Jerry Schatzberg „Strašilo” (1973, 112 min), edukativna projekcija filma

Petak, 31. ožujka 2017. u 17:30 u dvorani 3 Središnje knjižnice 

Odjel multimedije Gradske knjižnice Marka Marulića nastavlja sa edukativnim projekcijama dobitnika Zlatne palme.
Strašilo
(Scarecrow, 1973), SAD, boja, 112 min, Warner Bros
Režija: Jerry Schatzberg
Scenarij: Garry Michael White
Direktor fotografije: Vilmos Zsigmond
Glazba: Fred Myrow
Uloge: Gene Hackman (Max), Al Pacino (Lionel), Dorothy Tristan (Coley), Ann Wedgeworth (Frenchy), Richard Lynch (Riley), Eileen Brennan (Darlen).

Max je bivši zatvorenik koji štedi da bi mogao otvoriti autopraonicu. Lionel je pak mornar koji se nakon pet godina na moru vraća kući na američki Srednji zapad da bi vidio sina koji se u međuvremenu rodio. Putujući zajedno Amerikom autostopom, doživljavaju sitne dogodovštine dok ne dođu u Lionelov gradić. Tu mu njegova žena, želeći se osvetiti jer je on pobjegao nakon što je zatrudnjela, laže da im je sin umro. Lionel pada u psih. krizu.

Kao i u svojim ranijim filmovima Zagonetka palog djeteta (1970) i Panika u parku droga (1971), Schatzberg (1927) tematizira motive osamljenosti i gubitništva (manekenke koja se oporavlja od psih. sloma u prvom, narkomana u drugom), ovdje usloženjenog dvojicom ravnopravnih protagonista koji neuspješno pokušavaju ostvariti vlastite snove (kao figuracije američkog sna). Nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, film se uklapa u struju tada popularnog filma ceste, u kojemu geografsko putovanje funkcionira i kao metafora moralnih mijena protagonista.

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)