pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
   
"CRNO-BIJELO, U BOJI" IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ANDREE LOVRIĆ
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
3. - 17. prosinca 2012.O autorici:
Andrea Lovrić, rođena 1983. u Splitu. Završila Ekonomsko-birotehničku školu. Studirala na fakultetu Scienze della comunicazione-Macerata, Italia. Član je Fotokluba Split. Završila tečaj analogne i digitalne fotografije prof. Ante Verzottija. Živi i radi u Splitu.

Samostalne izložbe:
- 2007. Čajoteka „Natura“, Split/Špekule, dame i violina
- 2007. Dom umirovljenika Zenta, Split/To je taj trenutak
- 2008. Dom umirovljenika Zenta, Split/Dok te gledan s tobon letin
- 2009. Hrvatsko-francuska udruga, Alliance Française, Split/Sinergija
- 2010. Dom umirovljenika Zenta, Split/Ruža za tango
- 2011. Galerija Zvonimir, Solin/Trag u beskraju
- 2011. Gradska knjižnica „Marko Marulić“/Dodiri od stakla
- 2011 .Dom kulture Zvonimir, Solin / Trag u beskraju
- 2012. Foto-video projekcija gradska knjižnica "Marko Marulić", Split

Skupne izložbe:
- 2008. Salon fotografije Vinkovci
- 2008. Otok i more - 13. međunarodna izložba fotografija - Kukljica, Kornati
- 2009. Otok i more - 14. međunarodna izložba fotografija - Kukljica, Kornati
- 2009. Splitska Tiramola, INFO Zona, Split
- 2010. Klupska izložba Fotokluba Split - 3. nagrada stručnog žirija, kategorija slobodna tema
- 2010. Otok i more, 15. međunarodna izložba fotografija - Kukljica, Kornati
- 2010. Međ. izložba 15. FIAP bijenale prirode, Nature Biennial World Cup, Bangalore, India
- 2011. Salon fotografije Vinkovci
- 2011. Split art fest/Sv. Duje
- 2011. Retrospektiva Fotokluba Split 1911.-2011.
- 2011. Otok i more, 16. međunarodna izložba fotografija - Kukljica, Kornati
- 2011. I. biennale hrvatske mlade fotografije, Zadar
- 2012. Klupska izložba Fotokluba Split
- 2012. Otok i more,17. međunarodna izložba fotografija - Kukljica Kornati - nagrada za detalj
- 2012. Fotografkinje 2012, Fotoklub Rijeka
- 2012. FOTOSOFIA - fotografija tjedna
- 2012. FOTOFINIŠ - fotografija dana

Foto dizajn naslovnica:
- 2008. Mrve mudrosti, zbirka aforizama autorice Tonke Lovrić
- 2011. Ledena suza perunike, zbirka haiku poezije autorice Tonke Lovrić
- 2011. Glas tišine, zbirka aforizama autorice Tonke Lovrić


"OPSJEDNUTA NEBOM" IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ANNE HERO
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
29. studenoga - 12. prosinca 2012.Anna Hero rođena je 1968. kao najmlađe od četvero djece u obitelji.
Odrasta u Bolu. Srednjoškolsko obrazovanje završava u Splitu kada stječe zvanje hotelijersko-turističkog radnika. U 30. godini postaje Norinom majkom, čime za nju pojam ljubavi poprima sasvim novu dimenziju. Zaposlena je na aerodromu Brač.
Ljubav prema fotografiji gaji oduvijek, dok aktivno u njoj počinje uživati od prvog susreta s digitalnim fotoaparatom.
Kako glazbu drži nezaobilaznim dijelom svojeg života, mnogi nazivi fotografija na engleskom jeziku svoje "opravdanje" nalaze u asocijacijama na određene dijelove tekstova posebnih joj pjesama.
2008. godine sudjelovala je na skupnoj izložbi, a ovo je njena druga samostalna izložba fotografija.

O fotografiji kao znanosti ne mogu se pohvaliti nekim znanjem... :) No, neopisivo uživam u svemu što oko vidi. Koristila sam najobičniji turistički digitalni fotoaparat Casio Exilim, a od travnja 2009. postala sam suvlasnicom Olympusa E-500. Pri susretu s istim, pao mi je mrak na oči, što od radosti, a što od muke zbog neznanja... No, s vremenom postajemo sve intimniji. Inače, držim kako i nije sve u opremi :)

Anna Hero

"ANĐEO U KOSI" IZLOŽBA DARIJE KARMELE KOVAČEVIĆ
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
15. studenoga - 1. prosinca 2012.


Adoro Dizajn, Udruga za promicanje umjetnosti, duhovnosti i kulture, predstavlja radove likovne umjetnice Darije Karmele Kovačević. Postav pod nazivom "Anđeo u kosi" dio je velikog opusa i donosi kreacije u autoričinoj autentičnoj tehnici vitraj adoro, transparentnoj i transcedentnoj igri svjetla, stakla i nadahnuća. U traženju originalnih rješenja za utjelovljenjem Krasote i njene poruke, otvara autorica nove dimenzije u formi slike, skulpturi, instalaciji; ali i kroz medij vizualne art filmske prezentacije svojih radova.
Kao ilustratorica potpisuje rješenja brojnih naslova u izdavačkoj djelatnosti; producent je u audio produkciji duhovne tematike, a trajna ljubav umjetnice prema Riječi zrcali kroz stih, esej, osvrte i prvijenac, roman "Paviljon eho", u kojem neobičnom fabulom i naracijom priča o životu u svijetu nadahnuća, kreacije i duha.
Radovi su predstavljeni na više samostalnih izložbi i jednoj skupnoj: stalni postav Majka, Galerija franjevačkog samostana na Humcu, a putevima adoracije stigli su na gotovo sve kontinente.


"LJUBIMICE SVJETLA" IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FRANJE MLINCA
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
13. studenoga - 10. prosinca 2012.


Franjo Mlinac rođen je 14. prosinca1965. u Sutivanu na Braču. U Zagrebu završava Školu primjenjenih umjetnosti – odjel metala, u klasi poznatog umjetnika i pedagoga Hrvoja Ljubića. Rad na računalu danas mu je svakodnevni posao (grafički dizajn, web dizajn, reportaža, digitalna fotografija) i nova dimenzija kreativnog izražaja i umjetničke i iskustvene potrage za odgovorima na pitanja koja ga zaokupljaju od mladih dana. Svoj život veže za rodno mjesto i otok, oženjen je i ima jednu kćer. Od osnutka Općine Sutivan 1997. angažiran je na raznim programima u kulturi na području otoka Brača i šire. Trenutno radi kao voditelj Narodne knjižnice Sutivan.
Uređuje više internet sjedišta od kojih je najvažnije www.otok-brac.info koje ima za cilj okupiti i predstaviti otočke vrijednosti i posebnosti na jednom mjestu te promovirati skrivene ljepote otoka i ljude čije se aktivnosti kreću u tom smjeru. Jedan je od pokretača multimedijskog putopisnog projekta «Utrka 1000 otoka» u sklopu kojeg se bavi filmskom režijom i montažom.
Svemu što u posljednje vrijeme radi glavni pečat daje ljubav prema prirodnom, tradicionalnom i jednostavnom, temeljenom na iskonskom mediteranskom pozitivnom nasljeđu, te otpor turističkom i globalističkom konfekcionizmu koji zatire vrijednosti na kojima smo stasali i pretvara ih sve više u upakirani turistički proizvod a sve manje u način života.
Povremeno piše reportaže za razne hrvatske časopise, su-urednik je i autor fotografije nagrađivane monografije "Sutivan – kulturna povijest" te autor fotografije u knjizi "103 samonikle biljke otoka Brača". Postava foto-izložbe "Ljubimice svjetla" odabrana je iz brojnih fotografija samoniklih biljaka koje nisu našle mjesta u knjizi, a posjeduju umjetničku i izražajnu vrijednost koju će na ovaj način pokazati posjetiteljima izložbe.


"KALAFOT IZ ŠUFITA", IZLOŽBA MAKETA BRODOVA MILIJA ŠANTIĆA
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
6. studenoga - 10. prosinca 2012.


Mili Šantić rođen je 1951. u Postirima na otoku Braču. Oženjen je i otac četvero djece. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a do nesreće na radu 1996., nakon koje je otišao u prijevremenu mirovinu, radio je mnoge poslove: brijač, frizer, konobar, prodavač…
Krateći umirovljeničke dane upoznao je mnoge ljude koji se bave brodomaketarstvom, pa je i sam zavolio taj hobi i počeo modelirati.
Prvi put sudjeluje na državnom prvenstvu u Rijeci 2007. i za maketu broda Falkuša - komiška gajeta u kategoriji "Nacionalni brodovi" osvaja brončano odličje.
Godinu dana kasnije, ponovo na državnom prvenstvu u Rijeci za maketu S. Giovanni Battista u kategoriji "Internacionalni brodovi" ocjenjivački sud dodjeljuje mu brončanu, a posjetitelji srebrnu medalju.
Na 14. Državnom natjecanju brodomodelara 2009. predstavio se maketama Trabakul i Bracera i bio nagrađen s dva brončana odličja. Na istom natjecanju 2010. nagrađene su mu makete Santa Lucia (bronca) i San Felipe (srebro-publika), 2011. Pulaka i Koka osvojile su broncu, a na svjetskom takmičenju u Rijeci 2012. Koka dubrovačka osvojila je 83,33 boda među 400 maketa iz 17 država.
Imao je nekoliko samostalnih izložbi i sudjelovao na skupnim izložbama brodomaketara.
Sve makete brodova Mili Šantić izrađuje u svojoj kući, u šufitu, pa odatle i ime ove izložbe.

Mili Šantić 21410 Postira (o. Brač)
Tel: 021/632 112
Mob: 095/851 4612


"SJEĆANJA", IZLOŽBA SLIKA TONKE LOVRIĆ Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
29. listopada - 12 studenoga 2012.


Sjećanja su naše tajno oružje, naše bogatstvo, riznica uma. Sjećanja su škrinje pune inspiracije. Sjećanja su neprocjenjivo bogatstvo, neotkriveni labirinti pohrane memoriranog. Dobro je kada se ima u što posegnuti, zaroniti, a najvažnije je iz sjećanja isplivati, s pronađenim biserom izići.
U mojim sjećanjima uronjenima u enkaustiku - vosak zamirisale su ruže, zaplovile jedrilice na svoja putovanja, pojavile se žene , konji iz
slika velikana, a plavi mjesec pluta plavim bespućima. U mojim sjećanjima procvala mirisna proljeća, ruže iz starog spomenara, izronile slike u slici.
Sjećanja su pohranjena energija.

29. put obraćam se splitskoj publici i veseli me što sam opet posegnula u neki dio sebe , nepoznatu ladicu inspiracije igrajući se enkaustikom na platnu, papiru, lesonitu, vrućim voskom topeći sjećanja na 40 radova pristupajući vosku na moje načine istražujući i ponirući u još. I još se može s voskom i drugačije i više. Već 5 godina taj me podatni materijal izaziva svojim stanjima, promjenama, mogućnostima, kombinacijama.


SKUPNA IZLOŽBA ČLANOVA LIKOVNE UDRUGE "EMANUEL VIDOVIĆ"
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
16. - 27. listopada 2012.
"LIBIJA - ZEMLJA I LJUDI" IZOŽBA FOTOGRAfIJA MEJREME REUTER
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
4. listopada - 12. studenoga 2012.


Mejrema Reuter prvi put je put izlagala fotografije još kao studentica na Riječkom salonu, na kojemu je bila nagrađena. Drugi put izlagala je fotografije u Libiji, gdje je isto tako osvojila brojne nagrade. Treći je put priredila samostalnu izložbu „Libija, priča o ljudima“ u kulturnom centru u Operi pored Milana u ožujku 2012. i oduševila publiku svojim pričama, koje je odlučila objediniti s fotografijama i posvetiti svome suprugu Carlu koji ju je tamo i odveo.
U izdanju CDV info izašla je i zbirka njezine poezije Blaženi nemir.


IZLOŽBA RADOVA UDRUGE "DALMATA" IZ TROGIRA
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
01. - 13. listopada 2012.
"KUPREŠKI KRAJOLICI", IzloŽba SLIKA ANTE KATUNARIĆA
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
27. rujna - 13. listopada 2012.


Ante Katunarić rođen je u Splitu 1938. godine. Nakon gimnazije upisuje akademiju za primijenjenu umjetnost i diplomira na odjelu za unutrašnju arhitekturu i dizajn.
U ranoj mladosti pokazuje crtački i slikarski talent i okušava se u raznim tehnikama. Po završetku studija, u aktivnom životu projektanta, gotovo potpuno napušta bavljenje slikarstvom.
Nakon više od 40 godina, potaknut fascinantnom ljepotom Kupreške visoravni (gdje ima vikend kuću od 1980.) ponovo počinje slikati. Bez ambicije prema suvremenosti i eksperimentu, pokušava što vjernije zabilježiti na platnu ljepotu krajolika iz predjela Botun do Kukavičkog jezera.

Izložba kolaža Jagode Mihanović "Igra slobode, koloplet snova"
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
4. - 21. rujna 2012.


Prije više od dvadeset godina, Jagoda Mihanović je krenula na put prema mjestu iz svojih snova; na put prema samoj sebi. Njezina ljubav prema fotografiji nije se zadržala samo na klasičnom kadriranju ili „hvatanju“ trenutaka kakvi jesu već nam je rekomponirajući stare fotografije u neobične kolaže, simbolično ispričala svoju životnu priču. Od svog prvog kolaža There's A City In My Mind, nastalog na znakovit datum 8. ožujka 1992. od novinskih isječaka i fotografija građevina poznatih i nepoznatih mjesta pa sve do danas, svoja je djela Jagoda slagala poput bilješki, sjećanja i pjesama; njezini radovi su kao stranice dnevnika, uspomene zapisane kroz slike koje govore više od riječi.

Mjesta su to i gradovi u kojima je bila u snovima ili na javi; očekivanja i nadanja, njezin unutarnji svijet. Koračajući ulicama, obalama svoje mladosti, Jagoda je prešla put transformacije i zrelosti jedne snažne i samozatajne žene.
Ranije nastale fotografije slažu se u sasvim nove kompozicije ručno ili uz malu pomoć današnje računalne tehnologije redefinirajući prvobitne motive u nadrealne prostore prepune simbola koji predstavljaju autoričina različita osjećanja, raspoloženja i previranja, sanjarenja i želje. Odnosi s drugima i odnos prema samoj sebi kao univerzalne i bezvremenske teme su također i preokupacija Jagode Mihanović koja ih prikazuje i razrađuje na svoj osobit, slojevit način. Ruke, leptiri, školjke, plodovi prirode; jagode, šipak, jabuke i mnoštvo drugih detalja ukazuju nam koliku ljepotu Jagoda nalazi u malim stvarima, koliko želje za životom, slobodom i rastom buja ispod naizgled mirne površine emocija. Evocirajući uspomene, na njezinim kolažima se doslovno može osjetiti miris jutra, mora i tek ubranog cvijeta.

Nazivi radova upućuju na važne trenutke njezinog života, odnosno naslove ili stihove pjesama poput Starlight, Tender, With or without you ili Why koje su pratila te događaje ili stanja; od onih sretnih poput ljepote majčinstva do trenutaka tuge, osamljenosti, propitivanja i kontemplacije koje je Jagoda hrabro podijelila s nama dotičući svakog iznutra na dubokoj razini. Svojim kolažima nas je podsjetila na naša osobna životna poglavlja i vratila nam spoznaju da smo svi odgovorni za svoje izbore.

Barbara Gaj

"Kreacije svjetla i boje", prva samostalna izložba Ines Blažević
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
20. kolovoza - 3. rujna 2012.


Rođena sam u Zadru, srednje obrazovanje završila sam u Šibeniku, a živjela sam u Beogradu, Grčkoj i Engleskoj.
Radost stvaranja osjetila sam još kao dijete praveći za sebe male krpene lutkice od stare odjeće. S uživanjem sam gledala kako iz nečeg starog, pohabanog i nepotrebnog nastaje nešto novo, lijepo i korisno.
I tako, s vremenom je ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti potisnula sve ostalo i postala moj život. Kombinacija boja, oblika i tekstura su moja svakodnevna igra u kojoj su nastali i ovi izloženi radovi. Sve radove pravim sama, od ideje i skice preko krojenja, do konačne izrade.
Ono što je mom radu dalo ozbiljnost i kvalkitet su škola šivanja i krojenja koju sam pohađala u Beogradu, kao i dragocjeno vrijeme koje sam provela u splitskoj udruzi "Društvo niti", kojima se ovom prilikom zahvaljujem na znanju koje sam tamo stekla.
Ovo mi je prva samostalna izložba i nadam se da ćete u njoj uživati.

Ines Blažević

"Path to the Old Ways", izložba slika, srebra i figura Mie Šerić
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
6. - 18. kolovoza 2012.


Mia Šerić rođena je 20. siječnja 1990.godine u Splitu, završila je Školu likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo, u Splitu. 2011. godine izučila je i završila tradicionalno srebrnarstvo u Atelieru Lumeziu Zagrebu kod poznatog umjetnika i učitelja, Lazera Lumezia, te kristaloterapiju i rad s kamenjem kod Williama Trakheya (Irska) i Osmana Hasanpašića (Hrvatska) u sklopu Hupeda (2004. i 2010.).

Njena inspiracija potječe iz misterija i promjena prirode, skrivenih formi i detalja vidljivih i nevidljivih dimenzija, vječnih prastarih šma i šaputanja vjetra.

"AELIN LAER" je brend stvoren 2007. godine koji obuhvaća sav kreativni izražaj mlade umjetnice. Sam naziv brenda u prijevodu znaci "pjesma voda" i obuhvaća umjetnost inspiriranu Keltskim, druidskim i Fantasy stilom.

Za sve što stvara, Mia korijene nalazi u starim učenjima i religiji prirode, druidizmu, Keltskoj mitologiji misterijama - za čije je poznavanje zahvalna svojim učiteljima koji su joj za vrijeme teške bolesti otvorili vrata novom svijetu.
Neprestanim stvaranjem, ona nastavlja transformirati vlastite vizije kroz slikarski izražaj na platnu i papiru, oblikovanjem u srebru, poludragom i dragom kamenju, drvu i radu s kombiniranim tehnikama.

Mia je do sada imala nekoliko samostalnih izložbi:
- izložba u Dioklecijanovim podrumima u Splitu (2009.)
- izložba u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu (2010.)
- izložba u Francuskoj Alijansi u Splitu (2010.),
te nekoliko manjih samostalnih izlaganja.

Sudjelovala je na skupnoj izložbi na "Split Art Festu" (2011.) te skupnoj izložbi u sklopu "Bridging Heaven and Earth" projekta (California, 2010.).
Kao umjetnik sudjelovala je i u stvaranju glazbenog spota za hrvatski band Ludnica, (Zagreb 2011./2012.) koji je još u fazi produkcije.

Osim umjetničkog rada i napretka, Mia se paralelno izučava i nadograđuje u blisko povezanom alternativnom smjeru.
Do sada je uz sve certifikate zavrsila naprednu školu kristaloterapije ( William Trakhey i Osman Hasanpašić, Huped (2004./2010.), majstorski stupanj druidizma (William Trakhey i Michael Talvola) te je aktivni clan dva registrirana reda: Druid Order Of Twilight "DOOT" i "Reformed Druids of Gaia; Majstorski stupanj Reikija, Karune i Excalibura (Ivica Šafranko).

Sav umjetnički rad, rast i napredak dio je Miinog zivota i ujedno blisko povezan sa njenim religijskim i alternativnim radom.

"Tebi", izložba slika Jagode Kecman
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
23. srpnja - 4. kolovoza 2012.


Jednog prohladnog proljetnog dana 5. svibnja 1952. godine u tvorničkom naselju Ravnice kod Omiša rodila sam se kao drugo dijete svojih dragih roditelja, oca Marina Stipića i majke Ljubice rođene Ćota.
Djetinjstvo, kao i cijelo moje odrastanje, bili su neka vrsta borbe, utrke sa životom, i silna želja za dokazivanjem sebi, roditeljima i svima ostalima da se sve može ako se hoće. Osnovnu školu, gimnaziju i skoro završen ekonomski fakultet pohađala sam u Splitu, da bi se potom, ludo zaljubljena, udala za prekrasnog muškarca, danas mog supruga, i potpuno predala odgoju petero iznimne djece.
Nakon svih zgoda i nezgoda tog razdoblja života, začinjenog bolešću roditelja, ratom, koji je na moju obitelj ostavio poseban pečat, i starom željom za slikanjem, upisujem i završavam likovnu akademiju. Htjedoh se napokon povući, slikati i odmarati uživajući u svojoj obitelji, ali ne ide to tako.
Život i sudbina imaju svoje planove koje je nemoguće mijenjati…
Danas sa suprugom tiho živim u Tugarima, rodnom mjestu mog oca, i uživam u svom ružičnjaku odgajajući svojih devetero unučadi daleko od javnosti.


Jagoda Kecman

Izložba grafika, keramike i gravura Marinka Jelače
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
2. - 23. srpnja 2012.


Marinko Jelača je rođen 1954. u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Imao je mnogobrojne samostalne i grupne izložbe. Predstavlja se izborom radova iz ateljea koja nije tematska, već pruža mali uvid u rad umjetnika i disperziju njegovog zanimanja.

Izložba kipova Ane Garić
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
13. - 29. lipnja 2012.


Ana Garić rođena je 3. veljače 1983. u Dubrovniku gdje je završila srednju umjetničku školu Luke Sorokčevića, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu smjer kiparstvo u klasi prof. Kažimira Hraste.

2010. - Izložba diplomskih radova, Dioklecijanovi podrumi
2011. - "Strange birds", galerija Plavca
2012. - Skupna izložba, akvarij Bačvice

KI-ST (Kolumbić Ivica - Split), izložba slika
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
30. svibnja - 13. lipnja 2012.
KI-ST
(Kolumbić Ivica – Split)


Ivica Kolumbić rođen je gradu pod Marjanom gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet građevinskih znanosti.
Svoju ljubav prema umjetnosti pokazivao je već od ranog djetinjstva, a 2004. godine diplomirao je slikarstvo na švicarskoj akademiji Assezza Malschule iz Basela u Švicarskoj u klasi profesora Uda Grossklausa.
Završio je tečaj animacije u grupi voditelja Ivice Šegvića i tečaj karikature u grupi voditelja Ede Šegvića. Dodatno se educirao na tečaju u Školi slikanja Split - Omiš.
Osim slikarstva bavi se karikaturom i ilustracijom. Član je Hrvatskog društva karikaturista i sudjeluje na festivalima karikature u zemlji i inozemstvu. Objavljivao je ilustracije i karikature na web stranicama Jutarnjeg lista.
Kao dugogodišnji član Likovne udruge Emanuel Vidović sudjelovao je na skupnim izložbama u Splitu i okolici...
Ovo je njegova treća samostalna izložba.
Kontakt:
GSM 098 / 986 54 60
e-mail ivica.hv@gmail.com

"Papradinski majstori", izložba u organizaciji Zajednice Makedonaca u RH - MKD "Makedonija" Split
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
15. - 29. svibnja 2012.
"Papradinski majstori" naziv je izložbe u organizaciji Zajednice Makedonaca u RH - MKD "Makedonija" Split, u povodu Dana sv. Kirila i Metodija i XXI dana makedonske kulture u Splitu.
Izlažu: Ljiljana Stumbova, Maksim Dimitrov, Nikola Pijamanov, Angel Gavrovski, Aleksandar Jovanovski, Muradin Begović, Filip Korunovski, Toni Šulajkovski, Dejan Markov, Mirjana Jakopčević, Teresa Surla, Dejan Ristovski, Dragan Zelenikovski, tode Veljanovski, Martin Živački, Ljubomir Bisinov, Goran Boškov, Blagoj Anakievski, Zvonko Petruševski - Džek i Ljiljana Vasileva.

Izložba izdanja Matice hrvatske u povodu 170 godina utemeljenja
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
10. svibnja - 13. lipnja 2012.
Ova je izložba pogled u dugovječno djelo Matice hrvatske koje je započelo objavljivanjem znamenitoga Gundulićeva Osmana 1844.
Knjige Matice hrvatske prožele su sav naš kulturni prostor. One su dokumenti ne samo o našem postojanju nego i o golemom i sustavnom stvaralačkom djelu hrvatskih književnika, znanstvenika, političara, filozofa i umjetnika. Ugrađene su u temelje svih naših modernih ustanova, naših škola i sveučilišta. Pisane su biranim jezikom i taj su jezik najizvrsnije čuvale. Pridonosile su izgradnji hrvatskog diplomatičkog jezika, pravnog i znanstvenog nazivlja i svekolike umjetničke i znanstvene proze i izraza. Sabirale su narodno pjesništvo i spajale književnost iz duboke starine s vrhuncima moderne hrvatske lirike. Dragocjen su prinos povijesnom, ekonomskom i političkom promišljanju. U njima je sabirano i tumačeno naše umjetničko naslijeđe, opisivane prirodne znamenitosti. Knjige Matice hrvatske čuvale su hrvatski narod i naše državno pravo, svjedočile o borbi za slobodu, branile naše granice i naše more. One su davale dostojanstvo našim kućama, odgajale mladost, krijepile nas u vremenima zla i malodušnosti, radovale nas i uznosile u narodnim slavljima.

O svemu tome svjedoče birani primjerci pažljivo uređeni i uzorno grafički opremljeni. Mnogi od izloženih naslova su i vrlo rijetki. Željeli bismo potaknuti da se sačuvaju i spase od propasti osobito stare i rijetke knjige čija je povijest povezana s osnivanjem škola, knjižnica, čitaonica i društava, knjige koje svjedoče o kulturnom stvaralaštvu u našim gradovima i selima, na otocima, koje opisuju pothvate i putovanja naših ljudi u domovini i svijetu.
Nadamo se da će i ova izložba potaknuti da se što temeljitije upoznamo s vrijednostima Matice hrvatske i da svestrano čuvamo, proučavamo i štitimo našu baštinu izgrađujući Maticu hrvatsku za nove buduće knjige - knjige za vrijeme koje dolazi.


Izložba batika "Sveti Duje u motivima stare splitske arhitekture"
Jaglenke Burić Grandis
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
2. - 14. svibnja 2012.
Jaglenka Burić Grandis rođena je u Šibeniku 1942. godine. Završila je Školu primjenjenih umjetnosti u Splitu (Slikarsko dekorativni odjel). Diplomirala je Likovne umjetnosti u klasi prof. Ante Kaštelančića 1966. godine. Radni vijek završila je kao likovni pedagog u OŠ "Blatine-Škrape" Split. U svom pedagoškom radu ostvarila je izvanredne rezultate njegujući zanimanja za područja lijepih umjetnosti.
Učestvovala je na simpozijima i likovnim kolonijama. Samostalno je izlagala u zemlji i inozemstvu.
Član je HULU - Split.


Skupna izložba slika od slame Prve kolonije naive u tehnici slame
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
2. - 17. travnja 2012.
Skupna izložba slika od slame
Skupna izložba slika od slame
Slika od slame autentičan je likovni izričaj izrastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame. Ono što slike od slame čini jedinstvenim jest trodimenzionalni efekt te specifični način izrade pletiva sačuvan u izvornome obliku. Iz svijeta anonimnih stvarateljica slamarke izlaze nakon što su se uključile u Likovnu koloniju koja je djelovala pri HKPD Matija Gubec od 1961. u Tavankutu. Prva slika od slame Rit Ane Milodanović nastala je 1962. godine. U Tavankutu kontinuirano djeluje od 1986. Prva kolonija naive u tehnici slame koja svake godine okuplja sve generacije slamarki. Slike nastale na ovoj koloniji čuvaju se i izložene su u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Vrijedni slamarski radovi izlagani su u mnogim muzejima, a čuvaju se u Tavankutu, Gradskom muzeju u Subotici te mnogim privatnim zbirkama.
Izložbu su organizirali
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatska Matica iseljenika Split, Galerija prve kolonije naive u tehnici slame (Donji Tavankut, Srbija) i Gradska knjižnica Marka Marulića.

"Livadica", izložba radova Day Antunović
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
26. ožujka - 10. travnja 2012.
"Livadica", izložba radova Day AntunovićLivadica.
Čija? Moja.
Zašto? Evo objašnjenja.
Život mi je stalno nametao neki svoj ritam i dodavao teret na uzbrdici.
Nakon nježnih godina s naslovne fotografije i onih studentskih s diplomom dubrovačkog FTVT-a postala sam vrlo skoro žena, majka ali ne i kraljica već radijski novinar s nizom usputnih angažmana i poziva.
Kako sam ja, prema riječima onih koji me poznaju, germanski mehanizam to sam se obvezama predavala potpuno zaboravljajuči na vlastite afinitete i želje.
Zato sam odlučila izmisliti jedno samo moje mjesto. Livadicu na kojoj sam ja samo ja, na kojoj odmaram i punim baterije, uživam u samo svom vremenu, plešem tango, igram se decoupaga i iskazujem ono što je u meni bez straha od kritike i pretenzija.
Na nju mi dolaze samo pozvani a to ste kroz ovu izložbu vi.
Želim vam da što češće i vi pobjegnete na svoju livadicu i da na njoj uživate bar onoliko koliko ja uživam na svojoj.

Day Antunović

"Day D", izložba fotografija Ante Gašpara
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
19. - 31. ožujka 2012.
"Day D", izložba fotografija Ante Gašpara
Ante Gašpar samostalni je fotograf iz Potravlja kod Sinja. Najviše se pronalazi u fotografiji trenutka, a inspiraciju nalazi u različitim područjima kao što su: sport, životinje, obični ljudi itd.
Svoje fotografije obavljuje na internetskim stranicama Fotosofia, Fotozine i Hrphotocontest na kojima osvaja virtualne nagrade ali i naklonost publike i kritike.
Fotografijom se bavi 3-4 godine a iza sebe ima 10-ak skupnih izložbi. Najzapaženiji radovi su mu bili dio izložbe 2. Festivala fotografije˝Organ vida˝ iz 2010.
Fotografije su mu objavljivane u raznim novinama kao Digital Foto i Fotomag.
Od priznanja je dobio dvije pohvalnice; na Rovinj Photodays 2010. i na Salonu fotografije Vinkovci 2010.
Aktivni je član fotokluba Split od 2008. godine.

Izložba "Hrvatski svjetionici"
Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
7. ožujka 2012.
"Fantazija", izložba radova Udruge Svarožić
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
5. - 19. ožujka 2012
"Fantazija", izložba radova Udruge Svarožić
"Udruga Svarožić nastala je kao odgovor na suhu i tvrdu zbilju svevremenske realnosti, tj. kao žeđ za vanrealnom, svevremenskom fantazijom, kojoj su kumovali stari Hrvati u svojoj predivnoj mitologiji.
Nadrealizam, probuđen davne 1924. godine, koji je prožeo cijelu staru Europu, na hrvatskom tlu rodio je velikane kao što su Krsto Hegedušič, Vanja Radauš, Antun Motika, Miljenko Stančić, Vasilije Jordan, Ivan Generalić, Virgilije Nevjestić, Petar Jakelić i mnogi drugi. Ogromno nasljeđe uvijek rađa nove izdanke, ne zaboravlja se i ne ostavlja se...
Ne zadržavši se samo na tome, članovi ove Udruge šire granice muzeja svoje virtualne mašte daleko iznad obzorja. I uvijek je to svijet plemenitog, lijepog i dobrog, svijet tako potreban današnjem homo sapiensu, koji je zaboravio na homo ludensa.
Članovi Udruge Svarožić, ujedno i kroničari unutarnjeg svijeta koje nas prožima, dozvolili su sebi biti djeca, te su upravo raširili svoja krila tu ispred vas i za vas sa svojom prvom izložbom, nazvanom "Fantazija"... i jesu fantastični, jer se ne boje svoje duše u potrazi za onim višim, davno obećanim rajskim vrtom.
Tu su pred vama prostrli svoju maštu i osjećajnu zbilju, u želji da podijele ono najbolje što vam mogu danas dati.
Od profesora do đaka, od fotografa do slikara, kipara i pjesnika, okupili su se u ovoj Udruzi i stari i mladi, zaneseni umjetničkom artikulacijom fantazmagoričnih slika.”


Na izložbi sudjeluju članovi udruge: Dora Duplančić, Tanja Duplančić, Zemira Štajner, Natali Šarić, Draženka Žic, Sanja Radić, Dijana Duplančić, Mario Topić, Maja Jakaša, Sanja Karačić i Leonora Miliša.

"Kapije budimpeštanskih palača" izložba fotografija Csille Venusz Milašinović i Dragoljuba Milašinovića
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
22. veljače - 3. ožujka 2012.
"Kapije budimpeštanskih palača" izložba fotografija Csille Venusz Milašinović i Dragoljuba Milašinovića
Fotografije kapija budimpeštanskih palača nastale su u maglovitom dahu inspiracije budimpeštanske zime, bez umjetničkih ili stručnih pretenzija.
Kapije kroz koje prolaze kraljevi i prosjaci… kada bi znale pripovjedati kakvi bi to romani bili.
Želja autora je bila da svoje oduševljenje s nečim što obično prolazi nezapaženo, nešto što je normalno da mora biti tu, podjele i ukažu na zaboravljeni arhitektonski detalj, jednako važan kao i samo zdanje kojem pripada.
Doba gradnje i modernog razvoja Budimpešte je doba uspona Austro-Ugarske monarhije. Istovremeno je to vrijeme pojave novog stilskog pravca u umjetnosti Zapadne Europe krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća – secesije. Kapije budimpeštanskih palača po svojoj obrtničko-umjetničkoj ekspresiji, a i vremenu nastajanja, spadaju u taj period sa svim karakteristikama secesije. Majstori koji su od željeza kovali čipke kapija budimpeštanskih palača svoje umjeće su naukovali u Zapadnoj Europi: Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj. Po povratku u domovinu otvarali su svoje obrtničke radionice iz kojih su izišli najbolji uradci tadašnje Pešte.
Uostalom pogledajte!

"Otisci pod prstima", izložba grafika za slijepe akademskog grafičara Vedrana Karadže
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
15. - 22. veljače 2012.
"Otisci pod prstima", izložba grafika za slijepe akademskog grafičara Vedrana Karadže
Detalj sa otvaranja izložbe u Središnjoj knjižnici 15. veljače
Vedran Karadža rodio se u Splitu 1977. godine. Osnovnu školu i opću gimnaziju završio je također u Splitu.
U devetnaestoj je u Širokom Brijegu upisao, te na koncu i završio ALU, diplomiravši 2002. u klasi prof. Igora Dragičevića, kao akademski slikar-grafičar i profesor likovne kulture.
Od tada živi, radi i improvizira na relaciji Split - Veli Drvenik.
češće izlaže samostalno nego skupno.
Osim grafikom, bavi se i skulpturom, fotografijom, a, koliko stigne, i zemljoradnjom, odnosno uređenjem okoliša.
2009. godine upisuje postdiplomski studij kod prof. Dževada Hoze na ALU u Sarajevu, koji se nada uskoro privesti kraju.
Uvijek je dostupan na 091 597 1386, te na e-mail: vedran.karadza@gmail.com

Izložba bakroreza Mile Radišić
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
23. siječnja - 13. veljače 2012.
Izložba slika Mile Radišić
Mila Radišić je rođena u Splitu gdje je završila gimnaziju i 1984 god. diplomirala na Kemijsko-tehnološkom fakultetu.
Živjela je u Italiji i Švedskoj, a nekoliko puta posjetila je Indiju koja je posebno fascinira.
Imala je nekoliko samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj i više grupnih izložbi (SAD, Bugarska, Italija, Njemačka, Švicarska, Egipat, Rumunjska, Litva…)
Od 1995. do 1997. god. živjela je na ekološkom farma-projektu pokraj Stockholma i ilustrirala knjigu mladog danskog pisca Ian Marka.
Po povratku u Hrvatsku ilustrira knjige izdavačke kuće "Demetra" iz Zagreba (F. Ščerbatsky: Budistička teorija nirvane i Alas Clarin: Gospodin i ostale pripovjetke). Vodeći svjetski magazin za grafiku "Printmaking Today" objavljuje njene tekstove o bakrorezu kao i "Printmakers Interaction Society" iz Kanade. Živi u Kaštel Kambelovcu i predaje stručne predmete prehrane u Srednjoj školi "Braća Radić", udana je i ima dvanaestogodišnjeg sina Dubravka.

5. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevoditelja,
"Od izvornika do prijevoda"
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
10. - 23. siječnja 2012.
5. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevoditelja
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organiziralo je 2011. godine petu, jubilarnu izložbu recentnih prijevoda članova i članica Društva. Protekle četiri izložbe, na kojima su u formi plakata predstavljeni uzorci teksta originala i prijevoda, naslovnice originala i prijevoda te biografija prevoditelja uz osvrt na prevedeno djelo, pokazale su da je ovakav oblik predstavljanja književnih prijevoda važan ne samo za članove Društva, koji na taj način kolegama, a i široj javnosti daju na uvid dio iz njihove prijevodne  produkcije, već i za najširu publiku kao i za sve sudionike u procesu “od izvornika do prijevoda”, od urednika, izdavača, lektora, recenzenata, dizajnera do književnih kritičara. Ovakav način prikazivanja prijevoda i približavanja zanimanja prevodioca široj javnosti jedinstven je u Europi, te je Izložba naišla na veliko zanimanje u CEATL-u (Europski savjet nacionalnih udruga književnih prevodilaca Europe).
Povećanje vidljivosti književnih prevodilaca kao bitnih čimbenika u književnoj komunikaciji, ukazivanje na značajna izdanja i na kvalitetu prijevoda koji se u njima pojavljuju, razmatranje budućnosti kvalitete u novim uvjetima knjižnog tržišta, unapređenje suradnje prevodilaca s izdavačima neki su od ciljeva Društva hrvatskih književnih prevodilaca koji se ostvaruju u okviru programa Izložbe. DHKP s Izložbom prijevoda te popratnim Okruglim stolom i predavanjima na neku od aktualnih tema u prevodilaštvu, želi potaknuti razgovor o književnom prevođenju, kao i o knjizi općenito, o statusu književnih prevodilaca u društvu i o drugim važnim aspektima prijevodne književnosti te ohrabriti mlade naraštaje budućih prevodilaca da uđu u svijet književnog prevođenja.
Na petoj Izložbi predstavlja se 32 prevodilaca s ukupno 46 prijevoda objavljenih od svibnja 2010. do svibnja 2011. godine. Nakon zagrebačkog predstavljanja, Izložba je pokazana u Karlovcu, Vukovaru, Rijeci, Kostreni i Zadru.


Timea Marušić Hren, izložba batika "Beskraj"
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
5. - 23. siječnja 2012.
Timea Marušić Hren, izložba batika "Beskraj"
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
5. - 23. siječnja 2012.


Rođena sam u Zagrebu, a od 2008. godine živim u Splitu. Radim s djecom koja imaju teškoće u razvoju jezika i govora te čitanja i pisanja. Taj mi rad ne bi bio moguć da ne zadovoljavam i svoju potrebu za kreativnim izrazom.
Stvarajući, učim biti prisutna u trenutku, osluškivati, gledati, produbljivati svjesnost. Upravo te vrijednosti držim najvažnijima i u radu s djecom pa se to dvoje međusobno prepliće i pretače jedno u drugo.
Batik je tehnika koju izuzetno rado koristim. Vrlo je neuredna i cijeli stan pretvara u kaotično mjesto prepuno boca s bojama i mirisa otopljenog voska. No obzirom na vrelinu voska s kojom radim, moram ostati uzemljena i usredotočena. Upravo ta dva polariteta odražavaju moju osobnost - prepuštanje kaosu i uzemljena usredotočenost. No još važnija od toga je činjenica da do posljednjeg trenutka ne znam što će platno otkriti. Baš kao i u životu - nakon uložena truda i rada, na kraju sam Život, samo Postojanje daje onaj posljednji začin. Mandale su ples, one su vrijeme koje teče u koncentričnim krugovima. One su ritam i pravilnost, a opet i neočekivana mješavina boja i likova, priča. Mandale donose iscjeljenje, kako meni samoj dok ih stvaram, tako i svakome tko ih promatra.


Timea Marušić Hren

 
 
IzloŽbe i izlagaČi u 2012.
   
  Siječanj
 
 
 
   
  Veljača
 
 
   
  Ožujak
 
 
 
 
   
  Travanj
 
   
  Svibanj
 
 
 
 
   
  Lipanj
 
   
  Srpanj
 
 
   
  Kolovoz
 
 
   
  Rujan
 
 
   
  Listopad
 
 
 
 
   
  Studeni
 
 
 
 
   
  Prosinac