Lokacija: Središnja knjižnica /
ODRASLI

Što se dogodilo 18. kolovoza godine 1450. ?

Marko Marulić, hrvatski i europski književnik i humanist te otac hrvatske književnosti i nadasve najpoznatiji Splićanin na današnji dan slavi 570. rođendan. Smatra se najvažnijim hrvatskim piscem i nacionalnim klasikom koji je stvarao na razmeđu srednjeg vijeka i novog doba te tvorcem prvog epa na hrvatskom jeziku (Judita). Pisao je na hrvatskom, latinskom i ponešto na talijanskom jeziku. Njegova je ostavština neporeciva pa se danas njegove godine i mudrost ponajviše očituju u vječnosti njegovih djela. Povodom 570. obljetnice Marulićeva rođenja, Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu koja s ponosom nosi njegovo ime pripremila je sljedeći program kulturnih događanja:

- Izložba Šetnja Splitom stopama Marka Marulića, a na mrežnim stranicama filmski uradak koji prati izložbu. Autentičnim fotografijama posljednjih izdanaka obitelji Marulić, starim razglednicama, rukopisima, originalnim topografskim kartama i tlocrtima iz fonda Spalatine na izložbi su predstavljeni kulturni lokaliteti, zanimljiva i danas prepoznatljiva mjesta u Splitu na kojima je Marulić boravio i nalazio inspiraciju za svoja djela.                                               

                                                                                  

- Dramska adaptacija Judite koju je prema Bibliji i Marulićevoj Juditi sačinio Zvonko Smajić. Uz Smajićevu adaptaciju bit će dostupni originalni dijelovi teksta Marulićeve Judite uz tonski zapis u produkciji Bulaja naklade.  

                                                                                 

 

- Do sada objavljeni zapisi o Maruliću, autora Frane Barasa:

Marko Marulić piše prijateljima (oko god. 1520.) 

Tragom rodne kuće Marka Marulića

Posljednji muški odvjetak obiteljske loze Marka Marulića

- Digitalna verzija Kečkemetove knjige Život Marka Marulića Splićanina. Knjiga je dostupna za posudbu u mreži GKMM, a  raspoloživa je i za kupnju u Središnjici GKMM.

                                                        

 

- Digitalizirana knjiga Frane Barasa (likovno opremio: Josip Botteri Dini) u u povodu četiristosamdesete obljetnice smrti Marka Marulića: Marulić u deset slika 

                                                                                           

Mala čarobna čitaonica s pripovjedačicom Jasmina Žiljak Ilinčić.  Na Odjelu za djecu i mlade djeca mogu poslušati priče o Mar ku Maruliću:  Tko je Marko Marulić i zašto ga zovu ocem hrvatske književnosti? Kakav je bio kad je bio mali? Tko je Judita, a tko Suzana? Koja je veza Marula i Šolte…