucioznim detaljima, dok su njene modne kreacije i nakit glamurozni i inspirirani mitologijama.
Zanesena idejom o savršenstvu Vila, stvara i skulpture. Do sada je sudjelovala na desetak  zajedničkih izložbi, a prošle godine je u splitskom klubu Kocka s ‘Nenom i Žmigavcima’ odradila avangardni nastup pred mnogobrojnom publikom.

Dona Tomić
Rođena je 24. siječnja 1988. godine u Splitu. Završila je Školu
likovnih umjetnosti, smjer modni dizajn , a još za srednjoškolskih dana počinje izrađivati nakit, modne dodatke i oslikavati  tekstil. Istražujući razne
materijale, tehnike i podloge, sve više se okreće slikarstvu i od tada svijetlo dana ugledalo je nekoliko serija tematski povezanih slika inspiriranih mitologijom i kulturnom baštinom, ali i vlastitim postojanjem i paralelnim svjetovima. Iza sebe ima četiri samostalne izložbe te iskustva u zajedničkom radu s mladim umjetnicima s područja Balkana.

"Dobar dan, crtam!"
Ivan Žižić "Dobar dan, crtam...!", izložba crteža na panelima

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Tel: 021/685 075; 685 077


14. - 26. ožujka 2011.

Autor izložbe je Ivan Žižić, polaznik Centra za autizam u Splitu.
Ovom izložbom obuhvaćeno je sedam Ivanovih crteža iz istoimene slikovnice, otisnutih na panelima dimenzije 100 x 70 cm.
"Objasniti i pružiti šansu drukčijem da kaže nešto o sebi i svom doživljaju svijeta, ukazati na nekoga tko je različit, ali istodobno ne toliko različit od svih da se u njemu ne bismo mogli prepoznati"- cilj je slikovnice "Dobar dan, crtam...!", koja je nastala uz stručnu pomoć likovne terapeutkinje Daniele Cikatić Javorčić.

Dan ruske kulture u GKMM i otvaranje izložbe "Hrvatsko-rusko matrjoške"
Izložba "Hrvatsko-ruska matrjoška"

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


11. - 26. ožujka 2011.

“Bebuše“, izložba ručno izrađenih broševa i dnevnika Lane Stojićević
“Bebuše“, izložba ručno izrađenih broševa i dnevnika
Lane Stojićević


Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


03. - 17. ožujka 2011.

Lana Stojićević rođena je 1989. godine u Šibeniku. Ekonomsku školu Šibenik, smjer upravni referent završila je 2007. godine. Iste godine upisala je studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Preddiplomski studij završila je 2010. u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina. Trenutno je studentica prve godine diplomskog studija slikarstva. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi. Ovo joj je treća samostalna izložba, ali druga s Bebušama.

Više na:
http://bebuse.blogspot.com/
http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=100001649170133

Galerija

Izložba akvarela "Dalmatinske crkvice" Anđeline Đeđe Portolan
Izložba akvarela "Dalmatinske crkvice" Anđeline Đeđe Portolan

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


24. veljače - 02. ožujka 2011.

Anđelina Đeđa Portolan rođena je 1923.u Korčuli. Srednju školu završila je u Zagrebu, a u Beogradu je studirala i diplomirala Fizičku kulturu na Državnom institutu za fizičku kulturu. Nakon završetka studija zapošljava se u Splitu na Učiteljskoj školi, a po otvaranju Katedre za fizički odgoj prelazi na Pedagošku akademiju gdje ostaje sve do umirovljenja.
Prve poduke o slikanju akvarelom dobila je kao učenica građanske škole u Zavodu Anđela Čuvara u Korčuli, a u zrelim godinama započela je slikati na poticaj pok. Davora Domančića, poznatog konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti.
Članica je likovne udruge Emanuel Vidović u Splitu i Udruženja likovnih umjetnika Korčule (ULUK). Pod okriljem likovnih udruga izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Splitu, Solinu, Primoštenu, Korčuli i Dubrovniku.
Samostalno je ostvarila ukupno 23 izložbe u Splitu, Supetru, Orebiću, Blatu na Korčuli, Korčuli i Kaštel Lukšiću.

…Anđelina Đeđa Portolan sretna je žena, u svojim iskusnim godinama počela se baviti poslom za koji su stari Grci smatrali da je božanski.Ova njena sposobnost i jest posebna jer svakim potezom kista ili olovke „preljeva“ sebe na papir, platno ili neki drugi materijal gdje je svatko može prepoznati i svatko može zaviriti u njenu maštu…
Njena tehnika rada je akvarel, tehnika kojom se radi u dahu, u trenutku. Tehnika koja traži iskustvo, preciznost, smirenost i spontanost. To je tehnika kojom se postiže nježna i treperava svjetlost u prizorima njezinih slika…

prof. Nikola Skokandić

…Akvareli i tempere, nastali posljednjih desetak godina, predstavljaju njezin izraz kistom, njezinu intimnu preokupaciju koja razveseljava, njezinu poetsku dušu koja u sliku prenosi doživljaj krajolika, toplinu naselja, živost mrtve prirode, doživljaj ljepote koju otkriva u svemu što je okružuje. A tu joj je nadarenost zapažanja ljepote sigurno dao grad njezina djetinjstva, Korčula

…Davor Domančić (uz prvu samostalnu izložbu, Split 1996.)


Galerija

Izložba fotografija s putovanja Torcide u Prag
Izložba fotografija Fotokluba Brodosplit s putovanja Torcide u Prag

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050


16. veljače - 16. ožujka 2011.

U prostorima Knjižnice Bol-Plokite u srijedu, 16. veljače u 18 sati bit će otvorena izložba s putovanja Torcide u Prag, od 10 do 12. veljače 2011.

"Fiat Lux", izložba stakla Marka Ferenca
"Fiat lux", izložba Tiffany stakla i fuzija stakla Marka Ferenca

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


16. veljače - 03. ožujka 2011.

Autor Marko Ferenc, umirovljeni pomorac iz Rijeke, već sedmu godinu oblikuje i stvara Tiffany svjetiljke. Nakon edukacije u Ljubljani i Milanu, u dosadašnjih 20-ak samostalnih i grupnih izložbi, u muzejima i priznatim galerijama autor predstavlja svoje unikatne radove. Izlaže u Muzeju Hvara, Lošinja, Otočca Istarske sabornice kao i u Lovranu, Splitu, Puli, Zadru...
Decentnost, profinjenost i jednostavnost, odlike su ovih dekorativnih upotrebljivih formi od staklenih komadića kroz koje luminisciraju i prelamaju se gotovo mistični svjetovi prepuni kolorističkih efekata u intimnim kutcima naše svakodnevnice, kutcima koji osvjetljeni, za trenutak mogu postati prostori naše oplemenjene egzistencije i drugačijeg duhovnog "iskliznuća".
Svjetiljke su izrađene od visokokvalitetnog američkog stakla vrste Kokomo i Spectrum, a koristi originalna brončana postolja koja nalazi u antikvarijatima u Hrvatskoj i inozemstvu zbog čega su njegovi uradci oplemenjeni dodatnom vrijednošću i šarmom. Svoje znanje rado prenosi putem tečajeva.
Sudjeluje na mnogim humanitarnim akcijama.
Član je udruženja likovnih umjetnika Pula; Velipinel-Kostrena; Baross-Mađarska; Magnolia-Zagreb; SGAA (Stained glass association of America) - SAD, ASGLA (The association of Stained Glass Lamp Artists) - SAD.
Više o autoru možete doznati na www.fermar-art.com


Izložba "Književnost i gastronomija"
Izložba "Književnost i gastronomija"

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
Tel: 021/685 050


Veljača 2011.

Izložbom je prikazano gastro-književno putovanje kroz povijest svjetske književnosti.
Antički svijet je polazište. Okupljeni Atenjani u Platonovom Symposionu raspravljaju o naravi ljubavi i njenoj važnosti. Povezanost ljubavi i hrane postaje stalnim motivom kroz cijelu povijest književnosti.
Dvadeseto stoljeće bilježi niz bestselera svjetske gastro-literature.

"Priče iz davnine", izložba Done Tomić
"Priče iz davnine", izložba slika Done Tomić

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


17. - 31. siječnja 2011.

U neka davna vremena, prije zore, bijahu vile sišle na zemlju da zaigraju kolo, a skupilo se onuda i drugih iz carstva vilinskog.
Promatralo to iz prikrajka djevojče neko, pa kad poodraslo, pričalo djeci svojoj o igri čudesnoj.
Poželjela ona da čuju sva djeca o čudima te noći, o igrama veselim, o dobroti onih koje prigrli carstvo vilinsko i sudbini onih koji im se ne umiliše.Od onda do vremena ovih našlo se uvijek djevojče neko,što mu vile naklonjene bile, da sjeti na te priče iz davnine. Dona Tomić rođena je 24. siječnja 1988. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti, smjer modni dizajn, a još za srednjoškolskih dana počinje izrađivati nakit, modne dodatke i oslikavati tekstil. Istražujući razne materijale, tehnike i podloge sve više se okreće slikarstvu i od tada svijetlo dana ugledalo je nekoliko serija tematski povezanih slika inspiriranih mitologijom i kulturnom baštinom, ali i vlastitim postojanjem i paralelnim svjetovima. Iza sebe ima tri samostalne izložbe te iskustva u zajedničkom radu s mladim umjetnicima s područja Balkana.

Galerija

"Japan" izložba fotografija Yamazakija Junichija
"Japan", izložba fotografija Yamazakija Junichija

Središnja knjižnica, Ulica slobode 2
Tel: 021/685 000; 685 028; 685 031


04. - 15. siječnja 2011.

Yamazaki Junichi rođen je 23. rujna 1967. u Toyami u Japanu. Za fotografiju se zainteresirao već sa deset godina. Yamazaki je danas profesionalni fotoreporter zaposlen kao urednik fotografije u novinama Hakodate Shimbun u Hakodateu na otoku Hokaidu.
Yamazaki Junichi je u Japanu do sada imao 5 samostalnih izložbi.
U Hrvatskoj je aktivan kroz stalno članstvo u udruzi Fotoreporteri bez granica gdje se naročito ističe u doniranju svojih fotografija u humanitarne svrhe.
Njegov fotografski opus veoma je lako definirati: on bilježi svojim fotoaparatom trenutke koji su karakteristični za japanski stil i način života.
Izložba ostaje otvorena do subote, 15. siječnja 2011.

Galerija