BAJKE PUŠKINA – virtualna izložba likovnih radova djece (4-18 god.) ruskih sunarodnjaka

A. S. Puškin je najveći pjesnik svih vremena

Proteklo je  već više od dvjesto dvadeset godina od rođenja Aleksandra Sergejeviča Puškina (Moskva, 6. lipnja 1799. – St. Petersburg, 10. veljače 1837.), jednog od najsvestranijih, najznačajnijih i danas najpoznatijih ruskih književnika. O tome da je Puškin među prvim imenima ruske kulture govore i stotine znanstvenih djela posvećenih njegovom životu i izuzetno plodnom stvaralaštvu. Upravo se Puškin s pravom smatra utemeljiteljem suvremenog ruskog jezika. Njegova djela napisana su jezikom kojim Rusi i dan-danas pišu i govore. Stvaralaštvo Puškina nevjerojatno je raznoliko. Pisao i klasične ode, romantične poeme, ljubavnu i socijalnu liriku, romane u stihovima, povijesne drame, realističku prozu, pripovijesti, priče, bajke, putopisne bilješke i dr. Puškin je zbog svojih slobodoljubivih pjesama bio otjeran 1820. iz Petrograda na jug Rusije u Besarabiju, a odatle prognan na obiteljsko imanje u Mihajlovskom u potpunu samoću. Tu je s njim živjela njegova stara dadilja, seljanka koja ga je u djetinjstvu čuvala, brinula se o njemu. Od nje se još kao dijete naslušao narodnih priča i bajki. Iz te ljubavi prema čudesnoj narodnoj umjetnosti nastale su vedre, maštovite bajke. Prvi slušatelji bili su njegova vlastita djeca, a zatim su ove bajke postale omiljenim štivom, ne samo ruskog najmlađeg naraštaja nego i odraslih.
Pročitajte deset razloga zašto je Puškin toliko popularan: https://hr.rbth.com/arts/2016/06/06/deset-razloga-zasto-je-puskin-toliko-popularan_600619

BAJKE PUŠKINA – virtualna  izložba likovnih  radova djece (4-18 god.) ruskih sunarodnjaka

Prošle  godine KSORS (Koordinacijski Savjet Organizacije Ruskih Sunarodnjka) Hrvatske organizirao je likovno natjecanje Puškinska paleta na temu A. S. Puškin i njegovo stvaralaštvo. Najviše radova  bilo je posvećeno upravo bajkama. Dio radova s ovog natjecanja bilo je proslijeđeno na Međunarodno natjecanje Art Planet u Finskoj gdje su naši mladi talenti pobijedili u svim kategorijama. Nismo se tek tako se obratili bajci. Svaki naš projekt nosi određeno značenje. Bajke djeci daju ideje za kreativno izražavanje, potiče im se mašta u području moralnoga i socijalnog  razvoja, uče o ljubavi, poštovanju, o pravdi, poštenju. Bajke se prenose generacijama, od roditelja ka  djetetu kao veza ljudi sa stvarnim svijetom ili svijetom mašte. Ime Puškina zauvijek će ostati u srcima ruskog naroda. Likovne radove izradila su djeca ruskih sunarodnjaka iz cijele Hrvatske: iz Zagreba, Splita, Pule Rijeke i Čakovca.

Svjetlana Bilota,
Voditeljica odjela kulture KSORS Hrvatske

Svima je poznat ovaj tekst koji pokazuje pravu paletu ruskog jezika u stvaranju bajke :

Kraj Lukomorja hrast zelen

Kraj Lukomorja je hrast zeleni;
Zlatan je lanac na hrastu tom:
Danonoćno mačak učen
Sve hoda po lancu ukrug;
Kad ide desno, on pjesmu zapjeva,
Idući lijevo – bajku priča.

Tamo su čudesa: tamo Lešij luta,
Rusalka na grani sjedi;
Tamo su na nepoznatim stazama
Tragovi neznanih životinja;
Koliba tamo na kokošjim nogama
Stoji bez prozora, bez vrata;

Tamo šuma i dolina pune su vizija;
Tamo se u zoru valovi izliju
Na prazni žal,
I trideset lijepih vitezova
U nizu izlazi iz bistre vode,
I s njima ide njihov morski nastavnik;

Tamo kraljević tek tako, u prolazu
Zarobljava groznog cara;
Tamo u oblacima pred ljudima,
Preko šume, preko mora
Čarobnjak nosi viteza;
U tamnici tamo carevna tuguje,
A mrki vuk joj vjerno služi;

Tamo je kotao s Babom Jagom,
Koji ide lutajući sam po sebi,
Tamo car Koščej nad zlatom čezne;
Tamo je ruski duh … tamo miriše na Rusiju!
I ja sam tamo bio, i opojan med pio;
Kraj mora vidio sam hrast zeleni;
Pod njim sam sjedio, i mačak učen
Svoje bajke mi je pričao

(https://lyricstranslate.com)