Trogirski srednjoškolci kroz poeziju učili stop animaciju

Objavljeno: 25.10.2022.

Dana 24. listopada u Srednjoj školi Ivana Lucića u Trogir održana je treća po redu radionica pod nazivom “Animirana poezija” pod vodstvom pod vodstvom diplomirane kiparice Kristine Krstinić. Radionica se održala u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“, UP.02.1.1.15.0046 čija je provedba sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt provodi Gradska knjižnica Marka Marulića Split u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

Na radionici je sudjelovalo dvanaest učenika koji su tijekom dva sata kroz oblikovanje gline te koristeći tehniku stop animacije pripremili kratki animirani film prema pjesmi Dobriše Cesarića “Mrtva luka”. Radionicom se željelo potaknuti sudionike na interpretaciju poezije i poticanje ljubavi spram poeziji kroz kreativno stvaralaštvo. Voditeljica radionice upoznala je sudionike s poznatim animiranim filmovima napravljenima tehnikom stop animacije, poput Ježeve kućice te su se upoznali s mogućnostima pripreme animiranih filmova. Učenicima se toliko svidjela ideja analize poezije kroz kreativno stvaralaštvo da su je odlučili preporučiti i nastavnicima hrvatskoga jezika.

Provedba radionice „Animirana poezija“ sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.
Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske

 

 

 

 

KALENDAR DOGAĐAJA