Lokacija: Središnja knjižnica / Atrij - 1. - 20. lipnja 2022

Bus znanja - izložba učeničkih radova

Izložbe

Projekt Bus znanja započeo je u rujnu 2019. godine i održava se do danas.

Idejna začetnica cijeloga projekta jest Olga Nerlović, profesorica matematike u Drnišu, a razradu i realizaciju projekta dalje su osmislile profesorice matematike II. gimnazije iz Splita, III. gimnazije iz Splita i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, a proveli ga učenici tih škola.

Pokretačka motivacija cijeloga projekta leži u ideji da nikada nije kasno naučiti nešto novo te da se te nove spoznaje mogu steći i u najobičnijoj svakodnevnoj životnoj situaciji kao što je vožnja autobusom.

Kako je izgledala provedba projekta? Učenici su sugrađanima pokazali aktualnost matematike izrađujući plakate koji u svojoj podlozi imaju matematičku temu, ali je povezuju sa svakodnevnim životom. Plakati su se vozili u Prometovim autobusima na oglasnome prostoru koji je za potrebe projekta ustupila tvrtka B1 plakati. Plakati su se u autobusima izmjenjivali svaka dva tjedna, a izrađeni su na hrvatskome i engleskome jeziku. Odabrane teme pokazale su kako zanimljivost i primjenjivost matematike ne zastarijeva.

Treba istaknuti da su učenici potpuno samostalno osmišljavali plakate, počevši od ideje pa sve do završnoga grafičkog oblikovanja. U grupnome radu razvijali su kreativnost i timski duh, povezivali znanja iz različitih predmeta te su ideje prenijeli na plakate na svima razumljiv način, ali ne oduzimajući na preciznosti.

Međužupanijska suradnja i povezanost škola koje sudjeluju u projektu dodatni je plod cijelog projekta.

Mentorice:

SS Ivana Meštrovića Drniš: Olga Nerlović, Gabrijela Malenica i Zlata Bilandžija

II. gimnazija: Sanja Vitaljić, Sanda Ilić i Karmen Šesnić

III. gimnazija: Mia Milun i Anastazija Pažanin

            A sada, uživajte u izložbi!