Dan hrvatske knjige (22.travnja) – Izložba knjiga Jakše Fiamenga (iz fundusa GKMM)

Izložba knjiga Jakše Fiamenga (iz fundusa GKMM)

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića – oca hrvatske književnosti. Na taj dan Marulić je 1501. dovršio biblijsko-vergilijanski ep Judita – prvi umjetnički ep ispjevan na hrvatskom jeziku. Na Dan hrvatske knjige predstavljamo vam online Izložbu knjiga Jakše Fiamenga (iz fundusa GKMM).

Ostavština Jakše Fiamenga, akademika, književnika i novinara, snažna je kolektivna memorija građana Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske te autentična i u narodu opće prihvaćena baština. Split se s njim ponosi. Evo mene među moje, napisao je Jakša Fiamengo, uglazbio Zdenko Runjić, otpjevao Oliver Dragojević, a sve ostalo je povijest koja Split čini jedinstvenim i raspjevanim, posebnim gradom na svitu. Objavljeno mu je četrdesetak knjiga poezije, pojedine pjesme su mu prevođene na više od petnaest svjetskih jezika. Niz pjesama je skladano i pjevano u izvedbi najistaknutijih imena hrvatske estrade te klapa, zborova i dječjih ansambala.

Jakša Fiamengo bio je veliki znalac i učenjak, pravi erudit. Bio je akademik i pisao sjajne knjige i nebrojene pjesme koje, zasigurno, mnogi nadahnuto čitaju, slušaju i dive im se. Upravo ga je zbog toga Gradska knjižnica Marka Marulića, zajedno sa Slobodnom Dalmacijom u kojoj je bio dugogodišnji urednik i novinar u kulturnoj rubrici, predložila za posthumnu nagradu Grada Splita za životno djelo. Opjevao je Dalmaciju kao nitko prije niti poslije njega, stoga vjerujemo kako će upravo on dobiti ovo priznanje koje će ujedno zaokružiti njegov rad i doprinos kao pisca, novinara i čovjeka, ali i staviti krunu njegovu cjelokupnu stvaralaštvu.