pretraži samo gkmm.hr
    
     
 
 
   
 
   
"SUSRET S PICASSOM" IZLOŽBA RADOVA TONKE LOVRIĆ
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
02. - 19. svibnja 2014.
Picassa sam najprije čitala, a onda slikala.
U tijeku slikanja ponovno čitala i čitala...


"Postoji li išta opasnije od toga da se bude shvaćen? Još strašnije od toga je što takva stvar i ne postoji. Uvijek ste pogrešno shvaćeni. Mislite da niste usamljeni, ali ste zapravo još usamljeniji."

Picasso
"KAMENI CVITOVI" DIZAJNERSKA KOLEKCIJA VILETINE
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
01. - 15. travnja 2014.
Kada dizajniranje nakita postane umjetnost, svaki oblik poprima neko drugo znaćenje. ViletinA je umjetnik koji svake godine iznenadi s novim dizajnerskim kolekcijama...Pred vama je kolekcija "KAMENI CVITOVI" koja je zbog veličine materijala u potpunosti izrađena pod povećalom.
Osnova je žica od alpake (meksičkog srebra) s kojom se uvezuje svaki komadić pojedinačno, stvarajući tako iz kruga u krug kameni cvijet, 100% originalni dizajn!
Ovo je umjetnikova osobna kolekcija! Ovo je nakit s karakterom!

ViletinA se bavi umjetnošću od 2002. godine. Svoj rad započeo je kao umjetnički kreator,izrađujući umjetničke kreacije. Njegova posljednja i najveća kolekcija pod nazivom "Kraljevska kolekcija dobila je pozivnicu na prestižni Couture Fashion Weeku u New Yorku.
"IGRARIJE" IZLOŽBA RADOVA TINKE ANIĆ
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
18. - 31. ožujka 2014.
Usred ljeta 1983. u Livnu dođoh na svijet koji je bio divan do moje 8. godine, kada je počeo rat i naveliko obilježio moj život…
Prve komadiće nakita, tj. narukvice prijateljstva sam napravila početkom rata u skloništu od bakinih starih goblenskih končića.. Tada sam shvatila da bez obzira kakav je vanjski svijet ja mogu graditi unutarnji, koji će biti baš po mom guštu.. Crtala sam, plela, kukičala, radila makrame, nizala perlice …U to prestade rat i dodje "mir" (koji u Bosni ni dan danas ne liči na mir...), a s mirom je valjda došlo i vrijeme kad sam trebala izaći iz svog imaginarnog, bajkovitog svijeta i uključiti se u "normalan" život.
Rano sam se zaposlila i odselila iz rodnog grada, lutala i istraživala.. Usvoj svoj svijet bih se vraćala "na mahove", kad bi želja da se likovno izrazim bila toliko jaka da bi me doslovno progonila dok ne nacrtam ili ne napravim ono što zamišljam.
Ipak "normalni" život nije ostavljao puno vremena za razmišljanje o bojama i crtama, što me poprilično frustriralo, pa sam u mojoj 27.godini došla na prekretnicu kada sam si postavila pitanje da li želim živjeti kako Sustav kaže da moram, boriti se za preživljavanje i raditi sve što je potrebno da zaradim neke novce ili ću se opet odseliti u svoj svijet, u sebe, i živjeti i raditi što volim i želim.
Sada mi je 30.godina, živim u malom selu na vrhu brda, imam 4 psa i svoj vrt, uživam u svakom danu i prilici da se igram s bojama i crtama. U zadnje vrijeme sam posebnu pozornost posvetila izradi bilježnica i obilježivača za knjige (bookmarkera) jer me oni vežu s mojom prvom ljubavi - Knjigom..
I zato sam presretna što mi se ukazala prilika da održim izložbu na meni svetom mjestu, u Carstvu knjiga, u knjižnici grada koji također ima posebno mjesto u mom srcu, u Splitu, koji je u godinama moga lutanja i traženja velikodušno otvorio svoje krilo da se udobno smjestim i u njemu pronađem dom.
"NEKAKO S PROLJEĆA..." IZLOŽBA RADOVA UDRUGE TERAKOTA
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
3. - 14. ožujka 2014.
Udruga Terakota osnovana je 2007. godine. Ovo malo društvo entuzijasta ulaže svoje vrijeme, talente, stvaralačku volju, predanost i energiju na izradu unikatnih radova. To su lampe, satovi, zdjele i drugi predmeti za ukrašavanje interijera. Sudjelujemo na brojnim sajmovima i izložbama. Sve što smo realizirali do sada ostvareno je vlastitim sredstvima. Osmišljavamo kreativne programe poput radionica za djecu čiji će radovi biti izloženi na ovoj izložbi. Želimo kao udruga doprinijeti kulturnoj baštini.
NEDA PALOŠEK "IZGUBLJENI BISER" I ŠIME KOVAČEVIĆ "MOJOJ MAJCI POD ČEMPRESIMA"
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
25. veljače - 16. ožujka 2014.
"LJUBAV JE..." IZLOŽBA RADOVA UMJETNIKA ART MARKETA
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
13. veljače - 1. ožujka 2014.
Udruga Kultura Split (KuSt) od svog osnutka 2013. godine ostvarila je svoj naum i postavila na noge prvi umjetnički sajam u Splitu na Prokurativama, Art Market, po uzoru na slične sajmove u drugim europskim gradovima. Cilj je bio povezati eminentne umjetnike i kreativce našeg grada i okolice, kako bi se što bolje predstavili i na jednom mjestu ponudili svoje radove.
Od samog početka, kada je sajam bio malo društvo entuzijasta od svega desetak umjetnika, narasli smo tijekom godine na sajam od dvadesetak štandova i tridesetak kreativaca. Neki naši članovi također su i članovi strukovnih udruga HDLU, HULU i HZSU. Kako nam je cilj bio istaknuti istinsku kvalitetu likovnog i primijenjenog stvaralaštva u našem gradu, ni u jednom trenutku nismo željeli sniziti kriterije izvrsnosti, bez obzira na to što bi tako povećali
prihode radi većeg broja članova. Svaki potencijalni sudionik pokazuje svoje radove i koncept izlaganja, a peteročlana komisija odlučuje o tome hoće li biti prihvaćen i ostvariti pravo sudjelovanja.
Ljepota izlaganja na Art Marketu jest izravan susret s autorima. Svaki umjetnik prezentira vlastiti rad, što se bitno razlikuje od bilo kakve uobičajene trgovačke prakse. Subotnji sajam na otvorenom donosi novi sadržaj pod arkade Prokurativa, koje su već godinama zanemareni kutak grada. Početkom prošlog ljeta, udruga je na svoj način intervenirala u ambijent na Prokurativama, postavivši 109 ptica i tako oplemenila prostor pretvorivši ga u galeriju na otvorenom. Ptice su izrađene po skici poznate umjetnice Nives Čičin Šain, a oslikane su marom svih umjetnika koji su boravili i izlagali na samom sajmu. Time smo doprinijeli ambijentu sajma i ostvarili neobičnu i efektnu izložbu na otvorenom, koja je bila postavljena do početka građevinskih radova, kad je morala biti uklonjena.
Svrha ove udruge je platforma kreativnih ideja koja nastoji izdvojiti nadarene i vrijedne pojedince te ih prezentirati na adekvatan način. Sve što smo realizirali do sada, ostvareno je vlastitim sredstvima. U budućnosti se želimo kao udruga umjetnika boriti za bolji status likovne umjetnosti u našem gradu, potaknuti stvaralaštvo kvalitetnih umjetničkih i unikatnih djela, pružiti potporu raznovrsnim umjetnicima i dizajnerima kojima je to nužno potrebno i na taj način doprinjeti kulturno turističkoj ponudi grada. Želimo postati nezaobilazno mjesto društvenog života, te osmišljavati kretivni program koji bi se realizirao u održavanju različitih radionica u sklopu samog sajma.
Ova izložba prvo je naše zajedničko izlaganje u ovoj godini. Što sve ljubav može biti u svojim manifestacijama, prikazali su neki članovi naše udruge. Svi su pozvani, da potaknuti našim izlaganjem za sebe osmisle što to ljubav za njih jest...
♥ Art Market Udruga “KuSt” [kulturasplit@gmail.com]
"9" IZLOŽBA SLIKA ANĐELE ŠTAJNER I NIKOLE LUŠE - ANGEL NICOL
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
11. - 24. veljače 2014.
Angel Nicol

Otvorivši svoja srca i pokrenuvši kreativnost, ovo dvoje umjetnika postalo je kanalizator koji je stvorio jedinstvo u kojem je nastalo ovih 9 slika. U potrebi za željom duše, nadilazeći ego dvoje je umjetničkim izražajem postalo jedno - Angel Nicol i to se sjedinjenje prenijelo na slikarsko platno. Angel Nicol je kroz svoje sukreatore stanovnik zemlje na kojoj uživa u stanju bivanja sa svim ostalima tu prisutnima...

IZLOŽBA RADOVA ANDRE BANOVCA
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
24. siječnja - 10. veljače 2014.
Na izložbi u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu Andro Banovac izlaže 10 radova u tehnici olovke, tuša i grafike. Radovi su objedinjeni pod nazivom Serotonin addiction i predstavljaju novi ciklus radova od kojih su neki načinjeni za vrijeme rezidencijalnog boravka u Amsterdamu.

Životopis:
Rođen 25. siječnja 1982. u Splitu. Maturirao 2000. u srednjoj Školi likovnih umjetnosti u Splitu, odjel grafički dizajn. 2006. diplomirao likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. 2009.  magistrirao grafiku na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani.

2007. godine stipendist Zaklade Adris grupe.
Član je HDLU-a od 2010. i udruge KVART od 2007.
2013. godine bio na usavršavanju u Amsterdams Grafisch Atelieru, Amsterdam Nl.

Samostalne izložbe:
2013. kolovoz, AGA, Amsterdam, NL
2012. lipanj, Mostovna, Nova Gorica
2012. travanj, Mestna hiša, Ljubljana
2010. rujan, Galerija Zvonimir, Zagreb
2010. svibanj, Galerija umjetnina, Split
2009. ožujak, Galerija S. Kregarja, Zavod sv. Stanislav, Ljubljana

Skupne izložbe:
2013. srpanj, HDLU, godišnja izložba, Zagreb
2012. prosinac, AutoKvart, izložba udruge Kvart, Split
2012. Međunarodno Trijenale grafike, Bitola, Makedonija
2011. My Planet and Me, graphic design competition
2010. svibanj, Gradska knjižnica Marko Marulić, udruga Kvart, crteži i  grafike
2010. ožujak-srpanj, Europsko trijenale suvremene grafike, Toulouse, Francuska
2009. listopad, Kvart Beach, udruga Kvart, Split
2009. rujan, projekt Udarac, ulična izložba plakata, Split
2008. rujan, izložba Trstenikunderground, udruga Kvart, Split
2008. lipanj-srpanj, Salon Galić, izložba povodom 10 godišnjice Umjetničke 
akademije Sveučilišta u Splitu, Split
2008. svibanj, video festival, Kiberpipa, Ljubljana, Slovenija
2007. srpanj, međunarodni video festival, Celje, Slovenija
2005. travanj, FESB, grupna slikarska izložba, Split
2005. svibanj, pinakoteka »Gospe od Zdravlja« , grupna izložba, Split2004. prosinac,   
okolica Ancone, Italija, grupna izložba

Kontakt:
Gsm: 091 729 6940
e-mail: androrainroom@net.hr
web stranica: www.androbanovac.com 
OTK(R)IVANJE SRCA - Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi (Prijateljska sinergija - umjetničke knjige u jednom primjerku)"
Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
10. siječnja 2014. - 8. veljače 2014.
U mjesecu knjige iz Đurđevca je krenula inicijativa za udruživanjem stvaralačkih potencijala i osobnosti, poglavito iz našeg zavičaja, s tendencijom širenja u druge županije i regije.
Trenutno su uključeni umjetnici iz Hrvatske (Podravina, Zagorje, Prigorje, Dalmacija, Slavonija) te iz Slovenije, Kanade i Velike Britanije.
Na taj način umjetnici iz zemlje i inozemstva dobivaju priliku da izvan službenih prostora pokazu svoj rad i oplemene našu svakidašnjicu. Cilj je projekta potaknuti i ljubav prema knjizi, te ponovo afirmirati rukotvorje (manufaktura) od koje se odustalo u vrijeme visokih tehnologija.

Projekt je nazvan Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi (Prijateljska sinergija - umjetničke knjige u jednom primjerku). Pozvano je 36 autora koji će svaki na svoj način i u svom originalnom stilu uobličiti materijal za jednu unikatnu knjigu. Oblikovanje, uvezivanje i design svake knjige preuzima Zoran Vidaković – Ručni uvez Zoranoske.
U projektu također sudjeluju: Sanja Flajs Vidaković, prof, Božica Jelušić, književnica, Nives Čičin Šain, samostalni umjetnik - kipar, Ivana Petan, keramičarka, Ashley Fitzgerald, akademski slikar, Igor Samac, nastavnik engleskog jezika.
Svaki će na svoj način i u svom originalnom stilu uobličiti materijal za jednu unikatnu knjigu. Oblikovanje, uvezivanje i design svake knjige je moj zadatak.

Zastupljen je velik broj tehnika i materijala koji se koriste u izradi knjiga: papir, svila, žica, drvo, keramika, platno, boja, fotopapir, reciklirani papir, batik. Uz svaku izložbu bit će održane radionice ručnog uveza knjiga za djecu i odrasle s mentorom Zoranom Vidakovićem. Tradicija rukopisnih i ručno uvezenih knjiga jedna od najstarijih u evropskom kulturološkom kontekstu. Edukativni domet ovakve izložbe bio bi vrlo visok, spajajući stare vještine i zanate sa modernim alternativnim načinima dizajniranja i uvezivanja knjiga. Nadamo se da ćemo u krajnjem ishodu potaknuti ljubav prema estetici, smisao za unikatno i estetsko shvaćanje i procjenjivanje umjetničkih djela. U zaokruživanju ličnosti estetski je odgoj neophodan, te nas izravno uključuje u europski građanski prostor. U ovom času održane su izložbe u Đurđevcu, Koprivnici (Galovićeva jesen), Belišću i u Novoj Gradiški, a dogovorene i planirane u Splitu i Osijeku.

Autor projekta: Zoran Vidaković


OTK(R)IVANJE SRCA
Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi
(Prijateljska sinergija – umjetničke knjige u jednom primjerku)

Pisano je u Bibliji: "Tvoje je blago, gdje je i srce tvoje". Simbolički kazano to će reći da samo područje ili svijet kojemu smo poklonili svu svoju ljubav može pružiti traženo ispunjenje bića. A kako je zemaljsko blago propadljivo, očito je riječ o duhovnom blagu koje čovjek skuplja ulažući svoje vrijeme, talente, stvaralačku volju, predanost i energiju. Umjetnici to ponajbolje znaju, no isto tako reći će nam koliko je važno proći kroz proces otkivanja i otkrivanja srca.
Što je zakovano srce? U zakovanu srcu nema širine, slobode, osjećaja, euforije, sposobnosti za uzlet. Srce je zakovno u bolesti, u tuzi, u dnevnom posrtanju između zabrana, obzira, dužnosti i uskrata. Tek kad jednom razbijemo kariku, osjetivši padanje lanca, možemo ga otpustiti prema onome što volimo. Ponekad je to dug i bolan proces, no uvijek pobjeđuju oni koji vjeruju da je obećano blago stvarno i dohvatljivo. Svaka dobro napisana rečenica, svaka skladna slika, uhvaćeni kadar, oblik utisnut u glinu, žicu, papir, bilo koji materijal, zapravo čini novo stvorenu vrijednost, obogaćujući beskrajno polje umjetnosti. Na tragu ovih razmišljanja i postavki započeo je projekt Prijateljska sinergija – umjetničke knjige u jednom primjerku .
Pozvano je 36 autora (vodeći računa o numerološkoj simbolici). Svi su oni u stanovitoj umjetničkoj, prijateljskoj, emotivnoj ili suradničkoj vezi s autorom projekta Zoranom Vidakovićem. No budući da pojam sinergije podrazumijeva i zajedničke korake u istom pravcu, suradnički je tim proširen na 5 osoba s nakanom da svatko od njih dade vlastiti unos: popratnu riječ, organizacijsku potporu, vizualizaciju i onaj finalni najvažniji dio - ručni uvez.
Dakle, svi pojedinačni stilovi, tehnike, načini izražavanja, poetike, pojavljuju se u istom konačnom proizvodu ručno rađenoj knjizi. Vraćamo se ideji rukotvorenja, tajnama zanata, vremenu kada je knjiga bila statusni i kulturološki objekt, na ponos svog vlasnika. Unikatnost kojoj svi ljudi latentno naginju i teže ovdje postaje ultimativna kategorija. Svaka knjiga donosi po jednu tehniku uvezivanja, a ponegdje se nekoliko tehnika isprepliće u potrazi za najboljim rješenjem. Spomenimo neke od prepoznatljivih ručnih uveza: svitak, harmonika uvez, koptski, tajni belgijski i japanski uvez.
Dodir s papirom, gotovo kiparski način oblikovanja materije, uvezivanje keramičkih fragmenata ili prostorno plastično oblikovanje otkrivaju konačno i zajednički nazivnik zastupljenih autora. To je : igrivost, zaigranost, lucidna pokretljivost mašte, koja svjedoči da je homo ludens najsavršeniji oblik čovjekove preobrazbe. Igra je bezgranična kao i malarmeovsko bacanje kocke, koje ipak ne ukida sretni slučaj. Neki od autora tek traže svoj izraz i personalitet, dok su drugi duboko ušli u područje kreativnosti, pokazujući usponski smjer. Međutim, energija radosti dinamizma i dobrohotnosti unesena u ovaj projekt rezultirala je ujednačenom razinom vrsnoće o čemu se svaki gledatelj može osvjedočiti.
Dekodiranje pojedinačnih uradaka otkrit će slijedeće: naivističko poimanje "preslikavanje stvarnosti", magijski realizam, intimno dijarijsko bilježenje u slovu i slici, vraćanje u dječji (bajkoviti) svijet i izraz, traženje iskrene bajke u suglasju s prirodom, poetološko preispitivanje teme godišnjih doba, slikarstvo ugođaja i atmosfere, konstruktivizam, ironijsko erotski pogled u zbilju, izlazak slike u treću dimenziju, sklonost ornamentalnom i etnološkom, meditativno i ezoterično usredotočenje na zadani oblik, korespondiranje s modernim elektroničkim medijima, podraživanje trećeg oka i doživljaj svijeta preko fotografske leće, te minimalističke intervencije kao dodatak poetskom predlošku.
Apsolutno je pozitivno slobodno kretanje autora u multikulturalnom okružju bilo da se radi o izboru materijala (papir, svila, žica, drvo, keramika, platno, boja, fotopapir, reciklirani papir, batik) ili pak otvorenost kulturološkim i ezoterijskim utjecajima različitih religija i filozofija prisutnih u današnjem globalnom sinkretizmu. Gotovo je zadivljujuća razina proživljenosti i uživljenosti u srž odabrane kulture (Japan, Indija) što dokazuje da duh ne samo da ne broji godine već i ne robuje jednom mjestu ili zadanom podrijetlu. Zavičaj umjetnosti je cijeli svijet, a umjetnička građa može se pronaći doslovce u svakom detalju kome posvetimo dovoljno svoje pozornosti. U jednom pjesmi Raymonda Carvera nazvanoj "Što ti treba za slikanje" nakon nabrajanja pribora i materijala pjesnik zaključuje: "ravnodušnost prema svemu osim prema tvom platnu. Sposobnost da radiš poput lokomotive. Željezna volja". Svaki od predočenih izložaka knjiga svjedoči koliko je pjesnik bio u pravu.
I konačno: Što su očekivani dometi ovoga projekta?
Svojim sudjelovanjem umjetnici iz zemlje i inozemstva (Slovenija, Kanada, Velika Britanija) dobivaju prigodu da izvan službenih prostora galerija pokažu svoj rad, oplemenjujući našu svakidašnjicu.
Usporedno se potiče ljubav prema knjizi, te ponovo afirmira rukotvorje gotovo zaboravljeno u doba visokih tehnologija. Kako je pak tradicija rukopisnih i ručno uvezenih knjiga jedna od najstarijih u europskom kulturološkom kontekstu naš je projekt i naklon jednoj vrijednoj tradiciji.
Pojam "knjige umjetnika" podrazumijeva originalna umjetnička djela realizirana u knjiškoj formi. One se često objavljuju u malim edicijama štoviše s težnjom k jednoj knjizi kao apsolutnom unikatu. Premda su umjetničke knjige, kao oblik suradnje pisaca, ilustratora itd, poznate već stoljećima, no ovakav oblik tiskanja i proizvodnje pojavljuje se primarno u 20.st. Možemo kazati da su to "knjigoliki objekti" u kojima umjetnik ima najveći mogući stupanj sudjelovanja i nadzora.
Tako, u konačnici knjiga postaje umjetnički predmet sama po sebi.
Što se pak tiče sinergije za sve sudionike ovoga projekta ona je bila sinonim za čisti užitak i adrenalin, koji želimo prenijeti i našim primateljima.

Đurđevac, rujna 2013.

Božica Jelušić, književnica
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FOTOKLUBA BRODOSPLIT POVODOM 55 GODINA RADA
Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
7. - 23. siječnja 2014.
U utorak, 7. siječnja 2014. u 18 sati u izložbenom prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića otvara se izložba fotografija Fotokluba Brodosplit povodom 55 godina rada. Pokrovitelji izložbe su Vijeće Europe i predsjednik RH, dr. Ivo Josipović.
Na izložbi će biti prikazani motivi Osnivačke skupštine fotokluba Brodosplita, otvaranja klupskih prostorija u Domu Brodogradilišta, prve, druge, treće izložbe, škverani u radnom okruženju, prve klupske kvalitetne fotografije, i konačno, osvajanja nagrada na svjetskim izložbama.
Vrh stranice
 
IzloŽbe i izlagaČi u 2013.
   
 
Siječanj
 
 
 
   
 
Veljača
 
 
 
   
 
Ožujak
 
 
   
 
Travanj
 
   
 
Svibanj