Knjižnica Brodarica: Izložba slika poljičke likovne udruge ‘Krug’

Četvrtak, 18. svibnja 2017. u 19:00 sati

Izložba slika poljičke likovne udruge ‘Krug’:

A. Ratković, J. Čizmić, D. Jurin Marić, I. Rakuljić, L. Cetinić, Ž. Koljanin, LJ. Karaman

Poljička likovna udruga Krug osnovana je 27. veljače 1997. godine te ove godine obilježava dvadesetu godišnjicu postojanja. Od samog osnutka okuplja građane koji imaju interes za neprofesionalno stvaralaštvo i omogućava im da se sami likovno i estetski uzdižu, što je osnovna nakana Udruge.
Od samoga početka djelovanja, članovi su se trudili osigurati prostor za potrebe Udruge (u početku su koristili pastoralni prostor Župe Sv. Josipa, zatim su volonterskim radom uredili izložbeni prostor na mjestu današnje ambulante, a prije konačnog rješenja korišten je prostor Općinske vijećnice). Ove godine otvorili su Galeriju KRUG, u samome centru Dugog Rata, koju su uredili volonterskim radom, uz pomoć Općine koja je potpomogla završno opremanje.
Proteklih 20 godina Udruga uspješno organizira skupne i samostalne izložbe pa je plodan izvor kulturnoga života u općini Dugi Rat. Članovi Udruge uspješno predstavljaju sebe i svoju općinu na likovnim kolonijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a rado se odazivaju i na pozive humanitarnoga karaktera. Udruga je do sada organizirala šest likovnih kolonija na kojima su nastajala djela koja se pohranjuju u fundus, koji danas broji preko 200 slika i skulptura. Na kolonijama, i u dogovoru s umjetnicima, napravljene su četiri skulpture: „Riba“ rad akademske kiparice Tine Jukić Banjan, „Svjetlo“ akademske kiparice Diane Ive Sesartić, „Kuna“ kipara Antuna Kao, i „Život“ kipara Željka Selentića koje su poklonjene Općini, a postavljene na javnim površinama te danas predstavljaju javno dobro. Isto tako, na likovnoj koloniji nastao je ”Križni put” koji je postavljen u crkvi Sv. Ante i Gospe Snježne u Dućama. Također je organizirana uspješna prodaja slika za uređenje dvorišta Dječjeg vrtića u Dugom Ratu.
Predsjednica Poljičke likovne udruge KRUG je DIANA JURIN MARIĆ koja svojim vrijednim volonterskim radom, uz pomoć članova i suradnika, znatno pridonositi ovako uspješnom djelovanju Udruge.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2017.