Retrospektiva filmske družine Osnovne škole Lučac

Ponedjeljak, 29. svibnja 2017. u 18 sati u dvorani 1 Središnje knjižnice

Filmska družina Osnovne škole Lučac ove godine obilježava deset godina postojanja i rada. Prva generacija malih filmaša snimila je prvi igrani film Misteriozni nestanci 2007. god., a neki od tadašnjih učenika danas su magistri i studenti Odsjeka za film i video Umjetničke akademije u Splitu. U proteklih deset godina kontinuiranoga rada snimljeno je više od petnaest filmova različitih žanrova, učenici su sudjelovali na brojnim festivalima, smotrama te su osvajali i nagrade za svoj rad.

O filmskoj družini Osnovne škole Lučac
S radom je filmska družina započela sasvim slučajno, bez ikakvih velikih pretenzija, plana, programa, naziva… Bilo je proljeće 2007. godine… Učenici sedmoga d razreda ponekada su glumili tijekom nastave hrvatskoga jezika, imali su razrednika koji je u slobodno vrijeme snimao i … To je bilo to! Dovoljno za početak!
Petkom se poslije nastave počelo raditi na scenariju za film; Marin, Marta, Tonči… Počele su i ozbiljne pripreme, probe, a onda je uslijedilo snimanje jedne subote. Filmskoj ekipi pridružili su se i učenici sedmoga c i te subote snimljen je prvi film „Misteriozni nestanci”. Ostalo je povijest… Nagrade, pozivi na festivale, gostovanje na HRT-u, nagrade… Tada smo postali Filmska družina Osnovne škole Lučac!

Voditelji su napisali plan i program rada, sve je postalo ozbiljnije, započeli smo s radom na novom scenariju. Iz dana u dan postajao je sve složeniji i kompliciraniji, film o Indiani Jonesu u OŠ Lučac. Snimajući i drugi film, izvrsno smo se zabavljali, neke scene morali smo snimiti više puta jer se kamerman smijao, Tonči je prijetio naknadom zbog kaskaderskih vještina, a posljednje scene smo snimali na +40°C. Sve nevolje su zaboravljene kada je materijal montiran. Drugi film bio je istovremeno oproštaj s jednom generacijom, naš posljednji projekt jer od jeseni oni su postali učenici nekih drugih škola. Ostale su uspomene, zgode sa snimanja i puno snimljenoga materijala. Došle su nove generacije, snimljeni su novi filmovi, ali početci se posebno pamte. Treći igrani film „U radu je spas” snimljen je kao nijema komedija i posveta početcima filma. Nastojali smo svakim novim filmom biti drukčiji, ne ponavljati se, što i nije baš lako. Četvrte sezone družina se bavila dokumentarnim filmom i snimila reportažu „Finci u Hrvatskoj” te dva dokumentarna filma „Vizavi šjor Ante” i „Bikijada”.

Što dalje? To se i sami pitamo. U pričuvi je nekoliko ideja za igrani film, razrađen scenarij za novi dokumentarac, eksperimentiramo s eksperimentalnim filmom, među petašima krije se puno dobrih glumaca… Tko zna što će se sve dogoditi!