Smij kroz suze
Ivo Kovačić
 
 


 
 
 
 
(Flash prezentacija, kliknite za pregled preko cijelog monitora)


 
 
 
 
Knjiga
Knjiga „Smij kroz suze“ Ivana Kovačića zbir je anegdota i zbivanja iz života Splita na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Ove priče objavljuju se prvi put u izvornom obliku, onako kako ih je autor zapisao. Kovačićevo djelo, pored nesumnjive literarne vrijednosti, riznica je informacija o težačkom Splitu, ali i vrijedan filološki izvor za proučavatelje splitskog dijalektnog govora.

Autor
Ivan Kovačić (Ivko) rođen je u Splitu 4. studenog 1897. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu te dva razreda građanske škole.  Nakon sudjelovanja u I. svjetskom ratu  i zarobljeništva u Italiji, u Splitu radi najprije kao težak i lučki radnik, a potom kao listonoša i poštanski službenik sve do umirovljenja 1957. godine. Pisao je na splitskoj čakavštini poeziju i kratku prozu koja je do danas, najvećim dijelom neobjavljena, sačuvana u rukopisima. Kovačićeve splitske kronike memoarski su zapisi o Splitu njegova djetinjstva brižljivo ispisane rukom na starim požutjelim bilježnicama.

Kovačićev glas
Ivan Kovačić svojim je glasom 1964. godine zabilježio svojevrstan predgovor seriji kratkih priča, čiji uži izbor čini sadržaj ove knjige. Zvučni zapis magnetofonske trake tonski je obrađen i prenesen na CD, bez ikakvih sadržajnih intervencija. Na ovim stranicama možete poslušati isječak predogovora dok prelistavate digitalno izdanje knjige.

 
     
 
Izvornik:
Split, Gradska knjižnica Marka Marulića, 2010.

Elektroničko izdanje:
Split, Gradska knjižnica Marka Marulića, 2010.
 
     
 
Digitalizirana baština (početna stranica)
 
     
 
 
     
 
Sva prava pridržana ©2002-2010 Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica slobode 2, 21000 Split
Tel: +385 21 685 000, 685 028, 685 031 | Fax: +385 21 685 001 | e-mail: gkmm@gkmm.hr