pretraži samo gkmm.hr
 GKMM na Twitteru  
jump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagecurrent imagejump to this imagejump to this imagejump to this imagePlay
   
 
ZANIMLJIVOSTI
KATALOG FONDA GKMM
Vratio knjigu nakon 99 godina
Vratio knjigu nakon 99 godina


Stanley Dudek iz Mansfielda odvažio se u knjižnicu vratiti knjigu sa 99 godina zakašnjenja, nakon što ju je pronašao među stvarima svoje preminule majke
Knjigu "Činjenice koje bi trebalo znati o vladi u svojoj državi", Dudekova majka posudila je davne 1910. godine.
Žena je preminula 1998., a tek 11 godina nakon njezine smrti Dudek je donio konačnu odluku da knjigu vrati jer, kako je rekao, 'ona pripada građanima New Bedforda', grada čijoj mjesnoj knjižnici je vratio naslov.
Knjižničari su mu otpisali zakasninu u iznosu od 360 dolara, odnosno peni po danu kašnjenja.


 

RADIONICE / TEČAJEVI


ODJELI / USLUGE / INFORMACIJE


ONLINE KATALOZI I PUBLIKACIJE


ŽENSKA SOBA / EU INFO

   
Najduži naslov knjige
Najduži naslov knjige


Najduži naslov knjige ima 1433 znakova (290 riječi) i napisao ju je 2007. godine Davide Ciliberti iz Italije.
Knjiga govori o odnosima s javnošću, a puni naslov knjige glasi:

"Per favore dite a mia madre che faccio il pubblicitario lei pensa che sono un pierre e che quindi regalo manciate di free entry e consumazioni gratis a chi mi pare, rido coi vips, i calciatori le veline e le giornaliste, leggo Novella e mi fotografano i paparazzi, entro neI privé saltando la coda, bevo senza pagare, sono ghiotto di tartine e gin tonic, ho la casa piena di oggetti di design, conosco Paris Hilton, Tom Ford ed Emilio".

   
Diamond Sūtra
Diamond Sūtra, najstarija tiskana knjiga

Vjeruje se da je najranija tiskana knjiga uz uporabu drvoreza Diamond Sūtra. Tiskana je u Kini 868. godine, u devetoj godini Xiantong razdoblja dinastije T'ang. Izvorni naziv knjige na Sanskritu je Vajracchedikā Prajñāpāramitā Sūtra.
Knjiga je dio Dunhuang rukopisa koje je početkom 20. stoljeća pronašao taoistički svećenik Wang Yuanlu u Mogao pećinama u Dunhuangu.
1900. godine dok su čistili pijesak u pećini 16 u kompleksu Mogao pećina, radnici Wang Yuanlua slučajno su otkrili skrivena vrata koja su vodila u malu pećinu punu prastarih dokumenata i crteža nastalih između 4. i 11. stoljeća. Većinu pronađenih rukopisa i dokumenata Wang Yuanlu je prodao zapadnjačkim istraživačima iz tog doba (najpoznatiji među njima bili su Aurel Stein i Paul Pelliot). Danas se ti dokumenti čuvaju u institucijama širom svijeta kao što su National Library of China, The British Library i Bibliothèque nationale de France.
Diamond Sūtra je tiskana 587 godina prije Gutenbergove Biblije.


 
Najskuplja knjiga na svijetu?
Najskuplja knjiga na svijetu?


Trenutno najskuplja knjiga na svijetu je ručno izrađena "Michelangelo: La Dotta Mano" (Michelangelo: Učena ruka) talijanskog izdavača Gruppo FMR. Njezine korice izrađene su od mramora i baršuna, a sadrži podatke o životu i radu Michelangela Buonarrotija, renesansnog slikara, arhitekta i pjesnika, jednog od najvažnijih umjetnika svih vremena.
Početna cijena joj je 100.000 €, a treba nekoliko ljudi da bi držalo njezinih 28 kilograma.
6 klesara je radilo na prve 33 kopije ove knjige koja je izdana u limitiranom izdanju od 99 primjeraka, a crno-bijele fotografije, koje potpisuje talijanski fotograf Aurelio Amendola, tiskane su na ručno rađenom papiru, posebno napravljenom za ovu priliku. Knjiga dolazi u crnom kovčegu sa posebnim stalkom i jamstvom od 500 godina.

   
Prve prave knjige
Prve prave knjige


Prve su se prave knjige pojavile na Istoku. Najstarije kineske knjige bile su sastavljene od bambusovih daščica, a kasnije su ih zamijenili svici od svile. Stari Babilonci, Asirci i Perzijci utiskivali su drvenim štapićem znakove u mekane glinene pločice, koje su zatim sušili i pekli.
Stari Egipćani pisali su na drvenim i kamenim pločama, te na svicima papirusa. Srčiku papirusa rezali su na uske vrpce, tiještili ih, lijepili jedne uz druge i tako dobivali široke listove koje su spajali u dugačke svitke.

   
Službeni nastavak knjige "Winnie the Pooh"
Službeni nastavak knjige "Winnie the Pooh"


Nakon 80 godina piše se službeni nastavak dječjega klasika o medvjediću Winnieju zvanom Pooh. Originalnu priču napisao je engleski pisac Alan A. Milne davne 1928. godine. Pisanja nastavka prihvatio se dramaturg David Benedictus, koji je dugo vremena radio na adaptacijama popularnog medvjedića. Službeni naziv nove knjige je "Return to the hundred Acre wood", a trebala bi se pojaviti u prodaji u Velikoj Britaniji početkom rujna ove godine. Velikoj popularnosti Winnieja zvanog Pooh pridonijeli su i Walt Disneyjevi animirani filmovi, od kojih "Winnie the Pooh and the Blastery day" osvaja Oscara 1968. godine za najbolji kratki crtani film.


   
Otkačeni bibliobus dizajnerske grupe Muungano
Otkačeni bibliobus dizajnerske grupe Muungano


Peter Thuvander i Martin Hedenström iz švedske dizajnerske grupe Muungano prošle su godine dizajnirali otkačeni bibliobus koji je na kraju od švedskog društva književnika dobio nagradu za bibliobus godine.
Psihodelične dugine boje koje krase interijer i eksterijer te grafike nisu samo uspješno odabrana dekorativna kombinacija. Naime, kako na sjeveru Švedske mjesta pate od nedostatka sunca veći dio godine, ovaj je bus kao neku vrsta lanterne koja će namamiti ljude i barem na jedan dan osvijetliti njihovu okolicu. Bus se sastoji od knjižnice, malog kina, sobe u kojoj su smješteni kompjutori za igranje igrica ili korištenje interneta te sobe za slušanje glazbe.


Više o otkačenom bibliobusu


   
The Beatles
Magistarski studij o Beatlesima


Liverpoolsko sveučilište uvelo je magistarski studij o Beatlesima, najslavnijoj rock skupini svih vremena čiji su članovi rođeni i odrasli u Liverpoolu. "Objavljeno je oko osam tisuća knjiga o Beatlesima ali nikad nije bilo ozbiljnog akademskog studija o njima", rekao je Mike Brocken s Liverpoolskog sveučilišta. Sveučilište je priopćilo da je riječ o prvom postdiplomskom studiju o Beatlesima u Velikoj Britaniji, a vjerojatno i u svijetu.

Više o magistarskom studiju