Duško Kečkemet "Stari Split od kantuna do kantuna"
 

(dostupno isključivo
na računalu u
zavičajnoj zbirci Spalatina)


Stari Split
od kantuna do kantuna
Duško Kečkemet

Izvornik:
Zagreb, AGM, 2009


Bibliografski zapis izvornika

 
 
 

          Ova je knjiga – nakon knjige Branimira Špoljarića Stari Zagreb od vugla do vugla – druga u nizu što nas vodi u šetnju starim hrvatskim povijesnim gradovima. Iza nje slijede knjige o Dubrovniku, Zadru, Rijeci, Puli, Karlovcu, Varaždinu, Osijeku i, konačno, iz domoljubnih razloga, Vukovaru.

          Knjiga Stari Split zapravo je poziv na zanimljivu i uzbudljivu šetnju starim, a dijelom i novijim splitskim ulicama i trgovima, promenadama i pasicima, kalama i štekatima, konobama i oštarijama, parkovima i perivojima, bedemima i utvrdama, palačama i crkvama, crkvicama i kapelicama, rivom i lukom, obalama i plažama, uvalom i rtovima, Dioklecijanovom palačom i njezinim podrumima, pazarom i ribarnicom, Marjanom i njegovim znamenitostima, starim splitskim predgrađima i novijim naseljima podignutim na povijesnim splitskim lokalitetima. Ali ona je istodobno zamišljena i kao ležernašetnja kroz daljnju i bližu prošlost grada Splita. Jednako je namijenjena građanima Splita, kao i putnicima namjernicima, turistima, ali isto tako i mnogim zaljubljenicima u "najlipši grad na svitu". Temeljna nam je namjera bila da kroz priče u prvome redu o starim splitskim ulicama i trgovima, tajnama koje skrivaju, imenima koje nose, od kada i zašto se tako zovu kako se zovu i kako su se nekada zvale, znamenitim osobama koje su u njima živjele, bitnim i manje bitnim, ali zanimljivim događajima koji su se u njima zbivali, upoznate stari i noviji Split, njegovu neobuzdanu, hirovitu i mediteransku ćud, da osjetite žustro i vrelo bilo, boju njegove duše o kojoj je – kako ju je u svom eseju o Splitu iz 1930. godine nadahnuto opisao veliki Tin Ujević – opasno govoriti.

          Nakon temeljitih konzultacija s ponajboljim znalcima splićanistike kome ponuditi da napiše knjigu o starom Splitu – na nagovor moga dugogodišnjeg suradnika, autora i prijatelja Joška Fiamenga – odlučio sam se za prof. dr. Duška Kečkemeta, koji se nakon umirovljenja 1993. godine povukao u osamu svoje vikendice u Bobovišću, jednu od najslikovitijih bračkih uvala, i dlje neumorno dajući svoj bogati doprinos proučavanju povijesne, kulturne, urbane i umjetničke baštine Splita i otoka Brača.

          Svi se mi nerijetko znademo naći zatečeni spoznajom koliko stanovnici jednoga grada malo znaju ne samo o svome gradu nego, dapače, i o ulici u kojoj rade ili žive. A nije da ne bi željeli znati. Upravo suprotno! Potaknut tom banalnom spoznajom odlučio sam se na ovu svojevrsnu nakladničku i uredničku avanturu.

 
Bože Čović
 
 
 
Digitalizirana baština (početna stranica)
 
Sva prava pridržana ©2003-2009 Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica slobode 2, 21000 Split
Tel: +385 21 685 000, 685 028, 685 031 | Fax: +385 21 685 001 | e-mail: gkmm@gkmm.hr