Male velike stvari

Autor: Jodi Picoult

“Fantastično čitanje od početka do kraja, kao i uvijek kad je riječ o Jodi Picoult. Ovaj roman dinamičnog tempa poziva na preispitivanje svojih uvjerenja i svojih života.”

San Francisco Book Review

 

Jodi Picoult autorica je dvadeset pet romana koji su se našli na New York Timesovoj listi naprodavanijih naslova (Vrijeme rastanka, Deseti krug, Sakupljanje srca, Milosrđe, Slapovi Salema, Savršeno podudaranje, Pripovijedač, Pjevaj kući, Kućna pravila, Ručka s brižljivošću, Promjena srca, 19 minuta, Čuvarica svoje sestre, Usamljeni vuk), a s kćeri Samanthom van Leer napisala je i dva romana za mlade: Između redaka i Izvan stranice. Mnogi od njezinih bestselera su i ekranizirani. Male velike stvari novi je veliki hit uspješne spisateljice koji je dopro do srca milijunske publike, a po knjizi se snima i film s Violom Davis i Juliom Roberts u glavnim ulogama.

Autorica je poznata po pisanju o kontroverznim temama i jedinstvenim stilom pripovijedanja. Njezine knjige obično se bave etičkim pitanjima i ispričane su s nekoliko gledišta. Ovo je prvi Picoultov roman s afroameričkim protagonistom. Upravo je i ovdje priča ispričana kroz tri stajališta: Ruthinog, Turkovog i Kennedyinog. Zašto Picoult priča priču iz nekoliko kuta? Zato što sve ovisi o kutu gledanja. Nije uvijek zlo samo zlo, kao što ni dobro nije uvijek dobro. Uvijek postoji siva zona. Jodi nas jednostavno prisiljava da ispitujemo situaciju iz svakog kuta, bez obzira na to slažemo li se ili ne s njom. Ovdje nije samo riječ o pokazivanju rasizma kroz oči crnkinje, već o pokazivanju  nečeg što bijeli ljudi nisu niti svjesni da imaju, a njima je uskraćeno.

Priča se koncentrira na afroameričku medicinsku sestru i primalju u jednoj bolnici u Connecticutu, s više od dvadeset godina radnog iskustva. Tijekom svoje smjene započinje rutinski pregled novorođenčeta, ali joj je samo nekoliko minuta poslije rečeno da je prebacuju drugom pacijentu. Roditelji djeteta ne žele da Ruth, Afroamerikanka, dira njihovo dijete. Bolnica udovoljava njihovu zahtjevu, ali sljedećeg dana dijete pada u srčani arest dok je Ruth sama u dječjoj sobi. Tijekom jednog užurbanog dana na odjelu, Ruth ostaje sama s malenim Davisom koji pada u srčani arest. Pred njom je velika odluka- hoće li pomoći malenom ili slušati zapovijedi nadređenih? Ruth nakratko oklijeva prije nego započne s oživljavanjem ali bebi nije bilo spasa. Oduzeta joj je licenca, a ona uhićena s optužbom za ubojstvo. Njezin slučaj preuzima Kennedy McQuarrie (njenu majku je odgajala ropkinja) koja na sudu ne želi isticati pitanje rase. Hoće li je Ruth poslušati? Hoće li roditelji preminulog djeteta otkriti pravi uzrok smrti svog sina? Propitkujte sebe, svoja uvjerenja i postavite si milijun pitanja što možete Vi učiniti da bi svijet oko sebe učinili mrvicu pravednijim i ljepšim?

KALENDAR DOGAĐAJA