„Budućnost nije ono što je nekad bila” (2002, 53 min), edukativna projekcija dok. filma

Utorak, 16. svibnja 2017. u 18 sati na Odjelu multimedije Središnje knjižnice

„Tulevaisuus ei ole entisensä / Budućnost nije ono što je nekad bila” dokumentarni je film Mike Taanile o Erkkiju Kurenniemiju, finskom skladatelju elektroničke glazbe, eksperimentalnom filmašu, kompjutorskom animatoru, robotičaru, izumitelju i futurologistu – „znanstvenik-humanist-umjetnik” koji punih 40 godina u svom stvaralaštvu pokušava pronaći tehnološku srž ljudske duše.
Kurenniemi je relativno nepoznat izvan granica nordijskih zemalja sve do svoje izložbe u sklopu Documenta 13, gdje napokon dobiva međunarodno priznanje. Taanilin dokumentarac iz 2002. godine vješto kombinira neobjavljeni arhivski materijal iz ranih godina elektronske umjetnosti (uključujući isječke iz Kurenniemijevih nedovršenih eksperimentalnih kratkih filmova) s novijim snimkama iz umjetnikove opsesivno prikupljane video građe, te tonskim i pronađeni objektima – artefaktima digitalnog dnevnika tokova svijesti. 2013. godine Mika Taanila je dovršio i Spindrift, kratki film kojeg su Erkki Kurenniemi i švedski skladatelj i glazbenik Jan Bark započeli davne 1966.

Errki Kurenniemi je pionir elektroničke glazbe, rođen 1941. u gradu Hämeenlinna u Finskoj. Bivši student matematike, teorijske fizike, filozofije i nuklearne fizike osnovao je studij elektronske glazbe na Odsjeku za glazbenu umjetnost na Sveučilištu u Helsinkiju 1961-62. Radom na medijskoj umjetnosti, događanjima i kratkim filmovima Kurenniemi je izgradio i nekoliko elektroničkih glazbenih instrumenata za sebe i druge ( za avangardnog umjetnika M. A. Numminena, te švedske skladatelje kao što su Ralph Lundsten i Osmo Lindeman). Početkom 1970-ih razvio je niz digitalnih sintesajzera, nazvanih DIMI.