Jacques Demy „Cherbourški kišobrani” (1963, 83 min), edukativna projekcija filma

Ponedjeljak, 20. ožujka u 17:30 u dvorani 3 Središnje knjižnice

Cherbourški kišobrani (Les Parapluies de Cherbourg, 1963), Francuska, boja, 83 min, Beta film/Madeleine Films/Parc Film
Režija i scenarij: Jacques Demy
Direktor fotografije: Jean Rabier
Glazba: Michel Legrand
Uloge: Catherine Deneuve (Geneviève), Nino Castelnuovo (Guy), Anne Vernon (gospođa Emery), Marc Michel (Roland), Ellen Farner (Madeleine).

Cherbourg, studeni 1957. Geneviève radi u majčinoj trgovini kišobranima. Zaljubljena je u mehaničara Guyja s kojim se potajno sastaje, jer se njezina majka protivi njihovoj vezi. Kad je Guy mobiliziran i odlazi u rat u Alžir, oni odluče da će se vjenčati nakon njegova povratka. Otkrivši da je trudna, a bez vijesti od Guyja, Geneviève prihvaća širokogrudnu bračnu ponudu trgovca dijamantima Rolanda. Ranjeni Guy se vraća, ali otkriva da je Geneviève napustila Cherbourg te se vjenča s Madelaine. Jednoga zimskog dana 1962. slučajno se susreću.

Nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu 1964., film je znatno pridonio redefiniranju poetike glazbenog filma. Za razliku od američkih mjuzikala, svi dijalozi u filmu su pjevani pa ga filmski teoretičari smatraju prvom autentičnom filmskom operom. Demy je film narativno oblikovao oko triju ključnih zbivanja (odlazak, odsutnost, povratak) i, u suradnji s M. Legrandom, raznovrsnom prepletanju nekoliko glavnih glazbenih tema. Melodramatična fabula o prolaznosti ljubavi smještena je u ugođaj serenade i uokvirena inovativnom uporabom boje (živi i jasni tonovi ružičaste, crvene, grimizne i narančaste) koja, izmjenom harmoničnih i kontrapunktalnih kompozicija, vizualno prati motiv rascjepa adolescentnog idealiziranja ljubavi i životne stvarnosti.

B. Kragić
(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)