Predstavljanje knjige Mirele Corel Baketarić „Probudi se“

Utorak, 19. rujna 2017. u 18 sati, dvorana 1 Središnje knjižnice

Predstavljanje knjige Mirele Corel Baketarić „Probudi se“
Knjigu će predstaviti Kata Mijić, Elizabeth Suzana Kozina i autorica.
U vremenu kad smo ne samo u književnim djelima nego čak i u novinskim kolumnama te intervjuima slavnih i manje slavnih osoba obasipani velikim, epohalnim temama i pitanjima, Mirela Corel Baketarić učinila je nešto posve drugo: napisala je roman u kojem progovara o, zapravo, najvažnijem pitanju što ga čovjek može postaviti: kako, unatoč svemu, biti istinski svoj u svijetu premreženom tolikim prinudnim svezama koje nam ne daju disati punim plućima i slušati jedino ono što nam nalaže vlastito srce.
Spisateljski stil Mirele Corel Baketarić očitovanje je toga dubokog osjećaja životnosti. U nje su rečenice kadikad kratke i smjenjuju se u uzbibanom staccatu, da bi zatim, ponekad, potekle mirnije, poput rijeke u nedoglednoj ravnici, u onim trenutcima kada opisuje smiraj spoznaja koje su se nataložile u njoj i daju joj snagu da krene dalje. U tom isprekidanom ritmu pisanja prepoznajemo i iščitavamo dramu njezina nemirnog duha, njezine tuge i radosti, zanose i strepnje, sunčana podneva i mrklinu tame koja je obujmila svijet. Sve to u njoj živi kao istina koje se, da bi bila uistinu svoja, ne smije odreći, nego je mora nositi kroz život i očitovati je, poklanjati je najprije onima najbližima, a potom svima koji će čitati njezin roman.
Tih će čitatelja, koji će pronaći to djelo i znati iščitati neobičan dar koji nam Mirela Corel Baketarić tako nesebično poklanja, nadam se biti puno, onoliko koliko njezino djelo zavrjeđuje.
Rosie Kugli