„Zdravstveni aspekt spremnosti djeteta za polazak u školu“, predavanje liječnice školske medicine Željke Karin

Ponedjeljak, 27. veljače u 18 sati na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice

U ciklusu besplatnih predavanja „Male tajne roditeljstva“, poslušajte predavanje „Zdravstveni aspekt spremnosti djeteta za polazak u školu“, liječnice školske medicine Željke Karin.

Zdravstveni aspekt spremnosti djeteta za polazak u školu podrazumijeva mogućnost djeteta da se nosi sa zahtjevima koji uključuju specifične psihofizičke napore. Ona se procjenjuje pomoću različitih pokazatelja od kojih su visina i težina najjednostavniji.
Tjelesna naprezanja koja očekuju školsko dijete su hodanje od kuće do škole uz opterećenje od nekoliko kilograma (koliko je teška školska torba), a tu je i statičan napor zbog višesatnog mirnog sjedenja u školskoj klupi ili pri pisanju domaćih zadaća. Tjelesna zrelost uz to uključuje normalno funkcioniranje osjetnih organa, te da dijete nema poteškoća sa sjedenjem, stajanjem ili kretanjem. Dijete prije polaska u školu također treba steći navike normalnog hranjenja, spavanja i kontrolu izlučivanja. Dakle, dijete mora imati u zadovoljavajućoj mjeri razvijene osjetne funkcije te određene tjelesne sposobnosti, poput snage mišića i tjelesne izdržljivosti. U pogledu psihomotoričke razvijenosti dijete treba do polaska u školu usvojiti mnoge vještine – od hodanja, trčanja, oblačenja do usavršavanja fine pokretljivosti pojedinih mišića, što je preduvjet za učenje složenih psihomotornih vještina poput čitanja i pisanja…