pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
 
Tjedni program od 02. do 07. sijeČnja 2012.
   
Mali edukativni ciklus filmova: Kenji Mizoguchi
Mali edukativni ciklus filmova:
Kenji Mizoguchi


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. siječnja u 18h
Srijeda, 4. siječnja u 17h
Novi ciklus "Programa božanskog zdravlja" u Knjižnici Ravne njiveNovi ciklus "Programa božanskog
zdravlja" u Knjižnici Ravne njive


Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Ponedjeljak, 2. siječnja u 17:30h
U ponedjeljak i srijedu (2. i. 4. siječnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se mali edukativni ciklus filmova japanskog redatelja Kenjija Mizoguchija.
Mizoguchi je, transcendirajući granicu sna i jave te diskretno otkrivajući duhovnu stvarnost realističnim sredstvima, ostao jedan od najvećih majstora oniričkog filma i veliki poštovatelj tradicije japanskog slikarstva.
Jednog od najpoznatijih redatelja svih vremena, Kenjia Mizoguchija europska kritika otkrila je relativno kasno i pred kraj njegova života i karijere isticala njegovu razrađenu organizaciju mizanscene, vizualnu eleganciju, kontemplativnost te bliskost prosedea sa slikarskim i glazbenim postupcima. Sa svojim posljednjim filmovima, Mizoguchi je godinu za godinom bio redoviti gost najvećih filmskih festivala, a na venecijanskoj je Mostri za filmove koje ćemo prikazati, među ostalim nagradama primio i dva Srebrna lava.

"Legenda o Ugetsuu (雨月物語 Ugetsu monogatari)"
Ponedjeljak, 2. siječnja u 18h
"Legenda o Ugetsuu
(雨月物語 Ugetsu monogatari)"


(c/b, 94 min, 1953.)
Redatelj: Kenji Mizoguchi
Scenarij: Matsutaro Kawaguchi, Yoshikata Yoda (prema pričama Krčma kod Asajia i Zmija žudnje A. Uedaa iz zbirke Legenda o Ugetsuu)
Sadržaj:
Japan potkraj XVI. stoljeća, ratno doba. Seoski lončar Genjuro želi se obogatiti te zanemaruje suprugu Miyagi i njihova sinčića. Tobei, suprug Genjurove sestre Ohame, želi pak postati samuraj. S vremenom, Ohama je prisiljena na prostituciju, a Miyagi i sinčić prepušteni sami sebi. Genjuro započne ljubavni odnos s tajanstvenom plemkinjom Wakasom.


"Intendant Sansho (山椒大夫 Sanshō dayū)"
Srijeda, 4. siječnja u 17h
"Intendant Sansho
(山椒大夫 Sanshō dayū)"


(c/b, 123 min.1954.)
Redatelj: Kenji Mizoguchi
Scenarij: Yoshikata Yoda, Yahiro Fuji, prema romanu Ogaia Morija
Sadržaj:
Japan u XI. st. Guverner provincije Tairo je prognan jer se suprotstavio feudalnoj korupciji. Njegova supruga Tamaki, sin Zushio i kći Anju oteti su na putu prema mjestu njegova izgnanstva. Sansho, brutalni intendant posjeda u vlasništvu Ministarstva pravde, uzme djecu u roblje, a Tamaki prisili na prostituciju. Deset godina poslije, Zushio i Anju doznaju da im je majka živa te sestra pomogne bratu u bijegu, a potom se ubije da bi izbjegla kaznu. Došavši u Kyoto, Zushio podnese uspješnu žalbu premijeru te postaje guverner stare očeve provincije, ukida ropstvo i progna Sansha. Potom kreće u potragu za majkom.

(izvor: Filmski leksikon)


 

U Novu godinu ulazimo mudro - dubokim disanjem, oslobađanjem od stresa i nakupljene loše energije.
Od ponedjeljka, 2. siječnja počima novi ciklus
"Programa božanskog zdravlja", a kako ga jednostavno primijeniti u svakodnevnom životu priča Jasminka Mejremić i kolege.

Dođite u knjižnicu Ravne njive u ponedjeljak, 2. siječnja u 17:30, dobro se zabavite, opustite i saznajte nešto novo. Ulaz je, kao i uvijek do sada, slobodan.


 
 
Jelena Pervan "Priče u tenisicama",
pričaonica u Knjižnici Ravne njive


Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Utorak, 3. siječnja u 16:30h

 

Pozivamo naše mlade čitatelje koji vole živu riječ, kao i njihove roditelje da se u prvim danima Nove, u utorak, 3. siječnja u 16:30 okupe u Knjižnici Ravne njive i dočekaju mladu damu
Jelenu Pervan, zvanu Pričopričalicu koja nam iz Zagreba donosi svoje autorske "Priče u tenisicama".

Nakon pričaonice slijedi radionica iznenađenja, a bit će nešto i za klopu. Pričaonica je namijenjena djeci školskog uzrasta.
Očekujemo vas sa veseljem! Jelena i Maja


 
 
Književni klub kroničnih knjigofila na Odjelu periodike Književni klub kroničnih knjigofila
na Odjelu periodike


Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 5. siječnja u 18h

 

Napokon možete izbaciti sve knjige koje vam nikako nisu izlazile iz glave i zaraziti sve prisutne. Književni karakteri klasičnih i manje klasičnih djela, koji se već pomalo dosađuju na policama naše knjižnice, jedva čekaju da im netko u lice kaže sve što misli o njima.

Dobrodošli su svi, a ako ste slučajno cijepljeni protiv uživanja u dobroj knjizi, preporučena terapija je dolazak svakog četvrtka u 18 sati na Odjel periodike na dozu Kronične knjigofilije.
Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog bibliotekara ili knjižničara.

Moderatori :
Snježana Buczkowska, dipl. knjiž.
Dražen Šaškor, dipl. knjiž.


   
 
 
Tjedni program od 09. do 14. sijeČnja 2012.
   
Nagib Mahfuz
"Egipat očima Naguiba Mahfouza", tjedan u znaku 100-te godišnjice rođenja egipatskog nobelovca Naguiba Mahfouza

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (9., 11. i 13. siječnja)
”Utrka 1000 otoka”, putopisna tribina iz ciklusa ”Tamo, tamo da putujem..."

Naguib Mahfouz egipatski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine. Mahfouz je objavio više od 40 novela i 30 scenarija. "Kairska trilogija" (1956., 1957.) je remek djelo. Godine 1959. objavljuje "Children of Gebelawi" koje zbog bogohulnosti biva zabranjeno u Egiptu. Upravo se ova knjiga smatra razlogom atentata na Mahfouza 1994. godine, nakon kojeg je Mahfouz bio pod stalnom pratnjom tjelesnih čuvara.

Ponedjeljak, 9. siječnja u 18 h
- Edukativna projekcija filma "Bayn el kasrain"

(c/b, 1964.)
Redatelj: Hassan Al Imam

Srijeda, 11. siječnja u 17:30 h
- Predavanje egipatskog režisera Adela Saida

- Edukativna projekcija filma "Midaq alley" (Ulica Midak)
(140 min, boja, 1995.)
Redatelj: Jorge Fons

Petak, 13. siječnja u 18 h
- Edukativna projekcija filma "El less wal kilab" (Lopov i psi)
(125 min, c/b, 1962.)
Redatelj: Kamal El Sheikh

 

Na našoj putopisnoj tribini u četvrtak, 12. siječnja u 18 sati gostuje Udruga Crno Bili Svit iz Sutivana sa svojim multimedijskim putopisnim projektom Utrka 1000 otoka, a prezenteri će biti Franjo Mlinac i Valerio Radmilović.
Na njihovim stranicama www.1000-otoka.com možete pronaći još informacija ako vam bude trebalo. Epizode 23.12. potražite na ovom linku: http://goo.gl/tqIeH.

Zahvaljujući velikodušnosti inozemnih sponzora kroz nekoliko dana čitav do sada mukotrpno snimljeni materijal bit će dostupan online. 14 kompletnih epizoda + 4 prateća dokumetarca bit će na raspolaganju za razgledanje i uživanje u ovom usljed trajnosti već povijesnom projektu. U montaži su još epizode sa Cresa i Krka, koje će zaključiti prvi dio serijala koji je pokrio sve veće naseljene otoke, a dok se vi oduševljavate do sada urađenim, članovi udruge Crno Bili Svit iz Sutivana - pokretači projekta, sakupljaju nove snage i svježa novčana sredstva da bi nastavili sa obilaskom manjih naseljenih otoka raštrkanih po našem opjevanom jadranskom arhipelagu.

   
5. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevoditelja
5. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevoditelja


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
10. - 23. siječnja 2012.
  Izložba "Moje igračke", Val Marin (6 godina)

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organiziralo je 2011. godine petu, jubilarnu izložbu recentnih prijevoda članova i članica Društva.
Na petoj Izložbi predstavlja se 32 prevodilaca s ukupno 46 prijevoda objavljenih od svibnja 2010. do svibnja 2011. godine. Nakon zagrebačkog predstavljanja, Izložba je pokazana u Karlovcu, Vukovaru, Rijeci, Kostreni i Zadru.
više
 

Val Marin rođen je jednog prekrasnog zimskog dana u Zagrebu prije nepunih šest godina. Od tada je mnogo putovao, sretno rastao, dobio brata i osvojio prvu medalju (iz juda).
Prošlog ljeta (kad je imao nepunih 5ipo godina) mama ga je odvela na radionicu na kojoj su se izrađivale lutke od papira, kartona, vune, tkanine, spužve (smeća, budimo realni), a baš tih dana silno je želio da mu mama kupi novu igračku.
Budući je mama bila neumoljiva, Val je odlučio sam napraviti svoju igračku. I počeo je smišljati, rezati, lijepiti...
Jednog dana objavio je mami "da mu ne treba više kupovati igračke jer će ih on sam sebi napraviti!".
Od tada mama ne smije više bacati kutije, role, kartone, jer Val "ima jako puno ideja da ne stigne sve napraviti", kako kaže ovaj mali stvaratelj igračaka.


   
Tjedni program od 16. do 21. siječnja 2012.
   
Howard Hawks
Ciklus edukativnih projekcija filmova Howarda Hawksa


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (16., 18. i 20. siječnja)
Vaska Ilieva

U ponedjeljak, srijedu i petak (16., 18. i 20. siječnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova američkog redatelja Howarda Hawksa.

Howard Hawks zazirao je od introspekcije i krupnih planova, te pragmatičkog pogleda na svijet zbog čega su ga mnogi smatrali i "najameričkijim" redateljem. Autorske crte u njegovu opusu otkriva 1950-ih francuska kritika, koja ga proglašava paradigmatičnim filmskim autorom (uz A. Hitchcocka), a potom ga uvrštava među tzv. "velike pripovjedače" klasičnog filma, kad Hawks zapravo postaje i jedan od prvih kultnih redatelja.
Projekcije u ponedjeljak i petak započinju u 17 sati, a projekcija u srijedu u 18 sati.

"Narednik York" (Sergeant York)Ponedjeljak, 16. siječnja u 17h
"Narednik York"
(Sergeant York)


(c/b, 134 min.1941.)
Redatelj: Howard Hawks

Alvin York (Gary Cooper), siromašni stanovnik Tenneseea, izvanredan je strijelac, ali i zgubidan koji provodi dane izazivajući probleme. Nakon religijskog buđenja on odluči promijeniti svoj život.  Uskoro se Alvin nađe kao jedan od mnogobrojnih novaka u prvom svjetskom ratu, ali zahvaljujući svojoj vještini sa puškom ubrzo dobije čin vodnika. Alvin i njegova jedinica se ubrzo nađu i Europi i već se na prvom zadatku mora suočiti sa užasima rata.

"Imati i nemati" (To Have and Have Not)Srijeda, 18. siječnja u 18h
"Imati i nemati"
(To Have and Have Not)


(c/b, 102 min.1944.)
Redatelj: Howard Hawks


Snimljen prema djelu nobelovca Ernesta Hemingwaya, scenarij je napisao još jedan velikan američke književnosti i dobitnik Nobelove nagrade William Faulkner, a režirao jedan od najsvestranijih redatelja zlatnog Hollywooda Howard Hawks.
Riječ je o filmu koji pripada jednom od najznačajnijih radova američke kinematografije 40-ih. Uz Bogarta debitira izvrsna Lauren Bacall u ulozi Marie, koja će uskoro snimiti nekoliko filmova sa svojom novom ljubavi Bogartom, među kojima se najviše ističe, također Howard Hawksov 'Duboki san'.

"Crvena rijeka" (Red River)Petak, 20. siječnja u 17h
"Crvena rijeka"
(Red River)


(c/b, 127 min.1948.)
Redatelj: Howard Hawks

Tvrdokorni i autokratski teksaški rančer Tom Dunson povede svoje kauboje i stado stoke na dug put Chisolmovom stazom do sajmišnoga gradića u Missouriju. Putem Dunsonova bezobzirnost sve više dolazi do izražaja te se on ne usteže od bičevanja neposlušnih. To ga dovodi u sukob s posinkom Matthewom, što pojačava i činjenica da su obojica zainteresirani za lijepu Tess. Kada Dunson odluči objesiti dvojicu kauboja koji su pokušali pobjeći, Matthew preuzima kontrolu nad karavanom.

 

U utorak, 17. siječnja s početkom u 18 sati na Odjelu multimedije
Gradske knjižnice Marka Marulića nastavlja se slušaonica makedonske
narodne muzike na kojoj će posjetitelji moći slušati pjesme u spomen
na Vasku Ilievu.

Moderator slušaonice: Petar Barić

 
 
Književni klub kroničnih knjigofila na Odjelu periodike
 

Napokon možete izbaciti sve knjige koje vam nikako nisu izlazile iz glave i zaraziti sve prisutne. Književni karakteri klasičnih i manje klasičnih djela, koji se već pomalo dosađuju na policama naše knjižnice, jedva čekaju da im netko u lice kaže sve što misli o njima.

Dobrodošli su svi, a ako ste slučajno cijepljeni protiv uživanja u dobroj knjizi, preporučena terapija je dolazak svakog četvrtka u 18 sati na Odjel periodike na dozu Kronične knjigofilije.
Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog bibliotekara ili knjižničara.

Moderatori :
Snježana Buczkowska, dipl. knjiž.
Dražen Šaškor, dipl. knjiž.


   
 
Pričaonica za djecu predškolskog uzrasta u Knjižnici Ravne njive
 

U petak, 20 siječnja u 18 sati u knjižnici Ravne njive održat će se pričaonica za djecu predškolskog uzrasta - biti će to priča koju nikada do sada niste čuli, a tekst će čitati gospođa Suzana Kalik. Poslije priče, naravno slijedi likovna radionica. Čekamo vas! 
Tjedni program od 23. do 28. siječnja 2012.
   
Ciklus edukativnih projekcija filmova Carla Theodora Dreyera
Ciklus edukativnih projekcija filmova
Carla Theodora DreyeraDvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (23., 25. i 27. siječnja)
Predavanje "Važnost primjene samokontrole glikemije i analize dnevnika samokontrole u liječenju oboljelih od šećerne bolesti"

Ciklus filmova Carla Theodora Dreyera
U ponedjeljak, srijedu i petak (23., 25. i 27. siječnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Carla Theodora Dreyera.
Veliki danski redatelj i scenarist Carl Theodor Dreyer uglavnom je tematizirao egzistencijalne kušnje izdvojenih protagonista, a radnju je smještao u fizički ograničene prostore i kratk vremenska razdoblja (od nekoliko sati do nekoliko dana). Zaokupljen motivom alternative duha u kontekstu svijeta obilježenog sveobuhvatnim osjećajem grijeha u svojim je djelima otkrivao tenzije dobra i zla i u svakidašnjim situacijama. Sklon i misticizmu, dao je izniman doprinos oniričkim mogućnostima filma. Dok je Stradanjem Ivane Orleanske ostvario je vrhunski primjer modernističkih težnji nijemog filma, svojim je posljednjim djelom, Gertrud, zasnovanim na ritmičkim dugim kadrovima i orkestraciji mizanscene, dao osebujan doprinos poetici zvučnofilmskog modernizma.

Sve projekcije započinju u 18 sati, a edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

"Stradanja Ivane Orleanske"Ponedjeljak, 23. siječnja u 18h
"Stradanja Ivane Orleanske" (1928.)

"Riječ"Srijeda, 25. siječnja u 18h
"Riječ" (1955.)

"Gertruda"Petak, 27. siječnja u 18h
"Gertruda" (1964.)

 

"Važnost primjene samokontrole glikemije i analize dnevnika samokontrole u liječenju oboljelih od šećerne bolesti" naziv je predavanja doc. dr. sc. Maje Radman, dr. med., dijabetologa KBC Split, u organizaciji Splitskog dijabetičkog društva.

 
 
Predstavljanje knjige “Marčelina” Slobodanke-Bobe Đuderije
 

U srijedu, 25. siječnja u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice održat će se predstavljanje knjige “Marčelina (Kompilacija erotsko - domoljubnih kontemplacija)” Slobodanke Bobe Đuderije. Odlomke iz knjige čitat će Arijana Čulina, glazbena pratnja će biti Pjevačko društvo “Marjan”.
Moderator je Predrag Lucić
.

Slobodanka Boba Đuderija literarnim se poslom počinje baviti kao vanjski suradnik Slobodne Dalmacije, gdje je u podlistku Pomet objavljivala humoreske. Aktivno piše na blogu matejuska.blog.hr, kao Marchelina. Od 2008. piše za regionalni portal e-novine, kao i neke druge internetske novine i portale. U međuvremenu pokreće i uređuje, kako ga naziva, splitski portal e-ćakule. U ljetu 2010. pobjeđuje na Casanovafestu za najbolju blogersku erotsku priču. Danas je i kolumnistica portala Danas.hr.

 
 
Putopisna tribina “Motoavantura 2011. - SAD, Kanada, Meksiko”, gost je Željan Rakela
 

“Motoavantura 2011. - SAD, Kanada, Meksiko” naziv je predavanja bikera i avanturista Željana Rakele, koji po drugi put gostuje u ciklusu putopisnih tribina ”Tamo, tamo da putujem...”.

   
       
Aktiv knjižničara srednjih škola SDŽ
     
   
Tjedni program od 30. siječnja do 4. veljače 2012.
   
Edukativne projekcije filmova Williama Wylera
"Roza i plavo - rodni stereotipi u odgoju djece"
 

U ponedjeljak, 30. siječnja u 18 sati, u sklopu programa " Druženje s roditeljima", Odjel za djecu i mlade organizira predavanje profesorice psihologije Jasne Belamarić na temu:
"Plavo i roza - rodni stereotipi u odgoju djece".
Predavanje je realizirano zajedno s Udrugom Roda - Roditelji u akciji.

 

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (30. siječnja, 1. i 3. veljače) u 17:00h

U ponedjeljak, srijedu i petak (30. siječnja, 1. i 3. veljače) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja američkog redatelja Williama Wylera.

Ciklus započinje u ponedjeljak s Oskarom nagrađenim klasikom "Najbolje godine našega života" (1946.), nastavlja ga u srijedu film "Prijateljsko uvjeravanje" (1956.), a završava u petak trilerom "Kolekcionar" (1965.).

William Wyler, uz Hustona, Stevensa, Wildera i Zinnemanna, smatra se jednim od najistaknutijih holivudskih redatelja pedesetih, ali i američke kinematografije općenito. Svojim je opusom približio zvučni film realizmu, tematskom i problemskom razumijevanju te otklanjanju početnih snažnih kazališnih utjecaja. Nije naodmet spomenuti i da su mu filmovi dobili najviše Oscara među djelima jednog redatelja – ukupno 37 u različitim kategorijama, od čega 13 glumačkih zbog čega je ostao upamćen i kao poticajan suradnik.

Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.
 
Javno predstavljane polaznika Škole kreativnog pisanja GKMM
 

 
  Predstavljanje međunarodnog kulturnog projekta "Šolta na europskom martinskom putu"
 

Svrha održavanja stručnog predavanja je upoznavanje pozvanih s projektom Europski kulturni itinerer Vijeća Europe: Sveti Martin, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost.
Kulturni itinerer je osmišljen u cilju povezivanja općina i gradova vezanih za baštinu sv. Martina. Europski kulturni centar sv. Martin iz Francuske pokrenuo je taj projekt. Dio projekta se ostvaruje kroz postavljanje „Stope sv. Martina“ kojim je obuhvaćeno preko 180 europskih mjesta, gradova i sela koji posjeduju martinsku baštinu.
U Hrvatskoj je 5 lokalnih jedinica uključeno u projekt: Grad Dugo Selo, Općina Virje, Općina Šolta- Bratovština sv. Martin Donje Selo, Općina Selca- Sumartin Vrh Brača i Općina Tar Vabriga u Istri.

Svi pozvani gradovi i općine zbog svoje martinske baštine mogu postati dio europske kulturne rute i na taj način postati dio mreže martinskih destinacija (mjesta/gradova).
Kako, s kojim ciljem i na koji način saznat ćete na ovom predavanju.
 

 
 
     
   
Tjedni program od 13. do 18. veljače 2012.
 
Predstavljanje knjige "Paničarka" Hane Perković   Predstavljanje knjige "Paničarka"
Hane Perković u izdanju Naklade Protuđer


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 13. veljače u 18:45h
 

Osnovna škola Ravne Njive priređuje predstavljanje knjige "Paničarka svoje" učenice Hane Perković u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u ponedjeljakm 13. veljače u 18:45.

Knjigu će predstaviti Darija Zlatar, Hanina profesorica hrvatskoga jezika i njezina razrednica Bruna Dadić, prof.
U ime nakladnika govorit će dr. sc. Ilija Protuđer i Miljenko Bitanga, prof.
Prigodan program izvest će učenice osmoga razreda OŠ Ravne Njive: Lea Bratić, Bruna Grubišić, Dora Pejdo i Hana Perković.

O spisateljici:
Hana Perković, učenica je osmoga razreda OŠ Ravne Njive i ovo joj je prvi roman. Do sada je objavila dvije slikovnice u okviru natječaja Moja prva knjiga koji organizira Centar za neohumanističke studije u Karlovcu. Njeni su tekstovi našli svoje mjesto na stranicama Modre laste, u školskom listu Maslačak i drugdje.

 

Vedran Karadža rođen je u Splitu 28. travnja 1977. godine, gdje i maturira na Općoj gimnaziji "Vladimir Nazor". Godinu dana po maturi, 1996. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, u Širokom Brijegu, u susjednoj nam BiH.
U lipnju 2002. diplomira kao grafičar i profesor likovne kulture, u klasi prof. Igora Dragičevića.
Živi i stvara u Drveniku Velom i Splitu.

 
  "Čakavština jučer, danas, a sutra?", večer razgovora razgovora o čakavštini u organizaciji Udruge Čakavska rič
 

Organizator večeri je Udruga „Čakavski jazik“,a kao sudionici najavljeni su prof.dr Joško Božanić s temom „Čakavština jezik ili dijalekt“, prof.dr Lucija Puljak, koja će govoriti o ulozi zavičajnog (čakavskog) idioma pri usvajanju jezičnog standarda, prof dr Jadranka Nemeth Jajić ( Položaju čakavštine u nastavi), te prof dr Mira Menac Mihalić (Studenti kroatistike u dijalektološkim istraživanjima).
Udruga “Čakavski jazik“ je organizirana kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija, a javnosti se predstavila u lipnju 2011.
Cilj Udruge je poticati, razvijati, afirmirati i revitalizirati čakavštinu kao dio hrvatskog kulturnog identiteta, kako njene književne pojavnosti, tako i kroz druge oblike umjetničkog i drugog stvaralaštva gdje je čakavština njihov izričaj (klapske pjesme, etnografski elementi: običaji, kulinarstvo i sl.).


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
Edukativna projekcija filma "Ljepotica i zvijer" Jeana Cocteaua na Valentinovo   Edukativna projekcija filma "Ljepotica i zvijer" Jeana Cocteaua na Valentinovo

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 14. veljače u 17h
  Predavanje iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...": "Od Splita do Petre". Gošća je Ana Grabovac

Edukativna projekcija filma "Ljepotica i zvijer" Jeana Cocteaua na Valentinovo
U utorak, na Valentinovo 14. veljače, u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativna projekcija filma "Ljepotica i zvijer" (1946.) francuskog redatelja Jeana Cocteaua, s početkom u 17 sati.
Dugometražni prvijenac Jeana Cocteaua bio je zapažen i hrabar odmak od realizma kakav je bio prisutan u europskom filmu polovicom 1940-ih. Taj film nastao na temelju bajke iz 18. stoljeća, o čudovištu koje ljubav pretvara u ljudsko biće, umnogome je vizualna interpretacija književnog predloška u smislu neoromantičarske meditacije o ljubavi i smrti i filmska lektira za sve generacije.
Edukativne bilješke o filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

 

Ana Grabovac, profesorica hrvatskog jezika koja nikada nije predavala u školi, sebe voli predstavljati kao suprugu pomorca kojeg je pratila na njegovim putovanjima gotovo trideset i tri godine. Kako sama piše "…ovaj način života nisam priželjkivala. Nisam tip avanturiste i nisu me privlačile nepoznate daljine. Vjerovala sam kako ću nakon završenog studija naći pravi posao, osnovati obitelj i čvrsto čuvati moja tri,priznata mi, kantuna kuće. Međutim, život nam često promijeni zadane mu priče. Pa je tako i moj životni put krenuo neuobičajeno, ploveći plavim prostranstvima svijetom…."
Ana Grabovac pričom i slikom povest će nas na jedno od njezinih kraćih putovanja, koje je trajalo nešto više od tri mjeseca. Put ju je vodio od Splita preko grčkih otoka i Sjeverne Amerike preko Sueza i Aquaba do njoj najdraže i nezaboravne Petre (Jordan).

     
Tjedni program od 20. do 26. veljače 2012.
 
Edukativne projekcije filmova Alfreda Hitchocka   Edukativne projekcije filmova Alfreda Hitchocka

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Pon,. srijeda i petak (20, 22. i 24. veljače) u 17h
  "Kapije budimpeštanskih palača" izložba fotografija Csille Venusz Milašinović i Dragoljuba Milašinovića

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 22. veljače u 19h

Ciklus filmova Alfreda Hitchcocka
U ponedjeljak, srijedu i petak (20., 22., i 24. veljače) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Alfreda Hitchcocka.
Ciklus započinje u ponedjeljak s "Rebeccom" (1940.), nastavlja se u srijedu sa "Začaranim" (1945.), a završava trilerom "Mahnitost" (1972.) koji je na repertoaru u petak.
Sve projekcije započinju u 17 sati.
Edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.


"Rebecca"Ponedjeljak, 20. veljače u 17h
"Rebecca" (1940.)

"Začaran"Srijeda, 22. veljače u 17h
"Začaran" (1945.)

"Mahnitost"Petak, 24. veljače u 17h
"Mahnitost" (1972.)

 

Fotografije kapija budimpeštanskih palača nastale su u maglovitom dahu inspiracije budimpeštanske  zime, bez umjetničkih ili stručnih pretenzija.
Kapije kroz koje prolaze kraljevi i prosjaci… kada bi znale pripovjedati kakvi bi to romani bili.
Želja autora je bila da svoje oduševljenje s nečim što obično prolazi nezapaženo, nešto što je normalno da mora biti tu, podjele i ukažu na zaboravljeni arhitektonski detalj, jednako važan kao i samo zdanje kojem pripada.
Doba gradnje i modernog razvoja Budimpešte je doba uspona Austro-Ugarske monarhije. Istovremeno je to vrijeme pojave novog stilskog pravca u umjetnosti Zapadne Europe krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća – secesije.  Kapije budimpeštanskih palača po svojoj obrtničko-umjetničkoj ekspresiji, a i vremenu nastajanja, spadaju u taj period sa svim karakteristikama secesije. Majstori koji su od željeza kovali čipke kapija budimpeštanskih palača svoje umjeće su naukovali u Zapadnoj Europi: Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj. Po povratku u domovinu otvarali su svoje obrtničke radionice iz kojih su izišli najbolji uradci tadašnje Pešte.
Uostalom pogledajte!

 
Predstavljanje zbirke kratkih priča Suzane Tratnik
  "Karma i reinkarnacija", predavanje Lectoriuma Rosicrucianuma

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 24. veljače u 18h

U ponedjeljak, 20. veljače u 18:00 u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se predstavljanje zbirke kratkih priča slovenske autorice Suzane Tratnik "U svojem dvoristu". Predstavljanje knjige organizirala je Udruga "Kontra" Split, moderatorica je Luiza Bouharoua, a prisustvovat će i sama autorica.

Suzana Tratnik rođena je 1963. godine u Murskoj Soboti. Diplomirala je sociologiju na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani, magistrirala antropologiju spolova na Institutum Studiorum Humanitatis, također u Ljubljani. Živi i radi u Ljubljani kao spisateljica, prevoditeljica i publicistica.
Objavila je pet zbirki kratkih priča: Pod ničlo (Ispod ništice, 1997.), Na svojem dvorišču (U svojem dvorištu, 2003.), Vzporednice (Paralele, 2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (Ono što nisam nikada razumjela u vlaku, 2008.) i Dva svetova (Dva svijeta, 2010.); dva romana: Ime mi je Damjan (2001.) i Tretji svet (Treći svijet, 2007.), dječju slikovnicu Zafuškana Ganca (2010.). Također je napisala i monodramu, radijsku igru, stručni rad o lezbijskom pokretu u Sloveniji te stručni rad o lezbijskoj literaturi.
Godine 2007. primila je nagradu Prešernove zaklade za književnost. Njezine knjige i kratke priče prevedene su na dvadeset jezika, a prevela je više knjiga britanske i američke proze, drame i stručne tekstove različitih autorica i autora, kao što su Judith Butler, Adrienne Rich, Leslie Feinberg, Michael Cunningham, Jackie Kay, Mary Dorcey, Katy Watson, Ian McEwan, Dennic Cooper i Truman Capote.

   
       
Tjedni program od 27. veljače do 03. ožujka 2012.
 
Edukativne projekcije filmova Raoula WalshaEdukativne projekcije filmova Raoula Walsha

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (27. i 29. veljače) u 17hAmerički redatelj Raoul Walsh diplomirao je na Sveučilištu Seton Hall, bavio se kroćenjem konja, studirao dramu, a od 1910. glumi u kazalištu. Kontinuirano režira od 1914. godine, a glumi sve do 1929. kada u automobilskoj nesreći gubi oko.
Kao redatelj uglavnom akcijskih filmova koji je i u neakcijske žanrove unosio stalno prisutnu sklonost prema fizičkom nemiru, ostvario je opus koji se u cjelini odlikuje iznimnim vitalizmom i trajnim motivom sebi svrhovite pustolovine te je do vrhunca razvio prosede zasnovan na gotovo neprestanom kretanju glumaca u kadru praćenom i čestim kretanjem kamere, odnosno na efektnoj izmjeni pokreta, svjetla i zvuka s kratkotrajnim trenutcima mirovanja, tame i tišine. Stoga ga autorska kritika od početka 1960-ih revalorizira i kao redatelja prepoznatljiva stila pa i svjetonazora, a i kao osebujnog predšasnika filmskog modernizma, takvog koji nastoji razviti sve mogućnosti filmskih izražajnih sredstava.

U ponedjeljak, 27. veljače gledat ćemo
"Burne dvadesete", po nekima posljednji klasični gangsterski film, a u srijedu, 29. veljače film "Visoka Sierra" (1941.), jedno od prvih djela struje film noir i jedan od prvih filmova s likom osamljenoga gangstera.

Sve projekcije započinju u 17 sati.
Edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.


"Burne dvadesete" (The Roaring Twenties)Ponedjeljak, 27. veljače u 17h
"Burne dvadesete" (The Roaring Twenties) (1939.)

Poludokumentaristički pristup i gotovo autentičan izgled koji prati temu, oborio je gledatelje i gangsterskom pričom i ljubavnom romansom. Era tajnih lokala s uslugom točenja alkoholnog pića itekako je burno prikazana u ovoj gangsterskoj kronici velikog Raoula Walsha. Priča filma prati život nezaposlenog ratnog veterana Eddieja Bartletta (James Cagney), koji se u nestašici posla počinje baviti krijumčarenjem alkohola. Bitke su sve što čekuje Eddieja izvan i unutar njegova carstva u usponu.

Na ulici našeg antijunaka okružuju teritorijalni sukobi i krvoproliće, iznutra izdaja i suradnik-prevarant (Humphrey Bogart). Proći će deset godina prije nego li Cagney ponovno nastupi u ulozi gangstera (Usijanje), dekadi tijekom koje gangsteri na velikom platnu gotovo izumiru.
Bio je prava zvijerka, riječi su Paname Smith (Gladys George), koje u samom finalu filma označuju konačan pad Eddieja Bartletta…i svršetak hollywoodskog zanimanja za gangstersku epohu.


"Visoka Sierra" (High Sierra)Srijeda, 29. veljače u 17h
"Visoka Sierra" (High Sierra)
(1941.)

Gangster Big Mac planira pljačku u kasinu u odmaralištu u Kaliforniji, a operaciju bi trebao voditi iskusni kriminalac Roy Earl kad izađe iz zatvora na Istoku. Roy se vozi preko zemlje u kamp u planinama kako bi se sastao s dvojicom muškaraca koji će mu pomoći u pljački. Jedan od njih dvojice sa sobom je poveo odbjeglu mladu ženu, Marie. Roy želi poslati Marie natrag u Los Angeles, ali nakon svađe ona ga nagovara da je pusti da ostane.

Marie se počne zaljubljivati u Roya dok on planira i provodi pljačku, ali on ne uzvraća ljubav. U vožnji prema planinama, Roy upoznaje obitelj Velme, djevojke s deformiranom nogom koja zbog toga šepa. Nakon pljačke, Roy plaća operaciju koja će omogućiti Velmi da normalno prohoda. Dok se oporavlja, Roy zaprosi Velmu, ali ona odbija, objasnivši mu kako je već zaručena za čovjeka iz rodnog grada. Nakon što stiže njen zaručnik, on i Velma počinju piti nekoliko dana u kući njezinih roditelja, što se gadi i frustrira Roya. Vraća se k Marie te oni postaju ljubavnici.

Nažalost, policija je pratila Roya još od pljačke, a dok su on i Marie napuštali grad, počinje potjera za njim. Dvoje se razdvajaju kako bi dali Marie vremena da pobjegne, dok Roya progone sve dok se on ne popne na jedan od brežuljaka Sierre, gdje ostaje preko noći. Ubrzo nakon zore, ekipa lokalnih policajaca poslana je da napadnu Roya straga. Dok Roy razmjenjuje hice s policijom, opaža ga jedan iz potjere i upuca ga.


Pričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njivePričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njive


Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 02. ožujka u 18h


U knjižnici Ravne njive u petak 2. ožujka gđa. Suzana Kalik čitati će predškolcima priču "Gorski duh" autora Želimira Hercigonje. Priča je to o strašnom divu koji se probudio iz sna kada su ljudi počeli uništavati prirodu.
Na likovnoj radionici, koja potom slijedi, napraviti ćemo jednog našeg diva zaštitnika šume, planine i NAS!
Dođite na pričaonicu (Suzana) i radionicu (Maja) u 18:00!

 
"Split kontra Splita, 2002.-2012." - tribina u organizaciji Savjeta mladih Grada Splita"Split kontra Splita, 2002. - 2012." - tribina u organizaciji Savjeta mladih Grada Splita

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 27. veljače u 18h


Gosti tribine u organizaciji Savjeta mladih Grada Splita su prof.dr.sc. Dražen Lalić i mr.sc. Zoran Malenica

"Vesni - za 90. rođendan", večer posvećena Vesni Parun"Vesni - za 90. rođendan", večer posvećena Vesni Parun

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 28. veljače u 18hVečer posvećena Vesni Parun - recital poezije, izložba likovnih radova Vesne Parun, projekcija dokumentarnog filma “Kad bi se moglo otputovati“. Gosti su Branko Pejnović, Tonko Maroević i Ksenija Prohaska.

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaPrva radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30


Naziv prve radionice koja će se održati u ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30 u dvorani 2 Središnje knjižnice je "Najčešće djetetove poteškoće u školi".

Voditeljica radionice je Mirjana Popadić.
"O govoru - kroz razgovor", predavanje Timee Marušić Hren, prof. fonetike i opće lingvistike"O govoru - kroz razgovor", predavanje Timee Marušić Hren, prof. fonetike i opće lingvistike

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 29. veljače u 18h


Jezik i govor su dio svakog čovjeka, neodvojivi od njegovog tijela, misli, osjećaja. Dio su verbalne komunikacije s okolinom, te sa samima sobom. Koliki je taj dio i možemo li komunicirati i bez jezika i govora?
Što znači razvijen govor? Kako teče njegov razvoj i kako na njega utjecati? Naizgled jednostavan i uobičajen proces, rezultat je brojnih činitelja. Što činiti kad na putu naiđu prepreke i kad taj tijek nije onakav kakvog očekujemo?
U ovom ću predavanju pokušati odgovoriti na ova pitanja. Opisat ću, s jedne strane, faze razvoja govora od rođenja do školske dobi i, s druge, teškoće u govoru i jeziku koje se mogu pojaviti. Ukazat ću što roditelji mogu činiti ako primijete takve teškoće i kome se mogu obratiti. Podijelit ću i vlastita iskustva iz rada s djecom koja imaju teškoće na planu usvajanja jezika i govora.

Predavač:
Timea Marušić Hren, prof. fonetike i opće lingvistike

"Dunavski blues - čamcem od Zagreba do Crnog mora", predavanje i promocija knjige Hrvoja Ivančića“Dunavski blues - čamcem od Zagreba do Crnog mora“, predavanje i promocija knjige Hrvoja Ivančića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 01. ožujka u 18h


Hrvoje Ivančić diplomirani je profesor povijesti, ali bavi se reporterstvom i putopisanjem. Surađuje s mnogim časopisima i magazinima, a u zadnje vrijeme najviše piše za politički tjednik Forum. Objavio je na stotine fotografija i održao na desetke predavanja. Dunavski blues prva mu je, ali ne i zadnja knjiga. Voli se nazivati vjetrogonjom i prijateljem.

Međunarodni projekt "Literature in flux (via mare)" u organizaciji Udruge KursMeđunarodni projekt "Literature in flux (via mare)" u organizaciji Udruge Kurs

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice,
Petak, 02. ožujka od 15:30 do 16:30h


Literature in Flux je književno putovanje koje priče s prostora Balkana i Turske potiče na kretanje, čime se omogućuje međuregionalni dijalog samih autora. Projekt inicira razmjenu onog zajedničkog, ali i različitog na području književnosti jedne regije u kojoj se isprepliću raznovrsne kulture i identiteti.
2011. godine putovanje je započelo na povijesnom parobrodu kojim smo niz Dunav plovili od Bugarske do Austrije. Ove godine protok književnosti se nastavlja – ovaj put uz obale Mediterana.
Od 1. do 10. ožujka u Splitu, Tirani i Izmiru održati će se brojna čitanja i diskusije pomoću kojih ćemo nastojati rekonstruirati fenomen sjećanja - naš osobni i onaj naših susjeda. Definiranjem odnosa naspram prošlosti u današnjem društveno-kulturološkom kontekstu produbit ćemo teme kojih smo se dotakli prilikom književnog putovanja niz Dunav; u okviru ovih tema ujedno ćemo pokušati predvidjeti budućnost Europe. Povezuje li nas zajedničko kulturno naslijeđe ili je i ono ugroženo trenutnom gospodarskom krizom i jačanjem nacionalističkih pokreta?
Projekt Literature in Flux poslužiti će kao ishodište za diskusiju o ovim i inim temama, a u okviru istog biti će predstavljeni i novi književni prijevodi iz regije.

Preuzmite program događanja (.pdf)

Tjedni program od 05. do 10. ožujka 2012.
 
Edukativni ciklus filmova Thea AngelopoulosaEdukativni ciklus filmova Thea Angelopoulosa

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(5., 7. i 9. ožujka) u 17hU ponedjeljak, srijedu i petak (5., 7. i 9. ožujka) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Thea Angelopoulosa.
Ciklus započinje u ponedjeljak s
"Krajolikom u magli" (1988.), nastavlja se u srijedu s "Odisejevim pogledom" (1995.), a završava dramom "Vječnost i dan" (1998.) koji je na repertoaru u petak.
Sve projekcije započinju u 17 sati.
Edukativne bilješke mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaPrva radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30


Naziv prve radionice koja će se održati u ponedjeljak, 5. ožujka od 17:30 do 19:30 u dvorani 2 Središnje knjižnice je "Najčešće djetetove poteškoće u školi".

Voditeljica radionice je
Mirjana Popadić.

"Fantazija", izložba radova Udruge Svarožić"Fantazija", izložba radova Udruge Svarožić


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 05. ožujka u 18:30h


"Udruga Svarožić nastala je kao odgovor na suhu i tvrdu zbilju svevremenske realnosti, tj. kao žeđ za vanrealnom, svevremenskom fantazijom, kojoj su kumovali stari Hrvati u svojoj predivnoj mitologiji.
Nadrealizam, probuđen davne 1924. godine, koji je prožeo cijelu staru Europu, na hrvatskom tlu rodio je velikane kao što su Krsto Hegedušič, Vanja Radauš, Antun Motika, Miljenko Stančić, Vasilije Jordan, Ivan Generalić, Virgilije Nevjestić, Petar Jakelić i mnogi drugi. Ogromno nasljeđe uvijek rađa nove izdanke, ne zaboravlja se i ne ostavlja se...
Ne zadržavši se samo na tome, članovi ove Udruge šire granice muzeja svoje virtualne mašte daleko iznad obzorja. I uvijek je to svijet plemenitog, lijepog i dobrog, svijet tako potreban današnjem homo sapiensu, koji je zaboravio na homo ludensa.
Članovi Udruge Svarožić, ujedno i kroničari unutarnjeg svijeta koje nas prožima, dozvolili su sebi biti djeca, te su upravo raširili svoja krila tu ispred vas i za vas sa svojom prvom izložbom, nazvanom "Fantazija"... i jesu fantastični, jer se ne boje svoje duše u potrazi za onim višim, davno obećanim rajskim vrtom.
Tu su pred vama prostrli svoju maštu i osjećajnu zbilju, u želji da podijele ono najbolje što vam mogu danas dati.
Od profesora do đaka, od fotografa do slikara, kipara i pjesnika, okupili su se u ovoj Udruzi i stari i mladi, zaneseni umjetničkom artikulacijom fantazmagoričnih slika.”


Na izložbi sudjeluju članovi udruge: Dora Duplančić, Tanja Duplančić, Zemira Štajner, Natali Šarić, Draženka Žic, Sanja Radić, Dijana Duplančić, Mario Topić, Maja Jakaša, Sanja Karačić i Leonora Miliša.

 
Prvi sat novog ciklusa Škole kreativnog pisanja GKMMPrvi sat novog ciklusa
Škole kreativnog pisanja GKMM


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 6. ožujka u 17h


U utorak, 6. ožujka u 17h u dvorani 3 Središnje knjižnice počinje novi ciklus Škole kreativnog pisanja Gradske knjižnice Marka Marulića
Voditeljica je
Irena Delonga.

Predstavljanje fotomonografije "Hrvatski svjetionici" u izdanju PlovputaPredstavljanje fotomonografije "Hrvatski svjetionici" u izdanju tvrtke Plovput

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 7. ožujka u 18h


U srijedu, 7. ožujka u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se fotomonografija "Hrvatski svjetionici" u izdanju tvrtke Plovput d.o.o. Split.
Monografiju će predstaviti Joško Božanić, Joško Belamarić, Mate Perišić, Željko Višić i Mario Brzić


Predstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"Odgođeno predstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 8. ožujka u 18h
- Kako postati feniks, roditi se iz pepela i preuzeti odgovornost za vlastiti život?
- Kako su Adam i Eva preuzeli odgovornost za evoluciju razuma i sposobnosti za ljubav?
- Kad bi Bog mrzio neposluh, zar bi ovjenčao čovjeka slobodnom voljom?
- Bježeći od budućnosti, ne živimo li u trajnoj sadašnjost, kao manje verzije samih sebe?

Jedan način života, onaj poznati - umire, a drugi još nije rođen. To je FAZA STVARANJA FENIKSA i neki se nikada ne uspiju dići iz pepela i prijeći to emotivno raskrižje. Samo malobrojni iznova se rode - kao zrelija i odgovornija ljudska bića. To su oni koji imaju snagu feniksa, to su pravi alkemičari života.
Radikalnim tumačenjem mitova i slika ugrađenih u kolektivnu svijest Natalija Princi preispituje današnju predodžbu čovjeka o samome sebi i njegovo poslanje.
Naša ljudska vrijednost nije vidljiva u ogledalu. Pravu istinu o svojoj vrijednosti pronaći ćemo u očima drugih ljudi.

   
Tjedni program od 12. do 17. ožujka 2012.
 
Tjedan obilježavanja 200. godišnjice rođenja engleskog književnika Charlesa DickensaTjedan obilježavanja 200. godišnjice rođenja engleskog književnika Charlesa Dickensa

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak (12., 14. i 16. ožujka)Ponedjeljak, 12. ožujka u 18h
"Velika očekivanja" (The Great Expectations) (1997.)
Edukativna projekcija filma

Srijeda, 14. ožujka u 18h
Večer posvećena 200. godišnjici rođenja Charlesa Dickensa

Multimedijalno predavanje Antonije Primorac i Briana Willemsa, profesora splitskog Filozofskog fakulteta.
Izložba knjiga Charlesa Dickensa iz fonda Gradske knjižnice Marka Marulića.

Petak, 16. ožujka u 18h
"Oliver Twist"
(2006.)
Edukativna projekcija filma

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaDruga radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 12. ožujka u 17h


Naziv druge radionice koja će se održati u ponedjeljak, 12. ožujka u 17h u dvorani 3 Središnje knjižnice je "Kako poticati i razvijati djetetovo samopouzdanje i samopoštovanje".

Voditeljica radionice je
Mirjana Popadić.

Pričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njivePričaonica i radionica u Knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 16. ožujka u 18hDjeco, pričaonica i radionica za vas će se održati u knjižnici Ravne njive u petak, 16.ožujka u 18sati.
Veselimo se proljeću i cvijeću, pa će priča koju će čitati gđa. Suzana Kalik biti cvjetna, kao i Majina radionica koja slijedi nakon priče. Pripremite se za maslačke i vilenjake, rezanje i ljepljenje. Sa veseljem vas očekujemo!


 
Predavanja u okviru Tjedna mozga 2012.Predavanja u okviru Tjedna mozga 2012.


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 13. ožujka u 18h


Predavanja u okviru Tjedna mozga (12. - 18. ožujka)

“Odrastanje mozga”, mr. sc. Maja Tomasović, dr. med.
“I bebe osjećaju bol”, dr. sc. Radenka Kuzmanić-Šamija, med.
“Glavobolja u dječjoj dobi”, Marija Meštrović, dr. med.
“Poremećaj spavanja ili jednostavno takvo dijete?”
prof. dr. sc. Biserka Rešić, dr. med.
“Neurološke bolesti u dječjoj dobi”, Eugenija Marušić, dr. med.

"Sam preko Atlantika", putopisna tribina iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem...". Gost je Šime Stipaničev„Sam preko Atlantika”, putopisna tribina iz ciklusa “Tamo, tamo da putujem...“. Gost je Šime Stipaničev

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 14. ožujka u 18h


"Kad si sam usred oceana, ne možeš ni slutiti koliko je ljudi uz tebe..."

Šime Stipaničev rođen je 13. travnja 1981. u Šibeniku. Inžinjer je brodogradnje, profesionalni skiper, jedriličar i manager jedriličarskih projekata. 25 godina aktivni sudionik jedriličarskog sporta! Bivši je reprezentativac u olimpijskoj klasi 470, osovjio je 19. mjesto (od 89.) na Mini Transatu 2007., jednoj od najtežih svjetskih jedriličarskih regata.
Ujedno je i prvi Hrvat koji je sudjelovao u prekooceanskoj regati za samce. Autor je knjige “Ocean i sam, preko Atlantika s bocom maslinovog" u izdanju Profila, te koautor i protagonist dokumentarnog filma “Solo”. Suradnik je stručnih časopisa o moru i jedrenju u Hrvatskoj i svijetu.

Zbog svog sportskog uspjeha dobitnik je raznih priznanja i nagrada:
- Priznjanje za sportski pothvat godine 2007. HOO (Hrvatskog Olimpijskog Odbora)
- Sportaš godine Šibensko - Kninske županije za 2007. godinu
- Priznanje za promicanje jedriličarskog sporta Hrvatskog jedriličarskog saveza
- Nagrada "Jedro mora" magazina More


"Pasionska baština", izložba u knjižnici Bol-Plokite"Pasionska baština", izložba u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
12. ožujka - 10 . travnja 2012.


Izložba obuhvaća stvaralaštvo inspirirano Kristovom mukom. Tematski i sadržajno obuhvaćeni su neki dijelovi teološko - liturgijske, glazbene, književne i likovne baštine.

Tjedni program od 19. do 24. ožujka 2012.
 
Dani frankofonije u GKMM - projekcije francuskih dokumentarnih filmova o glazbi "Glazba na sceni"Dani frankofonije u GKMM - projekcije francuskih dokumentarnih filmova o glazbi "Glazba na sceni"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak - petak (19. do 23. ožujka)


Ponedjeljak, 19. ožujka donosi dva filma Sophie Blandillere o životima DJ Bob Sinclara i DJ Gregorija.
Priča je to njihovom formiranju kao perjanicama elektronskog žanra koji su svojim hitovima i umijećem najprije osvojili Francusku, a potom i cijeli svijet. Kraj je rezerviran za film "Manu Chao Gira Mundo Tour" Françoisa Bergerona u kojem se opisuju putovanja ovog francusko-baskijskog umjetnika, kao i stvaralaštvo i inspiracija koju crpi iz njih.

U utorak prikazujemo film "Cijela priča o Louise Attaque" redatelja Thierryja Villeneuvea o folk-rock bendu Louise Attaque nastalom pod utjecajem američke skupine Violent Femmes.
Glazbeno-poetski recital posvećen svjetskom velikanu autorske pjesme Jacquesu Brelu (1929. – 1978.).
Uz video prikaze s Brelovih koncertnih nastupa, niz njegovih šansona interpretirat će Ana Opačak uz glasovirsku pratnju Jurice Karuze.
O značajkama Brelova umjetničkog stvaralaštva govorit će Zvonko Penović, pjesnik i publicist, autor knjige "Brel, uspravan život".

U srijedu su na repertoaru kratki film "A quoi ca rime" i "Jean Louis Aubert Commun Accord", priča o kantautoru čiji glazbeni jezik prelazi generacijske granice i trendove.

Četvrtak je rezerviran za priču o Pustinjskom bluesmanu Ali Farka Touréu, odnosno filmu "Posjet Ali Farka Touré" Marca Hurauxa.

Ciklus francuskog dokumentarnog filma o glazbi zaključuje u petak film "Rapattack", kronologija francuskog hip-hopa.

Program:

Ponedjeljak, 19. ožujka u 18h (velika dvorana)
"Život DJ Bob Sinclaira" (26 min)
"Život DJ Gregoryja" (26 min)
"Manu Chao - Gira Mundo Tour" (52 min)
Projekcije filmova

Utorak, 20. ožujka u 17h (dvorana 2)
"Cijela priča o Louise Attaque" (68 min)
Projekcija dokumentarnog filma

Utorak, 20. ožujka u 18h (velika dvorana)
Glazbeno-poetski recital "Brel"

sudjeluju Ana Opačak (uz glasovirsku pratnju Jurice Karuze) i Zvonko Penović, pjesnik i publicist

Srijeda, 21. ožujka u 18h (dvorana 3)
"A quoi ca rime" (13 min)
"Jean-Louis Aubert Commun accord" (52 min)
Projekcije dokumentarnih filmova

Četvrtak, 22. ožujka u 17h (dvorana 2)
"Posjet Ali Farka Touréu" (52 min)
Projekcija dokumentarnog filma

Petak, 23. ožujka u 18h (dvorana 3)
"Rapattack"
(90 min)
Projekcija dokumentarnog filma

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaTreća radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 19. ožujka u 17:30h


Naziv treće radionice koja će se održati u ponedjeljak, 19. ožujka u 17:30h u dvorani 3 Središnje knjižnice je "Prepozanjem li potrebe svoga djeteta".

Voditeljica radionice je
Mirjana Popadić.

 
Otvaranje izložbe fotografija Ante Gašpara "Day D"Otvaranje izložbe fotografija Ante Gašpara "Day D"


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 19. ožujka u 18h


Ante Gašpar (35) je samostalni fotograf iz Potravlja kod Sinja. Najviše se pronalazi u ˝fotografiji trenutka˝ a inspiraciju nalazi u različitim područjima kao što su: sport, životinje, obični ljudi itd.
Svoje fotografije obavljuje na internetskim stranicama Fotosofia, Fotozine i Hrphotocontest na kojima osvaja virtualne nagrade ali i naklonost publike i kritike.
Fotografijom se bavi 3-4 godine a iza sebe ima 10-ak skupnih izložbi. Najzapaženiji radovi su mu bili dio izložbe 2. Festivala fotografije˝Organ vida˝ iz 2010.
Fotografije su mu objavljivane u raznim novinama kao Digital Foto i Fotomag.
Od priznanja je dobio dvije pohvalnice; na Rovinj Photodays 2010. i na Salonu fotografije Vinkovci 2010.
Aktivni je član fotokluba Split od 2008. godine.

Škola kreativnog pisanja - 1. stupanjŠkola kreativnog pisanja - 1. stupanj


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 20. ožujka u 17hTribina dr. sc. Ilije Protuđera "Čijim je jezikom pisao Ivo Andrić u surječju hrvatskih i srpskih razlika"Tribina “Čijim je jezikom pisao Ivo Andrić u surječju hrvatskih i srpskih razlika”

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. ožujka u 18:30h


Kakvim i čijim je jezikom pisao Andrić?
Je li to hrvatski, ili srpski, ili bošnjački jezik, ili neki hibridni, ili je li to njegov - Andrićev jezik?
Je li to srpskohrvatski kako se tada još (ne)službeno nazivao jezik u tadanjoj državi? (Ustav KSHS od 28. lipnja 1921.)
Je li jezik Ive Andrića: mjesni, pokrajinski (regionalni) ili književni i koliko, te čiji književni jezik?

Je li Andrić Hrvat ili Srbin?
Je li se rodio kao Hrvat, a umro kao Srbin?

U kojemu je razdoblju Andrić pisao hrvatskim, a u kojemu srpskim književnim jezikom?
Koja je djela Andrić napisao hrvatskim, a koja srpskim književnim jezikom?
Je li Andrić hrvatski ili srpski ili bosanskohercegovački ili jugoslavenski pisac?
Škola kreativnog pisanja - 2. stupanjŠkola kreativnog pisanja - 2. stupanj


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 22. ožujka u 17hPredstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"Predstavljanje knjige Natalije Princi "Adamu s ljubavlju"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 22. ožujka u 18h
- Kako postati feniks, roditi se iz pepela i preuzeti odgovornost za vlastiti život?
- Kako su Adam i Eva preuzeli odgovornost za evoluciju razuma i sposobnosti za ljubav?
- Kad bi Bog mrzio neposluh, zar bi ovjenčao čovjeka slobodnom voljom?
- Bježeći od budućnosti, ne živimo li u trajnoj sadašnjost, kao manje verzije samih sebe?

Radikalnim tumačenjem mitova i slika ugrađenih u kolektivnu svijest Natalija Princi preispituje današnju predodžbu čovjeka o samome sebi i njegovo poslanje.
Naša ljudska vrijednost nije vidljiva u ogledalu. Pravu istinu o svojoj vrijednosti pronaći ćemo u očima drugih ljudi.

     
Tjedni program od 26. do 31. ožujka 2012.
 
Edukativna projekcija filma Grigorija Čuhraja "Balada o vojniku" (1959.)Edukativna projekcija filma Grigorija Čuhraja "Balada o vojniku" (1959.)


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. ožujka u 17h


Godina je 1942; sovjetska vojska pokušava zaustaviti njemačko napredovanje. Hrabro uništivši dva njemačka tenka, devetnaestogodišnji vojnik Aljoša dobiva šestododnevni nagradni dopust. Za povratka kući, obilježena ratnim kaosom, susreće djevojku Šuru u koju se zaljubljuje. Nakon kratkotrajna susreta s majkom, vraća se na ratište.

Redateljevo najpoznatije djelo odmak je od socrealističkih kanona, dotad dominantnih u sovjetskoj kinematografiji, što ostvaruje prikazom junaka kao obična čovjeka, koji nije tipizirani predstavnik društva, i portretiranjem života u pozadini bojišta realističnim detaljima i individualiziranim likovima.
Reprezentativno ostvarenje nove sovjetske kinematografije i njezine varijante poetskog realizma, čiji je razvoj potaknut procesom destaljinizacije započetim 1956., film se odlikuje emocionalnim, lirskim tonom, osobito u prikazu protagonista, epizodičnom pripovjednom strukturom, dojmljivom fotografijom i efektnom uporabom ekstremnih kutova snimanja, autorskih kadrova i asocijativne montaže u svrhu prikaza subjektivnih stanja protagonista kao i red. komentara (kadrovi junakova bijega pred tenkom).
Na festivalu u Cannesu 1960. film je nagrađen specijalnom nagradom, a nominiran je i za Oscara za izvorni scenarij.

(izvor: Filmska enciklopedija)

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaČetvrta radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. ožujka u 17:30h


"Što sve utječe na sreću i zdravlje djeteta rane školske dobi" naziv je četvrte interaktivne radionice za djecu i roditelje koja će se održati u ponedjeljak, 26. ožujka u 17:30h u dvorani 2 Središnje knjižnice.

Voditeljica radionice je Mirjana Popadić.

Otvaranje izložbe radova Day AntunovićOtvaranje izložbe radova
Day Antunović


Izložbene vitrine Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. ožujka u 19h


Livadica.
Čija? Moja.
Zašto? Evo objašnjenja.
Život mi je stalno nametao neki svoj ritam i dodavao teret na uzbrdici.
Nakon nježnih godina s naslovne fotografije i onih studentskih s diplomom dubrovačkog FTVT-a postala sam vrlo skoro žena, majka ali ne i kraljica već radijski novinar s nizom usputnih angažmana i poziva.
Kako sam ja, prema riječima onih koji me poznaju, germanski mehanizam to sam se obvezama predavala potpuno zaboravljajuči na vlastite afinitete i želje.
Zato sam odlučila izmisliti jedno samo moje mjesto. Livadicu na kojoj sam ja samo ja, na kojoj odmaram i punim baterije, uživam u samo svom vremenu, plešem tango, igram se decoupaga i iskazujem ono što je u meni bez straha od kritike i pretenzija.
Na nju mi dolaze samo pozvani a to ste kroz ovu izložbu vi.
Želim vam da što češće i vi pobjegnete na svoju livadicu i da na njoj uživate bar onoliko koliko ja uživam na svojoj.

Day Antunović

Predstavljane slikovnice "Zabrane u Hrvatskoj" Gabrijele Jonjić u izdanju Centra za autizam SplitPredstavljane slikovnice “Zabrane u Hrvatskoj” Gabrijele Jonjić u izdanju Centra za autizam Split

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 27. ožujka u 18h"Zabrane u Hrvatskoj" druga je u nizu autorskih slikovnica koju objavljuje splitski Centar za autizam s ciljem daljnje senzibilizacije i edukacije javnosti o problemima autističnih osoba.
Riječ je o emotivno obojenom likovno-tekstualnom dnevniku djevojčice Gabrijele Jonjić (16 g.) u kojem na osoben i poetičan način interpretira svoju svakodnevicu, interese, preokupacije i frustracije.

Naslovljena je po prvom od četiri ciklusa radova koje je autorica sama nazvala:
1. Zabrane u Hrvatskoj (tekstovi/ilustracije)
2. Pakao (ilustracije)
3. Trudnoća (ilustracije)
4. Dozvole u Hrvatskoj (tekstovi/ilustracije)

Crtanje i pisanje za Gabrijelu su sredstva unutarnjeg i vanjskog dijaloga, suočavanja s vlastitim strahovima i snažnim emocijama koje pokušava umiriti, razumjeti i prilagoditi.
Spajajući realno i imaginarno, vizualno i zvučno, shvaćeno i naslućeno, Gabrijela bilježi sve što je uzbuđuje na pozitivan ili negativan način. Zahvaljujući sposobnosti projiciranja svojih unutarnjih konflikata u riječi i slike, Gabina zaokupljenost unutarnjim svijetom uvelike je olakšana. Bez likovnosti ne bismo mogli dovoljno jasno shvatiti način njezina razmišljanja niti naslutiti njezinu neobičnu imaginaciju.
Gabrijelina snažna potreba za pisanjem i lakoća likovnog izražavanja omogućili su početak našega dijaloga koji je djelomično zabilježen u ovoj knjizi.

likovna terapeutkinja
Daniela Cikatić Javorčić

 
Projekcija filma Andreja Kravčuka "Admiral“ (2008.) u organizaciji udruge HorusProjekcija filma Andreja Kravčuka "Admiral“ (2008.) u organizaciji udruge Horus

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. ožujka u 17:30hRedatelj: Andrej Kravčuk
Uloge: Konstantin Habenski, Elizabeta Bojarskaja, Sergej Bezrukov, Ana Kovaljčuk, Igor Berojev, Aleksandar Lazarev ml., Oleg Fomin, Viktor Veržbickij, Barbara Brilska
Igrani, boja, digitalno, 123 min

Film je o sudbini i neobičnoj ljubavnoj priči istaknutoga polarnog istraživača, legendarnog ruskog admirala, vođe bjelogardijskog pokreta, vrhovnoga vladara Rusije - Aleksandra Kolčaka. Radnja se zbiva od 1916. do 1920. godine kada je srušen ruski imperij i počeo građanski rat.

"Kina nije daleko" putopisno predavanje Milijane Kovačević, iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem...""Kina nije daleko" putopisno predavanje Milijane Kovačević, iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 29. ožujka u 18hEdukativna projekcjia fillma Andreja Tarkovskog "Zrcalo" (1975.)Edukativna projekcija filma Andreja Tarkovskog "Zrcalo" (1975.)

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 30. ožujka u 17hSmrtno bolestan, nevidljivi narator, četrdesetogodišnji filmski redatelj, prisjeća se majke, a uz ta sjećanja vizualiziraju se i događaji koje je čuo, zamišljao ili sanjao, a koji su suprostavljeni povijesnom okviru datom u obliku dokumentarnih snimki.

Struktura u kojoj se prizori i događaji pretapaju, preklapaju i zrcale, miješajući prošlost i sadašnjost, tuđe i vlastite uspomene (pri čemu isti glumci tumače različite uloge), naglašava nužnost stalne modifikacije interpretativnih protokola. Sekvenca u kojoj staljinistička svijest tiskarsku grešku pretvara u čin subverzije zorno predočava totalitarnu opsjednutost jednoznačnim tumačenjem, ali i krhkost moći koja počiva na takvim premisama. Dok je službena sovjetska kritika film proglasila "elitističkim" i "hermetičnim", sam redatelj u svojoj knjizi Klesanje u vremenu navodi pisma gledatelja koji su "dali smisao onome što sam radio i ojačali moje uvjerenje da put koji sam izabrao nije plod slučaja".

(izvor: Filmska enciklopedija)

Edukativna projekcjia fillma Andreja Tarkovskog "Zrcalo" (1975.)Predavanje Lectoriuma Rosicrucianuma "Most prema svjetlu"


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 30. ožujka u 18hUčenici ove duhovne škole govoriti će o pet stuba osloboditeljskog puta koje škola naučava.
Kako se to može ostvariti osloboditeljski put? Koračanjem putem; djelovanjem koje smo spoznali neophodnim.
Preduvjet za to jest spoznaja da su zabluda, da su iluzija životne predodžbe i cilj čovječanstva, onako kako ih uvijek iznova propovijedaju svi autoriteti, dogme i institucije zemaljskoga svijeta.
Prozrijevanje opsjene našega postojanja i izvanjskih učenja vodi znanju da mora postojati i drukčiji, božanski svijet te da neizbježno valja ići putem što vodi u taj svijet.
Ta spoznaja i suočavanje s vlastitim sebstvom tvore prvu stubu puta.
Na temelju samospoznaje i znanja o putu, kao drugo, nastaje čežnja za provedbom zadobivenog uvida u djelo i stvarnim koračanjem putem oslobođenja.
Ta čežnja, ta žudnja za spasom druga je stuba puta. Čežnja za spasom privlači snage i životna iskustva što odgovaraju njezinoj vrsti. Na toj osnovi postaje moguće nadvladavanje sebe. Jastvo se sve više predaje poticajima novoprimljenih snaga i vodstvu vječne duše koja se budi u mikrokozmosu. To je treća stuba puta.
Iz toga u skladnom međudjelovanju nastaje novo držanje spram života - četvrta stuba puta.
To novo životno držanje onda vodi konačnom oslobođenju od zemaljske prirode i ulasku u novi život: to je peta stuba puta.
Cjelokupno transfigurističko učenje može se sagledati u tomu peterostrukom svjetlu. Na transfigurističkomu putu ne radi se o teorijama, pojmovima i razmatranjima, nego o osloboditeljskomu djelovanju. Ako ne djelujete ne možete ništa postići na putu, pa ni onda ako proučite mnogo knjiga Ružina Križa ili svetu Bibliju. Tek djelovanje - kada na putu ostvarujete ono što ste do tada spoznali - donosi dalji uvid i ključ za razumijevanje svetih spisa. Spisi tada potvrđuju ono što je u vama oživjelo na osnovi djelovanja.

Nakon uvodnog predavanja koje će osvijetliti jedan dio gnostičkog učenja o transfiguraciji, slijedi razgovor.
Tjedni program od 02. do 07. travnja.
 
Bernardo Bertolucci "Konformist" (1970.), edukativna projekcija filmaBernardo Bertolucci "Konformist", edukativna projekcija filma (1970.)


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. travnja u 17hKonformist (Il conformista, 1970), boja, 108 min
Režija: Bernardo Bertolucci
Scenarij: Bernardo Bertolucci (prema romanu Alberta Moravije)
Direktor fotografije: Vittorio Storaro
Glazba: Georges Dellerue
Uloge: Jean-Louis Trintignant (Marcello Clerici), Dominique Sanda (Anna Quadri/ministrova ljubavnica/prostitutka u bordelu), Stefania Sandrelli (Giulia), Pierre Clementi (Lino), Enzo Tarascio (profesor Quadri), Gastone Moschin (Manganiello), José Quaglio (Italo Montanari)

Kratki sadržaj:
Dok 15. listopada 1938. Marcello i Giulia Clerici putuju na medeni mjesec u Pariz, on promišlja svoj životni put, koji ga vodi prema pravom cilju putovanja: ubojstvu antifašističkih aktivista Quadrija, svojega bivšeg profesora, i njegove žene. Nakon pada Musolinija 1943., Marcello denuncira svojeg prijatelja, fašističkog ideologa Itala.

Bertolucci je film opisao kao priču o sebi i Godardu: "Ja sam Marcello i snimam fašističke filmove i želim ubiti Godarda koji je revolucionar i snima revolucionarne filmove i koji mi je bio učitelj". Politička poruka sadržana je u filmskom oblikovanju: opčinjenost vizualnim majstorstvom gledatelje neprestano dovodi u iskušenje komformističkog zadovoljstva pasivnog promatranja tuđeg ideološkog sljepila, prizivajući tako implicitno potrebu za samopreispitivanjem kroz kritičko promišljanje viđenog.

(izvor: Filmska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

"Želim da moje dijete bude uspješno i sretno u školi", ciklus besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razredaZaključna radionica iz ciklusa besplatnih interaktivnih radionica za roditelje učenika od 1. do 4. razreda

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 4. travnja u 17:30h


Voditeljica radionice je Mirjana Popadić.

"Galapagos", predavanje iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...", gost je Dino Ivančić“Galapagos - bokun raja na zemlji”, predavanje Dina Ivančića iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 5. ožujka u 18h


Pozivaju se svi zainteresirani na kratko predavanje o poznatom arhipelagu vulkanskog podrijetla obogaćeno utiscima s putovanja. Osim očekivane zemljopisne egzotike posebni naglasak je na suživotu s raznim životinjskim vrstama što i jest odlika pravog raja.
Govornik Dino Ivančić je inače profesor povijesti i talijanskog jezika i književnosti, turistički vodič, strastveni putnik te zaljubljenik u prirodnu energiju Južne Amerike.

Bernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" - 2. dio (1976.), edukativna projekcija filmaBernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" (1976.) - 2. dio , edukativna projekcija filma

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 6. travnja u 17h


 
Otvaranje grupne izložbe slika od slame iz Tavankuta (Tavankut, Srbija)Otvaranje skupne izložbe slika od slame iz Tavankuta (Srbija)


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. travnja u 19hSlika od slame autentičan je likovni izričaj izrastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame. Ono što slike od slame čini jedinstvenim jest trodimenzionalni efekt te specifični način izrade pletiva sačuvan u izvornome obliku. Iz svijeta anonimnih stvarateljica slamarke izlaze nakon što su se uključile u Likovnu koloniju koja je djelovala pri HKPD Matija Gubec od 1961. u Tavankutu. Prva slika od slame Rit Ane Milodanović nastala je 1962. godine. U Tavankutu kontinuirano djeluje od 1986. Prva kolonija naive u tehnici slame koja svake godine okuplja sve generacije slamarki. Slike nastale na ovoj koloniji čuvaju se i izložene su u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Vrijedni slamarski radovi izlagani su u mnogim muzejima, a čuvaju se u Tavankutu, Gradskom muzeju u Subotici te mnogim privatnim zbirkama.
Izložbu su organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatska Matica iseljenika Split, Galerija prve kolonije naive u tehnici slame (Donji Tavankut, Srbija) i Gradska knjižnica Marka Marulića.

"Korak do mature" javna tribina Savjeta mladih SDŽ"Korak do mature", javna tribina Savjeta mladih SDŽ


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 3. travnja u 18:30hBernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" - 1. dio (1976.), edukativna projekcija filmaBernardo Bertolucci "Dvadeseto stoljeće" (1976.) - 1. dio , edukativna projekcija filma

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 4. travnja u 17hDvadeseto stoljeće (Novecento, 1976.), boja, 320min, (245 min)
Režija: Bernardo Bertolucci
Scenarij: Bernardo Bertolucci, Giuseppe Bertolucci i Franco Arcalli
Direktor fotografije: Vittorio Storaro
Glazba: Ennio Morricone
Uloge: Burt Lancaster (Alfredo Berlinghieri), Robert De Niro (Alfredo Berlinghieri, njegov unuk), Gérard Depardieu (Olmo Dalcò), Dominique Sanda (Ada Fiastri Paulhan), Donald Sutherland (Attila), Stefania Sandrelli (Anita Foschi), Laura Betti (Regina), Sterling Hayden (Leo Dalcò), Romolo Valli (Giovanni Berlinghieri), Francesca Bertini (Desolata), Stefania Cassini (Neve), Alida Valli (gđa Pioppi)

Prizori zbivanja na dan oslobođenja Italije, 21. IV. 1945., uokviruju ključna zbivanja talijanske povijesti XX. stoljeća. Nositelji suprotstavljenih klasnih strujanja dva su, inače, prijatelja, veleposjednik Alfredo Berlinghieri i radnik na njegovu imanju Olmo Dalcò, obojica rođena na dan Verdijeve smrti 1901. U epilogu su prikazani kao starci, još uvijek združeni u sukobu.
Film je strukturiran dijalektikom dvaju modela zapleta koji odgovaraju dvama shvaćanjima teleologije povijesnih odnosa. Fabularni događaji naglašavaju moć buržoazije koja svojim djelovanjem pokreće zaplet, dok su seljaci trpni element. Dijalektika narativne strukture i simboličkih obrazaca prema Bertolucciju upućuje na značenje ispripovijedanoga: "Taj dan, 25. travnja 1945., uključuje čitavo stoljeće, taj utopijski dan sadrži stoljeće, premise toga dana su u prošlosti, ali on sadrži i budućnost."

(izvor: Filmska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Tjedni program od 09. do 14. travnja
 
Joseph L. Mankiewicz "Sve o Evi", edukativna projekcija filmaJoseph L. Mankiewicz "Sve o Evi" (1950.), edukativna projekcija filma


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 11. travnja u 17hEdukativni ciklus filmova Josepha L. Mankiewicza

U srijedu i petak (11. i 13. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova Josepha L. Mankiewicza.

Članovi knjižnice u srijedu će moći vidjeti njegov najpoznatiji film "Sve o Evi" snimljen 1950. godine, a u petak triler dramu Njuškalo iz 1972., reprezentativnim naslovima njegove bogate redateljske karijere. U njima se preferira ono verbalno što je određeno pokretima glumaca i mizanscene u cjelini. Mankiewicz je u svojim najuspjelijim ostvarenjima razvio i profinjen vizualni stil kojim je komplementirao temeljnu zaokupljenost prividom pojavnosti i prirodom društvenih uloga.
Projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Sve o Evi (All about Eve),1950., c/b, 138 min
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Joseph L. Mankiewicz, Mary Orr (prema Orrinoj priči Evina mudrost i njezinoj radijskoj dramatizaciji)
Uloge: Bette Davis (Margo Channing), Anne Baxter (Eve Harrington), George Sanders (Addison De Witt), Gary Merrill (Bill Sampson), Celeste Holm (Karen Richards), Hugh Marlowe (Lloyd Richards), Thelma Ritter (Birdie), Marilyn Monroe (gospođica Caswell), Gregory Ratoff (Max Fabian)

Kratki sadržaj:
Mlada provincijalka Eve, koja se želi okušati u kazalištu, upozna se sa slavnom kaz. glumicom, sredovječnom Margo Channing. Zaintrigirana Evinom izravnošću i jednostavnošću, Margo je uzme za osobnu pomoćnicu te počne dopuštati da joj Eve aranžira i privatne obveze. Margo tako i ne primjećuje da se Eve koristi svakom prilikom kako bi se što bolje etablirala u kaz. svijetu. To, međutim, postaje očito kada se Eve pokaže sposobnom zamijeniti Margo u predstavi.

(izvor: Filmska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Joseph L. Mankiewicz "Njuškalo" (1972.), edukativna projekcija filmaJoseph L. Mankiewicz "Njuškalo" (1972.), edukativna projekcija filma


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 13. travnja u 17h


Njuškalo (Sleuth) 1972., Velika Britanija, boja, 138 min
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Anthony Shaffer
Uloge: Laurence Olivier, Michael Caine, John Matthews, Alec Cawthorne, Teddy Martin

Kratki sadržaj:
Jednoga dana na luksuznom imanju Andrewa Wykea (Laurence Olivier) pojavi se mladi šarmantni ljubavnik njegove žene, Milo Tindlea (Michael Caine), koji od Wykea traži da potpiše papire za razvod od svoje žene, kako bi se njih dvoje nakon toga mogli oženiti. Wyke pristaje, ali prvo od Tindlea traži uslugu. Milo mora ukrasti dijamante iz njegova doma i prodati ih, a njemu ostaje novac od osiguranja.
Kako pisac živi u ogromnoj kući koja je prepuna hi-tech gadgeta i koja vrlo lako može postati smrtonosna zamka za eventualne provalnike, Wyke poziva Tindlea da ostane nekoliko dana na imanju. Tada se njih dvojica upuštaju u neobičan razgovor koji se polako razvija u bizarnu i bolesnu psihološku igru u kojoj jedan drugome postavljaju zamke i uzvraćaju udarce. Uskoro ova igra mačke i miša prerasta u bitku za goli život, dok obojica igrača lukavo otkrivaju sve svoje smrtonosne karte...

(izvor: MojTV.hr)

 
"Bila sam dječak", večer poezije u Knjižnici Meje u povodu 90. godišnjice rođenja Vesne Parun

Knjižnica Meje, Njegoševa 1
Utorak, 10. travnja u 18:30hPovodom 90. godišnjice rođenja Vesne Parun članovi uredništva književnog časopisa Filozofskog fakulteta u Splitu "The Split mind", pozivaju vas u utorak, 10 travnja u 18:30 sati u Knjižnicu Meje na večer poezije pod nazivom "Bila sam dječak". U programu sudjeluju Tonka Alujević i Aleksandra Kardum, a poeziju će čitati članice uredništva "The Split Mind".
Voditelj večeri je Luka Krstulović, član uredništva časopisa "The Split Mind".

Književna manifestacija "Večer s autorom", Miki Bratanić s prijateljima i gostimaKnjiževna manifestacija "Večer s autorom", Miki Bratanić s prijateljima i gostima

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 11. travnja u 18:30hMiki Bratanić rođen je 31. srpnja 1970. u Splitu. Odrastao je u Vrbanju na Hvaru. Osnovnu školu pohađao je u Vrbanju i Jelsi, a srednju elektrotehničku školu i Fakultet strojarstva završava u Splitu u kojem danas s obitelji radi i živi.
Piše uglavnom poeziju, a dosad je objavio: "Kad sve umukne govorićedu stine" (Criteria 2000.), "Kojin jazikon" i "Quo vadis" (Naklada Bošković 2003.), "Svitlo na kraju" (Književni krug Split 2005.), "U kloncu" (vlastita naklada 2006.), "Ruzarij za Hrvatski križni put" (Glas Koncila 2009.), "Rič za jubav" (Naklada Bošković 2010.), "Četiri štajuna" (vlastita naklada 2010.), "Priča o poštaru Gricku" (Naklada Bošković 2010.), „Konoba“(Književni krug Split 2010.).
Producent je i nakladnik nosača zvuka pučkih pjevača iz Vrbanja: "Obredi velike sedmice i procesija Za križen" (vlastita naklada 2005.), "Kroz godinu - Kroz godine" (vlastita naklada 2008.), te "Kralju kojemu sve živi" (vlastita naklada 2008, nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji "Najbolji album duhovne glazbe").

Predstavljanje knjige "Zrake svjetlosti - iz srca majke Elvire" Udruge San Lorenzo Zajednice Cenacolo

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 12. travnja u 18hSudjeluju: nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, prof. Vedran Mardešić i don Jure Vrdoljak.

O knjizi:
Zajednica Cenacolo, koju je utemeljila sestra Elvira u srpnju 1983. godine, služi čovjeka ranjena, napuštena, usamljena, znatiželjna...
Naših 60 kuća u svijetu i osam u Republici Hrvatskoj prihvaćaju besplatno momke i djevojke koji dolaze iz svijeta odbačenih i s ulice, često s teškoćama povezanim s upotrebom droge…
Neka stranice ove knjige budu dar svima koji će ih zajedno s nama iščitavati - na njima smo pokušali iznijeti neka razmišljanja Majke Elvire, izrečene na raznim susretima, u vjerskim podukama ili pak u spontanim razgovorima s mladima u Zajednici. Jednostavne su to riječi, potekle iz srca žene koja zna slušati životne priče mladih i njihovih obitelji, želeći im sretan put "IZ TAME U SVJETLO".

Tjedni program od 16. do 21. travnja 2012.
 
Edukativne projekcije filmova Akira Kurosawe


Dvorana 3 Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak u 17h


Edukativni ciklus filmova Akira Kurosawe

U ponedjeljak, srijedu i petak (16., 18. i 20. travnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus epskih filmova Akira Kurosawe.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti Riđobradi (1965.), u srijedu Dersu Uzala (1975.), a u petak Kaos (1985.).

Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Predstavljanje knjige "Tajna čokoladnih bombona" Nives Madunić Barišić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 17. travnja u 18h


O knjizi
Nives Madunić Barišić (1969.) nakon nekoliko je dramskih tekstova napisala roman za mlade u kojem djevojčica Tara pokušava otkriti kamo je nestao njezin djed. U tom nastojanju dobije neočekivanu i pomalo čudesnu pomoć – psa detektiva koji govori. Kroz pseću perspektivu ovaj roman govori o avanturi i prijateljstvu koje se nastavlja i nakon riješenog “slučaja”. Autorica piše neposredno, jasno i pristupačno tako da će njezin prvi roman zasihurno naći put do publike, baš kao i njezina predstava za djecu “Naša je mama postala Zmaj.”

Bilješka o autoru: Nives Madunić Barišić
Rođena je 1968. godine u Osijeku. Školovala se na Filozofskom fakultetu i Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Radi kao urednica-dramaturginja na HRT-u, gdje uređuje dramsku emisiju "Radio igra za djecu i mlade".
Za djecu je napisala nekoliko tekstova “Priča o zelenoj princezi”, “Čuvar staklenog grada”, “Mala zelena gusjenica”. Neki od njih igrani su na radiju, a drugi u kazalištima. Osobito je ponosna na dvije nagrade Mali Marulić za dramske tekstove za djecu “Naša je mama postala zmaj” te “Ispod zvončića se rodio kraljević”. Za odrasle je napisala nekoliko drama “Suze padaju na zemlju”, “Medeja”, “A gdje je pokojnica” te “Vjetar i vrag”, nagrađenu nagradom Antun Gustav Matoš. U književnim časopisima objavila je nekoliko pripovjedaka, a jedna od njih uvrštena je i u antologiju hrvatske ženske kratke priče “Svaka priča na svoj način”. Za radio je napisala najveći dio svojih tekstova, uglavnom uživajući u kriminalističkom žanru “Lutka od svile”, “Osmijeh za smrt”, “Molim te, teta, otvori vrata”, “Kantica za zalijevanje”, ponešto se poigravala fantastikom “Rasute stvari”, ali i komedijom “Odbjegla perilica”. Ovi su tekstovi emitirani na programima Hrvatskog radija. Godinama piše i kazališne kritike, eseje pa čak i poneke ambicioznije teatrološke tekstove u novinama i časopisima. S nekoliko hrvatskih kazališta surađuje i kao dramaturg, pritom ponajviše s rodnim joj Osijekom. Ne voli previše ozbiljno shvaćati svoje mjesto pod suncem pa se zato radije hvali da je mama dvjema djevojčicama, kao da je to njezin najveći uspjeh. Ali, zar nije tako?!

Izložba "Vestern strip na hrvatski način" u Knjižnici Bol-Plokite


Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
16. - 30. travnja 2012.


"Vestern strip na hrvatski način" naziv je izložbe stripa u Knjižnici Bol-Plokite od 16. do 30. travnja 2012.
Žanrovska usmjerenja svjetskog stripa od povijesnog, pustolovnog, kriminalističkog, znanstveno-fantastičnog do vesterna oblikovala su i hrvatski strip. Glavni autori i promotori stripa u hrvatskoj bili su genijalni crtač Andrija Maurović i poznati tekstopisac Franjo Fuis.
Opsesija Divljim zapadom iznjedrila je nezaboravne i posve neobične junake – Crnog jahača, Starog Mačka i Polaganu smrt.

Predstavljanje knjige "Prokockani juriš pregažene sirotinje" Andrije Crnkovića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 20. travnja u 18h


Predstavljanje zbirke poezije prof. Andrije Crnkovića “Prokockani juriš pregažene sirotinje“ u izdanju udruge "DADAnti" - Udruge za promicanje Eksperimentalne Umjetnosti.

Profesor Andrija Crnković rođen je 1964. u Splitu.
Na Pravnom fakultetu u Splitu predaje Političku ekonomiju. Objavio je niz znanstvenih radova. Ovo je prva njegova zbirka poezije. Redovito sudjeluje na DADAnti i Rječilište večerima poezije.
Zbirku će predstaviti: Željko Barišić, glavni i odgovorni urednik svih tiskanih izdanja udruge DADAnti, inače autor tri romana, Bruno Pavletić, grafićki urednik i Franko Bušić, likovni urednik.

 
5. festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" u Središnjoj knjižnici


Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak - srijeda


Program 5. festivala hrvatske drame za djecu “Mali Marulić“ u GKMM

Ponedjeljak 16. travnja

Dramski program Hrvatskog radija
10:30 (dvorana 3)
Omer Rak: Sablasni šešir (slušaonica radio-igre)

16:30 (dvorana 3)
Silvija Šesto: Duboko more (slušaonica radio-igre)

Utorak, 17. travnja
Dramski program hrvatskog radija
10:30 (dvorana 3)
Jasen Boko: Kako je anđeo dobio krilo (slušaonica radio-igre)

16:30 (dvorana 3)
Lada Martinac Kralj: Pupoljak (slušaonica radio-igre)

Srijeda, 18. travnja
11:00 (Odjel za djecu i mlade)
Studenti glume Umjetničke akademije u Splitu (čitanje nagrađenih tekstova)
Kristina Gavran: Dječak koji je tražio zmaja

12:30 (Odjel za djecu i mlade)
Lada Martinac Kralj: Sami u kino dvorani

Predstavljanje knjige "Dodir svjetla" Karmen Weber Damjanić


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 19. travnja u 18hO knjizi
Bolest se u čovjekovom životu pojavi odjednom i niotkuda, ne možemo shvatiti zašto i nikada se na nju ne možemo pripremiti. Autorica potresne autobiografije "Dodir svjetla", Karmen Weber Damjanić ispisuje dnevnik svoje bolesti: istodobno je to zapis mukotrpnoga procesa liječenja, ali i romansirana autobiografija njezine duhovne spoznaje, načina na koji se može i mora prihvatiti i voljeti život, nalaziti svoje mjesto u njemu.
Paralelna stvarnost imaginarnoga svijeta anđela pomaže joj izboriti se za život, shvatiti koliko voli taj svoj život i svoje bližnje. Jer, ljubav je ključna riječ autoričine knjige, smisao njezina života. Čitajući knjigu "Dodir svjetla" u jednom dahu, pomislila sam kako će, sasvim sigurno, i svakoga drugog njezinog čitatelja potaknuti da sam pronađe svoj ključ ljubavi, smisla, prihvaćanja ljepote i važnosti života, svoj način da pronađe put duhovne poznaje kojim se sve može nadvladati, pa i bolest.
(Ana Lederer)

O autorici Karmen Weber Damjanić, prof. kineziologije rođena je 26.2.1964. godine u Novom Mestu u Sloveniji. Osnovnu školu,II. gimnaziju i Kineziološki fakultet završila je u Zagrebu. Osnivačica je sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj, dipl. trenerica plivanja i međunarodna plivačka sutkinja. Vanjski je suradnik Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predsjednica i voditeljica je Centra sportova u vodi "Delfinček" sa dugogodišnjim profesionalnim radom sa djecom i odraslima u rekreaciji i sportu u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu gdje joj i dalje veliku podršku pružaju suprug Miki i sin Dan.

Dan Waldorf pedagogije u Gradskoj knjižnici Marka Marulića


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 21. travnja od 10 do 13hDruštvo Waldorf pedagogije Split u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira Dan Waldorf pedagogije u subotu, 21. travnja od 10 do 12:30 sati

Program:
10:00 - Zbor Duga
10:10 - Predavanje na temu “Iskustva suvremenog djetinjstva”
predavač: dr.sc. Slavica Bašić - red. prof.
11:00 - 11:10 - pauza
11:10 - 12:00

Radionice :
1. šivanje patuljaka /pospanci/ i izrada gusjenica, narukvica
2. euritmija i glazbena radionica

12:00 - Euritmijska predstava “Raspjevana poezija”

Tjedni program od 23. do 28. travnja 2012.
 
Dani talijanske kulture u Gradskoj knjižnici Marka Marulića


Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak - petak, 23. - 27. travnja


Program dana talijanske kulture u organizaciji GKMM i Hrvatsko-talijanske udruge "Dante Alighieri"

Ponedjeljak, 23. travnja u 17:00 (dvorana 3)
Pietro Germi "Razvod na talijanski način” (Divorzio all’italiana)
edukativna projekcija filma

18:30 (velika dvorana)
Otvaranje Dana talijanske kulture
Predavanje Katarine Dalmatin “Split u djelima Enza Bettize“

Utorak, 24. travnja u 18:30 (velika dvorana)
„Dalmacija iz pera Vincenza Formaleonija” predavanje Margite Mirčeta Zakarije i Josipa Lasića

Srijeda, 25. travnja u 17:00 (dvorana 3)
Vittorio De Sica “Čudo u Milanu” (Miracolo a Milano)
edukativna projekcija filma

Petak, 27. travnja u 17:00 (dvorana 3)
Ettore Scola “Poseban dan” (Una giornata particolare)
edukativna projekcija filma

18:30 - 19:15 (velika dvorana)
Predstavljanje knjige Ljerke Šimunković i Miroslava Rožmana „Prigodničarski teatar u Splitu potkraj 18. stoljeća / Teatro d'occasione a Spalato verso la fine del Settecento”
Knjigu predstavljaju Joško Belamarić i Dubravka Dujmović

19:15 - 20:00 (velika dvorana)
„Djelovanje venecijanskog arhitekta Gianantonija Selve u Dalmaciji u razdoblju klasicizma“ predavanje Ane Šverko

Festival znanosti 2012. - radionica “Deset u deset“, voditelj je Zoran Ljubić, prof.

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 25. travnja od 16:30 do 18h


Ovogodišnji, jubilarni 10. Festival znanosti održat će se od 23. do 28. travnja 2012. godine. Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Pogledajte cjelokupni program događanja

 
Noć knjige 2012. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića


Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 23. travnja od 18:00 do 22:0018:00 (Odjel za djecu i mlade)
Jasmina Žiljak, Bruna Bebić Tudor i Vjekoslava Huljić čitaju za djecu splitskih škola

20:00 - 22:00 (velika dvorana)
„Ta divna spli'ska noć…“
Čakavsku poeziju i prozne tekstove čitaju Joško Armanda, Tonka Alujević, Ićica Barišić, Miki Bratanić, Boba Đuderija, Dobrila Kuzmić Franetović, Marija Kuzmanić Kurte, Tašenka Matulović, Edo Šegvić, Maja Tomas i Siniša Vuković uz nastup Klape “Rebatajica“

Županijsko stručno vijeće knjižničara osnovnih škola SDŽ


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 25. travnja od 10 do 15hŽupanijsko stručno vijeće knjižničara srednjih škola SDŽ


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 27. travnja od 9 do 14hDnevni red:

09:00 - 09:10
Pozdravna riječ i upoznavanje s dnevnim redom

09:10 - 10:00
Digitalizacija kulturne baštine i učenje u informacijskom društvu, Ivanka Kuić, Sveučilišna knjižnica u Splitu

10:00 - 10:45
Povijest smijeha u Hrvata (pregled časopisa), Marija Lerinc, V. gimnazija, Split

10:45 - 11:15
Planiranje rada školskog knjižničara (iskustva), Vanja Škrobica, Škola likovnih umjetnosti, Split

11:30 - 12:00 pauza

12:00 - 14:00
Okrugli stol na temu: Suradnja gradskih i srednjoškolskih školskih knjižnica Splitsko-dalmatinske županije

Tjedni program od 30. travnja do 5. svibnja 2012.
 
Izložba batika "Sveti Duje u motivima stare splitske arhitekture" Jaglenke Burić Grandis

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 2. svibnja u 18:30h


Edukativne projekcije filmova Roberta Wisea


Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak u 17h


Edukativni ciklus filmova Roberta Wisea

U ponedjeljak, srijedu i petak (30. travnja, 2. i 4. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Roberta Wisea.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti Namještaljku (1949.), u srijedu Priču sa zapadne strane (1961.), a u petak Kuću duhova (1963.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

O autoru:
Robert Wise (10. rujna 1914. - 14. rujna 2005.), američki filmski montažer, redatelj i producent, dobitnik je Oscara za režiju i produkciju.
Za razliku od redatelja poput Stanleyja Kubricka, koji su uvijek željeli svoju redateljsku viziju prenijeti na platno, Wise je dopuštao da priča diktira stil (a nekad i studio). Međutim, kasniji kritičari, kao što je Martin Scorsese, inzistirat će na tome da je, unatoč Wiseovoj koncentraciji na stilsku perfekciju u okvirima žanra i budžeta, njegov izbor djela više u funkciji Wisea kao umjetnika, a ne zanatlije. Bez obzira na sve, Wiseov pristup donijet će mu veliki uspjeh u mnogim tradicionalnim filmskim žanrovima: od horora preko noira do vesterna, ratnih filmova, SF-a, mjuzikla i drame.

Informatička radionica za umirovljenike u Knjižnici Trstenik tijekom svibnja i lipnja

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Svibanj - lipanj 2012.


U Knjižnici Trstenik će se kroz svibanj i lipanj održavati Informatička radionica za umirovljenike gdje će ih se individualnim pristupom uputiti u osnove rada na računalu (pretraživanje interneta, email, pisanje i pohrana dokumenata).
Molimo zainteresirane da se jave na tel. 685 077 kako bi dobili potrebne informacije.
Voditelj radionice je Nikša Domuzin, dipl. knjiž.

 
Promocija CD-a "Album von Dalmatien - Album iz Dalmacije" Franza Thiarda de Laforesta

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 3. svibnja u 18h


Promocija CD-a "Album von Dalmatien - Album iz Dalmacije" fotografa i pisca Franza Thiarda de Laforesta u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva

Album von Dalmatien Franza Thiarda de Laforesta jedna je od najznačajnijih fotografskih cjelina unutar 23.500 dužnih metara arhivskog gradiva nastalog od 10. stoljeća do danas koje se nalazi u 1850 arhivskih fondova i zbirki HDA. Ta je izvorna pisana, slikovna, snimljena i na druge načine dokumentirana baština dostupna javnosti u Čitaonicama HDA i putem mrežno dostupne baze podataka Registra arhivskih fondova i zbirki RH koji je dio nacionalnog arhivskog informacijskog sustava ARHiNET.

Objavljivanje i prezentacija obavijesnih pomagala i izvora omogućuje brži i jednostavniji pristup informacijama, pa jedinstveni dokumenti iz prošlosti tako postaju pristupačniji javnosti. Stoga i Album von Dalmatien u elektroničkom obliku donosi nove mogućnosti pretraživanja i pregleda podataka o autoru i sačuvanim fotografijama. Uz povijest i kontekst nastanka samog Albuma, kao i opisa Zbirke fotografija obitelji Laforest, ovo izdanje izvornog gradiva donosi biografske podatke o autoru, tekst priređen povodom izložbe Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Album von Dalmatien organizirane u HDA 2005. te digitalne preslike fotografija iz Albuma. Pored obilja podataka i slika, na CD-u se nalaze i osnovne informacije o Hrvatskom državnom arhivu u kojem se Album danas čuva te o Fototeci HDA u kojoj se čuva fotografsko gradivo značajno za hrvatsku povijest.

Izdanje su pripremili djelatnici Hrvatskog državnog arhiva: autor tekstova o albumu, zbirci i Franzu Thiardu de Laforestu je Hrvoje Gržina, zbirku i fotografije opisali su Hrvoje Gržina i Zvonimir Baričević, a fotografije su digitalizirane u Središnjem fotolaboratoriju HDA. Omot izdanja osmislio je i grafički oblikovao Damir Pildek, dok je programsko rješenje CD-a osmislila i grafički oblikovala uredila Ivana Ćenan iz Avicene Software d.o.o. Tekst o Fototeci HDA pripremio je Zvonimir Baričević, a podatke o HDA pripremila je i izdanje uredila Vlatka Lemić.

Tjedni program od 7. do 12. svibnja 2012.
 
Uvodno predavanje o ispravnom disanju, meditaciji i ishrani u Knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Utorak, 8. svibnja u 18h


S veseljem vas pozivamo u utorak, 8. svibnja u 18 sati u Knjižnicu Ravne njive na uvodno predavanje o ispravnom disanju, meditaciji i ishrani - o čemu će nam pričati Leonardo i Denis (www.divineenergypark.org) - uz mnogo smijeha, praktičnih vježbi i sok od mrkve.
Dođite u Knjižnicu Ravne njive u utorak u 18 sati.

Predstavljanje autorske slikovnice akademske kiparice Hane Lukas Midžić "Vrijeme je za basnoslovke"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 8. svibnja u 18hNedavno je na YouTubeu osvanuo neobično veseli jingle o autorskoj slikovnici "Vrijeme je za basnoslovke" akademske kiparice Hane Lukas Midžić.
Zanimljivo je da jingle ne promovira gotovi proizvod - objavljenu slikovnicu, već predstavlja poziv svim zainteresiranim roditeljima, bakama, tetama da lajkaju video da bi dokazali kako žele vidjeti knjigu objavljenu u tiskanom izdanju.
Ovim ujedno želi dokazati izdavačima, koji u kriznom vremenu nerado posežu za novim, neprovjerenim autorima i knjigama, da interesa za kvalitetnim domaćim štivom za djecu uvijek ima i treba biti.
Ovaj put se radi o zbirci duhovitih pjesmica za djecu, u kojima, baš kao u basnama, životinje misle, govore, osjećaju i ponašaju se kao mi. Autorica je, osim što je samostalna umjetnica, prije tri godine postala i mama pa su slikovnice postale njena svakodnevnica. Zaključila je da u moru slikovnica koje se nude na tržištu previše ima onih koje se prevode sa stranih jezika i rijetko odražavaju duh hrvatskog jezika. Kako je kao djevojka pisala pjesme, odlučila se okušati u pisanju stihova za djecu i ilustrirati ih sama.

Basnoslovke su vedre i poučne, a svojim ritmom i rimom potiču djecu na ljepše izražavanje na materinjem jeziku. Osim na hrvatskom, Hana je priredila svoje pjesmice i na engleskom smatrajući da bi mogla biti zanimljive i stranim izdavačima. Njene ilustracije ste, pak, već imali prilike vidjeti u knjizi "Čarozapisi" autorica Zlatar-Govedić-Sibila koja je bila nominirana za nagradu Kiklop 2010. godine kao jedna od četiri najbolje knjige za djecu i mlade.

Mali edukativni ciklus filmova Kona Ichikawe

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda i petak (9. i 11. svibnja) u 17hU srijedu i petak (9. i 11. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Kona Ichikawe.
Članovi knjižnice u srijedu će moći vidjeti njegovu Burmansku harfu (Harp of Burma) (1956.), a u petak Vatre u ravnici (Fires on the Plain) (1959.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Izložba izdanja Matice hrvatske u povodu 170 godina utemeljenja

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 10. svibnja u 18:30hOva je izložba pogled u dugovječno djelo Matice hrvatske koje je započelo objavljivanjem znamenitoga Gundulićeva Osmana 1844.
Knjige Matice hrvatske prožele su sav naš kulturni prostor. One su dokumenti ne samo o našem postojanju nego i o golemom i sustavnom stvaralačkom djelu hrvatskih književnika, znanstvenika, političara, filozofa i umjetnika. Ugrađene su u temelje svih naših modernih ustanova, naših škola i sveučilišta. Pisane su biranim jezikom i taj su jezik najizvrsnije čuvale. Pridonosile su izgradnji hrvatskog diplomatičkog jezika, pravnog i znanstvenog nazivlja i svekolike umjetničke i znanstvene proze i izraza. Sabirale su narodno pjesništvo i spajale književnost iz duboke starine s vrhuncima moderne hrvatske lirike. Dragocjen su prinos povijesnom, ekonomskom i političkom promišljanju. U njima je sabirano i tumačeno naše umjetničko naslijeđe, opisivane prirodne znamenitosti. Knjige Matice hrvatske čuvale su hrvatski narod i naše državno pravo, svjedočile o borbi za slobodu, branile naše granice i naše more. One su davale dostojanstvo našim kućama, odgajale mladost, krijepile nas u vremenima zla i malodušnosti, radovale nas i uznosile u narodnim slavljima.
O svemu tome svjedoče birani primjerci pažljivo uređeni i uzorno grafički opremljeni. Mnogi od izloženih naslova su i vrlo rijetki. Željeli bismo potaknuti da se sačuvaju i spase od propasti osobito stare i rijetke knjige čija je povijest povezana s osnivanjem škola, knjižnica, čitaonica i društava, knjige koje svjedoče o kulturnom stvaralaštvu u našim gradovima i selima, na otocima, koje opisuju pothvate i putovanja naših ljudi u domovini i svijetu.
Nadamo se da će i ova izložba potaknuti da se što temeljitije upoznamo s vrijednostima Matice hrvatske i da svestrano čuvamo, proučavamo i štitimo našu baštinu izgrađujući Maticu hrvatsku za nove buduće knjige - knjige za vrijeme koje dolazi.

 
Otvaranje "Europskog kutka" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u povodu Dana Europe

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 9. svibnja u 12hOtvaranje "Europskog kutka" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u povodu Dana Europe

Program:

12:00 uvodni govor ravnateljice GKMM, gđe Elli Pecotić

12:05 kratki osvrt, od ideje do realizacije; gdin Angel Mitrevski

12:10 pozdravni govor predstavnika Grada

12:15 nastup zbora NMKC ( Novi mađarski kulturni centar)

12:25 Djeca iz Udruge DAR iz Dugopolja otpjevat će pjesmu "One world, one heart beating" na engleskom, španjolskom, francuskom i hrvatskom iz njihovog projekta "Kulturna (ne)osvještenost rađa (ne)toleranciju"

12:30 "Iznered" - igrokaz djece iz dječjeg vrtića "Šareni svijet", tekst i vodstvo odgojiteljica-savjetnica Zvjezdana Čagalj

12:40 Plakat učenika OŠ don Lovre Katića iz Solina "Upoznajmo EU i zemlje Europe", pod vodstvom knjižničarke Katarine Blagojević

12:41 nastup zbora MKD "Makedonija" Split

12:50 službeno otvaranje; predstavnik Grada
.

Popis novinskih izdanja nacionalniih manjina u RH

"Shiatsu - drevna vještina za suvremeno doba", predavanje i demonstracija tehnike, u organizaciji Udruge Podrška zdravlju

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 11. svibnja u 18h


Bakina priča o Vodenjaku, pričaonica Suzane Kalik za djecu predškolskog uzrasta u Knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 11. svibnja u 18hPričaonica za djecu predškolskog uzrasta će se održati u petak, 11. svibnja u 18h. Gđa Suzana Kalik čitati će bakinu priču o Vodenjaku koji je bio nesretan iako je imao svakakve sjajne stvari. Nesretnog Vodenjaka razveselit ćemo na likovnoj radionici koju će voditi Maja Prizmić...
A kako - vidjet ćete! Dođite!

Tjedni program od 14. do 19. svibnja 2012.
 
Obilježavanje Dana obitelji u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 14. svibnja od 16h16:00
Radionica "Stablo obećanja"
voditeljice:
Milijana Kovačević, školski psiholog savjetnik i
Zvjezdana Čagalj, odgajateljica savjetnica, prof., dramski pedagog, književnica

18:00
Predavanje „Odgajamo li dobro naše dijete?“
Esmeralda Sunko, dr. sc. (Filozofski fakultet, Split)

"Lastovski fumari", izložba iz ciklusa "Kulturna baština Dalmacije" u Knjižnici Bol-Plokite

Knjižnica Bol-Plokite, Tolstojeva 32
14. - 28. svibnjaLastovska kamena stambena kuća predstavlja vrlo osebujnu varijantu dalmatinske stambene arhitekture. Poseban i prepoznatljiv mediteranski ugođaj pored skalinade u staroj jezgri oko crkve, čine lastovski fumari (dimnjaci) neobična i zanimljiva izgleda. Oni su jedinstven arhitektonski izričaj 17. i 18. stoljeća, a tradicija izrade takvih originalnih oblika fumara postaje dijelom suvremenih graditeljskih običaja.

Edukativni ciklus filmova Michaela Powella i Emerica Pressburgera

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(14., 16. i 18. svibnja) u 17hU ponedjeljak, srijedu i petak (14., 16. i 18. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus tri filma Michaela Powella i Emerica Pressburger koji su ova dva filmska velikana zajedno snimila tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći pogledati "Život i smrt pukovnika Blimpa" (1943.), u srijedu "Pitanje života i smrti" (1946.), a u petak "Crvene cipelice" (1948.).

Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

15. dani volonterskog rada u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 18. svibnja od 17 do 20hPogledajte program 15. dana volonterskog rada

 
"Papradinski majstori", izložba radova u organizaciji MKD „Makedonija" Split

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 15. svibnja u 11:30h


"Papradinski majstori" naziv je izložbe u organizaciji Zajednice Makedonaca u RH - MKD "Makedonija" Split, u povodu Dana sv. Kirila i Metodija i XXI dana makedonske kulture u Splitu.

Predstavljanje zbirke aforizama “Glas tišine” i zbirke haiku poezije “Ledena suza perunike“ Tonke Lovrić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 15. svibnja u 18:30h


Zbirku aforizama predstavit će novinar i publicist Mladen Vuković, a zbirku haiku poezije prof. hrvatskog i talijanskog jezika Marina Lampalov.
Promocija će se održati uz video - projekciju obiteljskih fotografija i umjetničkih fotografija Andree Lovrić

Tonka Lovrić rođena je 10. listopada 1954. u Ljubljani, Slovenija. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu. Bavi se slikarstvom i spisateljstvom.
Imala je 28 samostalnih izložbi i 80-ak grupnih s likovnom udrugom “Emanuel Vidović”, čiji je član.
Dobitnica je međunarodnih nagrada za književnost 2004.,2008., 2009. i 2010. godine. Objavila je tri zbirke pjesama, tri zbirke aforizama i dvije zbirke haiku poezije.

Zbirka poezije - Bila je mala i bila je mlada - PF Split 1974.
Zbirka poezije - Misli malog čovika - 1999.
Zbirka poezije - Oda suncu - 1999
Zbirka aforizama - Aforizmi - 2000.
Zbirka haiku poezije - Ljubičasti fluid - 2006.
Zbirka aforizama - Mrve mudrosti, Genesis Zagreb - 2008.
Zbirka aforizama - Glas tišine , Genesis Zagreb - 2012.
Zbirka haiku poezije - Ledena suza perunike - 2012.

Piše aforizme, haiku poeziju, poeziju na književnom hrvatskom jeziku i na čakavici, basne, priče.
Uvrštena je u haiku Antologiju hrvatskih haiku pjesnika Nepokošeno nebo 2011., a iste godine i u haiku antologiju u Japanu i Rumunjskoj. Dobitnica je više nagrada za haiku u zemlji i inozemstvu - Slovenija, Japan, Irska, Velika Britanija, SAD, Rumunjska.
Njeni radovi su objavljeni u preko 50 književnih časopisa, zbornika, zbirki, edicija i tri antologije.

Aforizme objavljuje u:
- Slobodnoj Dalmaciji
- Prvom elektronskom časopisu za humor i satiru Žikison,
- Etna, Beograd, elektronski časopis za satiru,
- Diogen - elektronski časopis za satiru, humor, aforizme, Sarajevo, BiH,
- Čvoka- prvi hrvatski internetski humorističko- satirički list.
- Antologija ex-Yu aforista

Bavi se slikarstvom i spisateljstvom. Živi i radi u Splitu.

Neno Simunić: „Pjesmom i pričom po Skandinaviji“, predavanje iz putopisnog ciklusa “Tamo, tamo da putujem...”

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 17. svibnja u 18h


Tjedni program od 21. do 26. svibnja 2012.
 
Predstavljanje izložbe "Izdanja Matice hrvatske povodom 170 godina utemeljenja"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 21. svibnja u 18h


Predstavljanje knjige "Izgubljena generacija" Zlatka Lukića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Četvrtak, 24. svibnja u 18:30hIdeju za zbirku pripovjedaka "Izgubljenu generaciju" nosim od kraja domovinskog rata jer sam tad počeo sretati ljude koji se nisu znali snaći u društvenim previranjima koje je donosila demokracija i tranzicija. Mnogi su bili dezorijentirani, osjećali su se prevarenim, gubili su osjećaj za stvarnost i odlazili u krajnost. A naslov sam svjesno pozajmio od slavne sintagme američkog pisca Ernesta Hemingwaya iz njegovog romana "Pokretni praznik" - što sam naveo i na početku knjige, citiram:

–Vi ste izgubljena generacija. – rekla je gospođica Gertrude Stein – Svi vi mladići koji ste sudjelovali u ratu.
–Zaista? – rekoh ja.
–Jeste. Vi ništa ne poštujete. Napijate se do samouništenja...
–Da li ste ikad mene vidjeli pijanog?
–Ne. Ali vaši prijatelji su pijanice. Fitzerald, Eliot, Peirce, Seeger, i Remarque...
–Ja sam bivao pijan. – rekao sam – Ali vama ne dolazim u napitom stanju.
–Nemojte se prepirati sa mnom Hemingway. – rekla je gospođica Stein – To je sasvim beskorisno. Svi ste vi jedna izgubljena generacija.


Zlatko Lukić rođen je 11. veljače 1953. u Zagrebu. Poslije gimnazije u Banjaluci studirao pravo i književnost. Od 1992. u Švedskoj, a od 1995. u Norveškoj. Od 2004. do 2006. živio u Sarajevu, a od 2006. u Sutivanu na otoku Braču.

Novinar, urednik i suradnik:
"Glas BiH" (Stockholm), "Bosanske riječ" (Göteborg), "Oslobođenje" (europsko izdanje, Sarajevo), "Behar" (Zagreb),"Bosanska pošta" (Oslo),
"Radio Behar" (Oslo)

Bibliografija

Drame:
Crveni kesten, „Studentsko pozorište“, Banjaluka, 1980, Djeca noći, „Studentsko pozorište“, Banjaluka, 1984, Hibernatori, „Radnički teatar“, Banjaluka, 1987., „Gradsko kazalište“ Jajce 1988. i „Gradsko kazalište“ Doboj, 1989. i Hepek (monodrama) Zenica, 2009.

Eseji:
Geneza Bošnjaka, „Behar“, Zagreb, 1995. i Anatomija zla na Balkanu, „Behar“, Zagreb, 1995.

Romani:
Antigona Bosanska, Tajna knjiga, Progonstvo (svrstani u knjigu Bosanski trokut), Posrtanje knjige, Karađoz, Kino Bosna (svrstani u knjigu Mozak i metak) – „Bemust“, Sarajevo 2002., Karađoz (II. izdanje), „Bosanska riječ“, Tuzla, 2007., Katarza, Fondacija „F. G. Martić“, Kreševo, 2008., Više od ljubavi, 2011. Redak, Split.

Leksikografija:
Bosanska sehara (poslovica u jezicima BiH), „Šahinpašić“, Sarajevo, 2005.

Poezija:
Zagrljaj, „Redak“, Split, 2010.

Pripovijetke:
Izgubljena generacija, „Naklada Bošković“, Split, 2011.
Nauk nebeski za narod bosanski, Fondacija „F. G. Martić“, Kreševo, 2011.

Nagrade:
Pjesma Moja naiva, nagrada Književne omladine za poeziju BiH, Banjaluka, 1975., Pripovijetka Njih dvojica nagrada „Oslobođenja“ za novinska priču, Sarajevo, 1978., Drama Djeca noći, nagrada za originalni dramski tekst, Travnik 1982., Roman Katarza, nagrada Fondacije „F. G. Martić“, Kreševo, 2007.

Uvršten u antologiju bh pripovijetke s pričom Golubovi ne umiru u redakciji časopisa „Život“, Sarajevo, 1979.
Uvršten u zbirku pripovjedaka BiH književnika u dijaspori „Priče“ s pričama Džennetske hurije i Kratka bosanska priča, Gratiartis, Bruxelles, 2010.

Na internetu:
Internet enciklopedija BiH: BosniaPedia: http://personal.inet.fi/cool/blt/bosnapedia.htm

Kod izdavača:
Hrvatski rodoslovlja (Školska knjiga - Zagreb)
Book of Kings (atlas rodoslovnih karata cijelog svijeta od staroga vijeka do danas, na engleskom)
Bosanska sehara (II. izdanje)
Eponimi - semantički rječnik imenovanih imenica

U rukopisu:
Drame: Summit, Lijepa naša povijest, Zemlja je k'o droga, Pušiona, Nikad kraja i monodrama Povratak.
Filmski scenariji: Hibernatori, Kino Dalmacija i Noć za bogove.
Antičke rodoslovne karte - rodoslovne karte grčko-rimske mitologije
Latinske izreke - zbirka latinskih i grčkih poslovica.

 
Edukativni ciklus filmova Jacquesa Tatija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(21, 23. i 25. svibnja u 17h)U ponedjeljak, srijedu i petak (21., 23. i 25. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Jacquesa Tatija.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći pogledati "Odmor gospodina Hulota"(1953.), u srijedu "Moj ujak" (1958.), a u petak "Vrijeme igre" (1967.).
Edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu prije svake projekcije.

Tonka Alujević: "Velebitska planin. tura Mali princ", putopisna tribina iz ciklusa "Tamo, tamo da putujem..."

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 23. svibnja u 18hMali princ

"Ovu putopisnu tribinu posvećujem inspiraciji. Prisjetit ćemo se nekih imena iz svijeta literature i filma koji su nam krivi što smo postali putnici ili što nismo prestali sanjati kako ćemo ponoviti njihovu priču. Jedan od okidača naših avantura bio je i ''Mali princ'' čiji je autor poznati književnik pustolovnog duha Antoine de Saint-Exupery. Od istoimene planinarske staze na Južnom Velebitu, napravili smo kratki film u obliku slikovnice za odrasle koji ćemo večeras prikazati.
Do ostvarenja leta balonom o kojem sam maštala još od čitanja Pipi Duge Čarape, prošlo je 40 godina. Puno manje trebalo mi je kako bi se spustila ''Divljom rijekom'' bez Meryl Streep...Mali princ, tek sada.
Od gostiju iz publike očekujem da sudjeluju i javno ''okrive'' one koji su ih potaknuli na neko putovanje."

Tonka Alujević

Tjedni program od 28. svibnja do 2. lipnja 2012.
 
3. okrugli stol "Baština Splitsko-dalmatinske županije u knjigama za djecu i mlade"

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 28. svibnja od 8 do 15


Predstavljanje knjige aforizama "Misli" Gordane Besek Jerkić

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 28. svibnja u 18:30Predstavljanje knjige aforizama "Misli" Gordane Besek Jerkić, splitske autorice koja je objavila zbirku stihova "Nemiri" te priredila više izložbi slika.
O knjizi će govoriti Mladen Vuković i Stanko Balić.

"Kako do uspješnog i sretnog školarca", predavanje psihologinje savjetnice Milijane Kovačević

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 29. svibnja u 18


Otvaranje izložbe slika “KI-ST”
Ivice KolumbićaSredišnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 30. svibnja u 18:30


 
Edukativni ciklus filmova Otta Premingera

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(28, 30. svibnja i 2. lipnja u 17)U ponedjeljak, srijedu i petak (28., 30. svibnja i 1. lipnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se projekcije filmova Otta Premingera.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći pogledati film Na rubu pločnika (1950.), u srijedu Anđeosko lice (1952.), i na kraju u petak Anatomiju jednog ubojstva (1959.)

"Različiti pristupi u radu s djecom s teškoćama u komunikaciji", stručni skup u organizaciji DV Montessori

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 1. lipnja 12 - 18

Stručni skup u organizaciji DV Montessori dječja kuća, Udruga Montessori pedagogije Split, Montessori Verein Konstanz, OŠ Pojišan i GKMM

Program:
12:30
Uvodna riječ

13:00-14:00
dr. Zoran Vujnović, psihijatar: Emocionalni regres i njegove posljedice u ranoj dječjoj dobi

14:00-14:30
Pitanja i diskusija

14:30-15:00
Pauza

16:45-18:30
Jeanne Potter, stručnjak za analizu ponašanja (USA): Primjena ABAmetode

Pogledajte cjelokupni program
Tjedni program od 4. do 9. lipnja 2012.
 
Projekcija ruskog crtanog filma "Bajka o ribaru i ribici" i likovna radionica u organizaciji Udruge Horus

Odjel za djecu i mlade Središnjce, Slobode 2
Ponedjeljak, 4. lipnja u 8:30


U ponedjeljak, 4. lipnja u 8:30 sati na Odjelu za djecu i mlade održat će se projekcija ruskog crtanog filma "Bajka o ribaru i ribici"“ (po bajci A. S. Puškina) i likovna radionica u organizaciji Udruge Horus.

“Tamo, tamo da putujem...“, Davor Rostuhar priča "Motociklom po zapadnoj Africi" i predstavlja knjigu "Degustacija slobode - ...
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 5. lipnja u 18


U ciklusu putopisnih tribina “Tamo , tamo da putujem..“ gostuje jedan od najpoznatijih hrvatskih putopisaca Davor Rostuhar.  Održat će multimedijsko predavanje „Motociklom po zapadnoj Africi" uz predstavljanje nove knjige "Degustacija slobode - zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet."

"Degustacija slobode - Zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet"
Nakon što nas je u svojim dosadašnjim knjigama poveo na putovanja u Egipat, Indiju, Nepal i Tibet, a potom u svojoj posljednjoj knjizi Džungla i na opasne ekspedicije u neprohodna područja Amazone i Nove Gvineje, jedan od najčitanijih hrvatskih putnika i putopisaca vodi nas u svojoj novoj knjizi Degustacija slobode na posve drugačiju vrstu putovanja. U vrijeme kada je turizam postao jednom od najvećih svjetskih industrija, a više od milijardu ljudi godišnje odlazi na odmor izvan granica svoje zemlje, Rostuhar je odlučio zaroniti duboko u umove i srca modernih putnika kako bi odgovorio na nekoliko važnih pitanja: zašto toliko volimo putovati, kako nas ta putovanja transformiraju te kako svojim putničkim otiscima utječemo na naš krhki planet. Odgovore je pronašao kako u povijesti turizma, tako i u znanosti, ali i brojnim anegdotama sa svojih mnogobrojnih putovanja širom svijeta.

Iako je u svojoj srži popularno-znanstvena, prožeta pogledima sociologa, antropologa, psihologa i drugih znanstvenika na fenomen putovanja, Degustacija slobode je toliko intimna i inspirativna da ćete čitajući je osjetiti snažnu želju da krenete na Put. Ipak ćete barem neko vrijeme ostati u udobnosti svojeg doma i nastaviti čitati jer ćete shvatiti da je i sama knjiga – kako i sam autor kaže – jedno veliko i neponovljivo putovanje. Prije svega to je pustolovina koja će vam reći kako da putujete smislenije, odgovornije i održivije, kako da vjerujete u čuda i magiju Puta te kako da se pridružite tihoj revoluciji onih koji svojim putovanjima već sudjeluju u stvaranju boljeg svijeta.

 
Edukativni ciklus filmova Julesa Dassina

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijed i petak (4., 6. i 8. lipnja u 17)Edukativni ciklus filmova Julesa Dassina

U ponedjeljak, srijedu i petak (4., 6. i 8. lipnja) u Dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Julesa Dassina.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti "Zvjersku silu" (1947.), u srijedu "Noć i grad" (1950.), a u petak "Nikad nedjeljom" (1960.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Večer Korčulana u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u organizaciji GKMM i Udruge Čakavski jazik

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 4. lipnja u 18


"Korčulanski krtolić"; večer Korčule u GKMM uz izložbu fotografija "Korčulanski motivi" Darka Dragojevića.

Sudjeluju:
Darko Dragojević, Sanda Hančević, Darinka Krstulović, Branka Antica Bavčević, Vjeka Tičinović, Valerija Jurjević i Dobrila Kuzmić.

Predstavljanje zbornika "Manuški jubileji" u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 4. lipnja u 20Predstavljanje zbornika "Manuški jubileji" prof .Dragice Reljić u povodu proslave 60. godišnjice škole Manuš.

Dan ruskog jezika posvećen Aleksandru Sergejeviču Puškinu u povodu 213 godina rođenja

Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 6. lipnja u 18:30


Srijeda, 6. lipnja dan je ruskog jezika u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, posvećen Aleksandru Sergejeviču Puškinu (u povodu 213 godina njegovog rođenja). Organizirano je predavanje, gledat ćemo film o Puškinovom životu, održat će se natjecanje u recitiranju Puškinove poezije, a bit će priređena i izložba knjiga. Organizatori su Gradska knjižnica Marka Marulića i Udruga Horus.

Tjedni program od 11. do 16. lipnja 2012.
 
Predavanje "Književnost i odgoj" uz predstavljanje knjige Srećka Listeša
"Eseji o književnosti i oko nje 3"


Središnja knjižnica / Velika dvorana, Slobode 2
Ponedjeljak, 11. lipnja u 18:30h


Društvo profesora hrvatskoga jezika i Gradska knjižnica Marka Marulića pozivaju vas na predavanje Srećka Listeša "Književnost i odgoj".
Tijekom predavanja bit će predstavljena knjiga S. Listeša "Eseji o književnosti i oko nje 3"

Voditeljica: Suzana Kačić-Bartulović
Sudjeluje: Svjetlana Volarević
Prijavljeni sudionici dobit će potvrdnicu o stručnom usavršavanju.
Prijava na adresu: suzanakacic@yahoo.com.
www.srecko-listes.comEdukativni ciklus filmova Johna Cassavetesa

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda, petak (11,13 i 15. lipnja.) u 17h


U ponedjeljak, srijedu i petak (11., 13. i 15. lipnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Johna Cassavettesa.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti "Sjene" (1959.), u srijedu "Žena pod utjecajem" (1974.), a u petak "Premijeru" (1977.).

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem…". Jasen Boko: "Odisejevim tragom"

Središnja knjižnica / Velika dvorana, Slobode 2
Srijeda, 13. lipnja u 18h

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića Jasen Boko će u srijedu 13. lipnja u 18 sati govoriti o svom tromjesečnom putovanju Tragovima Odiseja i pokušati objasniti zašto misli da je Homerov Odisej prije tri milenija lutao Jadranom, a ne Sicilijom, kako tvrdi književna historija.

Hoće li nakon putovanja Jasena Boke i knjige Tragovima Odiseja, prepune argumenata kako je upravo Jadran more u kojem se prije tri milenija izgubio itački kralj, Homerova Odiseja i dalje biti čitana isključivo kao fikcija? Ili ćemo, poneseni Bokinim dokazima, povjerovati da je Odisej nimfu Kalipsu zaista susreo na Mljetu, da je Kirku našao na Korčuli, a Polifema na Hvaru, nikako ne na Siciliji, kako tvrdi općeprihvaćeni književno-povijesni mit? I jesu li zaista današnji Dalmatinci daleki potomci onih silnih Homerovih ljudoždera, čudovišta i kiklopa, ali i fatalnih nimfa s kojima se Odisej mučio deset godina kako bi se vratio Penelopi, koja možda i nije bila uzor vjernosti i strpljivosti?

Nakon uspješnice Na Putu svile, kojom je slijedio tragove Marka Pola, Jasen Boko tri je mjeseca istraživao Mediteran. Izbjegavajući turističke vodiče kao literaturu s kojom se započinje putovanje i čije naputke valja slijediti, u ruke uzima prvi putopis europske književnosti, Homerovu Odiseju, te se otiskuje na putovanje Mediteranom u potrazi za mjestima po kojima je lutao junak znamenita epa. Kombinirajući erudiciju, iskustvo svjetskog putnika i dalmatinski humor (s neizbježnom dozom cinizma), Boko putuje od Troje do Malte i Mljeta i ispisuje intrigantnu knjigu koja se podjednako bavi destinacijama Odisejeva putovanja koliko i pozicijom Mediterana danas, a o kojoj će govoriti u splitskoj knjižnici. Kontemplira nad pitanjima: Prepleću li se i danas, u globaliziranom svijetu, na ovome središnjem moru autohtone kulture ili se Mediteran pretvorio u McDonaldov melting pot bez ikakvih posebnosti? Ima li Sredozemlje u vremenima Google Eartha još uvijek svoje skrivene kutke, nepromijenjene od vremena Odisejeva putovanja? I kako bi današnji stanovnici nekog otoka dočekali gosta kojeg izbaci more, a u ruci nema kreditnu karticu?

Javna tribina Savjeta mladih grada Splita na temu novog  Zakona o poticanju zapošljavanja

Središnja knjižnica / Velika dvorana, Slobode 2
Petak, 15. lipnja u 10h


Gost je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

 
"Med u našem vrtiću", izložba radova djece Dječjeg vrtića "Gariful" iz Splita

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
11. lipnja - 11. srpnja 2012.


Ova izložba objedinjuje likovne i druge stvaralačke radove nastale tijekom provođenja zdravstvenog projekta "Med". Cilj projekta koji se gotovo cijelu pedagošku godinu provodio u vrtiću bio je poticanje djece na učestaliju konzumaciju meda i mednih pripravaka u svakodnevnoj uporabi.
Na izložbi su zastupljeni radovi kojima su korištene raznolike likovne tehnike: grafička likovna tehnika, tempera-kolaž, prostorno i plošno oblikovanje. Pojedini dječji radovi nastali su kao rezultat životno-praktičnih i istraživačkih aktivnosti (glinene medenice, sapuni s medom, sašivene pčelice...).
U tijeku vrtićkoga projekta, mali "Garifulići" oblikovali su i svoju knjižicu pod nazivom "Pučki običaji i pučke poslovice". U navedenoj knjižici mališani su svojim ilustracijama i tekstom nastojali podsjetiti te upoznati djecu i odrasle s tradicijskim običajima i zanimljivostima našega podneblja vezanim za uporabu meda, kao visoko vrijedne i u puku od davnina veoma štovane namirnice.
Jesu li u tome i uspjeli - dođite na izložbu i uvjerite se sami!

Odgojiteljica: Linda Krstičević
Zdravstveni voditelj: A. Slipčević


Bože V. Žigo: "Dalmatinska skitanka", predstavljanje knjige

Velika dvorana, Slobode 2
Utorak, 12. lipnja u 18hO knjizi će govoriti Jakša Fiamengo, dr. sc. Ivan J. Bošković i autor.
Stihove iz zbirke čitat će Marijan Grbavac. Voditeljica programa: Day Antunović. Pridružite nam se ovoj zabavi na kojoj ćete nadoknaditi propuštena putovanja!

Prezentacija programa Božanskog Zdravlja - Disanje, meditacija i kozmičko punjenje

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Utorak, 12. lipnja u 18:30h


Danas ljudi žive vrlo ubrzano, u vrlo stresnoj i negativnoj okolini, izloženi su strahu i napetostima, donošenju životno važnih odluka. Nepravilno disanje i stres su jedan od razloga depresije, napetosti i sklonosti obolijevanju.
Program Božanskog Zdravlja može pomoći svakom pojedincu da postane mirniji, zdraviji, sretniji, bez depresija i strahova, ima veću koncentraciju i veći mentalni potencijal. Program je jednostavan i praktičan, brzo se i lako nauči, a dobrobiti su vidljiv već nakon prve prakse.

Otvaranje izložbe kipova Ane Garić

Središnja knjižnica / izložbeni prostor, Slobode 2
Srijeda, 13. lipnja u 19h
Ana Garić rođena je 3. veljače 1983. u Dubrovniku gdje je završila srednju umjetničku školu Luke Sorokčevića, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu smjer kiparstvo u klasi prof. Kažimira Hraste. 2010 - Izložba diplomskih radova, Dioklecijanovi podrumi
2011 - "Strange birds", galerija Plavca
2012 - Skupna izložba, akvarij Bačvice

"Svjetlopisi", izložba fotografija Vanje Škrobice

Središnja knjižnica / izložbeni prostor, Slobode 2
Četvrtak, 14. lipnja u 19h"Snaga priče", predavanje u organizaciji Društva Waldorf

Središnja knjižnica, Slobode 2
Petak, 15. lipnja u 17hPredavanje “Snaga priče“ u organizaciji Društva Waldorf pedagogije.
Gost predavač je Susan Perrow

Kako pomoći svom djetetu na putu socijalizacije koja može nehotice uništiti djetetovu individualnost i snagu volje? Kako mu dati pouku i korigirati ponašanje bez apstraktnog moraliziranja? Kako razvijati imaginaciju? Sve je to moguće postići koristeći iscjeliteljsku moć priče. Priča lako nalazi put do dječje duše, a ako je bogata lijepim slikama i istinitom simbolikom, može dotaknuti najdublje slojeve duše i tamo ostaviti trajan utisak mijenjajući pritom djetetov odnos prema sebi i svijetu.

Susan Perrow, australska je pedagoginja i spisateljica koja ukazuje na iscjeljujuću moć bajki i priča za djecu. U svojoj knjizi "Bajke i priče za laku noć", koja je prevedena i na hrvatski jezik (Ostvarenje, 2010.) objašnjava kako umjetnička snaga metafore može pomoći djetetu da na podsvjestan način izađe na kraj sa svojim strahovima, tugama, frustracijama...Osim što su u knjizi sakupljene priče s raznih strana svijeta, razvrstane prema ponašanjima kojima se obraćaju, autorica također poučava čitatelja kako da sam kreira priču za svoje dijete.

Tjedni program od 18. do 23. lipnja 2012.
 
Edukativni ciklus filmova Freda Zinnemanna

Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (18. i 20. lipnja.) u 17h


Edukativni ciklus filmova Freda Zinnemanna
U ponedjeljak i srijedu (18. i 20. lipnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Freda Zinnemanna.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti film iz 1966. Čovjek za sva vremena (A Man for All Seasons), a u srijedu Dan šakala (The Day of the Jackal) iz 1973 godine.

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem…". Leo Lemešić "Sharedreams - Podijelimo snove kroz putovanje kao način života"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 21. lipnja u 18h

"Sharedreams – Podijelimo snove kroz putovanje kao način života"

Putovati, otkrivati i naposljetku znati, najsnažnije su odrednice mog života. Otkrivajući čudi prirode lakše pronalazim i svoje mjesto u njoj ne opirući se njenim zakonitostima, a upoznavanjem novih civilizacija i kultura kroz susretanje ljudi koji u njima žive spoznajem polako sebe dobivajući odgovore na brojna pitanja na koje nisam imao odgovor jer su bila iznad mog nivoa shvaćanja koje se temeljilo na razumu i logici svakodnevice.
Putovanja sam istinski volio i u njima uživao, ali ni uz najbolju volju na njima se nisam mogao dovoljno opustiti da bi se našao u pravom ambijentu traganja za odgovorima. Razlozi...
Samo jedan pravi, ograničenost vremenom.
Kad sam i konačno definirao faktor vremena kao osnovnu prepreku mom savršenom putovanju uslijedio je najteži dio pripreme, traganje za vremenom koje mogu otrgnuti svakodnevnom životu i skupljanje hrabrosti za donošenje odluke da ću preskočiti svaku prepreku koja mi se nađe na putu.
Koliko je to teško?
Najteže!
Zašto?
Ako putovanje iz snova nije najvažnija stvar u vašem životu sa dugotrajnom odlukom da tako i ostane nikad nećete realizirati priliku da putovanje pretvorite u način života jer će se uvijek naći barem jedan dovoljno dobar razlog koji će stajati između vas i puta, odnosno života iz vaših snova.
Lakša varijanta realizacije je odgađanje puta za pozne godine kada se po pitanju obaveza i financija možete znatno lakše organizirati, ali oni koji su u tim godinama putovanje realizirali kao ogromnu manjkavost pronalaze u činjenici da sa novim spoznajama do kojih dolaze živi još relativno kratko i nužno se pitaju se zašto su toliko čekali?
Hrabrost i beskompromisnost, ne materijalizam, suočavanje sa stvarnošću u kojoj se broj onih koji čvrsto stoje uz vas smanjuje na trenutak ispod razumu prihvatljivog minimuma, prihvaćanje činjenice da svojim potezom utječete na živote najbliži bez njihove suglasnosti… i još mnogo gorkog što morate progutati, a ni za trenutak nikom ne pokazati unutrašnje borbe i silne dvojbe u ispravnost postupaka koje imate dok jednom ne odriješite cime.
Je li cijena u tom slučaju previsoka?
Ni u kojem slučaju ukoliko ste za "putovanje" spremni.

 
"Tajanstveni istok", večer vedske kulture u organizaciji
Udruge Atma


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 19. lipnja u 18h


Udruga za promicanje vedske kulture i znanosti "Atma"
"Tajanstveni Istok"

Program:
Kratki uvodni film o ljepotama Indije
Glazba: "Mantra Fusion Band"
On-stage interview sa video prezentacijama
- gosti sugovornici su voditelji udruge "Atma": Neven Ilak, Dario Duišin-Džunić i Milivoj Popović, dobri poznavatelji različitih oblasti vedskog znanja i dugogodišnji praktikanti bhakti yoge
- voditelj večeri: Ines Žižić
- teme: Vedsko znanje, duhovnost i kultura te njegova relevantnost danas, sličnosti i razlike s ostalim tradicijama, temeljna znanja i tehnike Veda (yoga i meditacija, karma i reinkarnacija)

Ples: Oddisi tradicionalni indijski ples - Devi Rani

Dramska radionica Kazališta potlačenih - forum kazališta

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice
Utorak, 19. lipnja u 17 i 18:30hVoditeljica ciklusa radionica upoznavanja s tehnikom forum teatra je dramska pedagoginja Jasmina Žiljak Ilinčić.

U utorak 19. lipnja započinju besplatne ljetne dramske radionice Kazališta potlačenih - forum kazališta namijenjenih učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.
Termini za osnovce su 19., 20., 26. i 27. lipnja od 17 do 18:30h, a za srednjoškolce 19., 20., 26. i 27. lipnja od 18:30 do 20h.
Prijave i se primaju na info-pultu Središnje knjižnice, Slobode 2 ili na broj 685 000.

Tjedni program od 25. do 30. lipnja 2012.
 
"Arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera na prostoru Hrvatske", otvaranje izložbe

Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 26. lipnja u 18:30h

"Arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera na prostoru Hrvatske", otvaranje izložbe uz prigodnu riječ dr. sc. Jasenke Kranjčević, autorice i dr.sc. Stanka Piplovića, u organizaciji Instituta za turizam Zagreb i Hrvatsko-austrijskog društva Split

Alfred Keller je austrijski arhitekt, slikar i grafičar (17.6.1875. Graz - 8.3.1945. Krems). Studira na Technische Hochschule i Landschaftliche Zeichenakademie u Grazu (1893.-1898.). Od 1899. radi u državnoj graditeljskoj službi u Beču, a od 1908. radi kao samostalni arhitekt. Od 1930. profesor na Technische Hochschule u Beču, 1935./1936. dekan Arhitektonskog fakulteta u Beču.
U Hrvatskoj projektira vile, hotele, pansione, lječilišta, bolnice i trgovački centar te sudjeluje na više urbanističko-arhitektonskih natječaja (Opatija, Vis, Split, Dubrovnik).
Prije Prvoga svjetskog rata ističu se projekti za hotele u Dubrovniku, Trstenom, Splitu, Trogiru, otoku Lošinju i otoku Susku.

"Čudesni koraljni dvorci" i "Morsko dno", likovne radionice na Odjelu za djecu i mlade

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice
Utorak i srijeda (26. i 27. lipnja) u 17h

Odgojiteljica-savjetnica Nini Dukić na Odjelu za djecu i mlade održat će 26. i 27. lipnja likovne radionice za djecu.
Na radionice pod nazivom "Čudesni koraljni dvorci" (slikanje pijeskom i kamenčićima), "Morsko dno" (tempera, platno i kartonska podloga) dobrodošla su sva djeca bez obzira na dob. Obje radionice održat će se na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice s početkom u 17h.

 
Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Kašmir i Ladakh, mitske zemlje na sjeveru Indije".
Gost je Davor Vuković


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 27. lipnja u 18h


U novoj putopisnoj tribini Davor Vuković slikom i riječju pričat će o svojim putovanjima po krajnjem sjeveru Indije. Bogata podhimalajska dolina Kašmira, "raj na Zemlji" kako su je od pamtivijeka nazivali putnici, najljepše je i najopasnije mjesto na svijetu. Trajno žarište potencijalnog sukoba između Indije i Pakistana, dvije susjedne nuklearne sile, ujedno je i kraj očaravajuće prirode, najfinijih tkanina, ali i mjesto koje skriva jednu od najintrigantnijih tajni današnjice.
Ladakh, u prijevodu "zemlja visokih planinskih prijevoja", često nazivan i "mali Tibet", jedno je od najviših i najsušnijih naseljenih područja na svijetu. Taj teško dostupan kraj do prije nekoliko desetljeća bio je zatvoren za posjetioce. Kontakt s vanjskim svijetom vrlo je brzo u to tradicionalno, gotovo idealno društvo, svojevrsni himalajski Shangri La, počeo donositi do tada nepoznate boljke modernog svijeta: zagađenje, otuđenje, nezaposlenost i siromaštvo.

Tjedni program od 2. do 7. srpnja 2012.
     
Edukativna projekcija filma "Slijepa ulica" (1966.) Romana Polanskog
Odjel multimedije / Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 2. srpnja u 18:00

Edukativna bilješka o filmu može se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Predavanje Maria Nepe Kuzmanića "Prezime: nastanak i definicije, istraživanje predaka"

Velika dvorana / Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. srpnja u 18:30

U svojem izlaganju Mario Nepo Kuzmanić utvrđuje što je prezime, kad je nastalo , kako se granalo i razvijalo te definira način istraživanja predaka i prezimena.

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..." Pretpremijera 16. epizode Utrke 1000 otoka - Cres i Lošinj

Velika dvorana / Središnja knjižnica, Slobode 2
Srijeda, 4. srpnja u 18:00


Gosti: članovi Udruge Crno Bili Svit iz Sutivana
Nekad jedan, danas dva velika otoka, a dva puta dnevno i tri (!) zaprepastili su nas svojom ljepotom i tajnama. Preko magične Tramuntane, vunenih rukotvorina, kroz labirinte, zaboravljene zvukove, jedinstvene pejsaže i vidike Lubenica, kroz drevni grad Osor do bisera Malog i Velog Lošinja, uz macakline i supove mijenjali su se i ekološki nazori naših šerpa. Službena premijera epizode održat će se ovog ljeta u Sutivanu, a vi nestrpljivi požurite na pretpremijeru u GKMM!
Epizode 23.12. potražite na ovom linku: http://goo.gl/tqIeH
 
“Svega po malo“, izložba grafika, gravura i keramike Marinka Jelače
i odabrani radovi iz kolekcije Lukas


Izložbeni prostor / Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 2. srpnja u 19:00


Marinko Jelača je rođen 1954 u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.Imao je mnogobrojne samostalne i grupne izložbe.Predstavlja se izborom radova iz ateljea koja nije tematska već pruža mali uvid u rad umjetnikai i disperziju njegovog zanimanja.

Predstavljanje knjige Jasena Boke “Tragovima Odiseja”

Velika dvorana / Središnja knjižnica, Slobode 2
Utorak, 3. srpnja u 18:00


Predstavljači: Damir Šarac, novinar i Tonka Alujević, putnica i spisateljica. Tekstove čita Trpimir Jurkić, dramski umjetnik.
Nakon uspješnice "Na Putu svile", kojom je slijedio tragove Marka Pola, Jasen Boko stavlja pred sebe nov izazov i slijedi trag koji je potrebno odgonetnuti. Ponovno preskače turističke vodiče kao literaturu s kojom se započinje putovanje i čije naputke valja slijediti, a u ruke uzima prvi putopis europske književnosti, Homerovu Odiseju, te se otiskuje na putovanje Mediteranom u potrazi za mjestima po kojima je lutao junak znamenita epa.
Knjiga "Tragovima Odiseja" svojevrstan je vodič i priručnik za putnika kroz prostor i vrijeme, koji je u stalnoj potrazi za Itakom, ali je zapravo ne želi naći.
Tjedni program od 23. do 28. srpnja 2012.
     
Otvaranje izložbe Jagode Kecman pod nazivom "Tebi"
Izložbeni prostor/ Središnja knjižnica, Slobode 2
Ponedjeljak, 23. srpnja u 19:00

Jednog prohladnog proljetnog dana 5. svibnja 1952. godine u tvorničkom naselju Ravnice kod Omiša rodila sam se kao drugo dijete svojih dragih roditelja, oca Marina Stipića i majke Ljubice rođene Ćota.
Djetinjstvo, kao i cijelo moje odrastanje, bili su neka vrsta borbe, utrke sa životom, i silna želja za dokazivanjem sebi, roditeljima i svima ostalima da se sve može ako se hoće. Osnovnu školu , gimnaziju i skoro završen ekonomski fakultet pohađala sam u Splitu, da bi se potom, ludo zaljubljena, udala za prekrasnog muškarca, danas mog supruga, i potpuno predala odgoju petero iznimne djece.
Nakon svih zgoda i nezgoda tog razdoblja života, začinjenog bolešću roditelja, ratom, koji je na moju obitelj ostavio poseban pečat, i starom željom za slikanjem, upisujem i završavam likovnu akademiju. Htjedoh se napokon povući, slikati i odmarati uživajući u svojoj obitelji, ali ne ide to tako.
Život i sudbina imaju svoje planove koje je nemoguće mijenjati…
Danas sa suprugom tiho živim u Tugarima, rodnom mjestu mog oca, i uživam u svom ružičnjaku odgajajući svojih devetero unučadi daleko od javnosti.
Jagoda Kecman

 
Program božanskog zdravlja
Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Srijeda, 25. srpnja u 20:15

Uvodno predavanje PROGRAM BOŽANSKOG ZDRAVLJA
Za svakog tko želi biti kreativan, ispunjen, pun životnog elana i energije.
Program Božanskog Zdravlja je program namijenjen svakom pojedincu, na kojem se upoznaje i uči, kako se napuniti energijom zraka, sunca, vode i hrane, pomoću tehnika disanja, kozmičkog punjenja, omkare, meditacije, suptilnih vježbi za koherenciju tijela i duha, te praktičnih savjeta o zdravlju i prehrani, i na taj način kako da ostvari beskonačno polje vlastitog potencijala i održavanje kvalitetnog načina života.
Ovaj jednostavan i praktičan program, koji se temelji na drevnim principima, može pomoći svakome da postane mirniji, sretniji, bez depresija i strahova, poboljša svoje zdravlje te ima veću koncentraciju.

Tjedni program od 27. kolovoza do 1. rujna 2012.
 
Predstavljanje knjige “Split za vrijeme talijanske okupacije (1941. - 1945.)“ Marina Pelaića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 27. kolovoza u 18:30

U ponedjeljak, 27. kolovoza u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice bit će predstavljena knjiga "Split za vrijeme talijanske okupacije (1941. - 1945.)" Marina Pelaića u izdanju Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.
Knjiga sadrži dva rada nastala na studiju povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu pod mentorstvom prof. dr. sc. Aleksandra Jakira.
Knjigu će predstaviti prof. emeritus dr. sc. Josip Milat, Marin Kuzmić, prof., urednik izdanja, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, dr sc. Dragan Markovina, i sam autor.
Marin Pelaić (Split, 1987.) student je Filozofskog fakulteta u Splitu na studijima povijesti i engleskog jezika i književnosti. Godine 2011. završio je preddiplomski studij, a trenutno je na prvoj godini diplomskog studija navedenih studijskih predmeta. Bavi se političkom poviješću 20. stoljeća, posebice Drugim svjetskim ratom i nacionalnim pitanjem na području bivše Jugoslavije.


   
Tjedni program od 3. do 8. rujna 2012.
   
"Igra slobode, koloplet snova", izložba kolaža Jagode Mihanović

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 4. rujna u 18:30


Prije više od dvadeset godina, Jagoda Mihanović je krenula na put prema mjestu iz svojih snova; na put prema samoj sebi. Njezina ljubav prema fotografiji nije se zadržala samo na klasičnom kadriranju ili „hvatanju“ trenutaka kakvi jesu već nam je rekomponirajući stare fotografije u neobične kolaže, simbolično ispričala svoju životnu priču...
više

 
"Ilirija u povijesti Rima u književnom djelu Marie Roccasalva", predavanje Marie Roccasalva

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 4. rujna u 18:30

Utorak, 4. rujna u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice ugledna talijanska književnica Maria Roccasalva održat će predavanje pod nazivom "Ilirija u povijesti Rima u književnom djelu Marie Roccasalva".
Osim prikaza svojih već objavljenih povijesnih romana, Maria Roccasalva govorit će i o romanu kojeg trenutno piše na temu cara Dioklecijana.

Više o autorici

Tjedni program od 10. do 15. rujna 2012.
 
Predavanje "Put slavenskih bogumila" u organizaciji Bogumilskog centra Split

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 11. rujna u 18h

Teme predavanja:
-Bijelo evanđelje Bogorodice
-Povratak bogumila nakon 700 godina
-Drevna praksa poboženja
-Kako pobijediti zlo'?
-Što nas čeka u budućnosti?


 
Dan Čilea u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 14. rujna u 18:30


U organizaciji Hrvatske matice iseljenika-ispostava Split, Počasnog konzulata Republike Čile i GKMM
Uz predstavljanje knjige “Desde la Bura a Camanchaca“ Hrvoja Ostojića i Vjere Zlatar, filmski zapis i predavanje o životu hrvatskih iseljenika u čileanskim rudnicima salitre.

Ovogodišnji Dan Čilea bit ce posvećen sjeveru Čilea, odnosno područjima oko gradova Iquiquea i Antofagaste, grada prijatelja našeg Splita. Hrvati su tamo odlazili vaditi salitru, pa ćemo vidjeti i mali filmski zapis o tome kako su izgledale saliterere,a u vitrinama će se moći razgledati posebno tiskan novac kojim su vlasnici salitrera plaćali radnike.
Taj dio Čilea, naseljen Bračanima, najvećim dijelom iz Povlja, opisan je u knjizi Hrvoja Ostojića i Vjere Zlatar“ Desde la Bura a Camanchaca“, za koju su autori prikupili gotovo tisuću fotografija Povljana sa sjevera Čilea.

Knjigu je na hrvatski jezik preveo prof. Jakša Zlatar, koji ce o njoj i govoriti. Moderatorica večeri je Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika

Tjedni program od 17. do 22. rujna 2012.
 
Edukativna retrospektiva filmova Luisa Buñuela

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(17., 19. i 21. rujna) u 18:00U ponedjeljak, srijedu i petak (17., 19. i 21. rujna) održati će se edukativne projekcije filmova Luisa Buñuela.
U ponedjeljak će biti prikazan film "Zaboravljeni" iz 1950., u srijedu "Viridiana" (1961.), a u petak njegov posljednji film "Taj mračni predmet žudnje" iz 1977. godine.

Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

U čitavu Buñuelovu opusu, od "Andaluzijskog psa", pa sve do posljednjeg filma "Taj mračni predmet žudnje", vlada logika sna. Buñuel nije bio fantastičar. Ono što određuje filmografiju velikog španjolskog sineasta je fantazmatičko, podsvjesno. On je tematizirao više ono Realno fantazmatičko negoli Imaginarno nadnaravno. Kroz međuprožimanje Realnog i Imaginarnog, Buñuel je uspostavljao svoje Simboličko, to jest - umjetničko. Stoga ga i ne smatramo izravnim prethodnikom španjolskog cine fantastico, već nadrealistom koji nikad nije presijecao ”fantazmu realiteta”. Zbog toga je i danas teško dostižan mnogim mladim autorima.

Predstavljanje knjige "Pet rubina crvenih" Nasje Bošković Meyer

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 18. rujna u 18:30


Nasja Bošković Meyer rođena je u Splitu 1942. godine. Nakon školovanja u Splitu i studija ekonomije u Zagrebu odlazi u Ameriku gdje studira španjolski i ruski jezik. Punih 25 godina radila je kao profesorica hrvatskog jezika i kulture na koledžu St. Louis Community. Aktivna je na planu kulturne razmjene SAD i Hrvatske te u programima Hrvatske matice iseljenika. Pjesme objavljuje u američkim i hrvatskim časopisima, a zajedno s kćerkom Jasnom Meyer napisala je udžbenik za studente hrvatskog jezika "Croatia-The Country and the Language (Hrvatska-zemlja i jezik 1-2)". Sudjeluje na pjesničkim večerima, a ovo je njena druga zbirka pjesama (prva, Nagnuta nad morem tiskana je 1987.)

"Sve što ste trebate znati o studentskim vizama u SAD", predavanje vicekonzula SAD

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 19. rujna u 19:00


"Sve što trebate znati o studentskim vizama za SAD" naziv je predavanja vicekonzula SAD za studente u organizaciji Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj.
 
"Grancigulo, ljubavi moja", predstavljanje knjige i projekta Marine Peran Lekič

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 17. rujna u 18:30


Pozivamo vas na predstavljanje knjige i projekta „Grancigulo, ljubavi moja“ Marine Peran Lekić koje će se održati u velikoj dvorani GKMM u ponedjeljak, 17.09. u 18:30.
Knjigu će predstaviti prof. dr. Dunja Jutronić, prof Ivana Bošković Ivčić, direktorica Centra za kulturu Bol i autorica.
U programu će sudjelovati i grupa djece - sudionika projekta.

O autorici:
Marina Peran Lekić je ugledala svjetlost dana jedne zimske nedjelje krajem studenoga, 1946. godine u obiteljskoj kući pored mora, na Zenti u Splitu. Prelijepo djetinjstvo (pohađanje muzičke škole, plivanje u POŠK-u, tenis na Firulama i čak malo baleta), zaključuje s maturom u gimnaziji Vladimir Nazor i odlaskom na studij arhitekture u Ljubljanu. Studentska ljubav ju je u Ljubljani i zaustavila.

Poslije dvogodišnjeg boravka u SAD, gdje na University of Florida u Gainsvillu pohađa studij fotografiju i radi kao arhitektica, vraća se u Ljubljanu i započinje karijeru urbanistice.
Marina je supruga, majka, arhitektica, fotografkinja, dragovoljna medijatorica kulture u Ljubljani i teta Marina brojnoj djeci u dragovoljnoj školi plivanja „Grancigula“ u Bolu na Braču. Živi da bi stvarala i davala.

Premda je danas između Splita, Bola i Ljubljane podignuta državna granica, to je ne sprječava da čim joj se ukaže prilika odleti u naručaj svog rodnog kraja, bure i valova.
Provjetrena i puna poleta vraća se na sjever i tako lakše preživljava u sivilu magle.
Životna sudbina ju je dovela u Bol, gdje poduži dio godine provodi sa svojom užom i širom obitelji. U Bolu joj se dogodila Grancigula. Slučajno, iznenada, kao što se to uvijek događa s krasnim stvarima. Daleke 1997., njen rođak Neven Šimac, trener plivanja i bivši vaterpolist Mornara je otišao u more s njenom djecom Zrnom i Markom, da vidi kako plivaju. Uskoro im se na otvorenoj plaži Martinica pridružuju dvije susjede. Zrna je bila brza i Neven ju je u šali nazvao grancigulom. Puni volje i želje za učenjem plivanja i druženjem osnovali su najprije klub, a potom i školu plivanja Grancigula.
Broj djece je neprestano rastao a time i broj trenera. Ukupan broj djece od osnivanja ove godine je dosegao tisuću. Tu je ponajviše bolske djece, ali ima ih iz svih krajeva svijeta. Sve ove godine Marina je, oduševljena dječjom željom za plivanjem i druženjem, zapisivala njihove prigode, misli. Davala im je male domaće zadatke, neobavezne, a oni su se na to odazivali s oduševljenjem, možda baš zbog tog nenametljivog pristupa. I tako je nastala knjiga „Grancigulo, ljubavi moja“, knjiga o entuzijazmu, plivanju, davanju i razumijevanju. Duhovita, ponekad cinična, pa i žalosna, a nadasve romantična i puna ljubavi.

Projekcija dokumentarnog filma "Sloboda porodu"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 20. rujna u 18:00


Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Udruga Roda organiziraju projekciju filma "Sloboda porodu" u četvrtak, 20. rujna 2012. u 18h u velikoj dvorani Središnje knjižnice.

SVJETSKA PROJEKCIJA FILMA „SLOBODA PORODU“ POKREĆE REVOLUCIJU MAJKI

Split, odnosno Gradska knjižnica Marka Marulića, u četvrtak, 20. rujna 2012. u 18 sati, bit će zajedno s osam hrvatskih te mnoštvom gradova u 50-ak država širom svijeta, domaćin početka velike kampanje za prava žena za slobodu poroda. Naime, zahvaljujući trudu i upornosti članica udruge Roda, naš grad i još deset hrvatskih uvršteni su na popis gradova u kojima će se održati projekcija dokumentarnog filma „Sloboda porodu“ koji progovara o kršenju temeljnih ljudskih prava tijekom tog osobitog i važnog trenutka.
U 60-minutnom dokumentaracu vodeći svjetski stručnjaci zajedno pozivaju na kampanju koja zahtijeva radikalne promjene u ophođenju spram rodilja.
Članice udruge Roda pozivaju sve ljude dobre volje širom Hrvatske da se pridruže posjetom projekciji ovog dokumentarca kako bi svi zajedno bili dio nužnih promjena u porodništvu.
Promjene će uslijediti kada žene kažu DOSTA JE!

Tjedni program od 24. do 29. rujna 2012.
 
Edukativne projekcije filmova iranskog redatelja Majida Majidija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(24., 26. i 28. rujna) u 18:00U ponedjeljak, srijedu i petak (24., 26. i 28. rujna) u maloj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova iranskog redatelja Majida Majidija. U ponedjeljak će biti prikazan film Djeca raja (1997.), u srijedu Boja raja (1999.), a u petak Baran (2001.). Sve projekcije počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na info-pultu knjižnice prije svake projekcije.

O autoru:
Majidi je prvi iranski redatelj nominiran za Oscara u kategoriji stranoga filma i to s filmom Djeca raja. Glavni likovi u njegovim filmovima su djeca. Ovaj Iranac u svojim je filmovima otkrivao melankolijom natopljene dječje želje koje u svakoj strogo normiranoj kulturi i kinematografiji često služe i za razotkrivanje ograničenja obiteljske ili društvene sredine, odnosno okolnosti koje ih i čine trpkima i neostvarivima.

Obilježavanje Dana europske suradnje "Zajedničke granice nas zbližavaju"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 24. rujna u 18:30

U ponedjeljak, 24. rujna 2012. i u Splitu će se slaviti Dan europske suradnje u sklopu europskoga tjedna. Službeni je ovogodišnji slogan "Zajedničke granice nas zbližavaju", a cilj je daljnja promocija suradnje između europskih regija i država kao i prikaz zajedničkih poveznica među europskim nacijama. Počevši od 90-tih godina 20-og stoljeća više od 20 tisuća projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije pomoglo je u podizanju kvalitete života građana Europe kroz otvaranje radnih mjesta, poboljšanje sustava zdravstvene zaštite, prijevoza, opskrbe energijom pa sve do različitih razmjena učenika i studenata.
Gradska knjižnica Marka Marulića ovaj će dan proslaviti u suradnji s Filozofskim fakultetom u Splitu na kojem trenutno usvajaju osnove hrvatskoga jezika studenti iz mnogih europskih zemalja, a unutar europskog projekta Erasmus Intensive Language Course (EILC). Oni će kroz prezentacije svojih zemalja predstaviti jezik zemlje iz koje dolaze pa tako pozivamo sve zaljubljenike u strane jezike da dođu čuti kako se kaže krumpir na ukupno 13 europskih jezika, a možda usput nauče i neki novi recept s krumpirom – gastro poveznicom među europskim nacijama.

Javna tribina Učilišta Virtus

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 26. rujna u 11:00


Poziv za javnu tribinu na teme: "Energetsko certificiranje", "Fotonaponski sustavi" i "Primjena plinskih dizalica topline u klimatizaciji objekata"
Javna tribina će se održati u srijedu, 26. rujna 2012. godine u 11:00 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Učilište Virtus - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira javnu tribinu na teme: ”Energetsko certificiranje”, ”Fotonaponski sustavi”, ”Primjena plinskih dizalica topline u klimatizaciji objekata” s ciljem informiranja javnosti o zakonskim odredbama, financijskoj isplativosti te mogućnostima uštede prilikom korištenja energije.
Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada i novim izmjenama, sve zgrade javne namjene moraju imati do kraja 2012. godine napravljen energetski certifikat. Energetski certifikat je dokument koji će omogućiti kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Od 10.08.2011. predviđena je novčana kazna u iznosu od 25.000 kn za investitora koji ne ishodi energetski certifikat zgrade, dok je kazna za prodaju ili najam nekretnine bez energetskog certifikata povećana na iznos od 100.000 kn.
U drugom dijelu predavanja ”Fotonaponski sustavi”, biti će riječi o važnosti obnovljivih izvora energije. Svakome tko posljednjih godina prati razvoj solarnih sustava, postaje jasno kako će fotonaponske primjene sunčeve energije u 21. stoljeću posve izmijeniti sliku na elektroenergetskom tržištu. Energetika bi se u budućnosti trebala okrenuti prema obnovljivim izvorima energije koje je nemoguće potrošiti jer se stalno u prirodi obnavljaju, te su financijski puno isplativiji.
U trećem dijelu izlaganja govorit će se o prednostima primjene plinskih dizalica topline u odnosu na električne dizalice topline i mogućnostima uštede na potrošnji energije, posebno kod većih objekata.

"Energetsko certificiranje"
predavač Anđelko Medvidović, dipl.ing. strojarstva

"Fotonaponski sustavi"
predavač dr.sc. Ivan Marasović, znanstveni novak/viši asistent

"Primjena plinskih dizalica topline u klimatizaciji objekata"
predavač Ivo Buzdovačić, ing. strojarstva
 
"Zašto dojiti? Kako dojenje utječe na majčinstvo?", prvi mjesečni sastanak La Leche League Hrvatska

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 24. rujna u 10:30

Na naše sastanke su svi dobrodošli, bez obzira na svoje osobne stavove ili način na koji njeguju svoje majčinstvo. Bebice i djeca su na sastancima uvijek dobrodošla!
Ne postoji „La Leche način“, postoji samo onaj način koji vašem djetetu, vašoj obitelji i vama najviše odgovara i mi smo tu da taj način podupiremo!

Više informacija:
La Leche League Lider - Gorana
mail: gorana@lllhrvatska.org
GSM: +38595 19 94 990


"Prvaši smo! A što sad?" ciklus besplatnih radionica za roditelje prvašića. "Mora li suncokret biti žut, a jabuka crvena?"

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 25. rujna u 18:00

Voditeljica je dipl. učiteljica razredne nastave Mirjana Popadić

Više o radionici:
Polazak djeteta u školu velik je događaj kako za dijete, tako i za njegovu obitelj. Dijete iz svijeta igre ulazi u svijet odraslih. To je njegov prvi veliki korak na putu k zrelosti. O tim prvim danima uvelike ovisi uspješnost djetetova daljnjeg školovanja.
Roditelje često muče nedoumice, traže odgovore na razna pitanja, ponekad, u dobroj namjeri, povuku poteze koji mogu biti na djetetovu štetu. Još teže je kad se pojavi ozbiljan problem.
Radionice su osmišljene tako da roditeljima budu ruka pomoći.

Tjedan ADHD-a u Hrvatskoj, predavanje Marka Fereka "Hiperaktivni sanjari - osobno iskustvo"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 27. rujna u 18:00

Tjedan ADHD-a u Hrvatskoj (24. - 30. rujna 2012.)
Svake godine diljem svijeta obilježava se Tjedan ADHD-a. U Europi, taj tjedan se obilježava od 24. do 30. rujna 2012. Mnoge nacionalne i regionalne organzacije u tom terminu organiziraju aktivnosti kako bi podigle svjesnost o ADHD-u. Tako i ove godine udruga Buđenje u Hrvatskoj obilježava "Tjedan ADHD-a" od 24. do 30. rujna 2012. godine.

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece kojeg karakteriziraju simptomi nepažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti, a prisutan je i kod odraslih. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao „zločesta“, „neodgojena“ i „lijena“, a zapravo pravim pristupom vidimo da su znatiželjna, maštovita i puna energije.

Pozivamo vas na predavanje u Gradsku knjižnicu Marka Marulića. Ulaz je slobodan, a pozvani su svi koje veže ta tema: roditelji, djelatnici odgojno obrazovnih i zdravstvenih ustanova, svi koji se osjećaju različitima i koji još nisu otkrili svoju različitost. Predavanje je namijenjeno roditeljima, učiteljima, odgajateljima, stručnim suradnicima te svima čije je područje interesa djeca i mladi.

Za vrijeme trajanja Tjedna ADHD-a osiguravamo popust od 15% pri kupnji knjige "Hiperaktivni sanjari - drugačiji, lošiji, bolji". Ova uspješna knjiga doživjela je u Hrvatskoj III. izdanje, te je izdana na mađarskom i engleskom jeziku.

Predstavljanje monografije “Otok Šolta”

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 28. rujna u 18:00

Monografiju će predstaviti prof. emeritus Ivo Šimunović, prof. emeritus Tomislav Marasović, realizator projekta Marin Kuzmić i urednik dr. Zoran Radman

Tjedni program od 1. do 6. LISTOPADA 2012.
     
Udruga "Atma" predstavlja predavanje "Sve dimenzije zdravlja"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 1. listopada u 18h


Gradska knjižnica Marka Marulića - središnja knjižnica (velika dvorana), Ulica slobode 2

Tema: Stvaranje i održavanje zdravlja - fizička, mentalna i duhovna dimenzija

Govornici:
Mia Šoškić (Makrovega) – zdrava prehrana
Irena Grubišić, odgojiteljica – zdrave navike od malih nogu
Marko Karuza, duhovni savjetnik – suptilna i duhovna dimenzija zdravlja

Predavanje uz projekcije, domijenak, druženje...

Yasujirō Ozu, ciklus filmova japanskog redatelja

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda, petak
(1., 3. i 5. listopada) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (1., 3. i 5. listopada) u zelenoj dvorani Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova Yasujira Ozua, jednog od najpoznatijih japanskih redatelja svih vremena.
Ciklus počinje u ponedjeljak filmom iz 1951. godine, Rano ljeto (Bakushu), nastavlja se u srijedu s Plutajućim travama (Ukikusa) iz 1959. godine, a završava u petak s filmom Jesenje popodne (1962.).
Stil jednog od najistaknutijeg redatelja obiteljskih priča, filmski je teoretičar Paul Schrader označio transcendentnim, a David Bordwell pomno strukturiranje njegovih filmova nazvao "parametarskim pripovijedanjem". Dojam jedinstva svog opusa, japanski je redatelj osnaživao i ponavljanjem imena svojih likova, često u tumačenju istih glumaca te sa sličnom funkcijom u priči. Ozuov stil uvijek je bio i ostao autorski.

Projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije svake projekcije.

Glumački studio Theatra Theatron Andrijane Vicković

Dvorana 2 redišnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 5. listopada u 9h


Theatar Theatron osnovan je sa ciljem približavanja svih oblika scenske umjetnosti, s naglaskom na dramsku svim dobnim skupinama. U prostorijama GKMM nudimo Dramsku radionicu za djecu u mlade ( 6 do 14 god.)

Bilo da želite unaprijediti svoje vještine komunikacije, osloboditi se straha od javnih prezentacija, ili zaista iskusiti kako je to stati na "daske koje život znače", benefit polaska studija Theatra Theatron je nešto što ćete vi i vaše dijete brzo osjetiti.

Kontakt: gandrijana@gmail.com
+38595 904 9318

Program Studija Theatra Theatron je u trajanju od 70 sati i uključuje:

Upoznavanje s osnovama scenskog govora, pokreta i glume
Unapređivanje socijalnih vještina polaznika
Organiziran posjet kazalištu
Upoznavanje s načinom pripreme predstave
Javni nastup
Organiziran posjet kazalištu


Andrijana Vicković

Pripremne škole za suradnika u razrednoj nastavi
Studij glume na ADU Zagreb.
Od 1993. članica ansambla HNK Split.
Odigrala do sada bogati repertoar uloga (Ofelija u Hamletu, Roksana u Ciranu de Bergeracu, Nina u Galebu, Gretica, Anka (Ljubovnici) i dr. kako u matičnom teatru, tako i kao gost u drugim kazališnim kućama, te TV i filmskim produkcijama.
2009. pokreće projekt „Bajkaonica“, koji je zaživio u više mjesta kao mjesto spoja žive govorene riječi i djece kroz scensko-interaktivni sadržaj.
Kao dramski pedagog gostovala je na Festivalu djeteta u Šibeniku 2010. i 2011. godine
2011.godine pokreće projekt ljetnih radionica za djecu i mlade na području grada Kaštela pod nazivom „Predstava iz 7 Kaštela".

 
"O naličju lica Ivana Krstulovića", predstavljanje monografije slikara Ivana Krstulovića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 2. listopada u 19h

Monografiju će predstaviti dr. Ivo Babić, prof. Kažimir Hraste i Igor Brešan

Ivan Krstulović rođen je 27. studenoga 1932. u Splitu.
Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1959.
Po završetku studija niz je godina profesor na Građevinskoj-tehničkoj školi u Splitu.
U periodu od 1977. do 1979. prosvjetni je savjetnik u Zavodu za prosvjetno-pedagošku službu RH u Splitu.
Od 1979. profesor je na Filozofskom fakultetu u Zadru-OUR Prirodoslovno-matematičkih znanosti i Studija odgojnih područja u Splitu, te na Umjetničkoj akademiji u Splitu, od njezina osnutka do umirovljenja 1998. godine.
Samostalno izlagao u Splitu, Zagrebu, Zurichu, Londonu, Dubrovniku te u manjim mjestima diljem Hrvatske. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama.


Novi ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Libija, priča o ljudima", gošća je Mejrema Reuter

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 4. listopada u 18h

Mejrema Reuter (Lukanić) rođena je u Splitu. Akademiju dramske umjetnosti završila je u Zagrebu, s Rektorovom nagradom kao najbolji student. Još za vrijeme studija glumi u Narodnom kazalištu "Ivan pl, Zajc" u Rijeci, kazalištima &TD, Teatar u gostima, Luv, Emporion u Zagrebu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. U samo jednoj kazališnoj sezoni Mejrema je igrala šest glavnih uloga u pet različitih kazališta, gostovala u svim bivšim republikama, pisala, izvela svoju monodramu Katarina Zrinska na Splitskome ljetu 1991, gdje je zadnji put glumila i u Euripidovoj Heleni. Nakon toga je otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu, gdje je na Katesdri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta. U isto vrijeme Mejrema radi kao asistentica direktora Opere u Kairu i kao savjetnica za marketing i glazbene programe, organizira sedam ansambala, dizajnira plakate i programe za razne predstave, koordinira Edukacijski centar Opere.

U Rimu Mejrema predaje na Američkoj školi i istovremeno usavršava renesansni ples i glazbu srednjeg vijeka i renesanse. Intenzivno komponira za djecu i dirigira zborom. U Kuvajtu četiri godine predaje dramu u najvećoj školi u tom dijelu svijeta i režira mjuzikle. Osniva lutkarsko kazalište, vodi radionice, tečajeve za maturante u srednjim školama, djeluje kao kreativni terapeut (drama, glazba i kreativni pokret) za djecu s posebnim potrebama i studente s Down i Williams sindromom, cerebralnom paralizom, autizmom, kao i za slijepu djecu i kvadriplegičare.

Put je vodi u Bangladeš, gdje radi kao savjetnik za edukaciju pri organizaciji British Council, organizira i vodi dramske i glazbene radionice, predstave i festivale u centrima za rehabilitaciju paraliziranih, centrima za nezbrinutu djecu, Centru za azijski teatar i u Internacionalnoj školi u Dhaki.

Slijedi Libija, opet pod afričkim suncem, gdje kao autorica i voditeljica projekta za British Council kroz medij glazbe i televizije nastavlja rad na razvoju ekološke svijesti mladih. Na internacionalnim školama predaje dramu i glazbu. Osniva prvi dječji zbor Desert stars, prvu baletnu školu, prvi ansambl srednjovjekovne i renesansne glazbe Saltoinalto i prvi dobrotvorni koncert.

Fotografije je prvi put izlagala još kao studentica na Riječkom salonu, na kojemu je bila nagrađena. Drugi put izlagala je fotografije u Libiji, gdje je isto tako osvojila brojne nagrade. Treći je put priredila samostalnu izložbu „Libija, priča o ljudima“ u kulturnom centru u Operi pored Milana u ožujku 2012. i oduševila publiku svojim pričama, koje je odlučila objediniti s fotografijama i posvetiti svome suprugu Carlu koji ju je tamo i odveo.
U izdanju CDV info izašla je i zbirka njezine poezije Blaženi nemir.

Tjedni program od 8. do 13. LISTOPADA 2012.
     
"Čakavica oko nas", predavanje doc. dr. sc. Mire Menac Mihalić u organizaciji udruge Čakavski jazik i GKMM

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 9. listopada u 18h

"Pretežno vedro", predstavljanje projekta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ uz izložbu dj. radova

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 10. listopada u 12:30


Predstavljanje projekta pod nazivom "Pretežno vedro" koje će se održat na Svjetski dan mentalnog zdravlja, ima za cilj poticanje emocionalnog razvoja kod djece i mladih. Tako će se još jednom skrenuti pozornost na važnost zaštite i unapređenje mentalnog zdravlja svakog pojedinca.

Nositelj projekta je NZJZ-SDŽ Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvan bolničko liječenje ovisnosti. Provodi se u odgojno-obrazovnim ustanovama, institucijama u sustavu socijalne skrbi, ali i u suradnji sa lokalnom zajednicom.
Prepoznavanje emocija kod sebe i drugih, iskazivanje osjećaja i potreba na različite, socijalno primjerene načine, bliske mladima: multimedijom, primjenom fotografije, filma, pisanom riječju, izradom mrežnih stranica škole, stripom, dizajnom i perfomansom; moći će se vidjeti i tijekom izložbe učeničkih radova nastalih kroz različite aktivnosti u protekle dvije godine.

Robert Pauletić "Put oko svita u 77 slika", predavanje iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 11. listopada u 18h

U četvrtak, 11. listopada u 18:00 u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka
Marulića u ciklusu putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem.." naš poznati putopisac Robert Pauletić održat će predavanje "Svit u 77 slika" i preemijerno prikazati svoj 25-minutni film "Antarktika".

Pauletić je pripremio projekciju 77 odabranih fotografija sa svih 7 kontinenata, uz po jednu rečenicu o svakoj fotografiji.
Treba naglasiti da je ovo prvo javno samostalno Pauletićevo predavanje nakon devet godina, jer je autor poznat po nesklonosti javnim čitanjima i
prezentacijama svoga rada, pa čak ne održava ni promocije za svoje knjige!
Kao posebni gosti večeri nastupit će klapa "Rišpet".

Javno predavanje u povodu Svjetskog dana hospicija (13. listopada)

Velik dvorana redišnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 12. listopada u 18h

Splitska Udruga za hospicij i palijativnu skrb u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira javno predavanje u povodu svjetskog tjedna hospicija. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana palijative je: "Življenje do posljednjeg daha: palijativna skrb za stariju populaciju".

Predavač doc. dr. sc. Marko Jukić održat će predavanje: Pomoć bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti.

Predavanje ima za cilj upoznati naše sugrađane sa svakodnevnim izazovima i potrebama s kojima se susreće osoba koja se nalazi u terminalnoj fazi bolesti, na skrbi svojoj obitelji, te podići svijest i razumijevanje potreba: medicinskih, socijalnih, praktičnih, emocionalnih – osoba koje žive život uvjetovan bolešću, kao i njihove obitelji.
Tijekom predavanja bit će prikazani i poneki primjeri iz svakodnevne prakse patronažne službe Doma zdravlja Split.

 
"Čovječe ne ljuti se", druga radionica Mirjane Popadić za roditelje prvašića

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 2. listopada u 18h


Voditeljica je dipl. učiteljica razredne nastave Mirjana Popadić

Više o radionici:
Polazak djeteta u školu velik je događaj kako za dijete, tako i za njegovu obitelj. Dijete iz svijeta igre ulazi u svijet odraslih. To je njegov prvi veliki korak na putu k zrelosti. O tim prvim danima uvelike ovisi uspješnost djetetova daljnjeg školovanja.
Roditelje često muče nedoumice, traže odgovore na razna pitanja, ponekad, u dobroj namjeri, povuku poteze koji mogu biti na djetetovu štetu. Još teže je kad se pojavi ozbiljan problem.
Radionice su osmišljene tako da roditeljima budu ruka pomoći.

Edukativne projekcije francuskog filma "Djeca raja" Marcela Carnéa

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda i petak (10. i 12. listopada) u 18h


U srijedu i petak (10. i 12. listopada) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativne projekcije filma Djeca raja, jednog od najpoznatijih filmova francuskog redatelja Marcela Carnéa, prema scenariju Jacquesa Preverta. Film će biti prikazan u dva dijela, Bulevar zločina te Bijeli čovjek.
Obje projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.


Sadržaj:
U središtu priče se nalazi mladi talentirani pantomimičar Baptiste Debureau (Jean-Louis Barrault) koji cijeli svoj život sanjari iščekujući da mu u život upadne žena koju susreće samo u snovima. Jednog dana Baptistov san se ostvari i na bulevaru zločina na neobičan način upozna prelijepu Garance (Arletty) u koju se zaljubljuju još tri muškarca; perspektivni i talentirani glumac Frédéric Lemaître (Pierre Brasseur) koji je uvjeren da će od potpuno anonimnog glumca postati najbolji i najcjenjeniji, grof Eduard od Monteraya (Louis Salou) koji je zamijetio prelijepu Garance u predstavi koju je postavio Baptiste i prevarant i lopov Pierre-François Lacenaire (Marcel Herrand).

S druge strane u mladog Baptista je zaljubljena glumica Nathalie (María Casares) kći upravitelja (Marcel Pérčs) kazališta "Funambules" u kojemu Baptiste radi sa svojim ocem. – Garance bude primorena da se obrati grofu Eduardu od Montoreya za pomoć zbog toga što biva lažno optužena da je upletena u zločin koji je počinio Pierre-François Lacenaire. Tada se Baptist i Garance razdvajaju. Ona odlazi živjeti sa grofom dok je u međuvremenu Nathalie zatrudnila i rodila sinčića Baptistu. Glumac Frédéric Lemaître se u međuvremenu proslavio i postao jedan od najuspješnijih glumaca o kojemu svi pričaju.

Garance ne odolijeva Baptistu te svake večeri potajno odlazi na njegove predstave. Frédéric Lemaître jedne večeri odlazi na Baptistovu predstavu i igrom slučaja završi u loži odakle gotovo svake večeri Garance promatra svoju ljubav. – Te iste večeri Frédéric Lemaître odlazi pozdraviti svog kolegu i prijatelja Baptista kojega nije vidio godinama, te mu kaže kako je tajanstvena gospođa koja svake večeri gleda predstavu upravo njegova nepreboljena ljubav Garance. Baptistova žena Nathalie to sazna i pošalje svog sinčića Baptistea Debureaua Jr. kojeg je nazvala po njegovom ocu. On uđe u ložu u kojoj se nalazi Garance i predstavi joj se, govoreći joj kako ga je poslala njegova majka Nathalie da kaže kako su oni sretna obitelj. Garance tada napusti kazalište ne dočekavši Baptista.

Kasnije Pierre-François Lacenaire ubije grofa Eduarda od Monteraya dok se Garance i Baptist nalaze. Jedno drugome izjavljuju ljubav i tada upadne Nathalie. Garance odlazi u gomilu koja na ulicama slavi karneval. Baptiste odluči zaustaviti Garance i izađe na ulicu punu gomile, ali je ne uspije zaustaviti. U zadnjoj sceni Baptiste se uporno pokušava progurati kroz mnoštvo glasno dozivajući Garance.

Remek djelo svjetske kinomatografije koje veliča umjetnost i ulazi u svijet sanjara koji često bivaju izvrgnuti raznim pogrdnim titulama zbog svojih zamisli i ideja. Film o ljubavi i boli koju donosi ta ista. Djelo koje će biti teško, usuđujem se reći i gotovo nemoguće, nadmašiti.

Tjedni program od 15. do 20. LISTOPADA 2012.
     
Ponedjeljak, 15. listopada - dan oprosta zakasnina

Svi odjeli Gradske knjižnice Marka Marulića
Ponedjeljak, 15. listopada 08:00 - 20:00hGradska knjižnica Marka Marulića Split povodom Mjeseca hrvatske knjige i ove godine svojim korisnicima oprašta zakasnine.
Naime, u ponedjeljak, 15. listopada 2012. godine neće se naplaćivati zakasnine, bez obzira kada su posuđene knjige trebale biti vraćene u Knjižnicu.
Nadamo se kako će ovo biti još jedan poticaj da korisnici ispune svoje obveze kako prema Knjižnici tako i prema ostalim korisnicima koji uzaludno čekaju željene naslove.

Obilježavanje 30. godišnjice rada Likovne udruge Emanuel Vidović i i otvorenje skupne izložbe

Velika dvorana i izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 16. listopada u 18h


Predavanje Gorana Pelaića "Odjeci talijanske kancone na hrvatsku glazbenu scenu" uz glazbu i video zapise
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 18. listopada u 18:30h


Predavanje radijskog urednika Gorana Pelaića "Odjeci talijanske kancone na hrvatsku glazbenu scenu (I riflessi della canzone italiana alla scena musicale croata)" uz glazbu i video zapise.

Novi ciklus Andrijaninih "Bajkaonica"

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 18. listopada u 18:15h


U povodu 200. obljetnice prve objave zbirke njemačkih narodnih pripovijedaka "Dječje i domaće bajke" (1812, Kinder- und Hausmärchen) braće Grimm i u povodu Mjeseca hrvatske knjige u četvrtak, 18. listopada u 18:15 na Odjelu za djecu i mlade započinje ovogodišnja serija Andrijaninih "Bajkaonica". Dobrodošli!

"Dublja značenja kriju se u bajkama, što sam ih čuo u djetinjstvu, nego u istinama kojima me je naučio sâm život."
Friedrich Schilleri.

AndRijanina "Bajkaonica" održavat će se svakog prvog četvrtka u mjesecu na Odjelu za djecu i mlade.

Književni klub u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 18. listopada u 18h


Književni klub u knjižnici Trstenik će imati svoje premijerno izdanje u četvrtak, 18. listopada u 18 sati. Dođite i podijelite s ostalima vaše uvide u tajni život uma i duše književnih junaka. Demistifikacija raznih knjiga i njihovih autora će se odvijati svakog drugog četvrtka, uz povremene goste pisce, pjesnike i ostale koji život vole iščitavati iz pomalo neobičnih perspektiva.

"Osnovne karakteristike talijanskih dijalektnih sustava", predavanje Vinka Kovačića (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 19. listopada u 18:30h


 
Predstavljanje knjige "Kronika splitske gimnazije od ljeta Gospodnjeg 1817./18. do 1866./67." prof.dr. Ljerke Šimunković

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 15. listopada u 18h


Program Tjedna talijanskog jezika u svijetu
Otvaranje Tjedna talijanskog jezika i predstavljanje knjige "Kronika splitske gimnazije od ljeta Gospodnjeg 1817./18. do 1866./67." prof.dr. Ljerke Šimunković.
Knjigu će predstaviti prof. dr Slavko Kovačić i prof. dr. Joško Belamarić.

Ciklus filmova Marcella Mastroiannija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, srijeda i petak
(16., 17. i 19. listopada) u 18hPrigodom obilježavanja Dana talijanskog jezika u svijetu u utorak, srijedu i petak (16., 17. i 19. listopada) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativne projekcije filmova Marcella Mastroiannija.

Ciklus počinje u utorak filmom Luchina Viscontija Bijele noći (1957.), nastavlja se u srijedu s Razvodom na talijanski način Pietra Germija (1961.), a završava u petak s Fellinijevim Osam i pol (1963.). Napomena za stalne posjetitelje edukativnih projekcija: prva projekcija u ovom ciklusu neće biti u ponedjeljak, nego u utorak.
Sve projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Predstavljanje novog prijevoda knjige "Bhagavad Gita" autora Zorana Krnete i predavanje "Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge"
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 17. listopada u 18:30h


Povodom objavljivanja ''Bhagavad Gite'' u izdanju udruge Nara, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u srijedu, 17.10. s početkom u 18:00 sati organizira se predstavljanje knjige popraćeno predavanjem ''Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge'' koje će održati Zoran Krneta učitelj s 25 godiina iskustva podučavnja tradicionalne Joge i Vedante.
Bhagavad Gita je jedinstveno djelo. Smatra se esencijom filozofskog i religioznog promišljanja vedske Indije. Ona je duhovni i praktični vodič svakodnevnog života ogromnog broja ljudi, a koja izlaže srž znanja o transcedentalnoj stvarnosti iz perspektive svih sustava indijske filozofije uključujući Jogu.
Bhagavad Gita se smatra tradicionalnim tekstom Joge, no ona također iznosi i filozofiju Vedante, filozofije koja znanje dovodi do svog vrhunca, a tragatelja do kraja puta njegovih duhovnih napora. Time Bhagavad Gita nadograđuje i nadilazi znanje Patanđalijevih Joga sutri.
Iz tog se razloga Bhagavad Gita smatra nezaobilaznim tekstom Vedante zbog čega je bila na repertoaru komentiranja brojnih vedantinskih mislilaca uključujući i one napoznatije počevši od Šankare, Ramunuđe, Madhave i Nimbarke.
Bhagavad Gita je zbog snage autoriteta koji posjeduje bila zloupotrebljavana na način da je pogrešno prevođena, ovisno o autoritetu filozofske škole ili religioznog pokreta koji bi njeno tumačenje podredio vlastitim argumentima i stavovima.
Predavanje ''Bhagavad Gita i različiti sustavi Joge'' je kritički osvrt s na danas prisutne moderne sustave Joge s obzirom na činjenicu da je Joga na Zapadu intenzivno prisutna zadnjih pedest godina. Znanstveni svjetonazor promijenio je razumijevanje duhovnosti. Najočitiji primjer je Joga iz koje su izbačeni njeni najvitalniji dijelovi kako ona ne bi kompromitirala današnji materijalistički i potrošački sustav životnih vrijednosti. Tako su i brojni duhovni učitelji poput Mahariši Maheš Jogija, Šrila Prabhupada, Šri Ravi Šankara, Deepaka Chopre prilagodili tradicionalna učenja Joge i Vedante svatko na svoj način i radi svojih vlastitih potreba i ciljeva.
Bhagavad Gita je objavljena iz potrebe da se ona objasni u kontekstu sadašnjeg trenutka, trenutka u kojem je njeno izvorno tumačenje odsječeno njenih tradicionalnih korijena, potrebe da se pravilno prevede i pročišti od onih slojeva značenja koja joj u izvornom tekstu ne pripadaju, i konačno da svi ljubitelji Joge otkriju nova duhovna iskustva kroz produbljenje vlastitog razumjevanja ovog dragocjenog teksta.

Tjedni program od 22. do 27. LISTOPADA 2012.
     
Odgođeno predstavljanje projekta "Gregory Peck" Ilije Matića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 22. listopada u 18hU ponedjeljak, 22. listopada s početkom u 18 sati, u prostoru Gradske knjižnice Marka Marulića (Središnja knjižnica - velika dvorana) trebala je biti otvorena izložba filmskih plakata - Gregory Peck. Sudjeluju: Ilija Matić, kolekcionar filmskih plakata, autor.
Autor knjige "Gregory Peck - Senie Film" objavljene 2002. godine od strane nakladničke kuće Kalke, Stuttgart, Njemačka, Ilija Matić i kolekcionar filmskih plakata povodom predstavljanja svojih novih knjiga: "Gregory Peck - Days of Glory, 1944.", Gregory Peck - The Valley of Decision, 1945.“ u suradnji sa Gradskom knjižnicom Marka Marulića, Split upriličiti će i izložbu filmskih plakata - Gregory Peck.
Tom prigodom organizatori Gradska knjižnica Marka Marulića, Split i ESSEGG, Osijek/UG HRAST, Gunja su za ovu izložbu iz bogate zbirke plakata kolekcionara Ilije Matića odabrali četrdesetak velikih kino plakata (kopije originalnih plakata format A-3) i dvadesetak malih plakata (Lobby Card - kopije originalnih malih plakata format A-3/A-4) s filmovima u kojima je glumio legendarni američki glumac Gregory Peck. Organizatori su se odlučili za ovaj put predstaviti plakate iz kasnih 1940-ih i ranih 1950-ih i to ne samo plakate iz Sjedinjenih Američkih Država nego i plakate iz: Argentine, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Danske, Finske, Hrvatske.
Između ostalih, bit će izloženi filmski plakati: Dani slave (Days of Glory, 1944.), Ključevi kraljevstva (The Keys of the Kingdom, 1944.), Dolina odluke (The Valley of Decision, 1945.), Začaran (Spellbound, 1945.), Proljeće života (The Yearling, 1946.), Dvoboj na suncu (Duel in the Sun, 1946.), Žuto nebo, (Yellow Sky, 1948.), Revolveraš (The Gunfighter, 1950.), Kapetan Horatio Hornblower (Captain Horatio Hornblower, 1951.), Snijeg na Kilimandžaru (The Snows of Kilimanjaro, 1952.), Praznik u Rimu (Roman Holiday, 1953.), Novčanica od milijun funti (Man with a Million, 1954.)…

Filmski pregled
U okviru Multimedijalnog projekta – Gregory Peck organizatori Gradska knjižnica Marka Marulića, Split i UG ESSEGG, Osijek/UG HRAST, Gunja će upriličiti i malo ART kino gdje će se štovateljima sedme umjetnosti kroz filmski pregled od 15 minuta prikazati inserti iz filmova: Dani slave (Days of Glory, 1944.), Ključevi kraljevstva (The Keys of the Kingdom, 1944.), Dolina odluke (The Valley of Decision, 1945.), Začaran (Spellbound, 1945.), Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird, 1962.)…kao i kratki filmski osvrt na 35. svečanu ceremoniju dodjele Oscara (35th Annual Academy Awards), koja se održala 8. travnja 1963. godine a na kojoj je Gregory Peck dobio Oscara u kategoriji Najbolji glumac u glavnoj ulozi  (eng. Academy Award for Best Actor in a Leading Role) za film Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird, 1962.).

Predstavljanje knjiga autora Ilije Matića
Gregory Peck - Seine Filme
Gregory Peck - Days of Glory, 1944.
Gregory Peck – The Valley of Decision, 1945.

U okviru Multimedijalnog projekta - Gregory Peck čiji su organizatori Gradska knjižnica Marka Marulića, Split i UG ESSEGG, Osijek/UG HRAST, Gunja, Županja autor Ilija Matić predstaviti će i knjige koje su objavljene u okviru Multimedijalnog projekta Gregory Peck: „Gregory Peck – Seine Filme“,  „Gregory Peck – Days of Glory, 1944.“, i „Gregory Peck – The Valley of Decision, 1945.“

Gostovanje Kazališta lutaka "Pepeljuga", predstava za prvaše OŠ Lučac i Bačvice

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 25. listopada u 10:30h


Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...“. "Put u Kolumbiju - Pretkolumbijsko zlato i karipska obala", gost je prof. dr. Ivan Urlić
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 25. listopada u 18h


Druženje s Gabrijelom Jonjić i mentoricom Danielom Cikatić-Javorčić, lik. terapeutom u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 25. listopada u 18h


Nakon autorske slikovnice Ivana Žižića, "Dobar dan, crtam", splitski Centar za autizam objavio je i drugu knjigu.
Radi se o likovno-tekstualnom dnevniku "Zabrane u Hrvatskoj", za koji su, polaznica Centra, Gabrijela Jonjić (16 god.) i prof. Daniela-Cikatić Javorčić dobile Nagradu grada Splita.


 
"Sreća ili uspjeh?, predavanje iz ciklusa besplatnih radionica za roditelje prvašića

Dvorana 2 Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 23. listopada u 18h

Voditeljica je dipl. učiteljica razredne nastave Mirjana Popadić

Više o radionici:
Polazak djeteta u školu velik je događaj kako za dijete, tako i za njegovu obitelj. Dijete iz svijeta igre ulazi u svijet odraslih. To je njegov prvi veliki korak na putu k zrelosti. O tim prvim danima uvelike ovisi uspješnost djetetova daljnjeg školovanja.
Roditelje često muče nedoumice, traže odgovore na razna pitanja, ponekad, u dobroj namjeri, povuku poteze koji mogu biti na djetetovu štetu. Još teže je kad se pojavi ozbiljan problem.
Radionice su osmišljene tako da roditeljima budu ruka pomoći.

Mini-ciklus filmova s Gregory Peckom u glavnoj ulozi

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda i petak (24. i 26. listopada) u 18hU srijedu ćemo gledati film "Začaran" (Spellbound) Alfreda Hitchcocka iz 1945. godine, a u petak "Momci iz Brazila" (Boys from Brazil) kojeg je 1978. režirao Franklin J. Schaffner. Obje projekcije počinju u 18 sati, a edukativna brošure za praćenje pojedinog filma mogu se uzeti na info-pultu knjižnice prije svake projekcije.

Javne konzultacije o rezultatima projekta "Diskiriminacija mladih na tržištu rada"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 26. listopada u 10h


Javne konzultacije o rezultatima projekta "Diskriminacija mladih na tržištu rada" U Gradskoj knjižnici Marka Marulića 26. listopada u vremenu od 14:00 do 16:00 sati održat će se javne konzultacije o rezultatima projekta: „Diskriminacija mladih na tržištu rada“.

Naime, riječ je o projektu koji tijekom 2012. godine provode Mreža mladih Hrvatske, u partnerstvu sa svojim organizacijama članicama Volonterskim centrom Osijek te Blank filmskim inkubatorom. Naše je nastojanje da raspravu o diskriminaciji koju mlade osobe susreću na tržištu rada, na kompetentan i uključiv način stavimo u fokus javnog interesa, ciljajući na sve strane kojih se ovo pitanje tiče: poslodavce, sindikate, relevantna javna tijela, organizacije civilnog društva, i naravno, mlade radnike te tražitelje posla. Uvjereni smo kako je moralna obveza, ali i zajednički interes svih gore opisanih skupina da se o ovoj relativno novoj temi razgovara iskreno i konstruktivno, s konačnim ciljem razvoja zajedničkog djelovanja koje će djelovati afirmativno na položaj mladih na tržištu rada, a samim tim i kompletne ekonomije.

Na javnim konzultacijama bit će predstavljeni dosadašnji rezultati projekta: film koji obrađuje temu diskriminacije, a snimljen je u produkciji udruge Blank filmski inkubator te prvog sustavnog istraživanja diskriminacije mladih na hrvatskom tržištu rada: „NeuDOBAN položaj: Izvještaj o diskriminaciji mladih na hrvatskom tržištu rada“, koje je za potrebe projekta proveo Institut za razvoj tržišta rada u suradnji s portalom MojPosao.

Šahovski izazov - ekipa Male škole šaha GKMM protive ekipe umirovljenika. Voditelj je Krsto Galić

Čitaonica periodike Središnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 27. listopada u 10h


U subotu, 26. listopada u 10h u čitaonici periodike Središnje knjižnicie održat će se Šahovski izazov, u kojem će se ekipa Male škole šaha GKMM suprostaviti ekipi umirovljenika. Voditelj je Krsto Galić.

Tjedni program od 29. LISTOPADA DO 3. studenoga 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Sergeja Ejzenštejna

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(29. i 31. listopada, 2. studenoga) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (29. i 31. listopada, te 2. studenoga) u dvorani 3 Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova Sergeja Ejzenštejna. Na programu će tako redom biti prikazani "Aleksandar Nevski" (1938.), te prvi i drugi dio "Ivana Groznog" (1944., 1945.).
Veliki redatelj Sergej Ejzenštejn razvio je ideju tzv. montaže atrakcija te inaugurirao koncepte pojmovne montaže (kao najvišeg stupnja montažnog povezivanja, nakon metričke, ritmičke, tonalne i gornjotonske montaže). Po otkriću zvučnog filma teoretizirao je o unutarnjem monologu na filmu i tzv. vertikalnoj montaži slike i zvuka. Odlični filmovi kakve gledamo danas između ostalog su naslonjeni i na njegovu ostavštinu.
Sve projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Aleksandar Nevski"
(Aleksandr Nevskij)
(1938.)Kratki sadržaj:
Godine 1242. princ Aleksandar Nevski doznaje da su teutonski vitezovi napali Rusiju. Dok neki boljari žele sklopiti mir s napadačima, narod se mobilizira i bira Aleksandra za zapovjednika. Unatoč padu Pskova, Aleksandar pobjeđuje u bitki na zaleđenu Čudskom jezeru.
Prvi prikazani Ejzenštejnov zvučni film djelo je naglašene rodoljubne poruke, žanrovski odredivo kao povijesna legenda sastavljena od nekoliko monumentalnih scena, a zbog integriranosti i kontrapunktalne podudarnosti slike i glazbe (bliska suradnja redatelja i skladatelja), pri čem svakomu motivu i kompozicijskomu naglasku odgovara određeni glazbeni lajtmotiv, nazivano je i "filmskom operom«. Pojednostavljene karakterizacije (likovi kao simboli) i s razmjerno malo dijaloga, film je vizualno impresivan s kontrastom kao temeljnim načelom (povijesno autentična uporaba crnih odora ruskih vojnika i bijelih za njemačke vojnike) te rafiniranim kompozicijama kadra - asimetričnima u prizorima bitki (sjene, neravnomjerno osvjetljenje, ekstremni kutovi snimanja), a uravnoteženima u duljim kadrovima u pastoralnoj uvodnoj sekvenci. U usporedbi s redateljevim nijemim filmovima, ovaj je film sporijega ritma, s manjim naglaskom na montaži (osim u završnoj sekvenci bitke), a kolektivnog junaka zamjenjuje individualni autentični herojski lik vođe s vlastitom povijesnom misijom. Iz perspektive suvremenog gledatelja, film navješćuje događaje u II. svj. ratu (u prvim scenografskim nacrtima teutonski vitezovi nosili su svastike). Unatoč velikoj pozornosti publike, film je nakon potpisivanja sovjetsko-njemačkog pakta 1939. povučen iz distribucije.
B. Kragić

(tekst preuzet sa stranica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

"Ivan Grozni"
(Ivan Groznyj)
(I. dio 1944; II. dio 1945.)Kratki sadržaj:

Prvi dio: Moskva, 1547. Sedamnaestogodišnji Ivan okrunjen je za cara i najavljuje ujedinjenje Rusije. Sukobi s vanjskim i unutarnjim neprijateljima kulminiraju smrću carice Anastazije. Ivan se povlači iz javnosti, a narod ga poziva da se vrati.

Drugi dio: Ivan preispituje samoga sebe, no suočen s izdajom i urotom boljara odlučuje postati Grozni i eliminirati protivnike.

Film je vrhunski primjer redateljevih teorija o montažnoj jedinici sastavljenoj od dvaju elemenata u dijalektičkom sukobu. Iako zamišljeno kao trilogija (neostvarena zbog zabrane II. dijela, a zbog navodnih aluzija na Staljina te Ejzenštejnove smrti), dvodijelno djelo realizira to načelo na najvišoj razini odnosa među dijelovima: tematski ekstrovertiraniji prvi dio mizanscenski je usmjeren na suodnose likova, dok u drugome introspekcija protagonista - obraćanjima kameri i "nezamislivim" krupnim planovima - gledatelja izravno upućuje u splet političkih intriga i psiholških stanja.
Unutarnja napetost temeljno je načelo uporabe osvjetljenja, scenografije i glumačke izvedbe složenim međuodnosima niza lutajućih vizualnih i zvučnih motiva, značenjski uobličenih u različitim kontekstima povezivanjem s različitim likovima i situacijama. Pripovijedanje je određeno sličnim postupkom isticanja paralelizma između dramskih epizoda i "teleskopskom" strukturom, kojom se narativne situacije svode na jezgru, a potom proširuju u drugačijem modusu (različite varijacije prizora krunidbe, od stvarne do ponovljene i lažne).
Razvoj protagonista, koji u briljantnoj izvedbi N. Čerkasova dominira filmom, također se primarno ostvaruje kao niz suptilnih ili drastičnih promjena u vremenu, pri čemu značenje pojedine geste ili držanja ovisi o mreži odjeka i parafraza u drugim, često udaljenim, prizorima filma. Dok Ivanov lik u sebi sadržava nekoliko različitih, komplementarnih i kontradiktornih osoba, ostali su likovi odrazi, iskrivljenja, projekcije ili produženja njegove svijesti. "Polifona montaža" gradi prizore kombinacijom vertikalnih odnosa slike i zvuka, razvijajući ritmičke odnose kao odrednicu i tumačenje prikazanoga, integrirajući rakurse, glumačku ekspresiju, kadriranje i montažno povezivanje u značenjski sklop višeg reda. Poput murala koji se u prizoru s mladim Ivanom na prijestolju proteže preko čitavog stropa, značenje filma može se ostvariti samo sagledavanjem cjeline, koja se, međutim, ne može obuhvatiti pogledom. Ejzenštejnov odgovor na kritike sažima osnovne postavke njegova remek-djela: "Film je pretrpan mnoštvom slika? Samo za one koji ne čitaju filmove, nego hitaju za radnjom. Za one koji u kinu traže telegrafsku sintaksu, a ne poetsko pismo s ponavljanjima, vizualnim analogijama i glazbom – za one koje zanima samo anegdota".

T. Brlek

(tekst preuzet sa stranica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

 
"Sjećanja", otvaranje izložbe slika Tonke Lovrić

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 29. listopada u 18h


Tonka Lovrić rođena je 10. listopada 1954. u Ljubljani, Slovenija. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu. Bavi se slikarstvom i spisateljstvom.
Imala je 28 samostalnih izložbi i 80-ak grupnih s likovnom udrugom “Emanuel Vidović”, čiji je član.
Dobitnica je međunarodnih nagrada za književnost 2004.,2008., 2009. i 2010. godine. Objavila je tri zbirke pjesama, tri zbirke aforizama i dvije zbirke haiku poezije.

Predstavljanje knjige "Odluka, drame i epilozi" Lade Martinac Kralj

Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 29. listopada u 18:30h


U ponedjeljak, 29. listopada u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se knjiga Lade Martinac Kralj "Odluka, drame i epilozi". Knjigu će predstaviti Goran Golovko i Zdenka Mišura.

Predstavljanje knjige "Kako riješiti naše ljudske probleme" Geshe Kelsang Gyatsa

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 30. listopada u 18:30h

U utorak, 30. listopada u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice prestavit će se knjiga "Kako riješiti naše ljudske probleme", Geshe Kelsang Gyatsa, ostvarenog meditacijskog majstora i međunarodno priznatog učitelja budizma. Knjigu predstavljaju Dean i Dea Dergić iz Centra Kailash.
Tjedni program od 5. DO 10. studenoga 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Johna Hustona

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(5, 7. i 9. studenoga) u 18hU ponedjeljak, srijedu i petak (5., 7. i 9. studenoga u zelenoj dvorani Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova američkog redatelja Johna Hustona.
Ciklus počinje u ponedjeljak filmom "Blago Sierra Madre" (1948.), nastavlja se u srijedu s "Afričkom kraljicom" (1951.), a završava u petak s "Čovjekom koji je htio biti kralj" (1963.). John Huston smtara se prvi američkim redateljem koji je sustavno prikazivao likove gubitnika (neprilagođenih okolišu i s crtom opsjednutosti), a, iako sklon egzotičnim pustolovnim filmovima i krimićima, izdvajao se osebujnom ironijsko-patetičnom perspektivom i korigiranjem žanrovskih obrazaca.
Sve projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Večer poezije sa Zvjezdanom Čagalj

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda 7. studenoga u 18h
Druženje s mladim autoricama slikovnica Giannom Krstičević i Leom Žurić u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak 8. studenoga u 13:30h


Druženje s dvije mlade autorice slikovnica: Giannom Krstičević (11 god.), koja je napisala „Bakin pajager“ i Leom Žurić (11 god.), autoricom slikovnice „Šumska čarolija“. Slikovnica "Bakin pajager" osvojila je prvo mjesto na državnom natječaju za učenike u pisanju i ilustriranju vlastite priče - „Moja prva knjiga“ 2010. godine.

Ciklus putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". Gošća je Ana Jerković s predavanjem "Put na sjever - mirna ljepota Skandinavije"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak 8. studenoga u 18h


Tema predavanja iz putopisnog ciklusa ”Tamo, tamo da putujem...” će biti "Put na sjever - mirna ljepota Skandinavije" o kojoj će govoriti Ana Jerković, savjetnica u Kabinetu potpredsjednika Vlade i ministra Branka Grčića. U svom izlaganju, dotaknut će se ponajprije četiriju skandinavskih prijestolnica - Kopenhagena, Stockholma, Helsinkija i Osla, ali i ključnih elemenata sjevernjačkog načina života, modela društva i kulture.

Ana Jerković rođena je 1980. godine u Zurichu u Švicarskoj. Šest godina radila je kao novinarka Slobodne Dalmacije, a pisala je i za tjednik Forum, portale Zamirzine i VoxFeminae. Aktivistica je i članica udruge Domine i Splitskog filozofskog kruga, te volonterka UNICEF-a.
Trenutno obnaša funkciju savjetnice u Kabinetu ministra u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Živi i radi u Zagrebu.

 
Predstavljanje "Rječnika hrvatskoga jezika" Ivana Branka Šamije

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 5. studenoga u 18:30h


Naš prvi štokavsko-čakavsko-kajkavski "Rječnika jezika hrvatskoga" autora Ivana Branka Šamije, sa suradnicima, u izdanju Društva Lovrećana u Zagrebu i Grafike Markulin, s oko 45 tisuća natuknica i temeljnih pojmova na 1824 stranice, predstavit će 5. studenogaa, uz prigodni poetski program, dr. sc. Ante Selak, Srećko Lorger i autor Ivan Branko Šamija.

Predstavljanje knjige "Socijalizam 21 stoljeća - Program za istraživanje" Mije Juretića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 6. studenoga u 18:30h

Promotori su profesor Boris Vušković i prof. dr. sc. Dragan Markovina

Otvaranje izložbe dječjih radova na temu "Volim baku, volim djeda" na Odjelu za djecu i mlade u suradnji s Udrugom MI
Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice,
Srijeda, 7. studenoga u 17h

Predstavljanje priručnika "Baština u rukama mladih!"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 8. studenoga u 10h

Predstavljanje priručnika "Baština u rukama mladih!" u organizaciji Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Radionica radne grupe za javno zagovaranje HKD

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 9. studenoga u 11h


Preuzmite program radionice (.pdf)

Découpage likovna radionica za djecu, majke i bake, na Odjelu za djecu i mlade. Voditeljica: Day Antunović

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice
Petak, 9. studenoga u 17h

Pričaonica "Dućan kod svrake" Sunčane Škrinjarić u knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Petak, 9. studenoga 2012. u 18h

U petak 9. studenoga u 18h u knjižnici Ravne njive odžat će se pričaonica "Dućan kod svrake" Sunčane Škrinjarić za djecu predškolskog uzrasta,nakon koje slijedi radionica-igraonica-dućaonica.
Sredstvo plaćanja: lijepe riječi MOLIM, HVALA i IZVOLITE, DOBRODOŠLI i DOVIĐENJA.

Likovna radionica za djecu, majke i bake, na Odjelu za djecu i mlade. Voditeljica: Dona Tomić

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Subota, 10. studenoga u 10h


Tjedni program od 12. DO 17. studenoga 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Andrzeja Wajde

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i srijeda (12. i 14. studenoga) u 18h
Petak (18. studenoga 2012.) u 17hU ponedjeljak, srijedu i petak (12, 14. i 16. studenoga) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova poljskog redatelja Andrzeja Wajde.
Ciklus počinje u ponedjeljak filmom Pokoljenje (1955.), nastavlja se u srijedu s Pepeo i dijamanti (1958.), a završava u petak s Čovjekom od željeza (1981.).
Poljski redatelj Andrzej Wajda, jedan od najistaknutijih europskih redatelja uopće ostvario je opus u kojemu se prepleću značajke klasičnog narativnog stila i modernističkih tendencija bez obzira na to je li se bavio sugestivnim evokacijama prošlosti ili kritičkim prikazima aktualnih zbivanja.
Projekcije u ponedjeljak i srijedu počinju u 18 sati, a u petak u 17 sati.
Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Bračka noć u GKMM (Bol)

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 12. studenoga 2012. u 18h

Bolska večer u Splitu pod nazivom Bolski cviti donosi Splitu na poklon jednu razglednicu Bola, njegovih mještana i njegovog manje poznatog života, i to sa zvukovima, fotografijama, glasovima, pričama, običajima, ali i slatkim okusima i mirisima i to upravo poznatih Bolskih cvituov.
U organizaciji Centra za kulturu Općine Bol, a na poziv Gradske knjižnice Marka Marulića Split, na ovoj će se večeri predstaviti redom Mandolinski orkestar bolskih školaraca, ženska klapa Užonca iz Bola, te bolska fotografkinja Anna Hero s izložbom fotografija pod nazivom Opsjednuta nebom, koja je u kolovozu predstavljena u bolskoj Galeriji Doma kulture u sklopu Ciklusa ljetnih izložbi 23. Bolskoga lita.
O bolskome govoru i njegovoj sadašnjosti i budućnosti, kratko će govoriti ravnateljica Centra za kulturu Bol, Ivana Bošković Ivičić, inače profesorica hrvatskoga jezika s diplomskim radom o bolskome govoru. Pogledat ćemo i snimke pripreme kolača bolski cviti i poslušati pravi bolski govor.
Bit će tu još nekih malih iznenađenja, vjerujemo da je i ovo dovoljno kao pozivnica za druženje s Bolom u Gradskoj knjižnici Marka Marulića ,u ponedjeljak, 12. studenoga u 18 sati.

Bračka noć u GKMM (Sutivan)

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 13. studenoga 2012. u 18h

Još jedna Bračka noć u GKMM (u organizaciji Gradske knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana, GKMM i Udruge čakavski jazik). Predstavit će se projekt i brošura "Samonikle biljke otoka Brača" i otvoriti izložba fotografija Franje Mlinca.

U kolovozu 2012. iz tiska je u nakladi Narodne knjižnice Sutivan izašla knjiga "103 samonikle biljke otoka Brača", naš izdavački prvijenac.
Radi se o svojevrsnom priručniku – vodiču za šetnju prirodom koji je fotografski atraktivno i tekstualno zanimljivo obradio 103 biljke koje se često nalaze u prirodi otoka Brača, ali i na drugim staništima širom Hrvatske, tako da može biti korisna široj čitalačkoj publici.
Autori Tija Mlinac, mag. ing. agr. i Marisa Škaljac, prof. biologije i kemije botanički su opisali svaku biljku u svrhu lakšeg prepoznavanja i prikazali razne načine njihovog korištenja, te podatke o ljekovitosti, jestivosti i zaštiti pojedinih vrsta.

Iz predgovora: "..Prikupljajući saznanja o biljkama mnogo smo naučili o našim precima i njihovoj povezanosti s prirodom. Živjeli su u suživotu s njom, čuvali je i iskorištavali u razumnim granicama. Svaka biljka imala je svoju primjenu: kao hrana, ogrjev, lijek; od njih su izrađivali: oruđe, posuđe, brodove, odjeću i dr. Nažalost već polovicom prošloga stoljeća, zbog prekomjernog branja i želje za zaradom, došlo je do prorjeđivanja nekih biljnih vrsta. Uz to, razvoj turizma, urbanizacija i nerazvijena ekološka svijest doveli su do nestanka prirodnih staništa. Poradi svega navedenoga danas su mnoge od tih biljaka zakonom zaštićene.."
Tija Mlinac, mag. ing. agr.

Iz predgovora: "..U Vodiču se među narodnim nazivima biljaka nalazi i naziv (označen zelenom bojom) koji se koristi na otoku Braču, a ponajviše na području općine Pučišća. Ove nazive već godinama bilježi dr. Eterović kako ne bi otišli u zaborav. U davnim vremenima, oskudice i neimaštine, ljudi su se prihranjivali ‘divljim zeljem’, odnosno mišancijom koja se nerijetko sastojala i od dvadesetak biljnih vrsta. Branje ‘divljeg zelja’, njegovo čišćenje, kuhanje i konzumiranje, predstavlja određeni ritual kroz koji su se ljudi međusobno družili, a kuća je ‘vonjala’ karakterističnim mirisom. Ova tradicija održala se i do danas, a potaknuta je od strane zrelih generacija koje konzumacija ‘divljeg zelja’ podsjeća na djetinjstvo.."
Marisa Škaljac, prof. biologije i kemije

Reakcije čitatelja: “..Ova knjižica mi liči na škrinjicu potpuno zaboravljenog i današnjem čovjeku možda nepotrebnog blaga. Ali baš mi je zato drago da postoji.."
dr. Tihomir Eterović
Predstavljanje priručnika za roditelje o bolestima uha u djeteta "Mama, boli me uho" prof. dr. sc. Željke Roje

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 14. studenoga 2012. u 18h

Predstavljanje priručnika za roditelje o bolestima uha u djeteta "Mama, boli me uho" prof. dr. sc. Željke Roje, pročelnice Kliničkog odjela za dječju otorinolaringologiju KBC Split.

 
Stručno predavanje za knjižničare u organizaciji CSSU i GKMM

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 12. studenoga 2012. u 10h


"Knjižnični programi i posebni programi poticanja čitanja za osobe treće životne dobi, osobe smještene u domovima umirovljenika, bolnicama i stacionarnim ustanovama te penalnim ustanovama" naziv je stručnog
predavanja za knjižničare u organizaciji CSSU i GKMM.

Okrugli stol i predavanje "Roditi se u splitskom rodilištu nekad i sad"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 15. studenoga 2012. u 17h


Klub trudnica i roditelja Split organizira okrugli stol "Roditi se u splitskom rodilištu nekad i sad".
Okrugli stol će se održati 15. studenoga 2012. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, s početkom u 17 sati.
Klub trudnica i roditelja Split je napravio analizu iskustva korisnica splitskog rodilišta tijekom 2011. s područja grada Splita te smo dobivene rezultate  komparirali s rezultatima iz 2008., točnije prije i nakon stjecanja statusa Rodilišta -prijatelja djece i preseljenja u novu zgradu.
Iako je na mnogim područjima postignut evidentan napredak još uvijek postoje područja na kojima je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se zadovoljili standardi koji se očekuju od Rodilišta -prijatelja djece te možda otvorila rasprava o inicijativi Rodilišta -prijatelja majki.
Zato smo pozvali i goste predavače kako bi nas potakli na daljnje promišljanje, akciju i djelovanje.

Program

17:00  Uvodno predavanje - Roditi se u splitskom rodilištu nekad i sad
- doc. dr. sc. Damir Roje, ginekolog KBC Split

17:15  Komparacija rezultata analize  iskustva korisnica splitskog rodilišta 2008. i 2011.
- Kristina Vidan, predsjednica  Kluba trudnica i roditelja Split

17:30  Problemi u rutinskoj primjeni epiduralne analgezije na Odjelu porodništva KBC Split
- mr.sc. Dragica Kopić, anesteziolog KBC Split

17:45  Komunikacijske vještine u odnosu zdravstveni djelatnik - pacijent
- dr. sc. Ina Reić Ercegovac, psiholog

18:00  Uloga primalje u fiziološkom porodu
- Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja

18:15  Roditi u riječkom rodilištu
- doc. dr. Aleks Finderle, ginekolog KBC Rijeka

18:30  Provođenje inicijative rodilište prijatelj djece u KB Sv. Duh  Zagreb - petogodišnje iskustvo
- prof. dr. Milan Stanojević, pedijatar KB Sv. Duh Zagreb

18:45 Rasprava
- moderator: dr. sci. Irena Zakarija Grković, spec. obit. med., međunarodno certificirana savjetnica za dojenje, predsjednica hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje, UNICEF regionalni koordinator za inicijativu "Rodilište prijatelj djece"

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 15. studenoga 2012. u 18h


Književni klub kroničnih knjigofila po drugi put u knjižnici Trstenik, ovaj četvrtak, 15. studenoga u 18 sati. Dođite i podijelite s ostalima vaše uvide u tajni život uma i duše književnih junaka. Demistifikacija raznih knjiga i njihovih autora će se odvijati svakog drugog četvrtka, uz povremene goste pisce, pjesnike i ostale koji život vole iščitavati iz pomalo neobičnih perspektiva.

Otvaranje izložbe slika "Adoro" Darije Karmele Kovačević

Izložbeni prosto Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 15. studenoga 2012. u 18:30h

"…U vrlo velikom opusu likovne suptilnosti odraza višegodišnjeg rada Darije, zasigurno postoje stilske mijene, ali njezina poetika i nenametljivost poruke ostaje ista…
Prepoznata je kroz meditativnost pune koncentracije, umjetničke i ljudske misaonosti i razumljive znatiželje o granicama mogućnosti odabranog izraza.
U spoju talenta i ljubavi nastao je niz radova, marnost realistične izvedbe zamijenjena je slobodnom kombinatorikom staklenih segmenata.
Obojano i prozirno staklo temu u dojmu prenose i preko fizičkih granica slike.
Na putu na kojem se želi osjetiti božansko, zbivanja su nadahnućem neba, pomaknuta do nove razine gledanja.
Trag je to u beskraju, jer motivi i u punoj opisnosti, pretočeni u smisao, gube svaku grubost.
U ozračju su duhovnosti, sa ulaženjem Darije u vrijeme i nemjerljivost, gdje se ozbiljnost i radost prepliću u stvaranju, u izrazu Krasote…"

prof. Stanko Špoljarić

Tjedni program od 19. DO 24. studenoga 2012.
     
"Francuska filmska umjetnost" predavanje Ivice Bošnjaka i projekcija dokumentarnog filma "Cannes – 400 udaraca"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 19. studenoga 2012. u 18h

"Francuska filmska umjetnost/ La cinématographie française" naziv je predavanje Ivice Bošnjaka u povodu Dana francuske kulture (19. do 27. studenoga 2012.). Bit će prikazan i dokumentarni film "Cannes – 400 udaraca" Françoisa Truffauta.

Program Dana francuske kulture (.pdf)

Predavanje Udruge Roda u povodu Međunarodnog dana prava djeteta
"Pedagogija Marije Montessori i suvremeno društvo"
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. studenoga 2012. u 18h

Predavanje u organizaciji Udruge Roda i GKMM u povodu Međunarodnog dana prava djeteta
"Pedagogija Marije Montessori i suvremeno društvo".
Predavačica je Divna Škaričić, Udruga Montessori pedagogije Split.

Pričaonica i likovna radionica za mališane "Jedan zimski dan" u knjižnici Ravne njive

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Utorak, 20. studenoga 2012. u 18h

Pričaonica i likovna radionica za mališane "Jedan zimski dan" održati će se u Knjižnici Ravne njive 20. studenoga 2012. Iako je radnja smještena u jednom zimskom danu, priča je to o plemenitosti i prijateljstvu. Hoće li se Mali Jež uspjeti probiti kroz oluju? Hoće li mu netko pomoći? Dođite u 18 sati.

Predavanje Udruge Roda u povodu Međ. dana prava djeteta "Poremećaji prehrane u dječjoj dobi..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 22. studenoga 2012. u 18h

Predavanje u organizaciji Udruge Roda i GKMM u povodu Međunarodnog dana prava djeteta "Poremećaji prehrane u dječjoj dobi - Kako pomoći djeci da zdravo odrastaju".
Predavačica je prim. dr. sc. Irena Bralić, spec. pedijatrije, autorica i stručna urednica knjige "Kako zdravo odrastati".

"Put modernih rozenkrojcera", javno predavanje Lectoriuma Rosicrucianuma

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 23. studenoga 2012. u 18h

Lectorium Rosicrucianum - Međunarodna Škola Zlatnog Ružina Križa održati će javno predavanje

PUT MODERNIH ROZENKROJCERA
u petak, 23. studenoga  2012. s početkom u 18 sati

Predavači:
Filip Brkić
Maja Grzelja

Nakon predavanja govoriti će se o unutrašnjem putu kojim učenik misterijske Škole današnjice ide, kako se do tog puta dolazi i koje su postaje koje na tom putu treba proći da bi se njime napredovalo do dobroga kraja.

"U današnje vrijeme često ćemo čuti riječi OVDJE I SADA.
Cilj modernog Rozenkrojcera je da OVDJE, u našem vremenu postane vitez, da u sebi podigne Gralski pehar. Potraga za Gralom neće ga odvesti u daleke zemlje, u dvorce i katedrale koje kriju drevna blaga.
Ne, sve su to simboli jedne unutarnje stvarnosti!
Isto tako, transfiguristički proces kojim svaka bonafidna duhovna škola namjerava ići sa svojim učenicima – nije proces u nekoj dalekoj budućnosti. Radi se o doživljavanju vječnosti u vremenu, radi se o SADA.
Bitno je da se na tom putu nauči izravno odgovarati na zov srca, i jasno reagirati na zov vječnosti u nama!"

 
Predavanje Udruge Roda u povodu Međunarodnog dana prava djeteta "Jezično-govorna odstupanja u predškolskom periodu..."

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 20. studenoga 2012. u 18h

Predavanje u organizaciji Udruge Roda i GKMM u povodu Međunarodnog dana prava djeteta "Jezično-govorna odstupanja u predškolskom periodu - Kako poticati jezično-govorni razvoj i komunikaciju?".
Predavačica je prof. logopedije Marina Parčina.

"Nedodirljivi / Intouchables", edukativna projekcija filma u povodu Dana francuske kulture 2012.

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 21. studenoga 2012. u 18h

"Nedodirljivi / Intouchables" (2011, 112 min)

Nakon nesreće na paraglidingu bogati aristokrat Philippe unajmi mladića imenom Driss kao njegovatelja. Budući da je Driss iz radničke obitelji i nedavno pušten iz zatvora, on je, ukratko, najmanje odgovarajući kandidat za taj posao. Njih dvojica spojit će Vivaldija i Earth, Wind and Fire, elegantnu dikciju i ulični jive, odijela i trenirke… Dva će se svijeta sukobiti i pomiriti, iz čega će se izroditi prijateljstvo koje je suludo, komično i snažno jednako koliko i neočekivano, jedinstvena veza koja će iskriti i učiniti ih… Nedodirljivim.

Program Dana francuske kulture (.pdf)

Radionica "Povezanost disanja i emocija" u Knjižnici Trstenik


Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Srijeda, 21. studenoga 2012. u 18h

Radionica će se održati u srijedu, 21. studenoga u 18 sati u Knjižnici Trstenik, Papandopulova 25.
Još od davnih dana ljudi su otkrili da im svako emotivno stanje prati određen način disanja. Tako na primjer već iskustveno znamo da kada smo uzrujani naše disanje je plitko i ubrzano.
Svrha ove besplatne radionice je objasniti zašto je to tako, što se točno događa, kako možemo upotrijebiti obrat, to jest kako tehnikama disanja možemo utjecati na emocije i na taj način naučiti kako biti pozitivni i imati energije u svim životnim situacijama.
Na samoj radionici će se pokušati "demistificirati" učenja starih majstora, naučit će se kako iskoristiti puni plućni kapacitet, tehnika svjesnog disanja i još mnoge druge stvari.

Trajanje radionice je oko 90 min. Svi su dobrodošli!

"Umjetnik / Artiste", edukativna projekcija filma u povodu Dana francuske kulture 2012.

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 15. studenoga 2012. u 16:30h


"Umjetnik / Artiste" (2011, 100 min)

George Valentin (Jean Dujardin) zvijezda je nijemog filma koja ne pronalazi svoje mjesto u eri zvučnog filma i teško se s time nosi. Neuspjehe u karijeri zasjenila je ljubav prema Peppy Miller (Bérénice Bejo), mladoj glumici na vrhuncu karijere.

Program Dana francuske kulture (.pdf)

Tjedni program od 26. studenog DO 1. PROSINCA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Roberta Bressona

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(26, 28. i 30. studenog 2012.) u 18h


U ponedjeljak, srijedu i petak (26., 28. i 30. studenog) s početkom u 18 sati u dvorani 3 Gradske knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova Roberta Bressona, jedan od najoriginalnijih redatelja filmske povijesti.
Ciklus će započeti s "Dame iz Bulonjske šume" (1945.) koji će biti prikazan u ponedjeljak, u srijedu slijedi "Mouchette "(1967.), a u petak "Novac" (1983.).

Bressonova inventivnost očituje se u njegovoj jednostavnosti koju poznati i nagrađivani autori i danas oponašaju. Između ostalog, u svojim je djelima minimalno koristio glazbu a zvučne kulise pretpostavljavao slici kako bi zagolicao gledateljevu imaginaciju. Izbjegavao je ekspresivne kutove kamere, a svoje glumce nazivao modelima tražeći od njih automatizam, uvjeren da je gluma legitimna samo u kazalištu.

Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Snaga sirovog - recepti za vitalnost i dugovječnost", promocija knjige, predavanje autora i demonstracija kuhanja

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 28. studenog 2012. u 18h

Sve je počelo kad su Lena i Darko Jurić, supružnici i dugogodišnji vegetarijanci, odlučili svoju prehranu profiniti sirovim jelima. Otkrivši blagodati žive hrane zahvaljujući kojima ovaj način prehrane osvaja sve više sljedbenika, svoje su znanje odlučili podijeliti sa svima putem radionica i restorana te su ubrzo postali predvodnici raw food pokreta u Hrvatskoj. U knjigu Snaga sirovog pretočili su svoju strast i iskustvo življenja prema načelima sirove prehrane, kao i Darkovo tridesetogodišnje iskustvo na polju nutricionizma.
Ovaj originalan spoj raskošne kuharice i teorije o sirovojelstvu namijenjen je svima koji žele probati nove okuse i žude za daškom svježine na tanjuru.
Ulaz je slobodan, a očekuje vas i promotivna cijena knjige!

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 29. studenoga 2012. u 18h


Književni klub kroničnih knjigofila po treći put u knjižnici Trstenik, ovaj četvrtak, 29. studenoga u 18 sati. Dođite i podijelite s ostalima vaše uvide u tajni život uma i duše književnih junaka. Demistifikacija raznih knjiga i njihovih autora će se odvijati svakog drugog četvrtka, uz povremene goste pisce, pjesnike i ostale koji život vole iščitavati iz pomalo neobičnih perspektiva.

Predstavljanje zbirke čakavske poezije Dunje Kalilić "Neka ČA ne gre ĆA!"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Petak, 30. studenog 2012. u 18h

U petak, 30. studenog 2012. u 18 sati u velikoj dvorani Središnje knjižnice (Slobode 2) biti će predstavljena zbirka čakavske poezije Dunje Kalilić "Neka ČA ne gre ĆA".
Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Ivan J. Bošković i prof. Ingrid Poljanić.

 
Javna tribina u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 26. studenog 2012. u 12h

Javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Službe za rad s gradskim kotarevima i mjesnim odborima Grada Splita. Na javnoj tribini sudjeluju:

PU splitsko - dalmatinska:
Ante Radoja - Odjel za prevenciju
Stipe Jagnjić - Odjel za maloljetničku delivenciju

Grad Split:
Vedran Mardešić

Centar za socijalnu skrb Split:
Tatjana Vukman
Marina Pokrajac

Prekršajni sud Split:
Miranda Gulišija

Obiteljski centar splitsko - dalmatinske županije:
Maja Lipanović

Božićne radionice i bajkaonice za djecu u Knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Utorak, 27. studenog 2012. u 15h


U utorak, 27. studenoga, počinju likovne radionice za djecu od 7 do 10 godina. Tema je vezana za Božić, najljepši blagdan koji će nam ubrzo doći!
U radu ćemo upotrebljavati lako dostupne, prirodne materijale. Uz ljepilo, boje, tijesto… bit ćemo kreativni , a našim ćemo radovima ukrasiti svoju knjižnicu.
Prva radionica će se održati u utorak, od 15 do16 sati. Sljedeća je 4. prosinca, i to od 11 do 12 sati. I tako, CIK-CAK.

Od 27. studenoga svakodnevno ćemo u knjižnici Trstenik čitati našim najmlađim korisnicima bajke o sv. Nikoli, sv. Luci, malome Isusu… Bajkaonice će biti u 12 sati.

Pozivamo djecu da u svojoj Knjižnici provedu dio predblagdanskog vremena!
Sudjelovanje na likovnim radionicama potrebno je prijaviti na tel. 685 077, ili osobno u knjižnici, a sudjelovanje u bajkaonici je dobrodošlo i bez najave!

"Zovemo ga Istanbul", predavanje Siniše Viđaka

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 27. studenog 2012. u 18h


Bio je Bizantium, Konstantinopol i Carigrad, a mnogi su ga jednostavno zvali Grad. Na čudesnoj lokaciji gdje se stapaju vode Zlatnog roga, Bospora i Mramornog mora, tamo gdje se ljube Europa i Azija, rađao se i umirao puno puta.
Bio je maleni grad Starih Grka, glavni grad Starog Rima, središte kršćanskog svijeta, te srce velikog Osmanskog carstva.
Danas je dug gotovo 120 kilometara, ima oko 14 milijuna stanovnika, a u svojim uličicama krije raznolikost i višeslojnost punokrvne svjetske metropole. Kulturno, financijsko i gospodarstveno je središte Turske, maloazijskog gospodarskog diva koji vrtoglavo juri u obećavajuću budućnost.

Predavanje iz ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem...". "Mongolija u 30 dana", gošća je Fea Munitić
Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 29. studenog 2012. u 18h

U četvrtak, 29. studenog u okviru ciklusa putopisnih tribina "Tamo, tamo da putujem..." Fea Munitić će održati predavanje "Mongolija u 30 dana".
Fea Munitić, rođena 1965. u Splitu, urednica je turističko-planinarskih publikacija pri HGSS. Apsolvirala biologiju na beogradskom PMF-u, bavi se književnošću, esejistikom i feljtonistikom. Objavljivala samostalna djela ("Razgovor s jezikom" u Nakladi Bošković) te članke u nekoliko revija i monografija.

Tjedni program od 3. DO 8. PROSINCA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Abbasa Kiarostamija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(3, 5. i 7. prosinca 2012.) u 18h


U ponedjeljak, srijedu i petak (3, 5. i 7. studenog) s početkom u 18 sati u dvorani 3 Gradske knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

Ciklus započinje u ponedjeljak s "Krupnim planom" (1990.), slijedi u srijedu Okus trešnje (1997.), a u petak Vjetar će nas ponijeti (1999.).

Veliki iranski redatelj Abbas Kiarostami često se povezuje s autorima talijanskog neorealizma, francuskog novoga vala te sa indijskom redateljem Satyajitom Rayom (Satiđitom Rajom), a njegov međunararodni uspjeh dijelom je objašnjiv i pojačanim zanimanjem za iranski film u vrijeme političkih promjena u toj zemlji.

Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije svake projekcije.

Predavanje i promocija knjige "Bhagavad Gita - kakva jest"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Ponedjeljak, 3. prosinca 2012. u 19h


Udruga Atma organizira predavanje i promociju knjige "Bhagavad-Gita kakva jest"

Saznajte zašto je bhagavad gita poznata kao:
- najveći dijalog u povijesti čovječanstva
- dragulj indijske i svjetske književnosti
- enciklopedija joge
- najautoritativnija knjiga o reinkarnaciji
- esencija vedske mudrosti
- riznica znanja o transcendenciji
- biblija dalekog istoka

Program:
- Projekcija
- Poezija: Zlatko Tomić, književnik
- Predavanje: Marko Karuza, bhakti shastri učitelj vedske mudrosti
- Glazba
- Meditacija

Teme:
- kako čitati bhagavad gitu
- o autoru
- učeničko naslijeđe
- nivoi svjesnosti
- začuđujuća praktičnost bg danas
- pitanja i odgovori

Ponuda knjige po promotivnoj cijeni!

"Titanic - putovanje koje traje...", multimedijalna priča Dražena Radmana

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Utorak i srijeda, (4. i 5. prosinca 2012.) u 18h

Je li priča o Titanicu istražena do kraja?
Postoje li manje poznata svjedočanstva i činjenice koje mogu baciti dodatno svijetlo na travanjska zbivanja daleke 1912. godine?

"Ovo je priča o brodu, a još više priča o ljudima. Tragedija Titanica spada u red onih događaja koji izazivaju čovjeka na promišljanje o tome gdje, kako i s kim putuje po moru ovog nesigurnog i kratkog vremena..."
Dražen Radman

"Che - zašto i za koga se je žrtvovao", predstavljanje knjige Jerka Grge


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Petak, 7. prosinca 2012. u 18h

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Frane Šago, Mate Kuvačić Ižepa, prof. i autor.
Predstavljanje će se održati u petak, 7. prosinca 2012. u 18 sati.
Radujemo se Vašem dolasku!

Autor ovog drugog dopunjenog izdanja argumentirano impostira izuzetnu društveno - povijesnu odgovornost u politološko, gospodarskim i civilizacijskim matricama društva Ltinske Amerike, konkretnije ponajprije Bolivije.
Istraživačko - analitička determinirana strast u nabojima konkretnog iskustva i kompatibilnih političkih teorija daje Jerku Grga, autoru ove studije, dostatnu argumentaciju za jednu osebujnu povijesno - činjeničku sintezu Che-ovog angažmana, neovisno o njegovom promašaju, neuspjehu, usudu...
Autor nedvojbeno u analizi dokazuje, što je točno, da su revolucije, pa tako i Che-ova, dramatične epizode sa vrlo upitnim strukturalno - politički i gospodarsko - civilizacijskim usloženim konačnim ishodima. Autor, također, daje jednu politološko - sociološku analizu teorije revolucije, te precizno objašnjava zbog čega do njih dolazi, ili pak ne dolazi, u određenim vremenima, na određenom mjestu.
Konačno, autor upravo to dokazuje na analizama Che-ove borbe i ukazuje na složenost same politološke morfologije revolucije u Boliviji i što bitno otežava njen angažman i konačni ishod.
Prof. dr. sc. Frane Šago

Jerko Grga je rođen 1935. godine u Segetu u siromašnoj zemljoradničkoj obitelji kao sedmo dijete od oca Ivana i drugo majke Jake. Zbog rata u školu je pošao sa devet i pol godina. Osnovnu školu je pohađao u Segetu i Trogiru. Nakon "male mature" pet godina pauzira da bi tri godine radio sa ocem u polju. Potom se zaposlio kao građevinski radnik, zatim pomoćni tesar, skladištar, materijalni knjigovođa. Školovanje nastavlja 1955. u Srednjoj ekonomskoj školi u Splitu, uz rad u Trogiru i školu u Splitu, dnevno je pješačio šesnaest kilometara i autobusom prelazio pedeset dva kilometra.
Od Općine Trogir 1959. dobio je stipendiju za studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je vrlo dobar student. Fakultet je završio u tri godine i devet mjeseci. U Općini Trogir zaposlio se 1963. kao referent za plan i analize. Tri mjeseca potom postaje načelnik Odjela za financije. Školske godine 1963/64 bio je predavač u Narodnom sveučilištu u Trogiru. U Beogradu 1964. polaže prijemni ispit za diplomatsku službu. Kao uspjeli karijerni diplomat službovao je u veleposlanstvima SFRJ: u Boliviji (1966.-70.), na Kubi (1972.-77.) i u Meksiku (1981.-84.). U Ministarstvu vanjskih poslova SFRJ prešao je put od pripravnika do načelnika Uprave za Latinsku Ameriku i Karibe – zvanje opunomoćenog ministra. U svojstvu diplomata posjetio je oko trideset zemalja.
U zemljama službovanja održao je više predavanja o raznim temama – ponajprije na visokoškolskim ustanovama. Sudjelovao je u razgovorima mnogih delegacija međunarodnog i inog karaktera. Bio je sudionik više znanstvenih i drugih rasprava. Sredinom osamdesetih održao je nekoliko predavanja o Latinskoj Americi postdiplomcima Fakulteta političkih nauka u Beogradu.
Zbog rata 1992. godine išao je u prijevremenu mirovinu. 1991/92. bio je na „crnoj listi“ u Beogradu i u Segetu. Imao je, raznih neugodnosti i prijetnji, posebno u Beogradu. Napadan je i u beogradskom tisku.
 
Predstavljanje knjige "Moja škola kreativnog pisanja" Ane Grabovac, polaznice 3. stupnja Škole kreativnog pisanja GKMM

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 3. prosinca 2012. u 17h

U velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u ponedjeljak, 3. prosinca u 17 sati održat će se predstavljanje knjige "Moja škola kreativnog pisanja" Ane Grabovac, polaznice trećeg stupnja Škole kreativnog pisanja GKMM. Knjigu će predstaviti Irena Delonga, Tonka Alujević i Ingrid Poljanić.

Kako sama autorica piše u pogovoru svog književnog prvijenca :
"...Sada već vremešna kućanica s neiskorištenom diplomom jezika i književnosti... oduvijek sam voljela riječi i služeći se njima slagati misli, tekstove, priče... Posebne životne okolnosti uobličile su moj život u neuobičajeni okvir. Pratila sam, naime, supruga pomorca trideset i nešto godina ploveći plavim putovima po svijetu. Pišući brodski dnevnik, koji u mnogobrojnim bilježnicama čeka objavljivanje. Škola kreativnog pisanja GKMM pomogla mi je da u ovim ozbiljnim godinama ponovno otkrijem riječi i oblikujem ih u misli, tekstove, priče..."

Otvaranje izložbe fotografija Andree Lovrić, "Crno-bijelo, u boji"


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 3. prosinca 2012. u 18h


O autorici:
Andrea Lovrić, rođena 1983. u Splitu. Završila Ekonomsko-birotehničku školu. Studirala na fakultetu Scienze della comunicazione-Macerata, Italia. Član je Fotokluba Split. Završila tečaj analogne i digitalne fotografije prof. Ante Verzottija. Živi i radi u Splitu.

Samostalne izložbe:
-2007. Čajoteka „Natura“, Split/Špekule, dame i violina
-2007. Dom umirovljenika Zenta, Split/To je taj trenutak
-2008. Dom umirovljenika Zenta, Split/Dok te gledan s tobon letin
-2009. Hrvatsko-francuska udruga, Alliance Française, Split/Sinergija
-2010. Dom umirovljenika Zenta, Split/Ruža za tango
-2011. Galerija Zvonimir, Solin/Trag u beskraju
-2011. Gradska knjižnica „Marko Marulić“/Dodiri od stakla
-2011 .Dom kulture Zvonimir, Solin / Trag u beskraju
-2012. Foto-video projekcija gradska knjižnica "Marko Marulić", Split

Skupne izložbe:
-2008. Salon fotografije Vinkovci
-2008. Otok i more-13. međ. izložba fotografija-Kukljica, Kornati
-2009. Otok i more-14. međ. izložba fotografija-Kukljica, Kornati
-2009. Splitska Tiramola, INFO Zona, Split
-2010. Klupska izložba Fotokluba Split-treća nagrada stručnog žirija, kategorija slobodna tema
-2010. Otok i more-15. međ. izložba fotografija-Kukljica, Kornati
-2010. međ. izložba 15. FIAP bijenale prirode, Nature Biennial World Cup, Bangalore, India,
-2011. Salon fotografije Vinkovci
-2011. Split art fest/Sv. Duje
-2011. Retrospektiva Fotokluba Split 1911.-2011.
-2011. Otok i more-16. međ. izložba fotografija-Kukljica, Kornati
-2011. I biennale hrvatske mlade fotografije, Zadar
-2012. Klupska izložba Fotokluba Split
-2012. Otok i more,17. međ. izložba fotografij-Kukljica Kornati-nagrada za detalj
-2012. Fotografkinje 2012, Fotoklub Rijeka
-2012. FOTOSOFIA-fotografija tjedna
-2012. FOTOFINIŠ-fotografija dana

Foto dizajn naslovnica:
-2008. Mrve mudrosti, zbirka aforizama autorice Tonke Lovrić
-2011. Ledena suza perunike, zbirka haiku poezije autorice Tonke Lovrić
-2011. Glas tišine, zbirka aforizama autorice Tonke Lovrić

"Splićani na didovini", predstavljanje novog izdanja knjige Ante Duplančića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Četvrtak, 6. prosinca 2012. u 18h

Likovna radionica u Knjižnici Ravne njive - izrada božićnog vijenca

Knjižnica Ravne njive, Hercegovačka 40
Subota, 8. prosinca 2012. u 10h


U Knjižnici Ravne njive, u subotu 8. prosinca u 10 sati izrađujemo na likovnoj radionici božićni vjenčić za vrata.
Raditi ćemo od prirodnih materijala, pa donesite puuuuno šiškica, grančica, možda mahovinu, lišće, bršljan (pazite,on je otrovan!), razne bobice, borove ili jelove grančice, malo crvene ili karirane tkanine, voštanu svijeću (nije obavezno)....uuuuf!
Čeka vas naša vrijedna knjižničarka Maja Prizmić.
Tjedni program od 10. DO 15. PROSINCA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Michelangela Antonionija

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak i petak (10. i 14. prosinca) u 18h
Srijeda, 12. prosinca 2012. u 17:30hU ponedjeljak, srijedu i petak (10, 12. i 14. prosinca) u dvorani 3 Gradske knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova Michelangela Antonionija.
Ciklus će započeti u ponedjeljak projekcijom filma Krik iz 1957. godine, u srijedu slijedi Avantura (1960.), a u petak Crvena pustinja snimljen 1964.
Opus Michelangela Antonionija u cjelini je obilježen tehičkim majstorstvom, trajnom inovativnošću i beskompromisnim modernizmom, a posebno odlikuje briljantnom kompozicijom kadra i usmjerenošću na ono što Roland Barthes naziva "bdijenje nad zbiljom". Prema Antonioniju, redateljev je zadatak uhvatiti stvarnost koja sazrijeva i koja se zbiva, i to kretanje dati kao novu percepciju.

Napomena: projekcije u ponedjeljak i petak započinju u 18 sati, a projekcija u srijedu u 17:30.
Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Kad potonu iluzije...", predavanje Dražena Radmana"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Utorak, 11. prosinca 2012. u 18h


Koliko iluzije o ljubavi, zdravlju, novcu, uspjehu, religioznosti... utječu na naš život i kakve posljedice uzrokuju? Volimo li svoje iluzije više od istine i stvarnosti? Što kad iluzije potonu ili se iznenada rasprše?

Predavač je Dražen Radman, pastor Baptističke crkve - Split.

"Kad izroni nada...", predavanje Dražena Radmana"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Srijeda, 12. prosinca 2012. u 18h


Čemu se današnji čovjek najviše nada ako se uopće nečemu nada? Smijemo li govoriti o lažnoj i pravoj nadi? Postoji li nada koja nas može podignuti kad se svijet u nama i oko nas 'ruši'? Koji znakovi ukazuju da postoji Odgovor na ova pitanja?

Predavač je Dražen Radman, pastor Baptističke crkve - Split.

Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik

Knjižnica Trstenik, Papandopulova 25
Četvrtak, 13. prosinca 2012. u 18h


Književni klub kroničnih knjigofila po treći put u knjižnici Trstenik, ovaj četvrtak, 13. prosinca u 18 sati. Dođite i podijelite s ostalima vaše uvide u tajni život uma i duše književnih junaka. Demistifikacija raznih knjiga i njihovih autora će se odvijati svakog drugog četvrtka, uz povremene goste pisce, pjesnike i ostale koji život vole iščitavati iz pomalo neobičnih perspektiva.

"Narodne knjižnice i promicanje društvene tolerancije", interdisciplinarni stručni skup u organizaciji GKMM

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Petak, 14. prosinca 2012. od 9 do 17h

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu organizira interdisciplinarni stručni skup pod nazivom "Narodne knjižnice i promicanje društvene tolerancije" koji će se održati u petak, 14. prosinca 2012. godine, od 9:00 do 17:00 sati.

Na skupu će sudjelovati: dr. sc. Josip Stipanov (bivši ravnatelj NSK), dr. sc. Mislav Kukoč (Filozofski fakultet, Split), dr. sc. Vedrana Spajić-Vrkaš (Filozofski fakultet, Zagreb), Vladimir Arsenijević, dr. sc. Olja Družić Ljubotina (Pravni fakultet, Zagreb), Predrag Lucić, Matea Popov (ZG Pride), Mirjana Mikić (Centar za mirovne studije, Zagreb), Edita Bačić (Pravni fakultet, Split) i Aleksandra Horvat (Filozofski fakultet, Zagreb).

 
Predstavljanje knjige "Kako zdravo odrastati" prim. dr. sc. Irene Bralić i suradnika

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 10. prosinca 2012. u 18h


U ponedjeljak, 10. prosinca u 18 sati biti će predstavljena knjiga "Kako zdravo odrastati" Irene Bralić i suradnika, u izdanju Medicinske naklade.

Knjigu će predstaviti:
- prof. dr. sc. Marijan Saraga, dr. med. spec. pedijatrije, subspecijalist dječje nefrologije, Medicinski fakultet Split, konzultant na knjizi
- dr. Željka Karin, dr. med. spec. školske i sveučilišne medicine, suradnica na knjizi
- prim. dr. sc. Irena Bralić, dr. med. spec. pedijatrije, autorica i stručna urednica knjige

Knjiga je namijenjena roditeljima, odgojiteljima i svima koji skrbe o zdravlju djece.

Knjigu preporučuju:
Povjerenstvo za pedijatriju Ministarstva zdravlja RH
Hrvatsko pedijatrijsko društvo
Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju

Prigodno predavanje "Adolescencija: rizici i izazovi" održat će dr. Željka Karin, spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu (Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije) i predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu.

"Dreamcatcher - Lovac snova", večer kulture Sjevernoameričkih indijanaca


Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 13. prosinca 2012. u 18h


"Dreamcatcher - Lovac snova", večer kulture Sjevernoameričkih Indijanaca uz otvaranje izložbe "Priče djece lišća" Tonča Alača, izložbu slika iz ciklusa "Pod krilom Wakan Tanke" Žane Bajić, predavanje i projekciju filma "Smoke signals" Chrisa Eyrea.

Chris Eyre je vodeći američki redatelj indijanskog porijekla. Živi i radi u Los Angelesu. Njegovi filmovi se fokusiraju na sve aspekte suvremenog Native American života, razbijajući uobičajene predrasude. Njegov prvi film „Smoke Signals“ (1998.), s Adamom Beachom u glavnoj ulozi, osvojio je na Sundance filmskom festivalu trofej za filmaše i nagradu publike. Također je osvojio priznanje za najbolji film 1998. na američko-indijanskom filmskom festivalu.
Producent nekoliko njegovih filmova bio je Robert Redford. Eyre je član žirija na filmskom festivalu Sundance kojim je Redford kao osnivač htio potaknuti mlade i talentirane redatelje i glumce da rade ono što ih zanima.
2006. godine Eyre osvaja DGA nagradu za rad na dječjem programu u sklopu filma "Edge of America" i tako postaje prvi Native American koji je osvojio tu nagradu.
Eyreov kratki dokumentarni film koji je sniman po narudžbi Nacionalnog muzeja američkih Indijanaca u Washingtonu, dobio je nagradu United States Artista. Trenutačno režira film "A Year in Mooring“, s Johnom Lucasom i Ayelom Zucer.

Ante Tonći Alač rođen je 1966. u Makarskoj.
Studij slikarstva završio na Beppe Assenza Academy of Art/International Branch Split u Splitu 2001.godine.
Koncem devedesetih uključuje se u rad i predavanja Željka Jermana (Split) koji organizira radionicu i upoznavanje kroz fotografiju, film, video, instalaciju i performance. Član je HDLU u Zagrebu od 2002.
Izlagao je na samostalnim izložbama u Zagrebu, Sarajevu, Širokom brijegu, Splitu i Pločama. Sudionik je na brojnim likovnim kolonijama od Vukovara, Dubrovnika, Požege, Samobora, Mljeta, Međugorja...
Voditelj je likovne kolonije "Stara Podaca" koja se svakog proljeća održava u Podaci. Živi i stvara u Podaci, općina Gradac, Hrvatska.

"Što se tiče mojih radova u drvu i instalacija ovo je moj prvi izlazak u javnost. Dosadašnje kritike koje su mi pisali Fra Vendelin Karačić, prof. Ante Brkić i pok. Željko Jerman su osvrti na moje slikarstvo (kolorizam, apstrakcija, ekspresionizam) teško bi našle dodirnih točaka sa ovim radovima.
Iskreno, gospođi Žani Bajić mogu zahvaliti na podršci pa i na nagovaranju da nastavim jer sve je krenulo od "Aktivnog maštanja" jedne vrste mentalne, duhovne vježbe kroz stvaranje koje sam kao ideju pokupio od umjetnosti američkih Indijanaca.
Izrada malih kućnih talismana, zaštite doma i ukućana kroz igru, slaganje, strpljivost, gdje metaforom, podsjetnikom pero ili perla predstavlja nekog do koga vam je stalo, radnja koju ćete tek obaviti ili želja nanovo vas vraća na ono što vam je najbitnije: vaš dom, obitelj, prijatelje s kojima dišete, živite, komunicirate...Prirodu,cikluse u njoj kojih smo stalno dio.
Predmete, pa i asocijacije sam uzimao iz prirode, reciklirajući ono naoko odbačeno, a nečim zanimljivo dok vas to ne povuče...i eto."

Tjedni program od 17. DO 22. PROSINCA 2012.
     
Edukativne projekcije filmova Erica Rohmera

Dvorana 3 Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, srijeda i petak
(17, 19. i 21. prosinca 2012.) u 18h


U ponedjeljak, srijedu i petak (17., 19., i 21. prosinca) s početkom u 18 sati u zelenoj dvorani Gradske knjižnice održati će se edukativne projekcije filmova Erica Rohmera.

U ponedjeljak će biti prikazan "Moja noć s Maud" (1969.), u srijedu "Pauline na plaži" (1982.) a u petak "Zelena zraka" (1986.).
Pitanja odnosa vjere, grijeha, želje, iskušenja i seksualnosti Eric Rohmer u cjelini je ostavljao otvorenima i time naglašavao težnju prema realističnosti u načinu njegovog filmskog izraza. To je bilo i vidljivo u njegovom ekonomičnom redateljskom stilu. bez složenih pomaka kamere, s oslanjanjem na dulje kadrove (i izbjegavanje krupnih planova), uz prirodno osvjetljenje i snimanje na lokacijama, s detaljnim topografskim kontekstualiziranjem ambijenata te pričama bez izrazitijih dramskih obrata.
Edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

"Dobre prehrambene navike za očuvanje zdravlja", javno predavanje dr. med. Sanje Čabrajić u organiz. Udruge leukemije i limfomi Split"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Ponedjeljak, 17. prosinca 2012. u 18h

Obilježavanje devedesete obljetnice rođenja pjesnika Nikole Milićevića

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2 Utorak, 18. prosinca 2012. u 19h


Obilježavanje devedesete obljetnice rođenja pjesnika Nikole Milićevića u organizaciji Društva profesora hrvatskoga jezika u suradnji s GKMM.
Sudjeluju Srećko Listeš, Ivica Šušić, Silvana Stanić i Robert Kurbaša. Voditelj je Tomislav Najev.

Blagdanski šušur u knjižnici


Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice
Četvrtak, 20. prosinca 2012. u 18h


Ciklus putopisnih predavanja "Tamo, tamo da putujem..."
"Crveno i crno - egipatska priča", gost je Siniša Viđak

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Četvrtak, 20. prosinca 2012. u 18h


 
"Advent", izložna Likovne udruge Salona art


Izložbeni prostor Središnje knjižnice, Slobode 2
Ponedjeljak, 17. prosinca 2012. u 18h

Tribina "Liječenje kronične cerebrospinalne venske insuficijencije u multiploj sklerozi; nade i zablude"

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Utorak, 18. prosinca 2012. u 17:30h


Centar za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja CFI Croatia organizira tribinu pod naslovom “Liječenje kronične cerebrospinalne venske insuficijencije u multiploj sklerozi; nade i zablude.

Tribina će se održati 18. prosinca 2012. s početkom u 17:30h u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića.
Voditelj tribine je prof. dr. Damir Sapunar, dr.med.

Predavači:
- Terapijske mogućnosti liječenja multiple skleroze
doc. dr. Meri Matijaca, dr.med., Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

- Kronična cerebrospinalna venska insuficijencija: jučer, danas, sutra
Krešimir Dolić, dr.med., Zavod za Radiologiju, Klinički bolnički centar Split

- O najnovijim informacijama vezanim za temu predavanja razgovarati ćemo pute video veze s prof. dr. Robert Živadinovim, voditeljem Buffalo Neuroimaging Analysis Center, SAD.

Sažetak: Oprečne i nejasne informacije o pojedinim terapijskim postupcima zbunjuju bolesnike ali nerijetko i stručnjake. Cilj ove tribine je otvoriti dijalog s osobama istinski zainteresiranima za nove informacije o liječenju multiple skleroze. Godine 2008. Paolo Zamboni, talijanski vaskularni kirurg pretpostavio je da suženje vena vrata i prsiju može uzrokovati multiplu sklerozu zbog otežanog otjecanja venske krvi iz mozga. Sukladno tim idejama pretpostavljeno je da se vaskularnim postupkom širenje tih suženja može pomoći oboljelima od multiple skleroze. Svrha predavanja je upoznati posjetitelje tribine s principima kritičkog procjenjivanja uspješnosti terapijskih postupaka, sa stavovima FDA, s rizicima i koristima vaskularnih intervencija.

Predstavljanje romana "Druga strana rijeke" Tonče Anković

Velika dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Srijeda, 19. prosinca 2012. u 18hPredstavljanje romana "Druga strana rijeke" Tonče Ankoviću izdanju Naklade Bošković.
Sudjeluju prof. dr. Ivan J. Bošković, Darko Mardešić, Belmondo Miliša i autorica.

Tonča Anković rođena je 29. rujna 1942. godine u Metkoviću. Do sada je objavila četiri romana: "Optužnica", "Klub", "Ljudi bez mjesta" i "Grad".
Živi i radi u Splitu.


Roman u kojem autorica panoramski oslikava društvena i politička, i ina, zbivanja u Hrvatskoj tijekom XIX. i XX. stoljeća koja se, u pravilu, bolno prelamaju preko leđa protagonista kroz čiju ih prizmu i gledamo.

Na takvoj razvedenoj potki autorica se ipak fokusira na, mogli bismo reći - mitsku, Dolinu, kao paradigmatski prostor svekolike Hrvatske. No, ne radi se o pukoj društvenoj kronici. Naime na toj pozornici kaleidoskopski se pojavljuju likovi gotovo fatumski obilježeni i rastrzani različitim strastima: ljubavlju, mržnjom, požudom, pohlepom, zavišću i, ponajčešće, političkom, odnosno ideološkom isključivošću.

U svem tom kolopletu raznolikih, a opet istih, aktanata i različitih, a opet istih, zbivanja najistaknutija su tri ženska lika: Vjera, Zora i Katarina-Slavenka. One, njihov život, su zapravo ušće, tj. delta u koju uviru, sublimiraju se, sve one naplavine i nanosi što ih je rijeka ovog romana svojim tijekom donijela: živote protagonista, njihove borbe, muke, dvojbe, sumnje i zapitanosti o smislu.

Izmjenjujući faktografiju i fikciju, mijenjajući optiku i narativne postupke, ostavljajući ga naizgled nezavršenim, otvorenog kraja, autorica ipak, što bi inače bilo tako "trendovski", ne relativizira.

Ona dobro zna što je što, što je dobro, a što zlo, i ne libi se to reći niti se opredijeliti. Samo se pita: Zašto i dokle?

(iz recenzije prof. Maria Blagaića)


Tonča Anković rođena je 29. rujna 1942. godine u Metkoviću. Do sada je objavila četiri romana: "Optužnica", "Klub", "Ljudi bez mjesta" i "Grad".
Živi i radi u Splitu.