Odjel za odrasle

Odjel za odrasle

Odjel za odrasle korisnike smješten je na prvom katu Središnje knjižnice. Veličinom knjižnog fonda najveći je odjel u mreži GKMM Split. Osim bogatog i raznovrsnog knjižnog fonda naslova beletristike, stručne i popularno-znanstvene literature te bogate zbirke referalne građe iz svih područja, na odjelu se nalaze i Zbirka strane knjige te Zbirka Rara et vetera.

Zanimljivost su tematski ”otoci” u kojima je građa složena prema temama odnosno specifičnim interesima korisnika: duhovna literatura, knjige za samopomoć, knjige o zdravlju i ljepoti, knjige o  djeci,  kriminalistički i špijunski romani, znanstvena fantastika, fantasy te nešto lakša literatura ljubavne tematike.

Dostupna su i mjesta za učenje, čitanje ili korištenje građe iz posebnih zbirki.

Većina građe nalazi se u slobodnom pristupu. Građu koja se čuva u zbirkama posebne vrste (Čitaonica, Studijska čitaonica, Rara et vetera…) može se koristiti isključivo u prostorima Knjižnice.

Moderno opremljena Studijska čitaonica nalazi se na galerijskom prostoru (2 kat). Korisnici  mogu neometano učiti i pri tom koristiti širok izbor enciklopedija, rječnika i svih vrsta leksikona.

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, dio fonda smješeten je u spremištu (suteren). Knjige, na zahtjev korisnika, iz spremišta donosi informator u roku od nekoliko minuta.

Kao i svaki suvremeni Odjel za odrasle korisnike u narodnim knjižnicama, trudimo se svojim korisnicima omogućiti pristup različitim informacijskim izvorima u tiskanom i elektroničkom obliku.

Korisnicima je na raspolaganju i besplatan wi-fi.

Na Odjelu se nalaze i računala na kojima je korisnicima omogućen rad, te računalo za pretraživanje online kataloga Knjižnice. Na svim računalima omogućen je pristup EBSCOhost platformi preko koje su dostupne sve EBSCO baze podataka.

Članovima knjižnice dostupna su za posudbu i dva Kindle e-čitača.

Knjižničari informatori pružaju savjete i pomoć:

 • pri izboru knjiga za čitanje
 • u traženju literature za referate, maturalne, seminarske, diplomske i ostale stručne i znanstvene radove
 • pri pretraživanju elekroničkih informacijskih izvora
 • poučavaju korisnike samostalnom korištenju kataloga i fonda
 • organiziraju međuknjižničnu posudbu knjiga
 • putem povremenih preporučenih popisa knjiga korisnike upućuju na naslove vrijedne čitanja (dostupno na mrežnim stranicama knjižnice)
 • priređuju tematske i prigodne izložbe
 • u suradnji s Odjelom za koordiniranje programa, projekata, usluga te odnosa s javnošću, sudjeluju u organizaciji raznih kulturno – obrazovnih programa
 • organiziraju programe informacijskog opismenjavanja

Fond

 • hrvatska i svjetska književnost
 • stručna i popularno-znanstvena literatura
 • knjige na stranim jezicima (engleskom, talijanskom, francuskom, španjolskom, njemačkom i ruskom..)
 • lektira za srednju školu
 • referentna ili priručna građa
 • Rara et vetera – zbirka starih i rijetkih knjiga

 

INFORMACIJSKI ZAHTJEVI

Usluge opsežnijeg pretraživanja poželjno je zatražiti unaprijed kako bi se što kvalitetnije istražila građa u Knjižnici i dostupni izvori informacija. Takve usluge se rješavaju u roku od najviše dva dana, a gotovi popisi literature sadrže popis knjiga koje se mogu pronaći u knjižnici, bilo u slobodnom pristupu, bilo kao dio priručne zbirke, zatim referentne i provjerene web stranice na kojima se mogu pronaći dodatni podaci o temi, a ako u knjižnici ne postoje nikakvi izvori informacija za traženu temu, korisnika se upućuje u druge knjižnice u kojima može pronaći tražene sadržaje.

Knjižničari – informatori  spremni su odgovoriti na svaki vaš upit i uputiti vas da pronađete željenu knjižnu građu.

Kontakt:

sredisnjica-odrasli@gkmm.hr
tel.: 021 685 029

Voditeljica Odjela za odrasle:
Katarina Krolo Žužul, mag.bibl.
kkrolo@gkmm.hr
tel: 021 685 029