Frane Baras piše o splitskim toplicama u Kaleidoskopu GKMM

Malo je poznato da je iz Splita već 1822. godine (kada je brojio samo 7000 stanovnika) u razne krajeve Europe odlazila knjižica s podacima koji bi i danas bili svojstveni svakom turističkom prospektu! U uvodnom dijelu isticala se blagost klime i slikovitost okolice: “brežuljci osuti selima, gajevima, vinogradima”; nabrajale plodine “dobro vino i ulje, sočni krastavci, dinje i drugo voće”; hvalila oborita morska riba, čuvene pastrve iz Jadra te obilata i ukusna divljač iz zaleđa. Gostima se preporučala visokokvalitetna bračka vugava, kaštelanski merzamim, omiški muškat; slasne hvarske smokve i nenadmašivi šoltanski med. Napominje se da su cijene mesu i kruhu niže od onih u ostalim mjestima Dalmacije…”

Pročitajte novi tekst našeg stalnog suradnika, gosp. Frane Barasa u Kaleidoskopu GKMM