Shôhei Imamura „Balada o Narayami (Narayama bushi-ko), (1983, 130 min), edukativna projekcija filma

Petak, 24. ožujka u 17:30 u dvorani 3 Središnje knjižnice

Balada o Narayami (Narayama bushi-ko, 1983), Japan, boja, 130 min, Toei
Režija i scenarij: Shôhei Imamura, prema romanu Shichira Fukazawe
Direktor fotografije: Masao Tochizawa
Glazba: Shinichirô Ikebe
Uloge: Ken Ogata (Tatsuhei), Sumiko Sakamoto (Orin), Takejo Aki (Tamayan), Tonpei Hidari (Tatsuheijev brat), Seiji Kurasaki (Kesakichi), Kaouru Shimamori (Tomekichi), Ryutaro Tatsumi (Matayan).

Orin uskoro puni sedamdeset godina, a to je dob u kojoj žitelji siromašnoga japanskog sela moraju otići umrijeti u planinu. Stoga želi prije odlaska srediti sve poslove i pomoći trojici sinova koji bi htjeli naći partnerice. Kada za to dođe trenutak, najstariji sin Tatsuhei nosi je na leđima u planinu, no teško se može pomiriti s okrutnim zakonima prouzročenim stalnom prijetnjom gladi.

Dojmljiva priča o neumoljivoj prirodi, strogom društvu i teškim životima seljaka na sjeveru Japana odlikuje se senzibilitetom za nasilje i okrutnost teško razumljivim zapadnjačkom gledatelju, no podjednako je dojmljiva i lirska strana filma, s efektnom fotografijom, duljim kadrovima te (osobito u završnim scenama) snažnim religijskim konotacijama. Odnos majke i sinova psihološki je uvjerljivo razrađen, a zbog etnografski intonirana okružja, obogaćena groteskom, ima i arhetipske konotacije.
Film je privukao veliku međunarodnu pozornost, osvojivši i Zlatnu palmu u Cannesu (ex aequo). Prvu, istoimenu, ekranizaciju romana režirao je 1958. K. Kinoshita.

(izvor: Filmski lekiskon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)