Knjižnica Brodarica, Trstih u siječnju 2017. Gošće su pjesnikinje Zora Birimiša i Marina Čović

Četvrtak, 26. siječnja u 18 u knjižnici Brodarica
Moderatorice večeri su Vesna Jukić-Oštrek i Nada Vučičić. Glazbeni gost: MATIJA KUČIĆ, student 5. godine Umjetničke akademije u Splitu-Glazbeni odjel

ZORA BIRIMIŠA
Zora Birimiša rođena je u Splitu, gdje započinje školovanje, a završava ga na Filozofskom fakultetu Zadru. Poučavala je hrvatski jezik i odgajala brojne generacije u splitskoj V. gimnaziji ”Vladimir Nazor”, odakle je u zvanju profesora mentora nedavno otišla u mirovinu. Uređivala je, recenzirala i poticala objavljivanje radova svojih učenika. Bila je glavna urednica i lektorica časopisa „Dijalog“ Hrvatske Akademske udruge Split – Čovjek nadasve, u čijem je Vijeću i danas. Članica je splitske pjesničke neformalne grupe Rječilište. Poeziju objavljuje u časopisima:
Hrvatska zora (1994.), Hrvatska obzorja (1996.), Književnost uživo (2014.), Fantom slobode (2014.) te u zbornicima:
Jučer bih umro za te, a danas jer te nema (2004.), Rječilište (2015.), Džepni oblak (2016.).
Objavila je dvije zbirke pjesama: ‘Zatočenica’ ( Književni krug Split, 1999.) i ‘Tko se to s nama igra?’ ( HAU Split, 2012.). Prva zbirka sadrži i ciklus pjesama na splitskoj čakavici. Priče objavljuje u zbornicima i časopisima. Povremeno piše recenzije i još ponešto. U pripremi je proza na čakavici i štokavici.

TRAGANJA
(iz zbirke ‘Zatočenica’)

Kamen
i more
i tragovi
čovjeka
i mora
u kamenu.

Zadivljena
tajnovitošću
hoću li zauvijek
uz obalu
privezana ostati?

Kao namreškana
plićina
plimu čekam
da dosegnem
dubine.
MARINA ČOVIĆ

Rođena je u Sarajevu 1981. godine. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje završila je u Splitu, gdje radi i živi. Piše poeziju i kratke priče.
Redovito sudjeluje u književnim natječajima. 2015. godine ušla je u širi izbor Algoritmovog natječaja Na vrh jezika, a 2016. u širi izbor za nagradu Sedmica (priča: Poduzeće) u organizaciji Sedmice i Kritične mase, te uži izbor VII. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma (pjesma: Jackpot). 2016. godine ušla je u širi izbor za nagradu Prozaka (priča: Krvoloci).
S pričom Mitke osvojila je nagradu Ulaznica 2014. godine. Suradnica je časopisa Poduzetnik, a donedavno je bila članica splitske pjesničke neformalne grupe Rječilište. Mama je predivne djevojčice i žena strpljivog muža. Svoju prvu stihozbirku ‘Kontraprotivna’ (Biakova, Zagreb) objavljuje 2016. godine.

(Vladi)

opkoljen baš
samo jučerašnjih imaš
bar deset nepročitanih mailova

sve me zanima
uvijek guram svoje i
stalno bih raspravljala

vrati nešto
ubij tišinu
kani riječ

melem je
zrak
prijeka potreba

kažem kani riječ
da sklizne
izgubi se u pustim procijepima

(iz zbirke ‘Kontraprotivna’)